Tracktor Bowling. Альтернативна «Нескінченність»

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Tracktor Bowling по праву вважається одним з грандів російської альтернативної сцени. Напередодні виходу чергової платівки, що отримала назву «Нескінченність», ECLECTIC зустрівся з музикантами колективу, існуючого майже двадцять років, в осінньому парку і поговорив про творчість, краудфандінгом, відносинах між групами і багато іншого. У веселій компанії вокалістки і клавішника Лусіне Геворкян, бас-гітариста Віталія Демиденко та їхнього сина Максима, якому ось-ось повинен виповнитися рік, і гітариста колективу Олександра Кондратьєва, ми ховалися від вересневого дощу під деревами і намагалися міркувати про високе.

У веселій компанії вокалістки і клавішника Лусіне Геворкян, бас-гітариста Віталія Демиденко та їхнього сина Максима, якому ось-ось повинен виповнитися рік, і гітариста колективу Олександра Кондратьєва, ми ховалися від вересневого дощу під деревами і намагалися міркувати про високе

Хлопців, розкажіть про вашу нову платівку. Чого шанувальникам варто від неї очікувати?

Віталій Демиденко: В альбом увійшло 12 треків. Робота над ними тривала близько півроку. Диск вийшов досить різноплановим. Там є як жорсткі, металеві бойовики, так і традиційні ліричні балади. Незважаючи на велику кількість новаторських ідей, «Нескінченність» продовжує стилістичну лінію Tracktor Bowling. Сподіваємося, шанувальники розчаровані не будуть. В iTunes альбом повинен з'явитися в середині вересня. Також реліз буде продаватися на фізичному носії. Компанія «СОЮЗ Мьюзік», що займається цим питанням, забезпечить поширення диска не тільки по Росії, але по країнах СНД.

У альбому є якась концепція?

Лусіне Геворкян: В принципі, своя драматургія є у кожної нашої платівки. Однак не можна сказати, що нова робота групи сильно відрізняється в текстовому плані від попередніх. Ми як і раніше співаємо про життя, смерті, любові, самотності, дружбу. Звичайно, в цей раз ми торкнулися кілька нових тем, проте розкривати їх до виходу альбому не хочеться.

Над обкладинкою працював художник і дизайнер бренду НАТЕ Володимир Злиднев, який оформив більшість ваших дисків. Чому протягом багатьох років ви співпрацюєте саме з ним?

Лусіне Геворкян: З Вовою ми давно знайомі і знаємо, чого від нього можна очікувати.

Віталій Демиденко: Володимир дуже добре ставиться до нашого творчості і дійсно любить його. Наші альбоми він оформляє, скоріше, для себе, ніж на замовлення. Тому у нього виходить точно відображати суть тієї чи іншої пластинки. Хочу зауважити, що в цей раз художник навіть не слухав диск. Я йому висилав лише два наших свіжих синглу. Проте, Володя потрапив в точку. Ворон, який займає на обкладинці центральне місце, є проміжною ланкою між життям і смертю. З огляду на, що альбом називається «Нескінченність», картинка вийшла вельми символічною.

Лусіне Геворкян: Вова прожив з нами все періоди розвитку і становлення групи. Він взагалі непогано розбирається в російській альтернативної тусовці, тому є всі підстави йому довіряти.

Кошти на випуск «Нескінченності» ви збирали за допомогою краудфандінга на сайті Planeta.ru. Наскільки я розумію, ця система є сьогодні найбільш вигідною і для музикантів і для шанувальників?

Олександр Кондратьєв: На даний момент краудфандінг - майже єдиний спосіб випустити альбом. Лейбли практично себе вичерпали, а ми самі не можемо знайти достатню кількість коштів. Ось і доводиться звертатися за допомогою до шанувальників. Втім, люди, які купують наші акції, отримують в результаті не тільки електронну версію альбому або пластинку, але якісь ексклюзивні речі від групи. Наприклад, футболку або DVD. Для справжніх фанатів це дуже важливо.

Віталій Демиденко: краудфандінгом об'єднав в собі передзамовлення і роботу з фан-клубами. Ми, наприклад, набрали 71% від потрібної суми, що більш-менш добре. А взагалі, якщо кількість грошей перевалила за 50% відсотків, значить, акція вже відбулася.

3 жовтня відбудеться презентація альбому в Москві, а 24 - в Санкт-Петербурзі. У яких ще містах заплановані концерти? Можливо, група відправиться в цілий тур по Росії?

Лусіне Геворкян: Так, ми плануємо влаштувати турне і відвідати ряд великих міст. Але говорити про якісь конкретні числах ще рано, тому що гастрольний графік тільки складається.

Віталій Демиденко: Група була в тривалій відпустці і поки не ясно, чого очікувати від презентацій навіть в столицях. Ми хочемо трохи пристрілятися і зрозуміти, наскільки ми затребувані в регіонах. Однозначно ми відвідаємо міста-мільйонники. Зокрема Краснодар, Ростов-на-Дону, Нижній Новгород, Мінськ, Архангельськ.

