Місто Самара: клімат, екологія, райони, економіка, кримінал і пам'ятки

  1. Загальні відомості та історія Самари Місто Самара - це один з великих Росії, адміністративний центр...
  2. населення Самари
  3. Райони та нерухомість Самари
  4. радянський район
  5. Самарський район
  6. Ленінський район
  7. Жовтневий район
  8. Залізничний район
  9. Промисловий район
  10. Куйбишевський район
  11. Красноглінскій район
  12. Кіровський район
  13. інфраструктура міста
  14. Підприємства та робота в Самарі
  15. кримінал
  16. пам'ятки Самарі

Загальні відомості та історія Самари

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Місто Самара - це один з великих Росії, адміністративний центр Самарської області. Це місто розкинулося в закруті Самарської Луки, на лівому березі річки Волги. Уздовж «Матінки» він витягнувся на 50 км, а в ширину на 20 км.

Перша згадка про це місто припадає на 1357 року, коли Святий Алексій, митрополит Московський, відвідав цю місцевість на шляху до Золотої Орди. А через 10 років стало відомо про поселення, яке носило назву «Пристань Самар».

У 1586г. неподалік від цього місця за наказом царя на березі річки Волга була зведена фортеця, для захисту нашої держави з півдня. Саме ця подія і вважається офіційною датою заснування міста. З фортеці в місто Самару перейменували в 1688г., Тоді та виконувала функцію торгового центру зі Сходом і військової прикордонної бази.

, Тоді та виконувала функцію торгового центру зі Сходом і військової прикордонної бази

Існує кілька версій походження назви міста. За однією з них, назва Самара має тюркське походження і перекладається як «степова рука». Згідно з іншим думку, найменування має грецьке походження і означає «купець».

За радянських часів з 1935. по 1991 рр. місто було перейменовано на честь відомого партійного діяча Валеріана Куйбишева. У період ВВВ на території міста розмістили велику кількість заводів, які були евакуйовані з територій, захоплених фашистами. Тут виготовляли літаки, зброю і боєприпаси, які були так необхідні на фронті.

Клімат і екологія Самари

Клімат в Самарі помірно-континентальний. Ближче до півдня міського округу континентальні риси стають більш вираженими. Вплив річкового повітряного потоку Волги робить його більш посушливим .. Найбільше опадів випадає в червні, липні, вересні. Взимку переважає північний та східний вітер, влітку - західний, навесні і восени - південно-західний.

Взимку переважає північний та східний вітер, влітку - західний, навесні і восени - південно-західний

Самара. Пішохідна вулиця Ленінградська взимку

Середньорічна температура повітря +5,2 С, середньорічна вологість - 72%, середньорічна швидкість вітру - 3,5 м / с

Як і у всіх інших містах нашої неосяжної Батьківщини, справжньою проблемою є дороги, які після перепадів температур, холодної зими або зливових дощів схожі на все на світло, але тільки не на асфальт. Як правило, водії в кінці березня - квітні платять за свою неуважність і необізнаність щодо нових дір своїми дисками.

Основними джерелами атмосферного забруднення є підприємства нафтохімічної, будівельної, електротехнічної, нафтопереробної, авіапріборостроітельний, металургійної та енергетичної галузей промисловості, які розташовані у всіх куточках міста, але більша їх частина знаходиться в районі Безимянской промзони.

Основними джерелами атмосферного забруднення є підприємства нафтохімічної, будівельної, електротехнічної, нафтопереробної, авіапріборостроітельний, металургійної та енергетичної галузей промисловості, які розташовані у всіх куточках міста, але більша їх частина знаходиться в районі Безимянской промзони

Показник забрудненості повітря в г.Самара на 43% більше, ніж в середньому по Росії. Самим неблагополучним районом за цим показником є ​​Кіровський. Найбільше хлористого водню в повітрі міститься над Зубчановкой. Щодо екологічно чистим районом міста вважається Красноглінскій. Це зможе відчути на собі будь-який житель міста, коли вирішить виїхати за місто, минаючи Красноглінскій район. Якість повітря відчутно без спеціальних приладів.

На території міста знаходиться 105 промислових підприємств, які кожен день в повітря викидають тонни забруднюючих речовин. Основними забруднювачами повітря є ВАТ «ЗПОН», ВАТ «КНПЗ», ВАТ «Металіст-Самара».

населення Самари

Згідно з останніми статистичними даними, місто Самара займає шосте місце серед населених пунктів нашої країни за чисельністю населення, в ньому проживають 1 млн 172 тис. Жителів.

За останні роки спостерігається стабільне скорочення смертності. Але все ж поки цей показник залишається на досить високому рівні.

