Бюджетне відшкодування ПДВ: коротко про головне

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Бюджетне відшкодування - відшкодування від'ємного значення ПДВ, правомірність якого підтверджена перевіркою, в тому числі автоматичне бюджетне відповідно до встановлених правил   відшкодування пдв Бюджетне відшкодування - відшкодування від'ємного значення ПДВ, правомірність якого підтверджена перевіркою, в тому числі автоматичне бюджетне відповідно до встановлених правил відшкодування пдв .
Коли виникає від'ємний ПДВ? Коли ваш податковий кредит більше ваших податкових зобов'язань (далі - ПЗ) і відповідно в декларації з ПДВ "вилазить" від'ємне значення. Під відшкодуванням ПДВ розуміють перерахування цього від'ємного значення на поточний рахунок. Точне визначення дано в п.200.1 ПКУ, яке звучить так: сума являє собою різницю між податковим зобов'язанням звітного періоду і податковим кредитом такого періоду.
Ситуацій, коли у вас за декларацією може виникнути негативне значення досить багато.
Наприклад, коли у вас вартість закупівель товарів за звітний період більше суми продажу таких товарів. Хоча зрозуміло, що в одному місяці у вас буде від'ємне значення, але в наступному ситуація вирівняється і у вас ваші податкові зобов'язання стануть більшими податкового кредиту. Тому такий мінус не обов'язково відшкодовувати, а можна перенести в рахунок зменшення ПЗ майбутніх періодів.

Досить поширеною ситуацією є створення дорого об'єкта основних засобів (будівництво). На початкових етапах такого будівництва можливо велике накопичення податкового кредиту, відшкодування якого можу вивільнити кошти на будівництво. І підприємство теоретично може вимагати відшкодування ПДВ.
Основними претендентами на відшкодування ПДВ є ті підприємства, які застосовують нульову ставку ПДВ. Це в першу чергу ті, хто займаються експортом і міжнародними перевезеннями.
Але відшкодування з бюджету ой яке нелегке справу. І деякі підприємства навіть при наявності негативних сум ПДВ не можуть претендувати на відшкодування з-за обмежень, які встановлює законодавство. Адже платити в бюджет повинні всі і багато, а відшкодовувати мають право тільки обрані.
Не мають права на бюджетне відшкодування в жодному разі (п.200.5 ПКУ):
1. Платники податків, які перебувають у статусі платника ПДВ менше 12 календарних місяців
2. Платники податків яких обсяг оподатковуваних операцій за останні 12 місяців менше ніж сума бюджетного відшкодування. Тобто, якщо у платника податків сума показників колонки "А" ряд 6.1 декларації з ПДВ менше суми заявленого ПДВ до відшкодування, то заявити до відшкодування платник податків може тільки суму в межах цієї суми оподатковуваних операцій, а перевищення включиться до складу податкового кредиту наступних періодів.
Виняток: незалежно від того виконуються два вищезгадані умови, платник податків може заявити до відшкодування сформований в результаті придбання або спорудження основних фондів (активи вартість яких перевищує 6000,00 грн). Ці суми він спокійно може відобразити в рядку 23.2 декларації з ПДВ.
Наша податкова неодноразово робила спроби заборонити відшкодування такого ПДВ приводячи різні доводи, які були вельми сумнівними. В даному випадку крапку поставив Верховний суд України, який став на бік платників податків.
3. Сільськогосподарські виробники, що працюють на підставі ст. 209 ПКУ (ті які подають спецдекларації 012, 0122, 0123 і 0130). Це не стосується експорту сільськогосподарської продукції;
4. Сума ПДВ, які можуть виникнути при поверненні товарів або отриманих авансів (ну це напевно і так зрозуміло).

Нагадаємо з бюджету відшкодовують ПДВ, фактично сплачений отримувачем постачальникам або до бюджету.
Теоретично будь-який платник податків, не підпадає під вищезгадані виключення може подати заяву на бюджетне відшкодування. Але як нам відомо на практиці це зробити значно складніше, адже бюджет у нас бідний і якщо всім дати відшкодування, то там нічого не залишиться. Тому податкова придумує всілякі обмеження трактуються невірно норми законодавства.
З 1 січня 2015 відшкодування ПДВ - це не обов'язок, а право платників податків.
Що робити тим платникам податків, у яких від'ємний ПДВ і в них анулюється свідоцтво платника ПДВ?
Вони можуть отримати відшкодування і для цього потрібно подати заяву. Головне, щоб такий податковий кредит був оплачений, тобто здійснені розрахунки з постачальниками (фактично сплачений ПДВ).
Вхідний ПДВ, який був сформований при бартері, розрахунків з векселями, заліках - не відшкодовується. Хоча про це в ПКУ немає ні слова.
І остання інновація - заявлена ​​до відшкодування сума ПДВ не повинна перевищувати реєстраційний ліміт, розрахований за формулою.

Коли виникає від'ємний ПДВ?
Що робити тим платникам податків, у яких від'ємний ПДВ і в них анулюється свідоцтво платника ПДВ?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online