Порушники візового режиму в ОАЕ - не рідкість

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Уряд Арабських Еміратів створило досить лояльні умови для тих, хто хоче отримати посвідку на проживання в цій країні, тобто - резидентну візу Уряд Арабських Еміратів створило досить лояльні умови для тих, хто хоче отримати посвідку на проживання в цій країні, тобто - резидентну візу. Її можна отримати трьома абсолютно реальними способами:

  • купівлею дорогого житла (від 270 тис. доларів);
  • відкриттям компанії;
  • працевлаштуванням.

Здавалося б, ніяких труднощів у тих, хто обрав Емірати для роботи і проживання виникнути не повинно. Людям забезпеченим досить купити розкішний нерухомий об'єкт, який обов'язково незабаром зросте в ціні і виправдає велике капіталовкладення. Підприємцям варто вибирати цю країну не тільки завдяки можливості отримати візу резидента, а й тому, що в ОАЕ створені просто чудові умови для бізнесу: відмінна інфраструктура, дешева робоча сила і електроенергія, надійна банківська система, прості реєстраційні умови і т.д. Тим же, хто не має коштів ні для придбання нерухомості, ні для реєстрації фірми, пропонується легальне працевлаштування.

приїжджати в ОАЕ як нелегала і влаштовуватися в такій якості на роботу не має особливого сенсу. Роботодавці не зацікавлені у видачі зарплати в конверті, тому що вони все одно не платять податки. Та й самим трудовим іммігрантам приїжджати в Емірати, які не оформивши при цьому візи резидента - вельми небезпечно. Нелегал позбавляється будь-якого захисту з боку держави і нібито потрапляє в рабство до свого роботодавця. І, незважаючи на все вищесказане, кількість нелегальних іммігрантів в ОАЕ продовжує збільшуватися.

Іноземний контингент в ОАЕ

Країни Перської затоки стали притулком для багатьох іноземців. У сучасному світі взагалі спостерігається досить забавна ситуація: демократична Європа, в правилах якої - лояльне ставлення до всіх, незалежно від їхньої віри, раси і релігії, робить все, щоб скоротити кількість іммігрантів на своїх просторах, посилюючи візові режими з бідними країнами. У той час як мусульманські країни з досить суворими правилами і непорушними традиціями, відкривають двері усім без винятку іноземцям, розуміючи, наскільки благотворно дешева робоча сила впливає на економіку країни.

Сьогодні в таких країнах, як ОАЕ, Катар, Саудівська Аравія, Бахрейн та інших державах Перської затоки проживає понад 12 млн. Іноземців і це без урахування нелегалів, яких більш ніж достатньо в кожному з названих держав. Статистика Арабських Еміратів вражає найбільше. За даними минулого року співвідношення іноземців та Локалов в цій країні - не менше 85% до 15%. За даними ООН ці цифри можуть бути ще більше: на 10% місцевих жителів припадає близько 90% приїжджих.

Громадянство ОАЕ - недоступна розкіш для іммігрантів, за винятком жінок, що прожили в шлюбі з громадянином не менше 3 років і повністю відмовилися від свого минулого життя (релігії, громадянства, традицій і т.д.) і громадян ОАЕ, які стали такими в результаті натуралізації. Всі інші задовольняються або візою резидента (2-3 роки легальної роботи з подальшим продовженням на такий же термін), або - становищем нелегала.

На яку роботу можуть розраховувати трудові мігранти в ОАЕ?

Ринок праці в Арабських Еміратах неймовірно великий. Тут є вакансії для всіх: і для висококваліфікованих фахівців, і для людей без конкретного роду занять, які готові працювати на будівництвах або займатися іншою брудною роботою.