Але все ж поки цей показник залишається на досить високому рівні

Основними причинами вважаються екологічна ситуація, збільшення кількості стресових ситуацій, наркоманія, високий рівень смертності на дорогах. Також на чисельність населення сильно впливають міграційні процеси: хтось із міста переїжджає жити в сільську місцевість або навпаки.

У 2013 році показник народжуваності підвищився (в 2013 р в г.Самара народилося 14 тис. Чоловік, що на 0,5 тис. Більше попереднього року), спостерігається позитивна зміна у віковій структурі. З кожним роком відзначається підвищення рівня життя жителів міста, що дозволяє припустити перспективу зростання народжуваності. На сучасному етапі розвитку Самара один з найбільш швидко зростаючих міст Росії.

Національний склад міста Самара дуже різноманітний. Тут, як і в будь-якому місці нашої неосяжної країни, мирно сусідять представники різних релігій та національностей. Але згідно з даними останнього Всеукраїнського перепису населення, найбільш численним все-таки є російське населення, яке становить 88,1% жителів міста. На другому місці за чисельністю є татари, їх в місті проживає 3,4% від загальної кількості жителів. Також в місті живуть українці, мордва, чуваші і представники інших національностей.

Також в місті живуть українці, мордва, чуваші і представники інших національностей

Традиції вищої освіти сильні в Самарі. Провідними університетами вважаються СамГУ, Аерокосмічний і Технічний університети.

Райони та нерухомість Самари

Місто Самара розділений на 9 районів: Самарський, Залізничний, Ленінський, Радянський, Жовтневий, Промисловий, Радянський, Кіровський, Куйбишевський і Красноглінскій. Кожен район розділений на кілька мікрорайонів, деякі з них досить великі, а деякі - зовсім маленькі, і в кожному з них життя б'є ключем.

Кожен район розділений на кілька мікрорайонів, деякі з них досить великі, а деякі - зовсім маленькі, і в кожному з них життя б'є ключем

Карта Самари

радянський район

Радянський район був утворений 25 серпня 1935 р. рішенням Президії Верховної Ради Української РСР. Він був виділено з Пролетарського району. Сьогодні територія Самарського району займає близько 45,8 тис. Кв.км. Тут проживає близько 180 тис. Чоловік. Територія району розділена на вісім мікрорайонів:

  • мрія;
  • весна;
  • Дружба;
  • перемога;
  • Берізка;
  • Зоря;
  • Аврора;
  • Прибережний.

Багато хто вважає цей район самим молодіжним в місті. Адже на його території знаходяться кілька освітніх установ, парк культури і відпочинку «Молодіжний», парк «Дружба». Там багато зелені, атракціони, кафе, кращих місць для сімейного та молодіжного відпочинку годі й шукати.

Там багато зелені, атракціони, кафе, кращих місць для сімейного та молодіжного відпочинку годі й шукати

Самара

Не можна не відзначити і постійний розвиток району - тут будуються будинки, а значить, формується і інфраструктура. У Радянському районі є більше 30 новобудов, в яких можна придбати і однокімнатні, і двокімнатні, і трикімнатні квартири. Вартість одного квадратного метра в новобудовах варіюється від 43 до 46 тис.руб. За твердженням самих жителів, ціни на нерухомість тут досить прийнятні. У цьому районі представлені практично всі види планування. На вторинному ринку один квадратний метр коштує приблизно 37-44 тис.руб.

Головною «пам'яткою» і епіцентром сімейного дозвілля і шопінгу Радянського району є найбільший в місті ТРЦ «Космопорт», де можна не тільки здійснювати покупки, але і відпочити в затишному кафе з друзями, відвідати ігровий клуб чи кінотеатр. Там же розташувався популярний серед міських жителів гіпермаркет «Ашан».

За економічної потенціалу Радянський район можна віднести до числа районів з розвиненою інфраструктурою і промисловістю. На його території знаходиться 85 великих і дрібних промислових підприємств, які працюють в таких сферах, як металургійна, електропріборостроітельная, автомобілебудування, легка промисловість та інші напрямки.

Самарський район

Самарський район був утворений 7 серпня 1956 року, після того як скасували Фрунзенський, Пролетарський і Дзержинський райони і розташовується в південно-західній частині міста. Цей район має площу 42 кв. км без острова Поджабний, а разом з островом площа району становить 72 кв.км. тут проживає 30,5 тис. чоловік. Територія цього району розділена на три мікрорайони:

  • Надія;
  • Самарський;
  • Перспектива.

На сьогоднішній день Самарський район - це район контрастів, де разом з пам'ятниками археології, архітектури та містобудування, розташовано багато сучасних будівель. Створюється образ жебрака Парижа минулих століть. Багатії розташувалися в багатих апартаментах, а жебраки -в убогих халупах. Можливо, цей компроміс старого і нового і є родзинка Самари, але так явно не вважають жителі аварійних будинків, які не дочекаються переїзду.

