Компенсація витрат за оренду, найм, знімання житла співробітникові, працівникові: страхові внески

  1. Види виплат за оренду житла
  2. Компенсація витрат на відрядження
  3. Відшкодування витрат при роботі в роз'їздах
  4. Компенсація за переїзд
  5. Умови оплати проживання працівникам
  6. Податки за оренду

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Цінних співробітників нерідко запрошують на роботу з інших регіонів або країн Цінних співробітників нерідко запрошують на роботу з інших регіонів або країн. І навпаки - відправляють у відрядження на інші підприємства. У цих випадках організації орендують житло фахівцям. Якщо ж співробітник сам оплатив своє житло, то йому належить компенсація за оренду.

Види виплат за оренду житла

Існують різні способи забезпечити житлом співробітників Існують різні способи забезпечити житлом співробітників. Деякі організації самі знімають приміщення. Це можуть бути відразу декілька квартир. Найчастіше вони знаходяться недалеко від метро, ​​щоб співробітникові було зручніше добиратися на роботу. Але найпопулярніший варіант, коли людина сама підбирає собі житлоплощу, а компанія виплачує компенсацію оренди житла співробітникові. Наприклад, у вигляді надбавки до зарплати або перераховує йому на рахунок суму, еквівалентну вартості оренди в місяць.

Взяти в оренду квартиру дешевше, ніж знімати номер в готелі, якщо передбачається тривалий термін оренди. Іноді у компанії є база квартир, з яких можна вибрати, в інших випадках доводиться діяти самостійно.

При плануванні оренди у приватної особи слід скласти договір або інша угода на підставі статті 671 "Цивільний кодекс Російської Федерації (частина друга)" від 26.01.1996 N 14-ФЗ . Потрібно враховувати, що квартира призначена тільки для проживання співробітників, а контракт, укладений на термін більше року, підлягає держреєстрації. Будь-які домовленості про оренду оформляються письмово.

Якщо між роботодавцем і працівником існують домовленості про часткову компенсацію за оренду житла, то в орендному договорі повинна стояти схвалена сторонами сума. А на решту укладається окрема угода.

Якщо підприємство саме знаходить і оплачує квартиру співробітнику, то сума оренди може стати частиною зарплати працівника, але в натуральній формі. Згідно із законом, її величина не повинна перевищувати 20% загального заробітку. У ситуації, коли працівник сам знаходить житлоплощу, компенсація за найм житла може бути частиною зарплати в грошовому вигляді.

Компенсація витрат на відрядження

У ситуації, коли співробітник відряджається в іншу місцевість, йому також може орендуватися житло У ситуації, коли співробітник відряджається в іншу місцевість, йому також може орендуватися житло. В цьому випадку в загальний складу витрат на відрядження працівника додається компенсація вартості житла і комунальних витрат.

Згідно ст. 168 Трудовий кодекс Російської Федерації від 30.12.2001 N 197-ФЗ (ред. Від 31.12.2017) , Порядок відшкодування витрат на винаймання квартир у відрядженнях встановлюється у внутрішніх положеннях компанії. Організація сама призначає суму, в межах якої працівникові повернуться витрачені гроші. При цьому, компенсація оплати житла співробітникам - обов'язкова умова відправки людини у відрядження.

Відшкодування витрат при роботі в роз'їздах

Деякі працівники постійно знаходяться в роз'їздах Деякі працівники постійно знаходяться в роз'їздах. Витрати на службові поїздки обов'язкові до відшкодування. Такі компенсації не обкладаються ПДФО. Що таке роз'їзна робота? Це трудова діяльність, яка проходить поза офісом. Кожне підприємство саме визначає категорії фахівців, чия робота є роз'їзний.

Ст. 166 Трудовий кодекс Російської Федерації від 30.12.2001 N 197-ФЗ (ред. Від 31.12.2017) говорить про те, що роз'їзна робота на постійній основі не вважається відрядженнями.

За подібну роботу призначається надбавка. Вона встановлюється відповідно до внутрішнього регламенту, але якщо професія належить до переліку з Постанова Радміну РРФСР від 12.12.1978 N 579 (ред. Від 22.07.1981) "Про затвердження переліків професій, посад і категорій працівників річкового, автомобільного транспорту та автомобільних доріг, яким виплачуються надбавки в зв'язку з постійною роботою в дорозі, роз'їзним характером робіт, а також при службових поїздках в межах обслуговуваних ними ділянок " , То його положення теж необхідно враховувати.