Найбільша кількість вакансій біржа праці в ОАЕ пропонує в таких секторах: Найбільша кількість вакансій біржа праці в ОАЕ пропонує в таких секторах:

  1. Будівництво. Тут знайдеться робота, як для співробітників зі спеціальною освітою та досвідом роботи в будівництві: інженерів, виконробів, архітекторів, малярів, мулярів, так і для звичайних чорноробів: підсобників, вантажників і т.д. Роботу на будівництві краще шукати в Дубаї, тут нерухомих об'єктів зводиться найбільше число.
  2. Сфера обслуговування. Це сектор, в якому працюють переважно іноземці. Ресепшн готелів, офіціанти, бармени, покоївки, адміністратори, продавці і т.д.
  3. Індустрія краси. У кожному хорошому готелі або торгово-розважальному центрі є спа-салони, фітнес-центри та інші заклади. Їх персонал - теж іноземці, тому завжди потрібні перукарі, тренера, косметологи, майстри манікюру і педикюру, масажисти і т.д. Без спеціальної освіти в цьому випадку не обійтися.
  4. IT-технології. Програмістам і іншим спеціальностям, пов'язаним з інноваційними технологіями, робота в Еміратах знайдеться, ось тільки, по-перше, ви повинні бути висококласним фахівцем, а, по-друге, доведеться витримати конкуренцію з боку індусів, які захопили цей ринок практично повністю. Те ж стосується і банківського сектора.
  5. Офіси компаній. В Еміратах працює величезна кількість, як місцевих, та й іноземних компаній. Уряд ОАЕ не висуває умови щодо національності співробітників фірм, дозволяючи керівникам наймати іноземців і оформляти для них візи резидента. «Білі комірці» - еліта на ринку праці Еміратів, що отримує відмінну заробітну плату, часто - набагато вище, ніж у себе вдома. Правда, в цьому секторі доведеться конкурувати з європейцями і американцями, які особливо цінуються в даній сфері.

Для того щоб отримати хорошу вакансію, вам знадобиться:

  • Наявність диплома. Звичайно, якщо ви будете влаштовуватися прибиральницею або посудомийкою, то підтвердження диплома не буде потрібно, але ось для професій, що вимагають кваліфікації і спеціальних знань, наявність диплома обов'язково. Буде потрібно не тільки його копія, а й англійський переклад, завірений юридично.
  • Досвід роботи. Ситуація з досвідом роботи та ж, що і у нас: знайти роботу можуть і вчорашні випускники вузів, але наявність досвіду дуже сприяє отриманню відмінною вакансії і дає вам переваги перед конкурентами. Непогано, якщо ви запасетесь рекомендаціями від своїх колишніх роботодавців.
  • Знання англійської мови. Його вимагають всі роботодавці. Виняток - чорна, фізично важка робота, яка оплачується копійками. Для роботи в ОАЕ ви повинні знати англійську не просто на рівні шкільного «Лондон ис зе кепітел оф Грейт Брітен», а швидко говорити на ньому.

Легальне і нелегальне працевлаштування в ОАЕ

Керівництвом Об'єднаних Арабських Еміратів надані всі умови для легального працевлаштування іммігрантів: простота і кілька способів оформлення резидентної візи, велика кількість вакансій, відсутність квот на працевлаштування іноземців, можливість співпраці зі спонсорами та кадровими агентствами і т.д.

Нелегально працевлаштовуються зазвичай ті іноземні громадяни, що:

  • потрапили в Емірати незаконно, не проходячи паспортного контролю;
  • мають прострочену резидентську або туристичну візу і не подбали про її продовження.

Шлях нелегального працевлаштування досить складний Шлях нелегального працевлаштування досить складний. Роботодавці чудово розуміють, що платити, людині, що боїться депортації, можна набагато менше, ніж того, хто законно перебуває в Еміратах. Та й працювати він може набагато більше. Нерідкі випадки, коли, наприклад, жінки, які приїхали з Бангладеш або Пакистану, змушені були працювати в сім'ях громадян без вихідних і за копійки: не більше 800-1 000 дирхам (200-270 доларів). До того ж, єдині вакансії, на які можуть претендувати нелегали, - сільське господарство, допомога по дому та інший тяжка праця.