Саме через цей район міста проходить більшість туристичних маршрутів. Тут знаходиться вулиця Ленінградська, так званий Самарський Арбат. За радянських часів це була одна з найбільших торгових вулиць міста, де можна було знайти намети, човників з картатими сумками, кишенькові злодії. Зараз ця вулиця є пішохідною зоною, там знаходяться наймодніші бутики, галереї, ресторани і тусовочні місця.

Зараз ця вулиця є пішохідною зоною, там знаходяться наймодніші бутики, галереї, ресторани і тусовочні місця

Самара. Вулиця Ленінградська

Багато жителів міста вважають цей район найсприятливішим для життя. Він не тільки красивий, але і найбезпечніший. Його вулицями можна спокійно гуляти не тільки вдень, але і вночі, адже нічне освітлення тут є завжди. Однак з житлом ситуація складніша. Реалією життя тут є старі споруди, які потребують капітального ремонту, а «зручності» знаходяться на вулиці поруч із сучасними новобудовами. Житло в нових елітних будинках можуть дозволити собі одиниці, оскільки ціни на нього кусаються.

Величезним недоліком цього густонаселеного району є відсутність парковок і гаражів. При цьому земля в цьому районі дуже дорога, тому що він вважається елітним, через свого близького розташування до торговим і культурним центрам. Ціни на житло тут варіюються від 43 тис рублів за кв.м. до 92 тис. за кв. м.

Ленінський район

У центральній частині Самари знаходиться Ленінський район. Це один з найстаріших районів міста, центр культурної, ділової та адміністративної життя. Район був заснований в 1918р., А сьогоднішнє свою назву отримав в 1933р. Площа району складає 5,4 кв.км., в ньому проживає 62,4 тис. Людей. Ленінський район розділений на 5 мікрорайонів:

  • Мічурінський;
  • центральний;
  • Їм. Алабина;
  • Струківська;
  • Волжанин.

Це дуже престижний і затребуваний район. Основною визначною пам'яткою цього району є найбільша площа в Європі - Куйбишевська. Також тут знаходиться багато театрів, музеїв, жіночий монастир.

Також тут знаходиться багато театрів, музеїв, жіночий монастир

Площа Куйбишева

У зв'язку з великою популярністю цього району, тут досить частим явищем є пробки на автошляхах. Як стверджують самі жителі Самари, в діловому центрі міста кількість страхових компаній, банків, адміністративних установ занадто багато. А вулички історичного центру не пристосовані для такого великого руху. Тому досить часто через невдало припаркованого автомобіля виникають великі пробки.

У центрі відверто руху заважають трамваї і тролейбуси, які в цілому є «гальмом» всього руху. Якщо виникла аварія в історичному центрі, можна більше нікуди не поспішати. А взагалі пробки в Самарі нічим не відрізняються від московських, правда стоять водії ще не по 4 години, а по 1,5, і кількість смуг тут менше.

Другою проблемою цього району є пожежі в приватному секторі, будинки якого здебільшого дерев'яні. Іноді ці пожежі пов'язують з діяльністю забудовників, які зацікавлені в ділянках землі.

Тут одні з найвищих цін на житло. В середньому 57 тис. За кв.м. Житловий фонд досить старий, але багато будинків пройшли капітальний ремонт. Також тут можна знайти панельні і цегляні будинки 80-х років поліпшеного планування. Також в Ленінському районі є близько тридцяти новобудов.

Жовтневий район

Жовтневий район був утворений 26 серпня 1939р. Тоді він називався Сталінським. Свою сучасну назву цей район отримав в січні 1962р. Жовтневий район має площу близько 40,92 кв.км. Тут проживає 114,774 тис. Осіб. Цей район знаходиться в самому центрі міста і розділений на 8 мікрорайонів. Він є не тільки географічним центром міста, а й центром його економічної і ділового життя. Тут розташовано багато офісів великих фірм. Архітектура цього району формується з нової набережної, офісні центри, широкі автомагістралі, великі торгові комплекси та маленькі затишні магазинчики.

Жовтневий район вважається одним з найпрестижніших в місті. Вся сучасна інфраструктура під рукою - навчальні заклади, державні та приватні медичні установи, розважальні центри, культурні заклади. Найбільшою пам'яткою цього району є Універсальна наукова бібліотека ім. Леніна.

Основними недоліками цього району є:

  • відсутність прогулянкових зон (не рахуючи парків);
  • недобудоване метро;
  • відсутність підходу до річки, від галявини і до Загороднього доступ до річки мають тільки мешканці котеджних селищ і господарі прибережної смуги.

У Жовтневому районі житло також «кусається». Адже мешканці цього району мають чудову нагоду жити в діловому центрі, не відриваючись від природи. Недалеко знаходиться чудовий пляж на березі річки Волга. Влітку, це найулюбленіше місце відпочинку городян.

