Зразок заповнення заяви про повернення податкового вирахування ПДФО за навчання в 2019 році

  1. Відрахування на навчання
  2. особливості оформлення
  3. Відрахування за власне навчання
  4. Відрахування на навчання дітей, братів і сестер
  5. відповідальні органи
  6. порядок оформлення

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Багатьом громадянам доводиться отримувати диплом про вищу освіту за власні гроші, навчатися на платній основі. Чинне законодавство дозволяє оформити соціальний відрахування, подавши заяву на повернення ПДФО у зв'язку з витратами на навчання. У цій статті розповімо про цю процедуру і порядок її проходження.

Зміст статті:

Відрахування на навчання

Держава, беручи до уваги соціально значимі витрати громадян, дозволяє їм оформити повернення частини сплачених до бюджету коштів Держава, беручи до уваги соціально значимі витрати громадян, дозволяє їм оформити повернення частини сплачених до бюджету коштів. До таких витрат відносяться не тільки отримання освіти, але і лікування, пенсійні перерахування, придбання житла.

Законом передбачено відшкодування з суми, перерахованої працюючим фізичною особою в якості прибуткового податку. З заробітної плати кожного працівника громадянина щомісяця проводяться утримання в бюджет. Розмір їх становить 13 відсотків.

Саме ці суми можна отримати, якщо оформити заяву на повернення податку за навчання. Але якщо особа, яка здійснювала оплату, в зазначений період не працював і не мало доходу, право на відрахування не виникає. Також не зможуть його оформити індивідуальні підприємці, безробітні студенти, інваліди, які отримують тільки відповідну пенсію.

Надання права на повернення коштів також залежить від статусу сплатив їх особи. Скористатися ним можуть тільки резиденти нашої країни. До них відносять ті, хто проживає безперервно в межах Росії мінімум 183 днів протягом дванадцяти місяців.

особливості оформлення

Закон дозволяє подати заяву на повернення ПДФО за навчання досить широкого кола осіб. Це обумовлено тісними родинними і соціальними зв'язками між ними. Компенсувати можна витрати на освіту:

  1. Власне.
  2. Свою дитину. При цьому він може бути рідним або усиновленою.
  3. Дитину, над якою встановлено опіку.
  4. Брата або сестри. При цьому не має значення, чи є у таких осіб загальним мати і батько, або тільки один з батьків.

Не дозволяється повернення частини коштів, витрачених на освіту інших осіб
Не дозволяється повернення частини коштів, витрачених на освіту інших осіб. Як приклад, дружина, онуків, племінників або інших. Ступінь родинного зв'язку при цьому значення мати не буде.

Відрахування надається при отриманні освіти в спеціалізованих навчальних закладах. Вони повинні обов'язково мати відповідну ліцензію. При цьому не має значення форма власності - державна установа, муніципальне, приватне або індивідуальний підприємець. До них відносяться:

  • ВНЗ (університет, інститут, академія та інше);
  • ССУЗов (коледж, технікум та інше);
  • платні школи, ліцеї по загальній освіті;
  • спортивні, художні, музичні школи та інше;
  • підготовка в автошколі;
  • курси підвищення кваліфікації.

При навчанні дитини оформити відрахування може будь-який з батьків. Чи не буде мати значення, хто з них вказаний в договорі і квитанції на оплату. Важливо, щоб обидва вони були рідними.

Документи можуть бути оформлені представником за дорученням. Але дані про одержувача вирахування повинні бути прописані в договорі і платіжках.

Оформити повернення можна тільки за той період, в який внесено кошти за навчання. Якщо відразу оплачується освіту за тривалий термін, розбивати суму на кілька років не допускається.

Заборонено оформлення вирахування, якщо на навчання спрямовані кошти материнського капіталу. В іншому випадку відбудеться отримання подвійної пільги.

Відрахування за власне навчання

Повернення податку за власне навчання можна оформити в будь-якому віці. Також не матиме значення форма отримання освіти (денна, вечірня, заочна).

Встановлено максимальний розмір витрат на навчання. Він визначений в 120 000 рублів. У цю суму входять всі належні протягом року відрахування. Виняток становлять освіту дітей і дороге лікування.

Відрахування на навчання дітей, братів і сестер

Для отримання повернення витрат на освіту дітей існує ряд обмежень. Вони повинні навчатися лише за очною формою. Також допустимо дистанційний спосіб. Вік дитини не може перевищувати 24 років. Ці ж правила поширюються на осіб, які перебувають під опікою.