Працевлаштуватися легально можна трьома способами:

  1. Приїхати в ОАЕ з тимчасової візі, наприклад, туристичної і, поки не закінчився термін її дії, знайти в ОАЕ роботу, щоб керівник фірми, куди ви влаштувалися, подбав про візу резидента для вас.
  2. Пошукати вільні вакансії в інтернеті, пройти онлайн-співбесіду, наприклад, по скайпу, і, дочекавшись оформлення для вас візи резидента, відправлятися в Емірати на роботу.
  3. Звернутися за допомогою до посередника, тобто - спонсору. Таких компаній більш ніж достатньо працює у всіх країнах. Фахівці цих компаній надають безліч послуг майбутнім трудовим іммігрантам: від пошуку підходящої вакансії до оплати авіаперельоту. Витрачені на вас гроші потім ви виплачуєте поступово. Щомісячні платежі в середньому становлять близько третини заробітної плати, але на решту дві тритии можна скромно прожити в Еміратах, поки борг не буде повністю погашений.

Головна складність, з якою стикаються трудові іммігранти, які обирають останню путь, - контракт з серйозною організацією, а не шахраями, що наобіцяють вам золоті гори, а потім залишать в Еміратах ні з чим або просто віддадуть вас в рабство. Вибираючи спонсора, слід уважно вивчити компанії, що працюють у вашій країні, ознайомитися з відгуками в інтернеті про них, дізнатися, скільки вони працюють в цій сфері, чи були помічені в скандалах і т.д. Ну, і звичайно, бажано знайти роботу з зарплатою, якої вистачить і на погашення боргу спонсору, і на життя в Еміратах, тобто - не менше 500 доларів. Не варто вирушати в ОАЕ, якщо ви не маєте хоча б мінімальної суми на перший час. Невідомо, як складеться ваша доля в Еміратах, тому повністю покладатися лише на спонсора не варто.

Нелегальна імміграція в ОАЕ

Щорічно владою Арабських Еміратів затримується не менше 30 тис. Порушників візового режиму. Серед них присутні також особи, що незаконно вторглися на територію ОАЕ, переважно - по воді. Потрапити нелегально в Емірати досить важко, оскільки паспортний контроль тут включає в себе перевірку наявності візи і вибірково - сканування сітківки ока. Тобто, якщо раніше ви були видворені з країни за правопорушення, то заміна паспорта на нове ім'я і прізвище не дуже ефективний засіб для того, щоб знову повернутися в ОАЕ.

Найчастіше нелегалами стають ті, хто:

  1. Приїхав в ОАЕ з тимчасової, наприклад, туристичною візою, а потім побажав залишитися в Еміратах, не потрудившись оформити візу резидента. Такий спосіб життя можуть дозволити собі або багаті люди, яким робота взагалі не потрібна, або співробітники нелегальних індустрій, наприклад, панночки, що надають послуги інтимного характеру. Проституція в ОАЕ заборонена, але це не означає, що її тут немає.
  2. Був обманутий спонсорами. Особливо, від цього страждають жителі таких країн, як Бангладеш, Пакистан, Індія і т.д. Коли потенційний трудовий мігрант укладає договір зі спонсором, він погоджується на одні умови і по заробітній платі, і з праці. А по приїзду в ОАЕ виявляється, що замість 1 000 доларів роботодавець буде платити лише 200-300 доларів, працювати доведеться по 10-12 годин, жити - в жахливих бараках. Відпрацювати витрачені спонсором гроші на трудового іммігранта при таких умовах досить важко, до того ж, у них вилучаються всі документи. Багато іноземців погоджуються тяжко працювати за копійки, деякі - збігають, перебиваючись випадковими заробітками (відомі випадки, коли нелегали кілька років жили в Еміратах, блукаючи з одного міста в інший), інші ж просто здаються поліції, погоджуючись на депортацію.
  3. Змінив місце роботи, в результаті чого вже оформлена резидентський віза стає недійсною, а на відкриття нової потрібен час і гроші.

