Розрахунок пені в 2019 році (неустойка)

  1. Визначення та правила нарахування
  2. Головні особливості
  3. Інші застереження
  4. Думки і формули
  5. Збільшення страхових внесків
  6. Терміни та нюанси нарахування
  7. Як вести розрахунок пені в 2019 році і оплачувати її
  8. Штрафи та інші наслідки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Штраф за несвоєчасно оплачені послуги ЖКГ (вода, електроенергія, опалення і т.д.) - один з видів покарання, що загрожує боржникам, які в силу певних причин допустили прострочення подібних платежів. Однак це не єдиний вид пені, який призначається державними органами.

Пеня з податкових виплат розраховується в тому випадку, коли податки і обов'язкові страхові внески до державного бюджету не виплачуються в строк, який встановлений російським законодавством. При цьому така неустойка призначається за кожен допущений день прострочення.

Розрахувати розмір пені можна, використовуючи спеціальну формулу. Але це не єдина можливість: в мережі можна знайти безліч онлайн ресурсів, які дозволяють легко виконати такий розрахунок.

Розрахунок пені в 2019 році, а точніше починаючи з 1 жовтня поточного року, здійснюватиметься згідно з новими правилами. З цього дня для визначення ставки рефінансування, яку слід використовувати, буде грати важливу роль тривалість допущеної прострочення. Так якщо затримка становить до 30 днів включно, використовується 1/300 ставки, з 31-ого ж дня використовується підвищена ставка - 1/150.

Визначення та правила нарахування

У Російському Податковому кодексі дано визначення поняттю пеня - це грошова сума, яку повинен заплатити роботодавець або інший платник у разі, коли збори і податки були внесені ним до бюджету пізніше термінів, які встановлені законодавчими нормами.

Пеня сплачується додатково до суми податку, при цьому нараховується вона кожен день протягом періоду допущеної прострочення. Починається нарахування після того, як закінчується термін сплати податкової або страхової виплати. Виняток становить сільськогосподарський податок, за яким нарахування пені відбувається згідно з положеннями глави 26.1. Російського Податкового кодексу.

Пеня - це державний інструмент, який створений для того, щоб забезпечити своєчасну сплату податків і зборів до бюджету країни. Вона припиняє нараховуватися лише з того дня, коли прострочення була погашена. Розрахунок пені в 2019 році регламентує НК РФ.

Головні особливості

У Податковому кодексі вказані особливості, які потрібно враховувати при нарахуванні пені на різні різновиди податкових авансів:

  • З господарів транспортних засобів в обов'язковому порядку стягується транспортний податок. Платити його потрібно один раз на рік до податкових органів місцевого значення. Якщо заборгованість по внесках становить більше 3-х місяців, починає нараховуватися пеня. У разі, коли прострочення допущене усвідомлено, з людини, який не заплатив податок, буде стягнуто також штраф - близько 30% від суми простроченої виплати.
  • Якщо допущено прострочення платежу на якийсь оподатковуваного майно, пеня нараховується за кожен день прострочення платежу. Для розрахунку величини застосовується ставка рефінансування Центробанку Росії. Нараховують її податкові органи, які виявили порушення. На початку податкового періоду кожен власник такого майна повинен отримати повідомлення з податкової служби.
  • Земельний податок при несплаті обкладається штрафом за таким же принципом, як і інші несплачені податки. Але є додатковий штраф у розмірі 20% від суми прострочення, яка була ненавмисної, і 40% від суми умисної прострочення.
  • Пеня на несплачений податок на прибуток (ПДФО) починає нараховуватися після закінчення місячного терміну з моменту несплати. Налічується вона згідно зі статтею 75 Російського НК.

Стаття 75. Письмові докази

Інші застереження

Винятки згідно із законом

У Податковому кодексі вказано ряд випадків, в яких пеня з податків і зборів не нараховуватиметься. Знайти їх можна в пунктах 3 і 8 статті 75 даного документа. Можливо це в тому випадку, коли майно платника податків було заарештовано за рішенням податкової інспекції, або тоді, коли були арештовані грошові кошти та інше майно, а також операції по банківських рахунках були припинені за рішенням суду.