Роботодавець повинен відшкодовувати співробітникам проїзд, витрати на проживання, виплачувати добові та інші витрати на підставі наданих підтверджуючих документів. Це можуть бути чеки, квитки, рахунки.

Компенсація за переїзд

Правила відшкодування витрат, пов'язаних з переїздом, встановлені в ст Правила відшкодування витрат, пов'язаних з переїздом, встановлені в ст. 169 Трудовий кодекс Російської Федерації від 30.12.2001 N 197-ФЗ (ред. Від 31.12.2017) . Компенсації підлягають такі витрати:

  • на переїзд співробітника з сім'єю і перевезення багажу;
  • з облаштування нових помешкань.

Які суми відводяться для компенсації, визначається в трудовому договорі або внутрішніх нормативних актах компанії.

Якщо заздалегідь розмір витрат припустити не можна, то співробітникові може бути виданий аванс. Згодом не витрачені гроші потрібно повернути в організацію.

Фактичні витрати на переїзд відшкодовуються згідно з наданими фінансовими документами, а в разі їх відсутності можна підтвердити витрати на інші джерела. Наприклад, надати інформацію про ціну квитків на поїзд.

Умови оплати проживання працівникам

Ніякої законодавчий акт не зобов'язує роботодавця знімати своїм фахівцям квартири Ніякої законодавчий акт не зобов'язує роботодавця знімати своїм фахівцям квартири. Тільки іноземним громадянам при переїзді повинні надаватися гарантії забезпечення житлом, але саме про оренду нічого не сказано. Тому, компенсація житла запрошеному фахівцеві або власним - добровільна справа компанії. Порядок відшкодування за оренду і його правила прописуються у внутрішніх документах організації. Якщо в компанії є службове житло, то співробітники заселяються туди. Якщо немає, то варіанти 2: або підприємство самостійно шукає квартиру, або платить компенсацію витрат на проживання в орендованому житлі.

У деяких регіонах передбачена компенсація за винаймання житла бюджетникам. Цей захід підтримки населення встановлюється місцевими органами влади і не є обов'язковою, за винятком категорій службовців, перерахованих в Постанова Уряду РФ від 31.12.2004 N 909 (ред. Від 29.12.2016) "Про порядок виплати грошової компенсації за найм (піднайм) житлових приміщень військовослужбовцям - громадянам Російської Федерації, які проходять військову службу за контрактом, громадянам Російської Федерації, звільненим з військової служби , і членам їх сімей " і Постанова Уряду РФ від 27.10.2012 N 1103 "Про забезпечення федеральних державних цивільних службовців, призначених в порядку ротації на посаду федеральної державної цивільної служби в федеральний державний орган, розташований в іншій місцевості в межах Російської Федерації, службовими житловими приміщеннями та про відшкодування зазначеним цивільним службовцям витрат на найм (піднайм) житлового приміщення " . Вчителям, медичним працівникам варто звернути увагу на житлові програми для бюджетників . У такій спосіб можна обзавестися власним житлом на пільгових умовах.

Окремо заслуговує на увагу компенсація за піднайом житла військовослужбовцям в 2019 році . Коли військова частина не може забезпечити військових житлом, то їм компенсується сума за оренду житлової площі.

Податки за оренду

Компенсація працівнику за оренду квартири - дохід працівника. Тому він обкладається не тільки ПДФО, а й страховими внесками. Це регулюють статті 210 і 420 "Податковий кодекс Російської Федерації (частина перша)" від 31.07.1998 N 146-ФЗ , а також Лист Мінфіну РФ від 07.04.2017 № 03-04-09 / 21137

Якщо роботодавець самостійно займається підбором і орендою приміщень співробітникам, то ПДФ Л утримується з виплат орендодавцю. Платежі можуть враховуватися як частина заробітної плати, соціальні виплати або безпосередньо плата за оренду.

Крім того, працівник може відмовитися від грошової допомоги роботодавця і оформити соц. найм квартири у держави з подальшим викупом житлоплощі.

[Всього голосів: 0 Середній: 0/5]

Що таке роз'їзна робота?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online