Оплата донорських днів в 2019 році: правила і порядок розрахунку і нарахування

  1. Законодавче регулювання питання
  2. Пакет документів
  3. Порядок розрахунку і нарахування виплат
  4. деякі особливості
  5. Підсумований облік робочого часу
  6. внутрішнє сумісництво
  7. Зовнішнє сумісництво
  8. відпустка
  9. Сплата податків і страхових внесків
  10. Відповідальність роботодавця за невиплату
  11. додаткові роз'яснення

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Потреба в донорській крові з кожним роком зростає Потреба в донорській крові з кожним роком зростає. Чому?

По-перше, це лікувальний засіб не має штучних медичних аналогів.

По-друге, все частіше люди різних вікових категорій відчувають гостру необхідність в проведенні гемотрансфузионной терапії.

здача крові дозволяється після досягнення повноліття і за відсутності будь-якого протипоказання.

Законодавче регулювання питання

Донори законодавчо захищені певними гарантіями, що забезпечують підтримку їхніх інтересів і прав.

Наприклад, такими є донорські дні , Які кожен роботодавець зобов'язаний надати співробітникові-донору.

Про будь-яких економічних, соціальних і правових відносинах донора і держави, і навіть про послідовність розвитку донорства в Росії йдеться в Федеральному законі № 125-ФЗ від 20 липня 2012 року.

Стаття 186 Трудового Кодексу РФ говорить, що працівник-донор повинен бути забезпечений наступними спеціальними гарантіями:

  1. Повне звільнення від роботи в день здачі крові і в попередній йому день проходження медичного огляду. Якщо співробітник в цей же день вирішив приступити до виконання своїх посадових обов'язків і роботодавець ніяк його не противиться даним фактом, то в подальшому донору повинен бути наданий відгул. Даним положенням заборонено користуватися, якщо трудова діяльність проходить у шкідливих і небезпечних умовах .
  2. Якщо здача крові припала на день, коли працівник офіційно перебував у черговій відпустці, або цей день був вихідним або святковим, то працівник також має право на надання іншого дня для відпочинку.
  3. Кожен день здачі крові повинен супроводжуватися наданням додаткових днів відпочинку, які відповідно до добровільним бажанням працівника можуть бути приєднані до оплачуваної відпустки або використано в будь-який інший зручний проміжок часу, але протягом одного календарного року після того, як була здана кров.
  4. Співробітник-донор має повне право на отримання середнього заробітку за ті дні, які він витратив на процедуру і на відновлення.

Перш ніж приступити до здачі крові, громадянин зобов'язаний послідовно виконати наступні дії:

  • підтвердити документально свої особисті дані, тобто надати паспорт;
  • зареєструватися і заповнити донорську анкету;
  • повідомити лікаря про наявність захворювань, про проведені протягом попереднього року операціях, а також про вакцинацію;
  • відвідати терапевта з метою проведення медичного огляду;
  • здати кров з пальця, що дозволить перевірити гемоглобін та інші необхідні критерії.

Сучасна медицина здатна здійснити наступні донорські функції, до яких відносять донацію:

  • цільної крові;
  • кров'яних клітин;
  • плазми.

Пакет документів

Співробітник може розраховувати на оплату 2-х додаткових днів відпочинку на увазі здачі донорської крові тільки в тому випадку, якщо надасть у відділ кадрів або в бухгалтерію довідку, яка свідчить про донорство - форма № 402 / у.

Видати її зобов'язано установа, яка здійснює забір крові. Ніяких змін дана форма не змінювалася з 1985 року, але багато лікарень і медичні центри спробували вдосконалити її самостійно.

Перед днем здачі крові бажано повідомити роботодавця про майбутній відсутності на робочому місці за допомогою написання відповідної заяви, щоб уникнути будь-яких претензій.

Дана папір в подальшому може стати підставою для оформлення наказу, що звільняє працівника від виконання своїх посадових обов'язків Дана папір в подальшому може стати підставою для оформлення наказу, що звільняє працівника від виконання своїх посадових обов'язків. Офіційною форми заяви не існує, тому можна писати в довільній формі.

Порядок розрахунку і нарахування виплат

Кожній людині, регулярно здає кров, цікаво, в якому порядку будуть оплачуватися донорські дні. Що стосується послуг, в організацію паперів, в законі йдеться лише про довідку за формою № 402 / у.

В основі оплати донорських днів повинен лежати середній заробіток. Причому експерти сходяться на думці, що такий порядок слід застосовуватися навіть у тому випадку, якщо трудовий договір (колективний договір) не містять відповідної інформації.

Часто роботодавець не може визначитися з кількістю днів, які підлягають оплаті Часто роботодавець не може визначитися з кількістю днів, які підлягають оплаті. Законом передбачена компенсація кожного дня забору крові.

Правильний розрахунок донорських днів передбачає послідовне виконання таких дій:

  • Бухгалтер повинен розібратися з розрахунковим періодом, точніше з його тривалістю. Дана величина буде основою для розрахунку середнього заробітку.
  • Після цього потрібно визначитися з розміром заробітку працівника протягом розрахункового періоду.
  • Потім розраховується середньоденний заробіток і підраховується підсумкова сума.