У Жовтневому районі ведеться активне будівництво сучасних нових житлових комплексів. В середньому житло в цьому районі має вартість близько 48 тис. Руб. за кв.м.

Новобудови Самари

Дорого коштує літа вирушити покататися на теплоході по Волзі, який з Річкового вокзалу відходить щогодини.

Річковий вокзал

Залізничний район

Залізничний район був утворений 11 грудня 1970р. Він розташовується між залізничним полотном і річкою Самарою. Площа району складає 19,2 кв.км. тут проживає близько 103 тис. чоловік. Район поділений на 8 мікрорайонів:

  • Мікрорайон №1;
  • Мікрорайон №2;
  • Мікрорайон №3;
  • Мікрорайон №4;
  • Їм. Ю.Гагаріна;
  • Мікрорайон №6;
  • п. Шмідта;
  • п. толевого.

Основною визначною пам'яткою цього району, звичайно ж, є залізничний вокзал. Корінні жителі цього району вважають, що це найбільший вокзал в Європі. Також в цьому районі розташовано 13 великих промислових підприємств.

Основні недоліки району:

  • Відсутність хороших магістралей;
  • Жахливий стан берегової лінії р. Самара.

«Тихим райончик» Самари є селище Запанской за ж / д вокзалом по більшій своїй частині від складається з приватного сектора. Основним його недоліком є ​​погано розвинена інфраструктура і віддаленість від транспортних магістралей. Вважається справжнім головним болем службовців органів опіки і поліцейських.

Вважається справжнім головним болем службовців органів опіки і поліцейських

Один з будинків приватного сектора

В цілому житловий фонд цього району знаходиться в хорошому стані. Серед місцевих будинків є і «хрущовки», але все ж здебільшого вдома, які побудували в кінці 80-х - початку 90-х. Це квартири з поліпшеним плануванням. Тут також є близько 30 новобудов. В середньому ціна за одні метр квадратний становить близько 48 тис. Рублів.

Промисловий район

Промисловий район була створена 5 квітня 1978р. Територія цього району з двох сторін омивається водами Волги і Самари. Він знаходиться в північно-східній частині міста. Площа Промислового району становить 48,6 км. кв. Це один з найбільш густонаселених районів, тут проживають 267 тис.чол. Промисловий район розділений на 11 мікрорайонів:

  • Приволзький;
  • сонячний;
  • метеоцентр;
  • іподром;
  • 7-й мікрорайон;
  • 8-й мікрорайон;
  • 9-й мікрорайон;
  • 10-й мікрорайон;
  • 11-й мікрорайон;
  • Барбошіна Поляна;
  • Юнгородок.

Імідж цього району визначається його промисловим комплексом. На його території знаходиться 18 великих і середніх промислових підприємств, продукція яких добре відома не тільки на території нашої держави, а й в Європі. Найбільш великими підприємствами є заводи «Кузнецов», «гідроавтоматики», «Авіаагрегат», Самарський кисневий завод, Самарський булочно-кондитерський комбінат, Безимянская ТЕЦ, Завод імені Тарасова.

У Промисловому районі добре розвинена інфраструктура (дитячі садки, школи, гімназії, палаци спорту, парки і т.д.). Тут знаходиться 13 торгових центрів, найбільші з яких «Парк-Хаус» і «Імперія-центр».

Цей район має дуже неординарну архітектуру. Тут можна побачити і промислово-комунальні заводи, будинки еліт-класу, багатоповерхові райони, індивідуальні котеджі і будинки. У Промисловому районі налічується приблизно 50 новобудов. В основному вони знаходяться по вулиці Ново-Садовій і Московському шосе.

Але, незважаючи на це, в Промисловому районі знаходиться найдоступніше житло в місті. В середньому вартість одного метра квадратного на вторинному ринку становить 43-44 тис. Рублів.

Куйбишевський район

Куйбишевський район був створений 10 серпня 1943 року. на місці колишніх селищ Кряж і Засамарская слобода і земель, які до них прилягають. Район знаходиться на лівому березі річки Самара в південній частині міста. Площа району 78,78 кв.км. Тут проживає 98,776 тис. Осіб. Район складається з кількох селищ:

  • Засамарская Слобода;
  • Кряж;
  • Радгосп «Волгарь»;
  • Рубёжное;
  • Радгосп «Кряж»;
  • Соцмісто (116 кілометр);
  • Кіркомбінат;
  • Військове містечко;
  • Червоний Кряжок;
  • 113 кілометр;
  • Суха Самарка;
  • Кірзавод.