Нерідкі випадки скарг на форумах росіян і українців на обман з боку спонсорів. Наприклад, людина оформляє туристичну візу, тому що йому обіцяють, що в ОАЕ на нього чекає та чи інша вакансія. По приїзду виявляється, що ніяка робота їх не чекає або ж посаду встиг зайняти хтось інший. Якщо була оформлена 30-денна або 60-денна туристична віза і грошей досить хоча б на перший час, то можна спробувати знайти роботу самостійно. Будучи в ОАЕ, зробити це набагато простіше, ніж, наприклад, дистанційно, за допомогою інтернету або телефону.

Які дії роблять влади ОАЕ в боротьбі проти нелегальних іммігрантів?

Уряд Арабських Еміратів виступає проти того, щоб перетворювати свою державу в притулок нелегальних іммігрантів Уряд Арабських Еміратів виступає проти того, щоб перетворювати свою державу в притулок нелегальних іммігрантів. Поліція постійно працює над тим, щоб знаходити нелегалів, не даючи їм шансу далі перебувати в ОАЕ. Якщо іноземець порушив візовий режим або його було заарештовано під час спроби незаконно перетнути кордон Еміратів, то він засуджується до штрафу: за кожен день нелегального перебування потрібно заплатити 100 дирхам (тобто, 27 доларів). Якщо врахувати мізерність зарплат нелегалів, то стає зрозуміло, що такі суми для них непідйомні. До того ж, спіймані нелегали можуть бути засуджені до тюремного ув'язнення, якщо не здатні заплатити штраф або підозрюються в порушенні закону.

Періодично уряд ОАЕ влаштовує для іноземців, які перебувають нелегально в державі, щось схоже на жест доброї волі: їх закликають зізнатися в тому, що вони порушили візовий режим, обіцяючи не штрафувати і не садити їх у в'язницю, а лише приготуватися до депортації. Оскільки відібраний роботодавцем паспорт - часта практика в Еміратах навіть для тих, хто оформляє для своїх співробітників візи резидента, то іммігранти, тікаючи від непосильних умов праці, просто залишаються без документів, а значить - і не можуть підтвердити легальність свого перебування в Еміратах. Уряд ОАЕ також звертається до роботодавців, щоб вони повернули документи своїм найманим робітникам і дозволили їм повернутися додому.

Останнім часом спостерігається посилення правил по відношенню до трудових мігрантів. Наприклад, не так давно був прийнятий закон, згідно з яким працівники певних спеціальностей не можуть привозити в ОАЕ свої сім'ї. Список професій містить понад 50 позицій, які просто не можуть високо оплачуватися: офіціанти, перукарі, візажисти, мийники машин, паркувальники, будівельники і т.д. За законодавством Еміратів резидент чоловічої статі, який не заробляє хоча б 10 тисяч дирхам, не може перевозити в ОАЕ свою сім'ю. Даний список з'явився не випадково, а став результатом того, що представники саме цих професій найчастіше стають порушниками візового режиму і ніколи не претендують на отримання громадянства в результаті натуралізації.

До того ж, уряд Еміратів останнім часом вживає рішучих заходів, спрямованих на те, щоб трохи вирівняти баланс і зменшити кількість іноземців по відношенню до місцевих жителів. Поки Локаль не можуть конкурувати з іммігрантами на ринку праці, тому що останні готові працювати за нижчими цінами. Подейкують навіть про те, що скоро введуть обмеження по найму іноземців, щоб дати можливість місцевим жителям влаштовуватися на офісну роботу. Хоча всі ці заходи навряд чи зменшать число порушників візового режиму в ОАЕ.

Якщо Ви хочете переїхати в Емірати і залишатися там без порушень, будь ласка, напишіть нам на е-майл [email protected].

info

На яку роботу можуть розраховувати трудові мігранти в ОАЕ?
Які дії роблять влади ОАЕ в боротьбі проти нелегальних іммігрантів?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online