До речі, з яких причин група йшла в тривалу відпустку?

Олександр Кондратьєв: Ми вирішили трохи відпочити. І один від одного, і від безперервних гастролей. Захотілося взяти якусь паузу.

Лусіне Геворкян: Концертна індустрія в нашій країні розвивається досить повільно. У ній є безліч недоліків, які необхідно виправляти. Тому за стільки років нам було від чого втомитися, через що напружитися. Взагалі, дивлячись на наших альтернативних музикантів, дивуєшся, як ці люди примудряються поєднувати роботу і музику, і не сходять з розуму.

У червні група випустила сингл «Наш 2006-й». Однойменна композиція також увійде в новий альбом. Що ж таке сталося в 2006 році, що ви вирішили присвятити йому пісню?

Віталій Демиденко: У 2006 році відбулося багато знакових для групи подій. Це і перший масштабний тур на підтримку альбому «Кроки по склу», і великі концерти в столицях, і отримання премії RAMP «Група року» від телеканалу «А- One». Сюди можна додати виступ з акустичною програмою. У 2006 році всі альтернативний рух зазнавало небувалий підйом. Той період можна назвати «золотим» для російської альтернативи.

Олександр Кондратьєв: Тоді все поїхали в тури від Калінінграда до Владивостока. І всюди з народом було дуже добре. На жаль, це швидко закінчилося. Так що пісня є якоюсь ностальгією за тим часом.

У своїх піснях група зачіпає досить серйозні теми, в числі яких питання життя, смерті, любові. Чи зможе коли-небудь, на ваш погляд, людство зупинити безперервні війни і насильство? Або ж так звана «темна сторона» невикорінна з людської душі?

Лусіне Геворкян: Іноді мені здається, що коли на землі закінчиться нафта, припиняться всі війни. Хоча, це, звичайно, не так. У подібному випадку, боротьба за ресурси стане ще більш запеклою. До речі, здогадуюся, в якій країні нафта закінчиться останньої. Це держава напевно все захочуть розпиляти (сміється).

Віталій Демиденко: Насправді електромобіль, винайдений вже досить давно, міг би здорово заощадити ресурси нашої планети. Однак його активне використання не вигідно продавцям нафти, і навряд чи найближчим часом вони дозволять розвинути цей проект.

Лусіне Геворкян: Поки на землі існують релігії, війни на землі триватимуть. А кінця і краю релігій не бачити.

Олександр Кондратьєв: Так, і я не впевнений, що на землі коли-небудь настане абсолютний світ. На жаль, люди влаштовані так, що вони постійно борються один з одним.

Сьогодні в країні помітно відчувається соціальна напруженість. Як подібні процеси впливають на музикантів або, наприклад, на відносини між різними музичними колективами?

Віталій Демиденко: Всередині групи якісь соціальні питання ми намагаємося не зачіпати. Звичайно, найболючішою темою є Україна. Через цих суперечок розкололося чимало сімей, багато людей посварилися з друзями. Так що про це краще взагалі не висловлюватися, бо конфлікт пройде, а осад залишиться. Хоча, на новому альбомі буде пісня «Війна», в якій йдеться саме про розкол в суспільстві.

Олександр Кондратьєв: Насправді, найбільше переживеш через те, що йдуть битви, де гинуть люди. І неважливо, якого кольору їх шкіра і чию партію вони підтримують. А якщо говорити про відносини між музичними групами на тлі соціальної напруженості, то багато хто не тільки перестають існувати як знайомих, а й перетворюються на справжнісіньких ворогів.

Віталій Демиденко: Дуже багато колег займають громадянську позицію, відмінну від моєї. Тому деяких з них я навіть виключив зі своєї стрічки в фейсбуці. З кимось виникали серйозні ідеологічні суперечки. Особливо на початку конфлікту на Україні, коли відбулася найбільша кількість сварок. Адже тоді ніхто не міг припустити, чим все це закінчиться. У підсумку з парою-трійкою людина я припинив спілкування. Вся ця тема торкнулася людей дуже близько. Якщо, припустимо, п'ять років тому все нормально між собою спілкувалися і не звертали уваги на політику, то зараз багато хто став робити серйозний упор на ідеологію.

Олександр Кондратьєв: Проблема в тому, що деякі висловлюються занадто різко, не слухають опонента. Іноді доходить до фактичного посилу людини з протилежною точкою зору. Причому, таке спостерігається з обох сторін.

В кінці серпня на панк-фестивалі в Нижньогородській області співробітники поліції без видимих причин затримали 60 осіб. Чимало галасу наробили минулорічні виступи деяких релігійних громад проти концертів тих чи інших металевих груп. Ну, звичайно ж, не можна не згадати губернатора Бєлгородської області Євгена Савченка, який «прославився» тотальної боротьбою з хеві-металом. Виникає логічне запитання: невже йде нова хвиля гонінь на рок-музику?

