Розводка труб у ванній своїми руками, як зробити правильну розводку труб

  1. Схеми водопостачання санвузла
  2. Розрахунок параметрів системи
  3. матеріали
  4. Як виконується розводка?
  5. порядок монтажу

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Зазвичай домовласники не замислюються, як вода потрапляє до них у квартиру, або куди вона дівається. Вони просто користуються цим благом цивілізації, поки одного разу щось не виходить з ладу. Правильна розводка труб у ванній і туалеті забезпечує якісну і безаварійну роботу водопровідної системи та всіх побутових приладів, встановлених в цьому приміщенні.

Правильна розводка труб у ванній і туалеті забезпечує якісну і безаварійну роботу водопровідної системи та всіх побутових приладів, встановлених в цьому приміщенні

Часто причиною постійних засмічень, слабкого напору і несправності техніки стає «кустарний» монтаж трубопроводу, тому до цього завдання потрібно підходити дуже серйозно. У цій статті ми розповімо про пристрій водопровідної системи санвузла, її склад та розводці.

Схеми водопостачання санвузла

Починаючи монтаж труб у ванній, необхідно досконально розібратися з пристроєм водопровідної системи, щоб при її експлуатації не виникало проблем і аварій. Раніше вода до житлових будинків подавалася з свердловини або колодязя, але в даний момент всередину квартири вода подається з централізованої міської водопровідної мережі, що значно полегшується пристрій і обслуговування водопроводу. Безпосередньо розводка у ванній складається з 2 видів труб:

  1. Водопровідні. В основному труби у ванній є водопровідними, тобто по ним тече вода, яка подається в крани або підводиться до побутових приладів. Водопровідні трубопровід в санвузлі складається з загальнобудинкового стояка і труб холодної та гарячої води, що відходять від нього. Для розведення холодної води найчастіше використовують пропіленові комунікації, а для гарячої - металопластикові.

    водопровідні труби

  2. Каналізаційні. Каналізаційні труби у ванній необхідні для того, щоб утилізувати стічну воду і відходи життєдіяльності. Зазвичай вони мають більший діаметр, ніж трубопровід холодної або гарячої води, а також виготовляються з кераміки, чавуну або пластику. Каналізаційна система санвузла також складається з загальнобудинкового стояка і розводяться від нього труб, що йдуть до сантехнічних приладів (унітазу, ванни, раковини, пральну машину).

    Каналізаційні труби

Важливо! Установка труб у ванній кімнаті - важливий і технічно складний процес, довірити який краще професійного сантехніку. Адже самий незначний огріх, допущений при прокладці труб, може привести до некоректної роботи всієї системи - засмічення каналізації, застоям стічних вод, зменшення напору.

Розрахунок параметрів системи

Переймаючись питанням, як правильно зробити розводку труб у ванній, багато втрачають те, що необхідно попередньо розрахувати параметри водопровідної системи. Цей розрахунок дозволяє визначити необхідний діаметр водопровідних і каналізаційних комунікацій, їх протяжність, ухил, під яким він має бути прокладені, кількість фітингів і хомутів. Всі ці параметри розраховуються відповідно до кількості сантехнічних приладів і обсягом, споживаної ними води:

Каналізаційна розводка труб у ванній своїми руками виконується з урахуванням наступних вимог:

  1. Якщо діаметр каналізаційної труби становить 1 ¼ дюйма, то вона може обслужити 1 умовну одиницю стічних вод, а максимальна довжина горизонтального невентильованої відведення каналізації не повинна перевищувати 0,7 метрів, тоді як максимальний діаметр витяжки становить 1 ¼ дюйма.
  2. Якщо діаметр каналізаційної труби становить 1 ½ дюйма, то вона може обслужити 3 умовну одиницю стічних вод, а максимальна довжина горизонтального невентильованої відведення каналізації не повинна перевищувати 1 метрів, тоді як максимальний діаметр витяжки становить 1 ½ дюйма.
  3. Якщо діаметр каналізаційної труби становить 2 дюйми, то вона може обслужити 2 умовну одиницю стічних вод, а максимальна довжина горизонтального невентильованої відведення каналізації не повинна перевищувати 1,55 метрів, тоді як максимальний діаметр витяжки становить 1 ½ дюйма.
  4. Якщо діаметр каналізаційної труби становить 3 дюйми, то вона може обслужити 20 умовну одиницю стічних вод, а максимальна довжина горизонтального невентильованої відведення каналізації не повинна перевищувати 2,0 метрів, тоді як максимальний діаметр витяжки становить 2 дюйми.
  5. Якщо діаметр каналізаційної труби становить 4 дюйма, то вона може обслужити 150 умовну одиницю стічних вод, а максимальна довжина горизонтального невентильованої відведення каналізації не повинна перевищувати 3,0 метрів, тоді як максимальний діаметр витяжки становить 3 дюйми.

Зверніть увагу! Якщо розводка сантехніки у ванній виконана відповідно до правильним розрахунком, прилади працюватимуть нормально. Однак, досвідчені сантехніки рекомендують при визначенні кількості споживаної води та стоків брати значення з невеликим запасом на випадок, якщо в ванній кімнаті буде встановлюватися додатковий побутовий прилад.

