Ціна знань-2012: вузи бояться підвищувати вартість навчання

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Боротьба за абитур. Щоб «заманити» до себе вступників, ціни знизили навіть топові вузи

Для тих хлопців, які будуть надходити цього літа, у нас є хороша новина: незважаючи на те, що випускників цього року на 40% більше, ніж в минулому, вузи не стали роздувати ціни на контрактне навчання. Багато з них прийняли рішення заморозити розцінки, залишивши їх на колишньому рівні. Наприклад, так поступили в КІБІ. На відміну від 2011-го року, коли розцінки на архітектурні та інженерно-технічні спеціальності тут виросли на 20-25%, в цьому - не подорожчала жодна спеціальність. "В минулому році нам вдалося заповнити контрактні місця тільки на архітектурі. На інших спеціальностях контрактників було дуже мало. Тому ми і вирішили не піднімати ціни, щоб залучити більше студентів", - розповів проректор з навчальної роботи і комплексного розвитку КІСІ Геннадій Лагутін.

З цією ж метою залишили на колишньому рівні розцінки і в Київському національному торгово-економічному університеті (КНТЕУ). Як і рік тому, юристом тут можна стати за 17 590 грн в рік, а вивчитися по одному з економічних напрямків варто все ті ж 14 490-17 590 грн. Крім столичних альма-матер, заморозили всі ціни і багато регіональних ВНЗ. Наприклад, Харківський політех і Нацуніверситет ім. В. Н. Каразіна. Як і в минулому році, ціни в першому вузі коливаються від 6600 до 8900 грн в рік а в другому - від 7670 до 15 825 грн в рік. Втім, були і ті вузи, які не підняли ціни на деяких спеціальностях. Це, наприклад, КНУ ім. Т. Шевченко . Як і раніше в 30 000 грн за рік обійдеться навчання на наступних спеціальностях, як "Право", "Міжнародне право", "Міжнародні відносини", "Міжнародний бізнес-

ніс "," Міжнародна інформація "та" Міжнародні економічні відносини ". Проректор з науково-педагогічної роботи Володимир Бугров не заперечує, що причина заморозки, крім усього іншого, ще й в тому, що розцінки на перераховані спеціальності в" Шевченко ", в порівнянні з іншими, одні з найвищих (в інших вузах ціна на ці спеціальності досягає максимум 21 500 грн). Тому у вузі розуміють, що підвищення ціни може призвести до зменшення кількості потенційних студентів.

ПІДНЯЛИ. Зате тут подорожчала "Міжнародна економіка". Тепер студентам доведеться сплачувати за неї 23 000 долл на рік, що на 1360 дорожче, ніж в минулому році. У вузі пояснюють це тим, що з кожним роком контрактників на цій спеціальності стає більше, але це отже, що необхідно створювати нові групи і збільшувати навантаження викладачів, яка повинна бути оплачена. Однак найбільше в "Шевченко", як і в минулому році, зросли в ціні інженерно-технічні спеціальності. "При їх вивченні використовується обчислювальна техніка, апарати наукових лабораторій. А все це - витрати електроенергії, яка зараз дорожчає", - говорить Володимир Бугров.

[Education1]

Підвищилися ціни на деякі спеціальності й у Києво-Могилянській академії: наприклад, "Філологія", "Філософія", "Історія", " фізика "І" Хімія "тут стали дорожче на 4,3-14,2%. Що ж до інших вузів, то, наприклад, в КПІ, КНЕУ ім. В. Гетьмана, НАУ, НПУ ім. М. П. Драгоманова і" Львівській політехніці "ціни на всі спеціальності підвищили тільки на 3,5-4,6%, тобто в межах інфляції (її індекс - 4,6%)." Торішній дефіцит абітурієнтів вдарила по доходах багатьох вузів, через що їм довелося скоротити витрати. Тому цього року не піднімати вартість контракту в межах інфляції не можна, інакше вузи будуть працювати в збиток ", - описує ситуацію заступник першого проректора НТУУ" КПІ "Володимир Тимофєєв.

Знизився. А ось знизити ціни зважилися тільки два вузи - "Могилянка" і НПУ ім. М. П. Драгоманова. У першому в середньому на 10% знизилися розцінки на "Право" (подешевшало на 3000 грн), "Економічну теорію", "Фінанси і кредит" та "Маркетинг" (на 2500). "Ми вирішили зробити ці спеціальності доступнішими, щоб талановиті абітурієнти, яким не вдалося вступити на бюджет, не йшли, а лишалися в вузі", - розказує керівник відділу з питань прийому, профорієнтації та працевлаштування студентів Києво-Могилянської академії Тетяна Лєскова. Що до другого вузу, то тут на 1000 грн подешевшало "Технологічна освіта" і "Економічна теорія" (коштували 6500 і 7000 грн на рік), на 500 - "Хімія" і " Біологія "(Коштували по 8500), а також на 200 -" Менеджмент "(коштував 8700)." На першу спеціальність ми знизили ціни, тому що торік набрали дуже мало контрактників. А решта - цей непрофільні для нас спеціальності, тому і знижуємо ціну, щоб залучити більше абітурієнтів ", - пояснили в приймальні комісії.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online