Перераховані обставини будуть служити підставою для затримки сплати податків і зборів тільки до тих пір, поки будуть діяти відповідні рішення податкової служби або судової інстанції.

У тому випадку, якщо в декларації було вказано не точна сума податків, які фактично були занижені, пеня буде нараховуватися після того, як інспектором буде виявлена ​​помилка або ж після того, як буде надана коригуюча звітність. З огляду на це, до подачі коригування потрібно доплатити суму податкових зобов'язань згідно з новим розрахунком і тільки після цього подавати сам звіт.

Пеня також не нараховується:

  • Якщо компанія надала в ФНС роз'яснення щодо зниження суми податків і зборів, які були перераховані. Для відображення цієї ситуації в обліку, організація повинна не тільки звернутися в письмовому вигляді до податкової, а й отримати відповідний підтверджуючий документ.
  • У разі утворення в минулому періоді переплати по даному виду платежу.
  • Якщо податок сплачено в розмірі, який покриває розмір пені.
Штраф за несвоєчасно оплачені послуги ЖКГ (вода, електроенергія, опалення і т

Формула розрахунку пені по податках в 2019 році

Думки і формули

В середині 2019 році Мінфіном РФ було підготовлено лист під номером 03-02-07 / 39318, в якому викладена наступна точка зору: в Податковому кодексі немає статті, яка передбачає нарахування пені за той день, в якому відсутня прострочення виконання зобов'язань по сплаті податку. Виходячи з цього, день погашення заборгованості не потрібно враховувати при проведенні розрахунку розміру пені.

Щоб роз'яснити цю думку, потрібно розглянути приклад: податок особа повинна була заплатити 25 серпня 2019 року, але платіжне доручення було направлено тільки 26 серпня. Формально в даному випадку присутній прострочення платежа. Однак, Податковий кодекс встановлює, що період прострочення починається з 26 серпня, а оскільки цей день є днем ​​подання платіжного доручення, то податок вважається сплаченим, виходячи з роз'яснення Міністерства Фінансів.

Думка податківців з даного питання кардинально відрізняється від думки фінансистів. Вони наполягають на тому, щоб включити день погашення заборгованості в період для розрахунку пені. Свою думку вони підкріплюють Постановою Пленуму Вищого Арбітражного суду України від 2013 року №57.

Таким чином, щоб зробити розрахунок знадобиться така інформація: сума допущеної заборгованості і дві дати - число, яке визначено законодавством, як кінцевий термін сплати податків і зборів, і дата, коли недоїмка була погашена.

Розрахункова формула наводиться в пункті 4 статті 75 Податкового кодексу:

П = СНЗ х 1/300 СР х к-ть днів

де:

П

Пеня. СНЗ Сума допущеної податкової заборгованості. СР Ставка рефінансування. Кількість днів Дні прострочення.

Коли розраховується пеня, ставка рефінансування повинна застосовуватися в тому розмірі, який був встановлений на період прострочення. Більш складним розрахунок стає в тому випадку, коли ставка змінювалася протягом цього періоду.

Збільшення страхових внесків

З 1 жовтня поточного року організації чекають важливі зміни в розрахунку сум пені. Дані поправки передбачає закон федерального значення про внесення змін до 1 і 2 частини НК РФ.

Нові правила, які передбачені статтею 75 НК, полягають в наступному:

Якщо прострочення до 30 днів

Відсоткова ставка дорівнює 1/300 ставки рефінансування, яка діє в цей період. Якщо прострочення більше 30 днів Те до 30 днів - ставка 1/300, за решту днів, тобто з 31-го дня, нарахування відбувається за ставкою 1/150.

Терміни та нюанси нарахування

Пеня нараховується за кожний допущений день прострочення, починаючи з дня, який слідує за закінченням терміну сплати. Неустойка розраховується, виходячи зі співвідношення суми податків, що не були сплачені, кількості днів і ставки рефінансування.

