Як правильно оформити ДТП без виклику ДАІ

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Раніше ми вже писали про   можливість оформлення ДТП без виклику працівників Державтоінспекції

Раніше ми вже писали про можливість оформлення ДТП без виклику працівників Державтоінспекції . Однак, до цього часу багато водіїв не користуються таким правом. У даній статті ми розповімо, як оформити європротокол в разі невеликого ДТП самостійно, щоб потім отримати страхову виплату.

Європротоколом називається процес самостійного оформлення ДТП його учасниками без виклику співробітників ДАІ. Для його оформлення необхідний стандартний бланк повідомлення про ДТП, який вам повинні видати в страховій компанії під час оформлення договору.

Варто зазначити, що не всі дорожньо-транспортні пригоди можна оформити по європротоколу. Існують певні умови:

  • учасниками ДТП стали не більше 2 транспортних засобів;
  • збиток був нанесений тільки автомобілям-учасникам ДТП і ніякому іншому майну;
  • в ДТП немає потерпілих або загиблих (водіїв, пасажирів або пішоходів);
  • у обох водіїв є посвідчення водія відповідної категорії;
  • учасники ДТП мають діючий договір обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності;
  • в учасників ДТП немає розбіжностей щодо обставин і причин ДТП, а також нанесених автомобілів ушкоджень;
  • в учасників ДТП немає претензій до стану один одного;
  • розмір заподіяної кожному автомобілю шкоди оцінюється в розмірі до 800 євро за курсом НБ .

Всі дані умови повинні бути дотримані. Так, самостійно оформляти ДТП не можна, якщо пошкоджені три і більше автомобіля, світлофор або дорожній знак, якщо один з водіїв не згоден з оцінкою заподіяної шкоди або не визнає вину, а особливо якщо учасник аварії п'яний або агресивний. У таких випадках необхідно викликати співробітників ДАІ.

Якщо ж всі умови дотримані, можете приступати до заповнення бланка.

Порядок дій при оформленні ДТП по європротоколу:

  1. відразу після аварії необхідно зупинитися і виставити знак аварійної зупинки (всі сліди ДТП повинні зберегтися);
  2. необхідно прийти до угоди з другим учасником ДТП стосовно того, хто є винуватцем аварії, які були причини і обставини, якої шкоди завдано транспортному засобу (пам'ятаєте - розмір максимальної виплати 800 євро за курсом НБ);
  3. далі, спільно з другим учасником ДТП, необхідно заповнити бланк повідомлення про ДТП: чітко вкажіть особисті дані учасників, обставини і причини ДТП, винуватця ДТП, завдані автомобілів пошкодження;
  4. зберіть максимум доказової інформації про ДТП: фото (відео) на якому буде видно розташування автомобілів після ДТП, номерні знаки на авто, сліди гальмування, пошкоджені деталі обох автомобілів включаючи осколки і уламки, що залишилися на місці зіткнення;
  5. не зайвим буде взяти контакти і свідчення очевидців ДТП, запис відеореєстратора;
  6. один екземпляр заповненого бланку залишається у потерпілої сторони, щоб в подальшому разом із заявою надати його в страхову компанію для отримання страхового відшкодування, другий - у винуватця ДТП (оригінал сповіщення - для потерпілого, копія - для винуватця).

Зразок заповненого бланка повідомлення про ДТП: Зразок заповненого бланка повідомлення про ДТП:

Важливо: бланк повідомлення про ДТП повинен бути заповнений правильно, без суперечливих свідчень, бути легко читаним, що не пошкодженим і підписаним обома учасниками ДТП. Не залишайте в ньому порожні рядки і графи - при необхідності ставте або прочерки, або «закресліть» їх хрест-навхрест або буквою Z.

Оформивши європротокол, учасники можуть покинути місце аварії.

Потім потерпілий протягом п'яти робочих днів повинен звернутися або в страхову компанію винуватця, або в ту, де був оформлений його договір страхування.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online