Віталій Демиденко: Якщо говорити про релігійні активістів, то вони, на мій погляд, є якимись маргінальними елементами. Мені здається, ці люди не користуються серйозною підтримкою держави, і якщо їм заманеться перейти якусь грань, їх просто притиснуть. А то, що відбувалося в Білгородській області, схоже на якийсь «совок». Взагалі вся нинішня система, вибудувана відповідно до лінії однієї партії, нагадує повернення до КПРС. І справа навіть не стільки в уряді, скільки в людях на місцях, які, боячись потрапити під роздачу, надмірно вислужуються. Останнім часом заборони дійсно стали частим явищем. Не хочеться, щоб вони перетворилися в норму.

Олександр Кондратьєв: Такі дзвіночки тривожні для кожного музиканта. Тому що в будь-який момент твій концерт може зірватися тільки тому, що хтось комусь не сподобався.

Віталій Демиденко: Або, припустимо, приймуть закон про несприятливий вплив важкої музики на молодь. Там буде прописано, що на сцені повинні виступати тільки ідеологічно правильні колективи, які пропагують патріотизм. Сподіваємося, що до цього не дійде. Зрештою, в світі існують реальні проблеми, які необхідно вирішувати.

Зрештою, в світі існують реальні проблеми, які необхідно вирішувати

Лу, я ось дивлюся на Максима, який сидить в колясці, і у мене напрошується питання: які пісні ти співаєш йому перед сном?

Лусіне Геворкян: Я ставлю йому колискові. Є такий Гомер Еванс, у нього чудові сорокахвилинні треки. Всім матусям раджу. Але ще ефективніше - морський шум. Дитину колише моментально і мене разом з ним (сміється).

Тобто важкий рок ви Максиму не ставите?

Віталій Демиденко: Ми поки його музичною освітою не займалися. Ще зарано. Коли підросте, сам визначиться, що йому подобається. Може він взагалі полюбить танцювальні напрямки.

Лу, Віталій, ну, розкажіть, як це, бути рок-н-рольної сім'єю?

Віталій Демиденко: Через те, що ми граємо в одній групі, після народження дитини нам доводиться дуже сильно покладатися на допомогу батьків. Переважно моїх. Ми часто відвозимо до них сина. Ось, сьогодні, наприклад, його забрали, а завтра знову віддамо. Так що Макс подорожує між двома будинками.

Лусіне Геворкян: Але це навіть добре - дитина виросте соціально орієнтованим.

На завершення нашої розмови скажіть, чи є ймовірність, що Tracktor Bowling коли-небудь випустить експериментальний альбом?

Віталій Демиденко: Мені здається, особливого сенсу в цьому немає. Навіщо групі, якій майже двадцять років, йти на якісь експерименти?

Олександр Кондратьєв: Коли ми пишемо нові пісні, то не замислюємося про це. Зазвичай якщо група заздалегідь вирішує зробити експеримент, ні до чого хорошого це не призводить. Краще грати те, що подобається тобі і твоїм шанувальникам.

Дмитро Веселов
Фото: Меліса Філь, Світлана Власова, Олександра Іванова

мітка Tracktor Bowling , інтерв'ю , музика

Ще на цю тему

У культурно-виставковому центрі «Гранатний двір» 24 травня Москви відбудеться дивовижний спектакль - «В куртці Бродського». Актор Миколи Синявський і група Deep ...

Актор Миколи Синявський і група Deep

Альбом «Витканий з Світу» я б назвала альтернативним сучасному шоу-бізнесу, в якому часто стільки порожнечі і дурості. Ганні Волкової є що сказати світові, і вона це робить, використовуючи свій талант, голос, серце, красу і розум.

Ганні Волкової є що сказати світові, і вона це робить, використовуючи свій талант, голос, серце, красу і розум

Про винятковий талант Висоцького, баладі Поля Марселя і власної рок- «Безсонні» виконавиця, письменник і мати чотирьох дітей розповіла в інтерв'ю журналу Eclectic.


Чого шанувальникам варто від неї очікувати?
У альбому є якась концепція?
Чому протягом багатьох років ви співпрацюєте саме з ним?
Наскільки я розумію, ця система є сьогодні найбільш вигідною і для музикантів і для шанувальників?
У яких ще містах заплановані концерти?
Можливо, група відправиться в цілий тур по Росії?
До речі, з яких причин група йшла в тривалу відпустку?
Що ж таке сталося в 2006 році, що ви вирішили присвятити йому пісню?
Чи зможе коли-небудь, на ваш погляд, людство зупинити безперервні війни і насильство?
Або ж так звана «темна сторона» невикорінна з людської душі?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online