деякі особливості

Змінний графік роботи

Але, крім стандартного розрахунку перед організацією часто постає питання про те, як правильно надати вихідні дні співробітнику донору Але, крім стандартного розрахунку перед організацією часто постає питання про те, як правильно надати вихідні дні співробітнику донору? Наприклад, графік роботи "доба через троє». У день свого чергового відпочинку працівник відправився в медичний заклад і здав кров. Як правильно розрахувати покладений відпочинок, якщо тривалість робочого дня становить 24 години?

Експерти вважають, що незалежно від тривалості зміни, працевлаштований донор повинен отримати 2 діб, повністю вільних від роботи.

Причини цього наступні: на період здачі крові і відновлення після процедури за співробітником зберігається його середній заробіток. Якщо людина працює цілу добу, наприклад, з 8 ранку 15 березня до 8 ранку 16 березня, то при написанні заяви на надання додаткового вихідного дня тільки на 15 березня, громадянин зобов'язаний буде виконати свої посадові обов'язки з 00 до 8-00 годин 16 березня.

Підсумований облік робочого часу

Інший приклад: підприємство користується підсумованим обліком робочого часу. Стандартна тривалість робочої зміни - 12 годин. Чи можна працівникові, який здав в робочий день кров більше не приступати до своїх обов'язків протягом усього робочого часу? Збереження середнього заробітку буде поширюватися на всі 12 годин або тільки на 8 годин (нормальна тривалість при п'ятиденці)?

Експертна думка з даного питання наступне: донор повинен бути повністю звільнений від праці в день здачі крові, незалежно від тривалості зміни. Оплаті підлягає весь період звільнення від роботи.

внутрішнє сумісництво

Якщо донором є співробітник, який поєднує виконання декількох функцій на підприємстві (внутрішній сумісник), то при розрахунку його середнього заробітку повинен враховувати сукупний дохід Якщо донором є співробітник, який поєднує виконання декількох функцій на підприємстві (внутрішній сумісник), то при розрахунку його середнього заробітку повинен враховувати сукупний дохід.

Обгрунтуванням є все та ж 186 стаття Трудового Кодексу, в якій сказано про надання додаткових днів відпочинку працівнику-донорові з збереженням його заробітку.

Зовнішнє сумісництво

Співробітник-зовнішній сумісник також має право на надання додаткового відпочинку та збереження середнього заробітку, навіть якщо він вже встиг скористатися цією гарантією на основному місці працевлаштування.

відпустка

Якщо день чергової здачі крові збігся з щорічною оплачуваною відпусткою, то роботодавець зобов'язаний надати 2 додаткових оплачуваних дні відпочинку або відразу після відпустки, або протягом 12 місяців з моменту настання події.

При цьому співробітниця, яка виховує дитини до 1,5 років , Може розраховувати тільки на додатковий (не оплачується) відпочинок.

Сплата податків і страхових внесків

Дана сума в обов'язковому порядку підлягає стягненню податків і сплати всіх страхових внесків.

Адже, по суті, вона є виплатою на користь фізичної особи і нараховується в рамках трудового договору. Крім того в переліку сум, щодо яких не справляються страхові внески, визначеному Законом № 212, нічого не сказано про виплати співробітникам-донорам.

Відповідальність роботодавця за невиплату

Найчастіше порушення прав донорів полягає в звинуваченні їх в прогули з боку роботодавця Найчастіше порушення прав донорів полягає в звинуваченні їх в прогули з боку роботодавця. Так ось, співробітники, що відносяться до даної категорії, мають повне право не приходити на своє робоче місце, як безпосередньо в день проведення процедури здачі крові, так і в наступний день, призначений для відпочинку і відновлення. При цьому керівник підприємства не має права ставити їм прогул і, тим більше, звільняти. Така поведінка не є самовільним відходом в відгул або прогулом, так як не надання працівникові відпочинку після здачі крові є порушенням закону.

Щоб запобігти виникненню конфліктної ситуації з начальством, співробітник-донор може написати заяву в довільній формі або в усній формі попередити керівника, а потім надати довідку № 402 / у.

Директор підприємства, який порушив права донорів, несе адміністративну відповідальність за статтею 5.27 КоАП.

додаткові роз'яснення

Федеральна служба з праці та зайнятості РФ в листах від 6 листопада 2009 р № 3287-6-1 та від 20 березня 2012 року № 402-6-1 роз'яснює, що встановлюючи пільги донорам в частині надання додаткових днів відпочинку, трудове законодавство виходить з нормальної тривалості робочого дня (8 годин).

У разі коли день відпочинку збігається з робочим днем ​​за графіком змінності, коли зміна більше 8 годин, що залишилися годинник повинні бути відпрацьовані в наступний період з урахуванням дотримання річної норми робочого часу.

Розраховується середньогодинної заробіток, і по кожній довідці про здачу крові отримана сума множиться на 8 і надається 8 годин відпочинку, якщо встановлена ​​роботодавцем зміна триває довше 8 годин, тоді працівник повинен буде відпрацювати залишилися годинник в інший час. Середній заробіток зберігається за донором тільки за 8 годин відпочинку.

Про правила здійснення виплат співробітникові, яка здала кров, розказано в наступному відеосюжеті:

Чому?
Як правильно розрахувати покладений відпочинок, якщо тривалість робочого дня становить 24 години?
Чи можна працівникові, який здав в робочий день кров більше не приступати до своїх обов'язків протягом усього робочого часу?
Збереження середнього заробітку буде поширюватися на всі 12 годин або тільки на 8 годин (нормальна тривалість при п'ятиденці)?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online