Місцеві жителі вважають цею район «заміськім», спальня и Досить крімінальнім. «Спальность» и «заміські» обумовлені віддаленістю цієї місцевості від центру Самари и особлівістю забудов. Тут дуже погано розвинено інфраструктура, немає ні торгових центрів, ні спортивних комплексів, ні Місць культурного відпочинку. Багатоквартирних будинків в цьому районі досить мало, приблизно 800. В основному це гуртожитки, відомчі будинки та муніципальне житло.

Щодо престижним селищем вважається Суха Самарка, який розташувався між річками Тетянка і Волга. Тут зводяться нові будинки з хорошим плануванням. Це дуже вигідне місце, близько знаходиться річка, на березі якої можна відпочивати і ловити рибу.

Поганою славою у городян користується селище 116 км. Його вважають одним з найбільш кримінальних.

Куйбишевський район має найдоступніше житло в місті. Середня ціна на ринку житла в цьому районі становить 37 тис. Руб. за кв.м.

Красноглінскій район

Красноглінскій район був створений в 1942 р, а з 1946 р по 1952р. входив до складу Кіровського району. 22 лютого 1952р. цей район був створений вдруге. Красноглінскій район займає площу 147 кв.км. Тут проживає 83,4 тис. Чоловік. За своєю суттю Красноглінскій район це передмістя Самари, який став частиною міста. Він складається з таких селищ:

  • Мехзавод;
  • управлінський;
  • козелки;
  • Червона Глинка;
  • прибережний;
  • береза;
  • Ясна Поляна.

Тут люди проживають в оточенні природних ресурсів національного значення, адже це зелена зона Самари. Район знаходиться на схилах Сокіл гір на лівому березі річки Волги. Звідси до центру їхати близько години.

Основні проблеми цього району:

  • Відстань від міста;
  • Жахливий стан внутрішньоквартальних доріг;
  • Немає пам'яток культурно-історичного характеру;
  • Немає парків і прогулянкових зон.

Хорошим прикладом життєвого середовища жителів цього району є селище Береза. Він знаходиться в 53 км від центру міста. Він знаходиться в оточенні приватного сектора, полів, Красноярського лісгоспу і дачного масиву. Житло, яке виставляється тут на продаж, є найдешевшим в Самарі. Середня ціна за 1 кв.м становить близько 37 тис.рублей.

Кіровський район

Кіровський район знаходиться в північно-східній частині міста Самара. Його площа становить 102 кв.км. Він межує з Красноглінского і Промисловим районами. Це один з найбільших районів міста з потужним інженерно-технічним, економічним і науковим потенціалом. Тут проживає приблизно 228,4 тис осіб різного достатку і соціального статусу. Однак більшість - робітники, які отримали квартири ще в епоху СРСР і які працювали на славу відомого на всю країну заводу «Прогрес». До складу цього району входить:

  • Велика частина масиву Безіменний;
  • Аеропорт-2;
  • 15-й мікрорайон;
  • Металург;
  • селище Зубчаниновке.

Цей район знаходиться на околиці і є потужною промисловою зоною р Самара. Тут розташовані підприємстві металургійної промисловості, машинобудування, меблевого та харчового виробництва. Кіровський район має невисокий ділової статус, офісні приміщення найчастіше знаходяться на перших поверхах перепрофільованих житлових будинків і складських приміщень.

Житловий фонд району складається з 1400 будинків, які в основному були побудовані в 60-80-і роки. У багатьох з них був зроблений капітальний ремонт, і зараз вони знаходяться в хорошому стані. Новобудов тут в порівнянні з іншими районами мало, приблизно 20 будинків.

Околиця цього району зачіпає елітну частину міста - дев'яту просіку. Тут можна знайти дороге житло в місті з усіма його атрибутами: прекрасними під'їзними шляхами, видом на річку, охороною. Взагалі, просіка в Самарі (з першої по дев'яту) є прототипом московської «Рубльовки». Розмах поменше, проте всі інші характеристики ті ж.

Самара. Пр. Леніна

Однак є і зворотна сторона медалі - селище Зубчаниновке. Багатоповерхівки були побудовані ще в 80-і рр. солдатами Червоної Армії, потім були віддані сім'ям офіцерів, однак більшість жителів селища мають приватні будинки. У 90-і рр. селище придбав погану репутацію, від якої не може позбутися досі. Підносяться на всю округу особняки циганських баронів прямо вказують на джерело їх колишнього доходу (наркобізнесу).

В основному ж, нерухомість цього району (вторинне житло) є найбільш доступною в місті. Причина тому - старі будинки і відносно висока віддаленість від центру міста.

інфраструктура міста

ЖКГ міста Самара нічим не краще, ніж в інших містах нашої держави, т. Е. Незадовільний. Звичним явищем для жителів міста є періодичне відключення води, непрацюючі ліфти, догляд під землю автомобілів і внутрішньоквартальні дороги, по яким досить складно їздити.

