ПФР вимагає сплатити заборгованість за внесками - що робити?

  1. Частина перша - що їм треба?
  2. Частина друга - звірка
  3. Частина третя - відповідаємо на вимогу

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

А. Красносельський. Збір недоїмок (1869)

Зіткнулася з такою неприємною ситуацією ... Моєму клієнтові ІП прийшов лист з ПФР з вимогою заплатити внески в розмірі 145 тис. Рублів (на хвилиночку!) За 2014 рік у лютому 2017 року.

При цьому бізнесмен заборгованостей по податках і внесках не має, декларації з ССО здає в податкову вчасно, оплачує податки і страхові внески своєчасно.

Частина перша - що їм треба?

Отже, в «листі щастя» моєму підприємцю запропоновано негайно заплатити 121 299 руб. 36 коп. і пені «набігли» за три роки на цю суму 23 912 руб. 55 коп. Всього виходить 145 тис.

Як ця сума вийшла? В 2014 році фіксована сума внесків для всіх ІП за себе становила 20 727,53 руб., з них:

  • 17 328,48 руб. в ПФР на страхову частину пенсії;
  • 3 399,05 руб. в ФОМС внесок на медичне страхування.

Якщо доходи ІП за рік перевищують 300 000 руб., То в ПФР необхідно додатково заплатити 1% від доходів, що перевищують 300 000 руб. При цьому загальна сума внесків в ПФР (включаючи 17 328,48 руб.) Не може бути більше 138 627,84 руб. Так ось загальна сума заборгованості була порахована ПФР виходячи з максимальної суми в 138 627,84 руб за вирахуванням фіксованої частини внесків до 17 328,48 руб. Разом отримуємо 121 299,36 руб. Цікаво, що в даному розрахунку повністю проігноровані страхові внески, які ІП заплатив в частині від доходів понад 300 тис.

До вищевказаного вимогу додана копія листопадового листи без адресата з проханням представити документ, що підтверджує суму доходу за 2014 рік. Цей лист підприємець бачить вперше. За минулі три роки з ПФР регулярно проводилися звірки по нарахованих і сплачених платежів. І взагалі, їх вимога зводиться до того, що внески треба сплатити, тому що в ПФР не передати відомості по доходах з ИФНС. Абсурд!

Абсурд

Зауважу, що у підприємця немає обов'язку подавати податкові декларації до Пенсійного фонду. Відомості про доходи ПФР отримує від податкової інспекції і це відноситься виключно до внутрішньої роботі інспекцій між собою.

Тепер подивимося, що робити, якщо ПФР неправомірно вимагає сплатити «недоїмки» по страхових внесках.

Частина друга - звірка

Насамперед перевіряємо з боку ІП, що всі платежі були сплачені вчасно і в повному розмірі (хоча сумніви в цьому немає ніякого, тому що я особисто займаюся веденням обліку у цього підприємця).

Якщо ви не здавали декларації до податкової (навіть нульові), то ПФР може зажадати заплатити внески в максимальному розмірі відповідно до Закону 212-ФЗ. Максимальна сума страхових внесків розраховується по МРОТ і за 2014 року дорівнює 138 627,84 руб.

Для звірки знайдемо всі документи на оплату внесків за необхідний період. Мій клієнт оплачував внески з розрахункового рахунку. Тому заходимо в клієнт-банк, відфільтровує всі платежі в УФК для ГУ-ОПФУ (ця назва одержувача платежу) за 2014 рік і зберігаємо платіжні доручення з відміткою банку. Платіжки знадобляться, щоб пред'явити їх в ПФР як доказ оплати.

Ось що у мене вийшло:

Ось що у мене вийшло:

Як бачимо, фіксована частина по внесках на страхову частину пенсії була оплачена в повному обсязі - всі 17 328,48 руб. Крім того, була оплачена додаткова частина внесків у вигляді 1% від доходів понад 300 тис. Руб., А саме 6 343,58 руб. Щоб перевірити правильність цієї суми знайдемо декларацію за 2014 рік.

У декларації з ССО за 2014 рік сума доходів отриманих за рік вказана в рядку 113 розділу 2.1.

Сума отриманих доходів за податковий період 2014 склала 934 358 руб. З них додатковим страховим внеском в 1% оподатковуються доходи понад 300 тис. Руб., А саме 634 358 руб. Сума додаткового страхового внеску склала 6 343,58 руб. і саме ця сума була перерахована в ПФР.

