Названі банки з найбільш доступною іпотекою в Казахстані

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Іпотечне кредитування сигналізує про зростання ринку. Протягом останніх трьох років ринок не подавав ніяких ознак життя, розмір портфеля позик зафіксувався на позначці в 900 млрд тенге, порахували аналітики Ranking.kz.

Але в кінці 2016 року в сегменті знову почалося певне пожвавлення, і буквально за два останніх місяці розмір ринку збільшився відразу на 10%. В результаті за підсумками 2016 року портфель іпотечних кредитів зріс на 9,2%, до 983,3 млн тенге.

Це максимальний розмір ринку іпотеки за всю історію РК. Попередній максимум був зафіксований в кінці липня 2014 року - 934,6 млн тенге. У 2015 році портфель іпотечних позик в РК скоротився на 1%, а в 2014 році було зростання показника, але всього на 6%.

У 2015 році портфель іпотечних позик в РК скоротився на 1%, а в 2014 році було зростання показника, але всього на 6%

Іпотечний портфель РК / Гафік ranking.kz

На сьогоднішній день найбільшу доступну іпотеку (з початковим внеском до 10%), пропонують чотири банки другого рівня (8 пропозицій).

Без початкового внеску допомогу в придбанні власного житла пропонує ЖССБ. Мінімальна ефективна ставка у банку - 5,2%, максимальна сума кредиту до 45 млн тенге, на термін до 102 місяців.

З початковим внеском від 5% видає іпотеку Євразійський банк. Мінімальна ефективна ставка від 13,6%. Максимальна сума до 150 млн тенге, термін до 240 місяців

Мінімальний початковий внесок від 10% вимагають RBK і Казкоммерцбанк. RBK в рамках співпраці з "Елорда Даму" видає іпотеку з мінімальною ефективною ставкою від 21,2%, на максимальну суму до 50 млн тенге і терміном до 180 місяців. У Казкома іпотека на придбання нерухомості з балансу банку і заставної нерухомості продається зі ставкою від 11,7%, на термін до 120 місяців.

У Казкома іпотека на придбання нерухомості з балансу банку і заставної нерухомості продається зі ставкою від 11,7%, на термін до 120 місяців

Карта продукту 2017 / Гафік ranking.kz

У всіх регіонах РК за винятком ЮКО за підсумками 2016 року портфель іпотечних позик зріс. Лідерами за річним приростом іпотечних позик в РК традиційно є мегаполіси Алмати і Астана, на них припадає більше половини іпотечних кредитів РК - 52,4%.

На третьому місці за приростом - Мангістауська область, де портфель таких позик за підсумками року наростив 6,2 млрд тенге і становив 43,9 млн тенге.

На третьому місці за приростом - Мангістауська область, де портфель таких позик за підсумками року наростив 6,2 млрд тенге і становив 43,9 млн тенге

Іпотечний портфель по регіонах / Гафік ranking.kz

Уряд Казахстану готовий субсидувати для населення іпотечні кредити в рамках нової концепції програми " Нурли жер ".

У республіканському бюджеті на 2017 рік передбачено 10 млрд тенге, що дозволить видати пільгові іпотечні позики на суму до 120 млрд тенге. Це забезпечить видачу порядку восьми тисяч іпотечних позик з низькими процентними ставками і дозволить збільшити обсяг іпотеки на 18%.

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online