Якщо держава не підтримає комерційне вищу освіту, до 2013 року воно просто зникне

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Якщо держава не підтримає комерційне вищу освіту, до 2013 року воно просто зникне. В першу чергу через різке скорочення числа абітурієнтів - за прогнозами, на 37 відсотків. Але розраховувати на бюджетне фінансування недержавні вузи зможуть тільки на певних умовах - якщо погодяться стати більш прозорими в роботі. Якщо держава не підтримає комерційне вищу освіту, до 2013 року воно просто зникне

У найближчі сім років всій системі вищої освіти Росії доведеться пережити дуже істотний спад студентів - на 37 відсотків. І в першу чергу він торкнеться комерційний освітній сектор. На слуханнях в Громадській палаті, присвячених стану справ в недержавних вузах, не скупилися на апокаліптичні оцінки нинішньої ситуації.

Як висловився Володимир Зернов, голова асоціації недержавних вузів Росії, "мова йде про життя і смерті". Уже в цьому році ці навчальні заклади набрали всього лише чверть студентів від торішніх показників. Основна частина абітурієнтів воліла надходити в державні вузи.

Читайте також: У вуз - без іспитів?

Причина такого вибору, що називається, лежить на поверхні. Як висловився Ярослав Кузьмінов, голова комісії Громадської палати з розвитку освіти, ректор Вищої школи економіки, "недержавні вузи зайняли нішу - вищу освіту для бідних". Мається на увазі, що вони пропонували диплом за подібною ціною тим, хто не потрапив в державні вузи.

А як не дивно, більшість бюджетних місць там отримують діти з сімей з досить високими доходами - просто тому, що вони краще підготовлені, завдяки навчанню в сильнішою школі і репетиторів. І як тільки конкурс в державні вузи став менше - через демографічну ями, туди пішли ті, хто раніше не міг про це і мріяти.

Оскільки статус людини з вищою освітою в нашому суспільстві як і раніше високий, мати диплом хочуть все: за експертними даними - до 90 відсотків випускників шкіл. Не дивно, що в категорії 25-35-річних росіян кількість людей з вищою освітою сягає 57 відсотків. У США, Німеччині та Франції він не вище 40-45 процентов.Но ось який рівень освіти в комерційних вузах?

На слуханнях прозвучали досить жорсткі слова: "Колеги, перестаньте торгувати дипломами!" Зрозуміло, подібну претензію не можуть належати до всіх недержавних ВНЗ. Тим більше, що в Громадській палаті якраз були присутні найбільш сильні з них. Але тим не менш негативний імідж комерційних вузів існує.

І все ж державі невигідно дозволити комерційному сектору освіти померти природною смертю. Хоча б тому, що з його допомогою створюється рівний доступ до вищої освіти для всіх бажаючих. А як відомо, наші вузи багато в чому доповнюють російську школу, навчання в якій на кілька років коротше, ніж у європейських.

І виходить, що необхідні соціальні компетенції для дорослого життя молода людина добирає саме в інстітуте.Кроме того, недержавні вузи швидше реагують на потреби суспільства і підлаштовуються під них. Наприклад, сьогодні вони активно розвивають короткі програми навчання і заочна освіта.

Читайте також: Митрофанушки-Сиротинушка рвуться до вузів

Ну, і нарешті, деякі комерційні вузи цілком здатні конкурувати з державними. За словами Володимира Зернова, Російський новий університет, який він очолює, входить в трійку провідних вузів країни за кількістю публікацій у таких престижних наукових журналах, як Nature і Science.Спасті недержавний сектор вищої освіти сьогодні може бюджетне фінансування.

І держава, за словами Ярослава Кузьмінова, готове піти на це. Але на певних умовах - якщо комерційний вуз буде відповідати чітким критеріям фінансування. Сюди входить: власне приміщення (НЕ орендоване), власний контингент викладачів з вченими ступенями, прозорість роботи вузу для абітурієнтів (рейтинги, результати надходжень минулого року, особисті сторінки викладачів, витрати на бібліотеку).

Як заявив Кузьмінов, з подібною прозорістю справи йдуть погано: "у половини вузів на сайтах немає інформації про викладачів та власних навчальних курсах. Але ж це не залежить від рівня фінансування" Втім, далеко не завжди краща ситуація з подібною інформацією і в державних вузах. Особливо, в так званих філіях столичних інститутів в провінції.

На слуханнях прозвучала досить вражаюча цифра: третина державних вузів доведеться реструктурувати. Мабуть, чи закривати, або в кращому випадку - зливати їх з більш сильними. Іншого шляху у держави просто немає - грошей на всіх не вистачить. Втім, на переконання Ярослава Кузьмінова, державі і не потрібно ставити завдання - підтримувати слабкі вузи: "Нам потрібні вищі навчальні заклади, які створюють людський потенціал". А ось слабким школам, на його думку, просто необхідно давати в півтора рази більше бюджетного фінансування, ніж "нормальним".

Читайте також: Шахраї від освіти з вченими званнями

Для того щоб вирівняти соціальний розрив між дітьми з бідних і забезпечених сімей. Для цієї ж мети необхідні соціальні стипендії, відповідні прожиткового мінімуму. Але тільки для тих студентів, які змогли вступити до вузу на рівних, а не на пільгових умовах. "Гарантувати бюджетні місця тим, хто не хоче або не може вчитися, а йде тільки заради диплома, не має сенсу", - упевнений Кузьмінов.

Яким саме недержавних ВНЗ буде надана бюджетна підтримка, не в останню чергу залежить від них самих. Думка більшості висловив Ігор Ільїнський, ректор Московського державного університету: "Загальні заклики - допомагайте нам усім - не знайдуть підтримки. Нам потрібно визначити ядро ​​найбільш гідних". Нагадаємо, що сьогодні в країні працюють майже 500 комерційних вищих освітніх учрежденій.Скорее за все, подібна "чистка" в лавах недержавних вузів, втім, як і державних, піде тільки на користь вищої освіти.

Читайте найцікавіше в рубриці "Суспільство"

Но ось який рівень освіти в комерційних вузах?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online