Встановлено обмежений межа вирахування в 50 000 рублів на кожну дитину. Даний розмір поширюється на обох батьків, тобто він не підсумовується між ними.

відповідальні органи

Органами, відповідальними за оподаткування, є ИФНС. Вони ведуть облік одержуваних громадянами доходів, утримань за місцем роботи за встановленою ставкою, наданням вирахування. Органами, відповідальними за оподаткування, є ИФНС Звертатися потрібно до органу за адресою проживання заявника.

Співробітники ИФНС при зверненні до них зобов'язані видати всі необхідні бланки. На інформаційних стендах є шаблони із зразками їх заповнення. Податківці повинні відповісти на всі виниклі питання. При порушенні можна подати скаргу до вищого органу.

порядок оформлення

Чинне законодавство дозволяє оформити відрахування як відразу в поточному році, так і після його закінчення. Залежно від того, який спосіб вибере заявник, буде відрізнятися порядок. Розглянемо кожен з них.

  1. Відрахування через роботодавця.

Можна не чекати закінчення року, в якому громадянин сплатив суму на навчання. У цьому випадку повернення коштів буде виробляти роботодавець. Попередньо знадобитися звернутися в ИФНС за адресою своєї прописки і подати такі документи:

  1. Копія договору з освітньою установою.
  2. Копія ліцензії (не потрібно, якщо дані міститися в договорі).
  3. Копії квитанцій, чеків, платіжних доручень про внесення грошей.
  4. Свідоцтво про народження (при навчанні дітей, брата, сестри).
  5. Документ про встановлення опіки (при необхідності).
  6. Довідка, що підтверджує денну форму отримання освіти дитини, брата, сестри (не потрібно, якщо в договорі потрібні відомості вже вказані).

Необхідно заповнити заяву з проханням видати повідомлення, яке підтверджує право на відрахування. Його, разом зі сформованим комплектом, потрібно віднести в ИФНС. Також пакет документів в письмовому вигляді можна надіслати поштою або подати в електронному форматі через особистий кабінет.

Документи будуть розглянуті протягом місяця. Після цього видається повідомлення. Його потрібно подати до бухгалтерії за місцем роботи. При цьому потрібно заповнити в довільній формі заяву на відрахування.

Бухгалтерія зобов'язана з місяця звернення не оподатковувати суму, зазначену в повідомленні
Бухгалтерія зобов'язана з місяця звернення не оподатковувати суму, зазначену в повідомленні. Робиться це до того моменту, поки не буде повернуто всі належне за відрахування. Якщо до кінця року доходу працівника не вистачило, потрібно оформляти компенсацію зайвих коштів через ИФНС.

При порушенні положень закону податкової або роботодавцем, їх дії підлягають оскарженню. Звертатися можна до вищої ФНС, або заявити позов до суду.

  1. Відрахування через податкову службу.

Оформити відрахування через ИФНС можна після закінчення того року, в якому було сплачено кошти за навчання. Для цього знадобиться той же комплект документів, що і при оформленні повернення через роботодавця. Крім того, буде потрібно в бухгалтерії за місцем роботи взяти довідку про здобутий за попередній рік заробіток за формою 2-ПДФО.

Виходячи із зібраних документів, заповнюється декларація. Для неї встановлена ​​стандартна форма 3-ПДФО. Для того щоб підготувати її правильно, можна скористатися програмою на офіційному сайті податкової.

Також буде потрібно скласти клопотання про повернення сум ПДФО. У ньому потрібно вказати дані банківського рахунку для перерахування необхідної суми. Зразок заяви на податкове вирахування за навчання можна завантажити на нашому сайті .

Досить його просто заповнити. Зробити це допускається від руки або на комп'ютері.

Підготовлений комплект документів здається в податкову за місцем проживання заявника. Зробити це можна при особистому відвідуванні, або надіславши паперу поштою. Допускається подача в електронному форматі через портал держпослуги або сайт ФНС. Для цього знадобиться цифровий підпис.

Документи, що надійшли будуть перевірятися протягом трьох місяців. Після цього заявнику повідомлять про прийняте рішення. При задоволенні кошти перерахують на вказаний рахунок не пізніше тридцяти днів.

З огляду на соціальну значимість отримання освіти, держава надала громадянам право повернути частину коштів, витрачених на нього. Скористатися ним можна при витратах на власне навчання, а також дітей, братів і сестер. Залежно від цього встановлюється максимальний розмір відрахування. Повернення можливе при отриманні послуг в установах, які мають відповідну ліцензію. Для оформлення потрібно виконати до податкового органу за місцем проживання.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online