Як не платити за капітальний ремонт

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

На Росію настає капітальний ремонт: вже зараз очевидно, що це фікція, Гроші хочуть збирати, але це не означає, що вдома не будуть розвалюватися На Росію настає капітальний ремонт: вже зараз очевидно, що це фікція, Гроші хочуть збирати, але це не означає, що вдома не будуть розвалюватися. Як врятуватися від нового комунального оброку і не платити данину?

У грудні 2014 року в платіжних документах про оплату комунальних послуг у жителів багатоквартирних будинків Іванівській області з'явиться рядок «капітальний ремонт». Це стосуватиметься всіх власників квартир, виняток - тільки для жителів аварійних будинків. Так ми станемо учасниками чергової фінансової піраміди, не маючи на те ні бажання, ні сил. Нагадаю, що це вже третя або четверта спроба в історії сучасної пострадянської Росії ввести такі платежі. Але в основі цієї піраміди знаходиться величезна юридична діра - слабке місце в законодавчої регламентації.

Чергове пришестя капремонту пов'язано з прийняттям цілого комплексу нормативних актів федерального і регіонального рівня: змін кінця 2012 року в Житловому кодексі (Розділ IX «Організація проведення капітального ремонту загального майна в багатоквартирних будинках»), закон Ульяновської області "Про регулювання деяких питань у сфері забезпечення проведення капітального ремонту загального майна в багатоквартирних будинках, розташованих на території Ульяновської області "від 05.07.2013 р, постанови уряду Ульяновської області« б затвердження регіональної програми капітального ремонту загального майна в багатоквартирних будинках, розташованих на території Ульяновської області, на 2014-2044 роки »від 19.02.2014г.

Сума, яку кожен з нас повинен буде платити, досить легко розрахувати: помноживши кількість метрів, які перебувають у власності, на 5 руб.20 коп. Хоча важливо зробити застереження, що це лише мінімальний розмір тарифу, встановлений урядом Іванівській області. Власники вільні визначати, яким буде рівень мінімальних платежів в їхньому будинку. З досвіду відомо, що власники в Ульяновської області мають багато обов'язків, але мало механізмів для захисту своїх прав, про навичку компетентного проведення зборів в будинках говорити не доводиться зовсім. В даний час такі збори проходять у всіх багатоквартирних будинках - за результатами власники повинні визначити, який з встановлених законодавством способів накопичення грошових коштів на капремонт обрати.

Внески на капітальний ремонт, сплачені власниками приміщень в багатоквартирному будинку, відсотки, сплачені власниками таких приміщень в зв'язку з неналежним виконанням ними обов'язків зі сплати внесків на капітальний ремонт, відсотки, нараховані за користування грошовими коштами, що знаходяться на спеціальному рахунку, утворюють фонд капітального ремонту.

Власники приміщень у багатоквартирному будинку має право вибрати один із таких способів формування фонду капітального ремонту:

1) перерахування внесків на капітальний ремонт на спеціальний рахунок з метою формування фонду капітального ремонту у вигляді грошових коштів, що знаходяться на спеціальному рахунку;

2) перерахування внесків на капітальний ремонт на рахунок регіонального оператора з метою формування фонду капітального ремонту у вигляді зобов'язальних прав власників приміщень у багатоквартирному будинку щодо регіонального оператора, тобто формування фонду капітального ремонту на рахунку регіонального оператора.

У разі, коли власники приміщень в багатоквартирному будинку в якості способу формування фонду капітального ремонту вибрали формування його на спеціальному рахунку, рішенням загальних зборів власників приміщень у багатоквартирному будинку повинні бути визначені:

1) розмір щомісячного внеску на капітальний ремонт, який не повинен бути менше, ніж мінімальний розмір внеску на капітальний ремонт, встановлений нормативно-правовим актом суб'єкта Російської Федерації;

2) перелік послуг та (або) робіт з капітального ремонту загального майна в багатоквартирному будинку в складі не менше, ніж склад переліку таких послуг і (або) робіт, передбачений регіональною програмою капітального ремонту;

3) терміни проведення капітального ремонту загального майна в багатоквартирному будинку, які не можуть бути пізніше планованих термінів, встановлених регіональною програмою капітального ремонту;

4) власник спеціального рахунку;

5) кредитна організація, в якій буде відкрито спеціальний рахунок. Якщо власником спеціального рахунку визначено регіональний оператор, обрана власниками приміщень в багатоквартирному будинку фінансова установа повинна здійснювати діяльність з відкриття та ведення спеціальних рахунків на території відповідного суб'єкта Російської Федерації.

Слід пояснити, що більшість будинків, де працюють керуючі компанії, оберуть варіант спеціального рахунку багатоквартирного будинку. Туди ж їм пропонують «піти» більшість експертів по ЖКГ.

У плюсі ​​- кошти таких власників не потраплять в «загальний казан» регіонального оператора Фонду сприяння реформуванню ЖКГ. У мінусі - фіктивність і ілюзія, що ці гроші залишаються під контролем мешканців.

Це пов'язано з тим, що жителі багатоквартирного будинку і сам багатоквартирний будинок, рада будинки не є юридичними особами. А спеціальний рахунок в банку може відкрити ТІЛЬКИ юридична особа. Таким чином, потрібно або створювати ТСЖ, або звертатися до регіонального оператору, який на підставі протоколу зборів мешканців може бути уповноважений на відкриття спеціального рахунку. Тобто регіональний оператор не буде бенефіціаром зборів, він не буде організацією яка щороку збирає плату в свою користь, а буде лише титульним власником окремого спеціального рахунку багатоквартирного будинку.

Саме в цьому варіанті вибору способу накопичення коштів на капітальний ремонту міститься згадана раніше правова лакуна - ніяк не врегульована ситуація, при якій жителі не платять по рядку капітального ремонту.

Хто буде стягувати кошти з неплатників? Керуюча компанія не має до капітального ремонту прямого відношення і не може виступати позивачем у суді, також і регіональний оператор: на його ім'я лише відкритий рахунок в банку, але гроші збираються не в його користь. Немає ніяких можливостей подати в суд на неплатників внесків і у прокуратури, і у інспекції регіонального нагляду (колишня житлова інспекція), і у організацій із захисту прав споживачів.

Якщо законодавство про капітальний ремонт не зміниться в найкоротші терміни (таке дуже ймовірно - вже зараз створено законопроект про доступ керуючих компаній до грошей, зібраних на капремонт), ми отримуємо фінансову піраміду, яка провалиться в чорну діру юридичної некомпетентності авторів нинішньої концепції капітального ремонту. Ніхто не зможе стягнути з вас гроші, якщо у вашому будинку керуюча компанія і мешканці на загальних зборах обрали спеціальний рахунок як спосіб накопичення внесків. Проводьте збори, вибирайте спецрахунок, що не вкладайте гроші в чергову піраміду.

Автор: Костянтин Толкачов

Як врятуватися від нового комунального оброку і не платити данину?
Хто буде стягувати кошти з неплатників?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online