Існує ряд випадків, які передбачають нарахування пені з податків і зборів:

  • платник податків у встановлений термін не здійснив перерахування платежу до державного бюджету;
  • податківці в ході перевірки виявили, що розмір податку був занижений;
  • податковим агентом, в якості якого може виступати і юридична особа, та ВП, не були виплачені податки і збори за платника податків;
  • нарахування пені пов'язане з переміщенням товарів через російську митний кордон та порушенням термінів оплати платежів обов'язкового характеру в ході проведення зазначених операцій.

Як вести розрахунок пені в 2019 році і оплачувати її

Пеня і штраф виставляється податковою службою, не треба оплачувати подібні платежі самостійно, оскільки в подібному випадку вони можуть зависнути в якості нез'ясованих. Також слід враховувати, що не дивлячись на те, що контролюючі структури можуть виробляти стягнення подібних виплат, однак вони не зобов'язані цього робити.

Найчастіше за незначні порушення, наприклад, якщо страхові внески і зарплата були не виплачено організацією в перший раз або внески не виплачено в мінімальному розмірі, податкова не штрафує платника податків.

У тому випадку, коли при здійсненні перерахування була допущена помилка в зазначеному КБК , Недоїмка не виникає, тому пені не можуть бути нараховані. Досить просто уточнити платіж. Щоб заплатити штраф або пені, використовується звичайна платіжка, як і в випадку з сплатою податку, проте замінюється кілька цифр в КБК.

Для розрахунку пені можна використовувати не тільки формулу, наведену в Податковому кодексі, але і онлайн калькулятор, який легко знайти на спеціалізованих сайтах в Інтернеті. Другий спосіб є простим і доступним і не вимагає ніяких математичних розрахунків, оскільки всі дії виконуються програмою автоматично.

Штрафи та інші наслідки

У 2019 санкції по відношенню до організацій-страхувальників, а також іншим платникам податків, які допустили несплату податку на прибуток, страхових внесків, ПДВ, а також до приватних підприємців, які не заплатили внески на себе, можуть застосовувати такі контролюючі органи: Пенсійний фонд , ФНС, і Фонд соцстрахування.

Починаючи з цього року, податківці можуть штрафувати, якщо порушені строки сплати внесків до ПФР, внесків на обов'язкове медичне страхування і практично всі види внесків на соціальне страхування, крім тих, які виплачуються на травматизм. Вони як і раніше залишилися під контролем ФСС.

В даному випадку податкова застосовує правила, які закріплені в Російському Податковому кодексі. Якщо не буде надано розрахунок за внесками, організації загрожує штраф в розмірі 5% від суми, яка не була сплачена. Санкції загрожують за кожен повний і неповний місяць допущеної прострочення, однак, не можуть перевищувати 30% від суми. Мінімальний же їх розмір становить 1 тис. Рублів.

Якщо буде допущено грубе порушення правил обліку, компанія буде оштрафована на підставі статті 120 НК Росії. Розмір штрафу в цьому випадку встановлений на рівні 10 тис. Рублів. У разі ж повторного грубого порушення протягом того ж податкового періоду, другий штраф буде накладено в розмірі 30 тис. Рублів.

Стаття 120. Грубе порушення правил обліку доходів і витрат і об'єктів оподаткування (бази для обчислення страхових внесків)

У разі, коли порушення призвели до заниження податкової бази, доведеться заплатити 20% від суми податку, яка не була сплачена, при цьому розмір штрафу не може бути менше 40 тис. Рублів.

Співробітники Пенсійного фонду можуть штрафувати за те, що не були надані відомості персоніфікованого обліку про всіх співробітників. Розмір штрафу в цьому випадку складе 500 рублів за кожного працівника, про який не була надана інформація або були надані неточні відомості. Що ж стосується Фонду соціального страхування, то його представники мають право штрафувати виключно за несплату внесків на травматизм.

Амортизація основних засобів Амортизація основних засобів

- поступове списання вартості основних фондів в процесі їх виробничого використання, пов'язане з їх фізичним, моральним зносом.

Як складається посадова інструкція контрактного керуючого 2019 - читайте далі .

Методи аналізу фінансового стану підприємства можна дізнатися тут .

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online