Для порівняння. Україна і Європа: два чека - два світи. ФОТО (17.01.13 13:11) «Політика України

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Навіть побіжне порівняння показує, що ціни на продукти харчування в Україні та Європі приблизно однакові. Щось трохи дорожче у нас, щось у них, все залежить від виробника і характеристик товару, - передає Цензор.НЕТ з посиланням на острів .
Дивіться на «Цензор.НЕТ»: "Бандитская республіка": населення тут безправно, міліція нічого не помічає, - журналістів запросили на Донбас. ФОТОрепортаж + Відео

Наприклад, як видно з чека, пакет фруктового соку у Відні можна купити за 89 центів, тобто, трохи менше 10 грн. У нас за «Сандору» потрібно віддати більше 11 грн. Притому, що європейські соки більш якісні.

Нижче соку в австрійському чеку вказані два сорти пива, одне з яких «Гамбрінус» можна купити в Україні. Вартість пива 45 і 51 цент, тобто, приблизно 5 - 6 грн. За таку ціну у нас можна купити найдешевші українські сорти пива. За «Гамбрінус» в Україні потрібно сплатити вже 16 - 18 грн.

Батон «Пшеничний» вагою 730 грам в Донецьку потягнув на 6,88 грн. Приблизно за таку ж ціну можна купити хліб і в Європі. Наприклад, у Відні півкілограма чорного хліба в супермаркеті купували за 60 центів.

У нашому супермаркеті пакет молока в найпростішій поліетиленовій упаковці обійшовся в 9,13 грн. Приблизно такі ж ціни на молочні продукти в Австрії, де молоко в середньому коштує 1 євро за літр. Але з тим же уточненням - в Європі продукція якісніша, і це відчутно навіть на смак.

У Віденському чеку значиться сир «Camemebert» в двохсотграмових упаковці вартістю 1,99 євро, що відповідає приблизно 100 грн за кілограм. У нас подібний імпортний сир коштує в середньому 250 грн.

Присутній в Віденському чеку знайоме для нас поєднання «chicken wings» (курячі крильця) за 3,49 євро. Це готові до вживання смажені курячі крильця в картонній упаковці (треба сказати, пікантні і досить апетитні). У кулінарії наших супермаркетів готові смажені курячі крильця бувають і дорожче.

Отже, що маємо в підсумку.

Придбання вечері у Відні обійшлося приблизно в 33 євро, але в цю вартість увійшли також пляшка лікеру «амарето» (приблизно 40 грн, що, погодьтеся, навіть за українськими мірками недорого), соус і солодощі. У Парижі на Монмартрі, в одному з найдорожчих міст світу, в невеликому магазинчику придбання продуктів з розрахунку на двох чоловік обійшлося в 37 євро. Вибачте за подробиці, але без детального порівняння матеріал може здатися загальним і бездоказовим.

Так ось, в паризький чек на 37 євро увійшли два стейка, банку чудового натурального м'ясного паштету (не те саме, нашим білковим або соєвим), консервовані креветки в соусі, сири, мандарини, сік, солодощі, хлібобулочні і навіть макаронні вироби - «спіральки» ( в готелі була кухня, так в цілях економії дещо для вечері можна було приготувати самим).

До речі, пачка «спіральок» (не розварюються, що не злипаються і смак мають навіть без додавання масла) вагою 0,5 кг обійшлася в Парижі в 1,9 євро. У Донецькому супермаркеті за пачку подібних виробів українського виробництва вагою 400 гр. заплатили 4,24 грн. Імпортні макарони у нас на порядок дорожче.

Підсумовуючи, можна сказати, що вартість харчування українцям обходиться приблизно в таку ж суму, як і європейцям. Випробувано на собі, оскільки середній чек в супермаркеті при покупці продуктів сім'ї, що складається з чотирьох осіб, складає 250-300 грн. (Зверніть увагу - загальна сума покупки в «Обжора» за наведеним тут чеку перевищила 500 грн).

На витратах по придбанню одягу і взуття можна детально не зупинятися. Здебільшого ці товари завозяться з-за меж України. Найдоступніші - це, як люблять говорити продавці на ринках, «чиста Туреччина» або «чиста Польща».