Місцеві жителі вже втомилися боротися з комунальниками, протистояння з якими триває вже не багато років, вони просто не звертають уваги на ці проблеми. А ось гостям міста іноді доводиться нелегко.

Комунальні служби оперативно реагують на різні аварії і постійно латають дірки в теплотрасах і водопроводах. Але, ліквідувавши прорив в одному місці, виникає аварія в іншому, адже труби досить старі і давно потребують капітального ремонту.

Якість питної води в місті задовільний. Влада офіційно повідомляють, що Самарводоканал перевіряє воду по 60 показникам і не один з них не перевищує допустимих норм. Пити воду з-під крана цілком можна.

Стан автомобільних доріг жителів міста не радує. Ями на дорогах іноді досягають таких розмірів, що в них може провалитися навіть тролейбус, а вибоїни щодня вбивають підвіску жодного самарського автомобіля. Комунальні служби постійно проводять косметичний ремонт доріг, латаючи великі ями, але мінімум через півроку ями знову з'являються на тих же місцях. До того ж, з регулярною періодичністю з'являються новини про які провалилися під землю автомобілях, що трапляються через проривів водопроводу або осідання грунту.

У центрі Самари Toyota Land Cruiser пішов під асфальт

Для Самари звичайною ситуацією є пробки на дорогах. Оскільки все ділове життя проходить в історичній частині міста, а вулиці звивисті і вузькі, в годину пік там проїхати просто неможливо. Основні автомобільні артерії Самари - проспект Карла Маркса, Ново-Садова і Московське шосе в годину пік просто забитими автомобілями. А оскільки культура водіння бажає бути кращою, іноді можна стати свідком лобового зіткнення на тротуарі або наїзду ззаду під час руху по зустрічній смузі.

Самарський тролейбус

Метро в Самарі розвинене недостатньо: менше 10 станцій не можуть задовольнити потреби городян, і вони ще не проведені до історичного центру. Єдиним порятунком для городян, що живуть у віддалених районах міста - численні маршрутки.

Спроба дістатися на роботу на автобусі, трамваї або тролейбуса більше підходить для тих, хто не поспішає або живе близько від місця навчання або роботи. Наприклад, в селищі Зубчаниновке курсує тільки один громадський автобус, який можна чекати годину. Питається, куди на ньому дістатися? Так що наближає маршрутка - велика радість.

Підприємства та робота в Самарі

Основний вид економічної діяльності міста Самара - це промисловість. Основні напрямки діяльності: металообробка, машинобудування, харчова, авіаційна і космічна промисловості. У місті працює більше 180 великих і середніх промислових підприємств і 640 малих. Практично всі підприємства мають приватну форму власності. Ці підприємства ведуть активну діяльність на міжнародному ринку.

Ці підприємства ведуть активну діяльність на міжнародному ринку

МЕМ Волги

Середня заробітна плата самарцев становить 22.200 рублів. Найвищу середню заробітну плату, 55 667 рублів, своїм співробітникам платить ТОВ «Домашні гроші». Підприємство займається мікрокредитуванням приватних осіб.

У Самарі є іноземні підприємства. Найбільш відомі з них «Pepsi-Cola», «Nestle», «Coca-Cola», «Castorama». Шоколадна фабрика «Росія», яка відома своїми солодкими традиціями, уде протягом багатьох років працює в складі «Nestle».

Провідні підприємства міста:

  • ФГУП ГНПРКЦ «ЦСКБ-Прогрес»;
  • ВАТ «СНТК ім. Н.Д. Кузнєцова »;
  • ФГУП «Конструкторське бюро автоматичних систем»;
  • ВАТ «Кузнецов»;
  • ВАТ «Авіакор-Авіаційний завод»;
  • ВАТ «Самаранефтегаз»;
  • ЗАТ «Самарський завод Нефтемаш»;
  • ВАТ «Куйбишевський нафтопереробний завод»;
  • ВАТ «Міжнародний аеропорт« Курумоч »;
  • ВАТ «Самарський річковий порт»;
  • Куйбишевська залізна дорога- філія ВАТ «РЖД»;
  • ВАТ «Волзька ТГК» філія «Самарська ТЕЦ»;
  • ВАТ «Управляюча компанія« Електрощит »- Самара» і ін.

Заводи є в кожному районі міста. Незважаючи на те, що більшість підприємств після розпаду СРСР перейшли у приватну власність, вони своїм співробітникам пропонують повний соціальний пакет і перспективу кар'єрного росту. Також при багатьох заводах є клуби та різноманітні дитячі секції, санаторії та пансіонати.

