Ринок нерухомості Одеси в 2016 році - прогнози розвитку

  1. Цінові пропозиції забудовників
  2. схема оплати
  3. вторинне житло
  4. Прогнози для ринку оренди
  5. Економним орендарям на замітку
  6. Загальна картина

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Ринок нерухомості Одеси в 2016 році - прогнози розвитку

2015 рік ознаменувався галопуючої девальвацією гривні. Щоб уповільнити зростання цін, девелопери знижували витрати різними способами. Одним з антикризових заходів стала економія на якості будматеріалів. Межі цінового діапазону втримати не вдалося - в гривневому еквіваленті вартість новобудов зросла на 30-50%. У перерахунку на долари вартість об'єктів знизилася до позначки десятирічної давності, що порадувало покупця з валютними заощадженнями. На ринку вторинного житла власникам довелося стримати цінові запити і проявити готовність до торгу.

Що чекає учасників одеського ринку нерухомості в 2016 році: шокуючі ціни або відносне затишшя? Експерти діляться висновками.

Цінові пропозиції забудовників

У 2016 році покупцям квартир в новобудовах все рідше будуть пропонувати знижки - девелопери вже не дозволять собі таку лояльність. Якщо вартість об'єктів з позначками «комфорт» і «економ» вдається стабілізувати за рахунок переходу на вітчизняні матеріали, то сегментам «бізнес» і «преміум» - залежним від імпортних постачальників - не уникнути зростання цін через девальвацію.


Забудовники встановили нижню межу цінового діапазону. Наприклад, в Одесі мінімальна вартість 1 м2 - 12 тис. Грн. Крім того, ціновий розрив між житлом класу «комфорт» і «економ» скоротиться до 25-30% (проти 50%).

Мінімальна вартість 1 м 2 в сегменті «бізнес» - 16 тис. Грн, а «преміум» - 28 тис. Грн.

Забудовники активно освоюють передмістя Одеси - там вартість об'єктів на 10-20% менше, ніж в центральних районах. Різниця в ціні поступово скорочується, але і в 2016 році можна буде знайти квартиру з хорошою знижкою.

схема оплати

У 2016 році альтернативою доступним програмами іпотечного кредитування стане розстрочка. Для ринку бюджетного житла доречна така схема: забудовник отримує перший внесок - приблизно 50%, решта суми передається або протягом декількох років (найбільш поширений варіант), або до здачі об'єкта в експлуатацію. Не варто забувати, що решта суми буде проіндексована - так девелопери захищають себе від інфляції. Деякі забудовники стверджують, що величина платежів залишиться незмінною, але це рекламний хід: в підбадьорливих заявах просто не згадується прив'язка до валютного курсу.

Для об'єктів з позначкою «бізнес» або «преміум» розстрочення не так актуальна: спочатку покупець перераховує до 50-70% вартості житла, а решта - протягом пари місяців.

вторинне житло

Вартість «вторічек» на околицях і в спальних районах знижується досить швидко, але власники квартир в центрі неспішно реагують на падіння цін.

Самим уразливим залишається старий житловий фонд . Будівлі сорокарічної давності навіть модернізація не завжди рятує, адже ніхто не гарантує покупцям соціальну однорідність сусідів, автономне опалення і нові комунікації. Втім, непоказні панельні будинки привертають людей, які бажають в найкоротші терміни влаштуватися в Одесі. З одного боку, такі «вторинки» обійдуться відсотків на 10-15 дорожче новобудов. З іншого - покупець відразу може організувати переїзд, не чекаючи здачі об'єкта в експлуатацію.

З іншого - покупець відразу може організувати переїзд, не чекаючи здачі об'єкта в експлуатацію

Набагато повільніше на падіння цін реагують об'єкти, побудовані на початку 2000-х років. Так, в той час девелопери економили на матеріалах, що негативно вплинуло на зносостійкість комунікацій, але формально об'єкти вважаються більш новим житловим фондом, тому про суттєві знижки мова не йде.

У 2016 році незмінним залишиться ставлення до покупців з доларовими банкнотами / вкладами. Валютні накопичення - гарантія торгу. Є й інші чинники, що впливають на поступки з боку власника:

  • тривалий термін експозиції квартири;

  • бажання підписати договір в найкоротші терміни;

  • готовність покупця відразу передати необхідну суму.

Часто в якості бонусу продавці залишають побутову техніку та меблі. Якщо новий власник планує здавати житло в оренду , Такі поступки побережуть його бюджет і сили.

Прогнози для ринку оренди

Посилаючись на девальвацію, в 2016 році власники житла можуть підвищувати орендні ставки. Якби все залежало від їх запитів, витрати квартиронаймачів збільшилися б на 10-20% (як мінімум). Зниження рівня доходів потенційних орендарів - головний стримуючий фактор. Власники розуміють, що житло, що пустує все одно вимагає капіталовкладень. Лояльна цінова політика дозволить уникнути простою і не розорятися на комунальних платежах.

Квартиронаймачі і власники убезпечують себе від ризиків, змінюючи схему оплати : При фіксованій орендній ставці комунальні послуги оплачуються окремо.


Погоджуючись на цінові поступки, власники житла знизять витрати на ремонт, що призведе до поступового переведення об'єктів в бюджетний клас.

Економним орендарям на замітку

спільна оренда багатокімнатної квартири - перевірений спосіб колективної економії. Група орендарів або кілька сімей розподіляють між собою кімнати, а санвузол і кухня залишаються загальними. Власники і квартиронаймачі бачать в такій схемі як переваги, так і недоліки.

Переваги.

Витрати орендарів скорочуються, а власники не бояться простоїв.

Недоліки.

Житло, яке експлуатується групою людей, швидше зношується - цей факт не дуже радує власників. Крім того, відмінності в характерах і побутові звички можуть провокувати конфлікти між квартирантами.

Загальна картина

У 2016 році обстановка на ринку житлової нерухомості стабілізується. На вторинному ринку продовжиться боротьба за покупців, тому власники порадують знижками. Девелопери не проявлять таку лояльність в ціновій політиці, зате приділять увагу якості будівництва.

Що чекає учасників одеського ринку нерухомості в 2016 році: шокуючі ціни або відносне затишшя?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online