Клопотання про виклик свідків у цивільній справі: зразок, правила подачі

  1. Хто може бути свідком у цивільній справі
  2. Форми неправдивих показань свідка
  3. Як скласти клопотання про виклик свідків у цивільній справі
  4. Куди і коли подавати клопотання про виклик свідків
  5. Процедура допиту свідків

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Вагоме значення в судових розглядах цивільних справ має допит свідків, тому що від їх показань може залежати рішення суду

Вагоме значення в судових розглядах цивільних справ має допит свідків, тому що від їх показань може залежати рішення суду. Велику роль відіграє правдивість і щирість свідчень, адже для того, щоб прийняти суду правильне рішення, необхідно почути не тільки дві сторони конфлікту, а й інформацію від третіх осіб.

Зміст: 1. Хто може бути свідком у цивільній справі 2. Форми неправдивих показань свідка 3. Як скласти клопотання про виклик свідків у цивільній справі 4. Куди і коли подавати клопотання про виклик свідків 5. Процедура допиту свідків

Хто може бути свідком у цивільній справі

Показання свідків - це усна доповідь свідка про відомі йому факти, які допомагають об'єктивно прийняти рішення по даній справі. Показання записуються секретарем в протокол засідання.

Згідно 69 статті ЦПК РФ, свідком може бути будь-який громадянин, якому з тих чи інших причин стали відомі обставини справи. Він зобов'язується повідомити суду всю відому йому інформацію.

Свідками не можуть виступати:

  • священики (за інформацією, отриманою на сповіданні);
  • працівники суду, присяжні засідателі (за інформацією, яка стала відома під час нарад у справі);
  • представники захисту, посередники (за деякими обставинами, які пов'язані з конкретними справами).

Свідки можуть не давати свідчення проти себе і близьких родичів.

Не варто викликати велику кількість людей. Зазвичай достатньо по одному свідкові на конкретне обставина, яке має вагоме значення для справи. Але для перестраховки і кращого уточнення можна уявити двох або трьох громадян.

Варто враховувати, що, якщо свідок не може прийти в зал суду з поважних причин (важке захворювання, старість, інвалідність), тоді він допитується працівниками правоохоронних органів за місцем проживання.

Форми неправдивих показань свідка

Відповідно до першої частиною 70-ій статті ЦПК РФ, громадянин, який викликаний до суду для допиту в якості свідка, зобов'язаний з'явитися і правдиво розповісти про відомі йому факти Відповідно до першої частиною 70-ій статті ЦПК РФ, громадянин, який викликаний до суду для допиту в якості свідка, зобов'язаний з'явитися і правдиво розповісти про відомі йому факти. Особиста присутність в залі суду необхідно для того, щоб суддя міг поглянути на свідка, оцінити його поведінку і правдивість показань. Також особа повідомляється про кримінальну відповідальність за дачу свідчень, які є помилковими. Слід розрізняти лжесвідчення і оману.

Лжесвідченням є цілеспрямоване надання невірної інформації. При цьому свідок може як спотворювати деякі обставини, так і говорити взагалі вигадані факти, але робити це усвідомлено. Причинами такої поведінки можуть служити вигода, помста, відраза і страх. Однак, варто зазначити, що лжесвідчення під впливом погроз розглядається під іншим кутом, ніж заради користі.

Якщо особа повідомляє інформацію і не усвідомлює її недостовірність, тоді це є помилкою. Дуже важливо, щоб свідком було обличчя, яке не зацікавлене у вироку суду.

Як скласти клопотання про виклик свідків у цивільній справі

Відповідно до 35 статті ЦПК РФ громадяни, які беруть участь в процесі розгляду справи можуть подавати клопотання Відповідно до 35 статті ЦПК РФ громадяни, які беруть участь в процесі розгляду справи можуть подавати клопотання. Даний вид заяви не має суворої форми або бланка, однак обов'язково повинен містити в собі деякі дані.

Перше, що потрібно написати - це повна назва суду, і хто подає клопотання.

Потім в основній частині заяви вказується номер цивільної справи і коротко описується зміст; подається інформація про позивача і відповідача.

Далі необхідно повідомити дані всіх свідків, яких, на думку заявника, суду слід допитати. Також треба привести факти або обставини, які даний свідок може підтвердити. Поставити дату і підпис.

Обов'язково вказується повне ПІБ свідка і адреса проживання. А також документ ні в якому разі не повинен бути складений з граматичними помилками, неточностями, виправленнями або некоректної формулюванням. Це може стати причиною відхилення клопотання.

Завантажити зразок клопотання про виклик свідків

Куди і коли подавати клопотання про виклик свідків

Клопотання можна подати в суд до початку розгляду по справі, прикріпити його до позову. Подати заяву можна в судову канцелярію або відправити поштою. Відправляється воно у вигляді рекомендованого листа з описом вкладення. В такому випадку у позивача буде підтвердження того, що він звертався до суду. Якщо ж заявник здає заяву особисто, тоді необхідно при собі мати копію. Це потрібно для того, щоб на ньому поставили печатку, дату і підпис того, хто прийняв.

Також заявити про клопотання можна безпосередньо на слуханні справи в будь-який момент. Але перед самим судовим розглядом суддя завжди заслуховує прохання від осіб, які беруть участь в даній справі. Будьте готові до того, що усне прохання обов'язково потрібно підтверджувати і письмовим документом. Варто підготувати стільки копій заяви, скільки бере участь осіб у цій справі.

Найкраще подавати клопотання під час підготовки справи до слухання. Це дасть більше впевненості в тому, що суд не відхилить його, так як буде достатня кількість часу щоб відшукати і викликати свідка на допит. Важливо відзначити, що якщо позивач заявляє про прохання під час судового процесу, то суддя ставить це питання на обговорення сторін. В цьому випадку всі учасники процесу мають право висловити свою думку про можливу зацікавленість даного свідка, або неповної поінформованості через будь-яких обставин; або ж можуть надати інші відомості, які поставлять під сумнів свідчення останнього.

Процедура допиту свідків

Спершу свідка доводять до відома, в який час, коли і за якою адресою йому потрібно з'явитися на засідання Спершу свідка доводять до відома, в який час, коли і за якою адресою йому потрібно з'явитися на засідання. Оповіщення може прийти у вигляді повістки, листи з повідомленням, телефонограми. Російським законодавством не передбачено допит свідка на попередньому слуханні.

Прибулий в зазначений час свідок має право увійти в зал з усіма учасниками процесу. Судове засідання оголошується відкритим, перевіряється наявність всіх необхідних для слухання осіб; встановлюються особи, а також повноваження. Потім всі свідки видаляються в коридор для очікування, і викликаються по одному для допиту.

У залі засідання свідкові зачитують його права і обов'язки, попереджають про кримінальну відповідальність за відмову від дачі показань і дачу неправдивої інформації. Потім починається допит. Відповідати потрібно чітко, правдиво, по суті. Після того, як допит закінчено свідок залишається в залі до закінчення слухання.

Виходячи з усього вищесказаного, можна зробити висновок, що допит свідка у цивільній справі може допомогти у прийнятті об'єктивного і правильного рішення, розібратися в винність підсудного, підтвердити або спростувати ті чи інші факти і обставини.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online