Частина третя - відповідаємо на вимогу

Тепер пишемо відповідь на вимогу в ПФР на ім'я начальника. Реквізити та ім'я вказані в самій вимозі. Відповідь обов'язково потрібно скласти письмово і в двох примірниках, навіть якщо ви збираєтеся особисто звернутися в ПФР для звірки. Усне звернення не гарантує скасування вимоги щодо сплати недоїмки. Тому співробітник ПФР повинен прийняти ваш письмову відповідь і поставити відмітку про отримання на вашому екземплярі (дата, номер, підпис співробітника). У разі подальшого судового розгляду такий документ буде дуже до речі.

Якщо ви збираєтеся відправляти відповідь поштою, то обов'язково цінних або рекомендованим листом з описом вкладення. У такому випадку замість позначки ПФР у вас буде опис вкладення з відміткою співробітника пошти про відправку і чек на поштові послуги.

У відповіді вказуємо, що страхові внески сплачено в повному обсязі, декларація здана в податкову. Докладаємо платіжні доручення, копію декларації і просимо відкликати вимогу.

Доречно вимагати провести службове розслідування у зв'язку з неприпустимістю подібної помилки щодо чесного платника зборів і повідомити про результати письмово (не забуваємо, що співробітники ПФР - це слуги народу, які працюють для нас з вами). Не зайвим будемо згадати і про те, що в подібній ситуації має місце порушення Кодексу етики і службової поведінки працівника системи ПФР РФ (так, так, є і такий).

Між іншим Кодекс наказує співробітникам ПФР наступні основні принципи:

законність;
пріоритет прав і інтересів громадян Російської Федерації: пенсіонерів, одержувачів соціальних допомог та застрахованих осіб;
професіоналізм;
незалежність;
збереження і приріст коштів пенсійних накопичень громадян Російської Федерації;
сумлінність;
конфіденційність;
інформування;
ефективний внутрішній контроль;
справедливість;
відповідальність;
об'єктивність;
довіру, повагу і доброзичливість до колег по роботі.

В ідеальному випадку ви отримаєте на вимогу позначку про відкликання з підписом інспектора та печаткою. ось таку

ось таку

Але якщо в цьому вам відмовляють, то не поспішайте йти з ПФР і вірити їм на слово, що все виправлено і ви більше нічого не винні. Візьміть документ, в якому вказані всі сплачені вами страхові внески. Ця звірка називається «Довідка про стан розрахунків за страховими внесками, пені і штрафів».

Ця звірка називається «Довідка про стан розрахунків за страховими внесками, пені і штрафів»

Таку довідку бажано брати регулярно, щоб контролювати зарахування внесків. Надати таку довідку вам повинні за письмовою заявою. Зразок заяви на звірку з ПФР по посиланню http://iphelper.ru/wp-content/uploads/2015/03/Запрос-на-сверку-в-ПФР-шаблон.doc

У деяких регіонах є можливість звірятися з ПФР он-лайн через їх сервіс Особистий кабінет платника податків . Звірку обіцяли перенести на держпослуги, але в даний час нічого подібного там не з'явилося.

Отже, тепер ПФР офіційно підтвердив, що заборгованості за ІП немає. Але це ще не кінець. Оскільки з 2017 року внесками займається податкова , То тепер потрібно повідомити в ИФНС, що ви нічого не повинні. У нормі ця ситуація повинна вирішуватися без участі підприємця, тому що ПФР повинні направити оновлені відомості сальдовими залишками по внесках до податкової самостійно. Але з досвіду без письмової заяви платника цього не відбувається. Щоб змусити відомства попрацювати між собою відправляємо лист на сайті ПФР через електронну приймальню. Відшукати на сайті це місце для повідомлень в ПФР практично неможливо. Нижче коротка інструкція по навігації і посилання https://es.pfrf.ru/appeal .

Внизу натискаємо галочку і продовжити

У одержувача вибираєте своє управління ПФР ( це окремий квест ), Заповнюєте свої дані, в темі вказуєте: «Адміністрування страхових внесків».

У тексті звернення вказуєте приблизно наступне:

Сенс повідомлення зводиться до прохання направити з ПФР «свіжі» дані в податкову без боргів по внескам.

Прикріплюєте файл з довідкою про стан розрахунків, ставите галочку де «відповідь по електронній пошті» і відправляєте.

Через 30 днів ПФР письмово повідомить ІП про виконану роботу. ИФНС в свою чергу повинні будуть виправити у себе в базі суму внесків передану по платнику з ПФР. Щоб проконтролювати, як ИФНС виправила заборгованість по внесках візьміть в податковій Виписку за розрахунками з бюджетом - цей документ покаже чи є борг по внесках або все виправлено правильно.

Якщо ви зіткнулися з аналогічною ситуацією і у вас є заборгованість по внесках, то задавайте питання в коментарях, я відповідаю кожному.

Читати статті новин:

Частина перша - що їм треба?
Частина перша - що їм треба?
Як ця сума вийшла?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online