Також при багатьох заводах є клуби та різноманітні дитячі секції, санаторії та пансіонати

жигулівський пивзавод

Можна сміливо стверджувати, робота в Самарі є. Тут можна знайти підходящу посаду в різноманітних сферах діяльності і на різних підприємствах. На сьогоднішній день на ринку праці дуже затребувані фахівці в області продажів, інформаційних технологій і бухгалтерії і робочі спеціальності всіх напрямків. Багато підприємств «обіцяють» своїм працівникам гідну «білу» зарплату.

Газбанк

Також крім промисловості в місті прекрасно розвинена торговельна мережа. У Самарі налічується близько 39 ринків, 70 торгових центрів, 700 продовольчих магазинів та понад 1000 павільйонів дрібної роздрібної мережі. Основні торгові комплекси: РК «Мегакомплекс« Московський », Фрегат, Імперія-Центр, Парк-Хаус, Русь на Волзі.

ТРК Віва-ленд

Однак багато ринків викликають невдоволення городян. Так, наприклад, найбільший речовий ринок «Кіровський» можна порівняти зі здобув в минулому погану славу «Черкізовським».

Уявіть собі ранок, звичайне Самари ранок. Сонце ледь почало підніматися з боку заводу Прогрес і висвітлює робочі квартали Безім'янка крізь білясту млу. Рівномірно димлять труби ТЕЦ. На центральному проспекті промзони - проспекті Кірова рухаються автомобілі і перші трамваї. Ось вони спускаються з шляхопроводу над залізницею і праворуч і ліворуч раптово виростає низка наметів і павільйонів. Паркани та вивіски чергуються між собою в жахливому поєднанні.

Сам «Кіровський речовий» давно знайшов капітальні павільйончики і дах, але поруч з ним розташувалися халупи і контейнери циган-азербайджанських торговців мотлохом, а з іншого боку ринок оточує В'єтнамський пошивочно-торговий центр ... Повітря наповнюється ароматним димом свежезагубленних кішок і собак в шаурми і десятками дрібних національних кав'ярень. Так, в декількох реченнях можна описати суть цієї торгової зони.

Кіровський ринок Самари

кримінал

За останні роки в Самарі підвищився рівень злочинності. Правоохоронні органи вважають, що це відбувається через підвищення реєстрації всіх повідомлень. Щодня в місті здійснюється більше 50 злочинів, серед них грабежі, крадіжки, шахрайство, наркотики та інші правопорушення. Багато з них - на вулиці.

Найбільш кримінальним районом міста вважається Жовтневий, недалеко від нього пішов Промисловий. Одним з найбільш криміногенних місць міста є набережна, особливо влітку. Радує те, що в Самарі скоротилася кількість тяжких та особливо тяжких злочинів, розбоїв і вбивств. А загальна розкриваність злочинів збільшилася.

За останні роки в Самарі було скоєно ряд жахливих злочинів, які схвилювали громадськість:

У січні 2011 року на трамвайній зупинці «Постніков яр» кількома ударами ножем в спину був убитий 19-річний студент Самарського державного університету Армен Саакян. Родичі і друзі стверджують, що молоду людину вбили на грунті національної ненависті. Вбивцю так і не знайшли.

У лютому 2012 доценту Самарського державного університету пред'явили звинувачення в пограбуваннях, зґвалтуваннях і вбивствах. Слідство довело, що жертвами 26-річного Михайла Тарабардіна стало 11 жінок, наймолодшій з яких не було і 14 років. Доцент був направлений на примусове лікування в психіатричну лікарню, після огляду в Москві в інституті ім. Сербського.

Сербського

Самарська набережна

На сьогоднішній день великою проблемою Самари є наркоманія. За кількістю наркозалежних людей це місто займає третє місце в губернії. На обліку в наркодиспансері зараз знаходиться 18, 5 тис. Чоловік. Основними місцями поширення дурі є нічні клуби, дискотеки, розважальні вечірки.

пам'ятки Самарі

Приїхавши в Самару, в гості, на екскурсію, відпочинок або у справах, Вам не доведеться сидіти в готельному номері або займати місце в квартирі привітних друзів. Нескінченна низка парків, велич архітектурних будівель і стіни, що зберігають історію таємниць тисячоліть, захоплять Вас в свій полон і перенесуть, немов на машині часу, за часів дворянства і революційних переворотів.

Завидною пам'яткою вважається Самарська площа, «тримається за руку» з площею Слави, яка, безумовно, гідна захоплення. Прикрашає її центр, значних розмірів, Монумент Слави, висотою 40 см, на якій стоїть 13-метровий робочий з повітряним пароплані в руках - це символ Самари, встановлений на честь авіаційних промисловців, які вклали всі свої сили в працю за перемогу під час військових дій.

Монумент Слави

Вічний вогонь, біля підніжжя пам'ятника приймає молодожон і закохані пари, а 23 лютого до нього несуть вінки, щоб віддати данину пам'яті тим, хто стояв за нас до кінця.

