Як переїхати до Португалії: підводні камені

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Це і просто, і складно водночас. Як казав великий радянський хокейний тренер Анатолій Тарасов: «Працювати тренером дуже просто: ідеш - і тренуєш». З цієї Тарасівській «простоти» і виходила радянська збірна «супербізонов», які в 1970-х терзали канадських професіоналів і кращі світові збірні.

З якого боку підступитися до португальського питання - ось що найперше спадає на думку.

У спробах дізнатися більше про Португалії люди звертаються за допомогою до іммігрантським інтернет-форумах, але цей шлях, як правило, породжує тільки неврози і ще більше нерозуміння. Гілки подібних форумів кишать питаннями і відповідями на рівні: «Підкажіть, як зареєструвати фірму в Португалії? - А навіщо вам фірма? Тут криза, а у вас в Москві гроші, ось там і сидите ». «Порадьте, ми з сім'єю хочемо переїхати на південь Португалії, яке місто вибрати? - На півдні немає роботи, все закривається, їдьте до Швейцарії. - Вам що, складно сказати, яке місто хороший, а який поганий? - Ви нам тут не хаміте, ми тут живемо вже 12 років в кошмарі, а ви такі красиві хочете відразу переїхати! », І так далі.

Олексій Самойлович

Олексій працює в журналістиці вже більше 15 років. Серед усіх країн і країв світла він найбільше цінує Португалію - маленьку і затишну, на самому західному березі Євразії. Тільки зараз ми почали по-справжньому дізнаватися цю країну з великою історією і не менш цікавим сьогоденням, і багато в чому це заслуга Олексія Самойловича. Вперед, крізь час і тисячі кілометрів.

Зрозуміло, що аудиторія на подібних іммігрантських форумах специфічна, і це характерно не тільки для Португалії: такі ж проблеми і в інших країнах. Форумная діаспора замикається в своїй раковині, захищає вхід клешнями і висовується назовні тільки в пошуках їжі.

Часом таке ставлення спостерігається не тільки в Інтернеті, але і в реальному житті: чим більше іммігрант, насилу укорінений в країні, виснажений своєї нелегкою долею і боротьбою за насущний хліб, тим сильніше він прагне відстоювати свої досягнення, не даючи новачкам домогтися того ж Часом таке ставлення спостерігається не тільки в Інтернеті, але і в реальному житті: чим більше іммігрант, насилу укорінений в країні, виснажений своєї нелегкою долею і боротьбою за насущний хліб, тим сильніше він прагне відстоювати свої досягнення, не даючи новачкам домогтися того ж.

На щастя, в Португалії зараз почалася імміграція нової хвилі: сюди їдуть люди молоді, сучасні, відкриті, готові прийти на допомогу, порадити, розповісти про всі тонкощі процесу.

Корінні португальці також завжди готові допомогти: їм нічого ділити з іноземцями, їм не треба нічого доводити. Лише іноді, в особливо прискіпливо суспільстві може виникнути питання: чи не приїхав ти сюди, дорогенький, віднімати у нас робочі місця, претендуючи на нашу роботу?

Оскільки я журналіст, що пише про Португалію, то для мене ця область ніколи не ставала предметом конфлікту, навпаки - з'являлася можливість задати нові питання і дізнатися більше про життя і роботі звичайних португальців.

Мабуть, найбільше завдання і проблема - навчитися говорити по-португальськи. Незважаючи на відмінні і професійні мовні курси, пройдені в Москві, при першому приїзді в Лісабон я зрозумів, що книжково-шкільний мову дуже сильно відрізняється від розмовної мови.

Ось я заходжу в маленький папером магазинчик, щоб купити пачку сигарет. Озброївшись всіма знаннями про португальську ввічливості, строю красиву фразу: «Пудія уш сігарруш Кемел» (Не могли б Ви подати сигарети Кемел »). Незворушний продавець, якому на вигляд років двісті, бадьорим голосом говорить: «Діга!», Ніж валить в стрес той острівець мозку, що відповідає за лінгвістику. Я знаю, що сказане продавцем слово - це наказова форма від дієслова «говорити», але не уявляю, що сказати у відповідь. У книжках не було написано, що саме таким словом португальці просять повторити, якщо чогось не зрозуміли або не зрозуміли.

Заїкаючись, повторюю ще раз, і ще раз, і ура! - покупка відбулася. Тільки через пару місяців я дізнаюся, що сигарети в Португалії називають не «сігарруш», як написано в словнику, а «Табакко», а замість «Кемел» кажуть «Камéл». Дійсно, навіщо тобі це американське барахло з верблюдом? Переходь на знаменитий португальський Ventil - звичайно, якщо дізнаєшся, як його правильно вимовити.

Особлива історія - отримання документів, які дозволяють проживання в країні Особлива історія - отримання документів, які дозволяють проживання в країні. Головний з них - вид на проживання, який дає право перебувати в державі постійно. Для його отримання обов'язково потрібно в'їхати в країну по резидентської візі. Їх є кілька типів: для студентів, працівників, підприємців, науковців і так далі. Маючи в паспорті резидентну візу, можна просити про надання посвідки на проживання.

«А як же бути, якщо такої візи немає?», - якось задав я питання в одній поважній португальської організації, що здійснює підтримку іммігрантів. «Потрібно отримати її у вашій рідній країні. Ну або пожити в Португалії нелегально, а потім подати прохання про легалізацію », - відповідає мені співробітник.