матеріали

Розводка сантехніки своїми руками в приміщенні санвузла виконується за допомогою труб. Щоб провести воду від загальнобудинкового стояка до потребляющему приладу, необхідно прокласти від нього трубу під ухилом. В даний час в будівельних магазинах представлений величезний асортимент сантехнічних виробів, тому можна вибрати відповідні моделі з тривалим терміном експлуатації. Найчастіше в якості матеріалу для виготовлення водопровідних труб використовують:

  • Метал. Раніше самим популярним видом водопровідних труб вважалися металеві. Вони виготовлялися з міді, латуні, чавуну, а потім і з нержавіючої сталі. Перевагами цього варіанту вважають довговічність, міцність і стійкість до корозії, недоліком - негнучкість. Металеві сантехнічні комунікації можуть бути відкритим швом або зварні, з антикорозійним покриттям або пофарбовані. Вони добре переносять вплив високої температури, тому підходять також для проведення гарячої води.

    металеві труби

  • Металопластик. До цього типу належать більш сучасні види труб, які мають двошарове будову, зовні вони пластикові, а всередині металеві. Трубопровід з металопластику більш гнучкий, легкий і довговічний, ніж металевий. Крім того, він краще переносить вплив високої температури, ніж труби з пластика.
  • Пластик. Робити розводку труб у ванній своїми руками пенопропіленом набагато простіше, ніж металевими трубами. Пластиковий трубопровід набагато легше, простіше в обробці, гнучкіше і довговічніше. Однак, для гарячої води використовувати пластикові труби не рекомендується, так як вони можуть деформуватися від високої температури.

    пластикові труби

Врахуйте! Багато домовласники, не знаючи, як зробити розводку труб, роблять її самостійно, допускаючи серйозних помилок при виборі матеріалів і монтажі. Навіть дрібні недоліки при прокладанні трубопроводу можуть стати причиною протікання і аварій, тому економити на послугах досвідченого сантехніка все ж не варто.

Як виконується розводка?

Досвідчені сантехніки вважають, що безпосередньо прокладка труб у ванній кімнаті займає лише третину часу, що витрачається на проектування водопровідної системи. Адже найголовніше в цьому процесі - правильно розрахувати параметри водопроводу, скласти схему і визначити, скільки необхідно метрів труб, фітингів, хомутів і ущільнювачів. Щоб не помилитися в розрахунках, досвідчені сантехніки користуються таким способом:

  1. Спочатку необхідно на листку паперу в клітинку або міліметрівки нанести схему санвузла в масштабі.

    Схема розведення труб

  2. Потім на цій схемі потрібно відзначити розташування стояка і визначити розташування всіх сантехнічних приладів.
  3. Після цього на схему потрібно нанести всі відводи водопроводу і каналізації від стояка до кожного приладу.
  4. Тепер за допомогою лінійки можна дізнатися загальну протяжність труб (не забудьте перевести їх в потрібний масштаб), необхідну кількість фітингів і хомутів.
  5. В процесі монтажу за схемою прокладають трубопровід, а після завершення роботи її зберігають, щоб в разі аварії або поломки по ній визначати розташування елементів водопроводу.

Важливо! Щоб якісно виконати монтаж водопровідної системи, потрібно не забувати про ущільнювачі, ФУМ-стрічки або льоні, необхідних для герметизації з'єднань між трубами.

порядок монтажу

Перед тим, як почати монтаж потрібно переконається, що схема розводки труб у ванній і туалеті складена правильно. Робота виконується після того, як до приміщення повністю перекрита подача води. Якщо передбачається заміна стояка, то потрібно отримати дозвіл керуючої компанії на перекриття води і оповістити сусідів.

Проводити труби потрібно в наступному порядку:

  • Спочатку встановлюються кульові крани окремо на гарячу і холодну воду. Крім того, досвідчені майстри радять встановлювати автономні крани на подачу води до пральної машини і інших приладів, щоб в разі поломки або ремонту не доводилося перекривати відразу все водопостачання квартири.
  • Після кранів монтуються лічильники води і фільтри грубої очистки, які видаляють з води велику домішку, продовжуючи термін служби приладів, захищають водопровід від засмічень.
  • Потім виконується розводка труб. Краще, щоб водопровід мав якомога менше швів, щоб виключити протікання. Металеві труби з'єднуються між собою за допомогою зварювання, а пластикові згуртовуються теплим паяльником. Всі з'єднання і стики трубопроводу необхідно герметизувати льоном або ФУМ-стрічкою.
  • Після закінчення роботи потрібно відкрити крани з гарячою і холодною водою, а потім залишити їх включеними на 15 хвилин. Якщо за цей час не утворилося протікання, вам вдалося правильно розвести водопровід, значить їм можна користуватися.

Врахуйте, що відстань між трубами і електропровідної не повинно бути менше 34-50 см, інакше їх буде пробивати струмом. Крім того, не намагайтеся замуровувати водопровідну розводку у ванній і туалеті своїми руками всередину стіни, так як при аварії доведеться ламати всю обробку санвузла.

Відео-інструкція

Як виконується розводка?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online