Вічний вогонь

Сама площа є однією з кращих оглядових майданчиків, звідки відкривається панорамний вид на Волгу і на знаменитий фонтан на честь Перемоги.

У 2010 році Державна Самарська Філармонія відзначила своє сімдесятиріччя. Її розвиток не стоїть на місці і по сей день йде активне поліпшення проводяться в ній концертів, колективи філармонії відточують і вдосконалюють свою майстерність а зірки, які відвідують її сцену мають все більш значущі імена. Зараз Самарська філармонія-лідер Росії щодо збереження духовних музичних традицій.

Зараз Самарська філармонія-лідер Росії щодо збереження духовних музичних традицій

Самарська Філармонія

Найоригінальніший самарський шедевр, дивовижний, і складний з будівництва (в прямому і переносному сенсі) - це прикрашає вулицю Фрунзе католицький костел. Приїхати в Самару і не побачити його - величезне розчарування для туристів і гостей міста! Його готичность притягує погляди, а червоні семиметрові шпилі, що йдуть вдалину за які вважають час хмари, захоплюють дух.

католицький костел

Неймовірна за розмірами площу Куйбишева становить більше сімнадцяти гектарів і красується в рамці чотирьох чарівних скверів (7 з них зайнято квітниками). Мало хто знає, що Куйбишевська площа найбільша у всій Європі!

Почесне місце займає величезний Самарський Академічний театр і пам'ятник Валеріану Володимировичу Куйбишеву. Театр драми - «пряниковий будиночок» Самари, вражає своєю красою і російським стилем виконання архітектури. В кінці 70-х він отримав звання Академічного і тепер з гордістю несе свою медаль пошани і поваги.

В кінці 70-х він отримав звання Академічного і тепер з гордістю несе свою медаль пошани і поваги

Самарський Академічний театр

Знаменитий, суворий і абсолютно секретний, Бункер Сталіна, викопаний під Самарської державною академією культури і мистецтв. Раніше в ньому знаходився Куйбишевський обком партії. Поряд зі сходами парадного входу була під охороною потаємні двері. А за нею ховався смертельний секрет того часу, який може відкритися тепер вашому погляду, варто Вам приїхати в Самару і самостійно відвідати чотирнадцятиметрової шахту з агрегатами життєзабезпечення.

бункер Сталіна

Пам'ятки і індивідуальна в Самарі лютеранська кірха, яка проводить священні богослужіння і по сей день. Там знаходиться справжній механічний діючий орган.

Лютеранська кірха

Ближче до кінця XIX століття Хлібна площа очолила місця продовольчих ринків Поволжя, вмістивши в себе хлібну біржу і найбільший в Європі, за мірками 1916 року, елеватор. Пожежа 1851, яка знищила торговий ринок, дав початок зародження площі Революції, яка вважається в'їздом в Самару. На цій площі свого часу виступав Фрунзе, а зараз ви можете прогулятися по ній і зробити прекрасні знімки на пам'ять про краще російською місті.

площа Революції

Величний пам'ятник архітектури є Іверський жіночий монастир, приємний для ока і заряджений потужною енергетикою пережитого. Спочатку, на зібрані гроші було побудовано 38 келій для сестер милосердя під управлінням ігумені Маргарити. Монастир закривали і розбирали більшість будівель. На даний момент будівля передана в православні руки.

Іверський жіночий монастир

Особливе Рамус прівертає до себе особняк купчихи Олександри Курліной. Унікальний за своєю красою будинок з двадцятьма двома кімнатамі, Виконання в різному стилі. Переважання блакитного кольору на тлі молочних відтінків и зелених вставок Надаються, и без того шикарному, особняку ще більшій лиск. Але при цьому, будинок, по істині, виглядає по-жіночому, і не дивно, адже будувався він знатним купцем, Олександром Курлін, спеціально, в честь неземну любов до своєї красуні-дружині, Сандрі, з проекту А. Зеленко, які займаються складними спорудами , після поїздки до Відня для навчання стилю - модерн.

З першого дня червня 2008 року, будинок-музей був закритий на реставрацію, «на деякий час». Вже пройшло досить для будівель торговельних площ, житлових комплексів і маси інших споруд, але курлінскій особняк все ще закритий для відвідування, і стінами «палацу для коханої Олександри» можна милуватися лише зовні.

Вже пройшло досить для будівель торговельних площ, житлових комплексів і маси інших споруд, але курлінскій особняк все ще закритий для відвідування, і стінами «палацу для коханої Олександри» можна милуватися лише зовні

будинок Курліной

Це далеко не всі пам'ятки таємничої і мудрої Самари, яка і до цього дня зустрічає своїх гостей відкритою посмішкою і Російським розмахом.

Питається, куди на ньому дістатися?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online