Волосся стає дибки: як може офіційна особа пропонувати нелегальний шлях легалізації? Виявляється, в той період часу така можливість офіційно існувала. Людина, що живе в Португалії нелегально, міг прийти в Службу іноземців та кордонів (SEF) і сказати: «Так, я жив нелегально, вибачте. Але тепер у мене є ось цей трудовий контракт, вибачте мене і легалізує ».

У відповідь SEF картав провинився нелегала: «Як же ви могли піти по такій доріжці? Не добре! Заплатіть штраф 900 євро і ось ваш документ про легальний статус. Більше так не робіть! ».

А я-то дивувався, коли якась бразилійка, керуюча непоганим магазином в центрі Лісабона, розповідала, що збирає гроші на легалізацію - виявляється, йшлося саме про такий офіційному платежі.

На жаль численних мігрантів, такого шляху більше не існує. За новим законом фірмам, які беруть на роботу нелегалів, загрожує великий штраф, а при масовому сприяння нелегальній імміграції - і зовсім тюремне ув'язнення.

У будь-якому випадку, якщо потрібні консультації або відповіді на складні питання по імміграції до Португалії - приїжджайте в Лісабон, Порту або Фару і звертайтеся до Вищого комісаріат у справах імміграції та міжкультурного діалогу (ACIDI) і його підрозділ - Національний центр допомоги іммігрантам (CNAI). Ця урядова організація - головний помічник і консультант для мігранта.

+ -Співробітники говорять на різних мовах, в тому числі і по-російськи, добре розуміють іммігрантські проблеми, порадять кращий і законний шлях вирішення проблем - від соціального забезпечення до відкриття власного бізнесу.

До речі, зараз відкриття бізнесу залишається чи не єдиним доступним способом отримання посвідки на проживання. Досить зареєструвати компанію, розпочати діяльність і платити податки протягом шести місяців. Після цього можна претендувати на отримання виду на проживання - якщо ваша фірма здасться португальській владі корисною і не відбирає хліб у місцевих компаній.

Крім цього, тепер існує шлях для багатьох інвесторів - досить купити нерухомість за 500 тисяч євро або вкласти в банк 1 мільйон, або відкрити бізнес, який створить 15 нових робочих місць для португальців. Однак досвід показує, що у звичайних людей таких грошей немає. Найчастіше цим шляхом користуються китайські багатії - до речі, багато хто з них насправді є членами «Тріади», які таким чином прагнуть легалізувати отримані від мафіозної діяльності капітали і вкоренитися в Європі.

І ось ви, окрилений своїм новим офіційним статусом, починаєте інтегруватися в португальське суспільство. Воно ненав'язливо і плавно підводить вас до власних, століттями що складалися стандартів життя - неквапливою і зосередженого на головному.

Наприклад, коли ти вже три тижні живеш в готелі і в черговий раз дзвониш ріелтору, який підшукує для тебе житло в оренду Наприклад, коли ти вже три тижні живеш в готелі і в черговий раз дзвониш ріелтору, який підшукує для тебе житло в оренду. Дзвониш і питаєш: «Як наші справи? Коли можна подивитися варіанти? »Або, передзвонивши ще через кілька днів:« Чи робляться паперу по тій квартирі, яку я подивився і вирішив, що вона підходить? »

Всі ріелтори знають і чесно повідомляють клієнту, що для підготовки документів на оренду досить одного дня. За цей термін юрист складає договір, сторони його підписують, ріелтор реєструє документ в податкову службу - і можна переїжджати. Однак на ділі тобі кажуть: «Знаєте, господиня квартири поїхала на вихідні відпочити, треба почекати її повернення». І ти знову подовжує номер в готелі, і знову дзвониш в понеділок, і все тягнеться, як жуйка, яка прилипла до підошви черевика ...

Але зате через ще пару днів ріелтор подзвонить і скаже, що все готово, і можна підписувати, і можна переїжджати, і можна насолоджуватися життям. А через рік ти сидиш з ним в кафе за чашкою кави і верзеш про життя, і він тобі скаже: «А пам'ятаєш, як ти приїхав прямо з аеропорту дивитися варіанти і сказав, що потрібно терміново орендувати і заселитися, ха-ха-ха? ».

Так, пам'ятаю, ха-ха-ха. Ще як пам'ятаю. Але претензій немає, тому що ти - відмінний ріелтор. Можливо, навіть найкращий. Одна справа - на щось сподіватися, а зовсім інша - опинитися в реальності, яка відрізняється від твоїх ілюзій.

Попереду ще багато всього: школа для дітей, спілкування з сусідами, лікарями, і маса подій, про які можна сказати: «Знати б заздалегідь - могло б бути набагато простіше». Обов'язково розповім в наступній статті. Може, це допоможе і вам уникнути труднощів в тих місцях, де все має бути - і буде - гладко і просто.

Ще більше цікавого в нашому каналі Яндекс.Дзен. Підпишіться!

Читайте також

Гілки подібних форумів кишать питаннями і відповідями на рівні: «Підкажіть, як зареєструвати фірму в Португалії?
А навіщо вам фірма?
«Порадьте, ми з сім'єю хочемо переїхати на південь Португалії, яке місто вибрати?
Вам що, складно сказати, яке місто хороший, а який поганий?
Лише іноді, в особливо прискіпливо суспільстві може виникнути питання: чи не приїхав ти сюди, дорогенький, віднімати у нас робочі місця, претендуючи на нашу роботу?
Дійсно, навіщо тобі це американське барахло з верблюдом?
«А як же бути, якщо такої візи немає?
Волосся стає дибки: як може офіційна особа пропонувати нелегальний шлях легалізації?
У відповідь SEF картав провинився нелегала: «Як же ви могли піти по такій доріжці?
Дзвониш і питаєш: «Як наші справи?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online