Імпорт, за визначенням, завжди дорожче за рахунок накладних витрат. Проте, хочеться привести ціни зі збережених чеків. В Австрії жіночі шкіряні туфлі і черевики місцевого виробництва обійшлися в 44 і 49 євро відповідно, модельні італійські туфельки в 99 євро. Зіставити ці ціни з місцевими можете самі.

Тепер від видаткової, так би мовити, частини, перейдемо до доходів.

Наше уряд відрапортував, що в 2013 році підвищено мінімальні зарплати і пенсії, які тепер будуть, відповідно, 1147 грн і приблизно 900 грн. В Європі абсолютні цифри приблизно такі ж. Але є одна суттєва відмінність - європейці отримують ці цифрові значення в євро. Тобто, враховуючи курс євро по відношенню до гривні, можна сміливо сказати, що рівень доходів населення в Європі як мінімум в 10 разів вище. Зауважте, при практично однакових витратах на своє утримання. Так що в нинішній ситуації питання про євроінтеграцію потрібно розглядати не в площині - чи потрібна нам Європа, а з позиції - чи потрібні ми Європі з таким злиденним рівнем життя?

У Відні розговорили нашого гіда Крістіана, місцевого жителя, на тему економічної кризи. Він визнав, що криза торкнулася Австрії, виріс зовнішній борг. На це йому задали просте запитання - як рядові австрійці на собі відчули наслідки кризи? Відповідь була простою: «Ми поки що нічого не відчули».

Єдине, чим відрізняються витрати української родини від європейської - витрати на житло. Але більш високий рівень доходів дозволяє нести і вищі витрати. Крім того, в європейських країнах широко поширене соціальне житло. Причому, в деяких країнах на законодавчому рівні закріплено, що не менше 20 - 25% житла має належати до категорії соціального. За словами Крістіана, майже кожен четвертий вінець проживає в соціальному житлі. Отримати таке житло можна за два - три роки, надається воно особам з невисокими доходами. Плата за користування таким житлом в 2 - 2,5 рази менше, ніж в приватному секторі.

Що насторожує. Якщо потрібно підвищити тарифи, податки, штрафи або ввести ще якусь «бяку» для народу, як обгрунтування наша влада завжди киває на Європу, мовляв, подивіться, як там. Наприклад, нам загрожують підвищенням тарифів на газ для населення і взагалі на комуналку. Постійно також продавлюється підвищення штрафів для водіїв, хоча, якщо не лукавити, то потрібно визнати, що наші «даішні» штрафи давно обігнали європейські.

Наприклад, в Європі середній штраф за порушення правил дорожнього руху - 50 євро. Але мінімальна зарплата-то у них 1500 - 1700 євро, а у кваліфікованих працівників і того більше. Тобто, 50 євро для них це максимум 2,5 - 3% від їх зарплати. А у нас такий штраф тягне на 40 - 50% мінімальної зарплати. Це означає, що з урахуванням рівня доходів європейському штрафу в 50 євро рівнозначним є штраф в розмірі 50 гривень! Відчуваєте різницю?

Так що, якщо уряд бажає ввести європейські ціни, тарифи і штрафи, можна погодитися, але тільки при розрахунку саме за такою методикою - пропорційно розміру зарплат і пенсій. Адже при такому підході наші ціни, тарифи і штрафи знижувати потрібно, а не підвищувати !!!

Є, правда, й інший шлях - українську зарплату привести у відповідність з європейською. Але в таку систему координат «азаровщина» і «януковщіна» не вкладаються. А нам при таких розкладах нічого не залишається, як подумати про заміну нинішньої влади на уряд дійсно європейського типу.

Джерело: https://censor.net.ua/p230156

Так що в нинішній ситуації питання про євроінтеграцію потрібно розглядати не в площині - чи потрібна нам Європа, а з позиції - чи потрібні ми Європі з таким злиденним рівнем життя?
На це йому задали просте запитання - як рядові австрійці на собі відчули наслідки кризи?
Відчуваєте різницю?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online