Заява про залік суми надміру сплаченого податку

  1. З яких причин відбуваються переплати
  2. Податки, можливі для трансферу
  3. Нюанс перенаправлення з ПДФО
  4. контроль переплати
  5. суть заяви
  6. Коли і куди треба написати заяву
  7. Період, в який гроші будуть зараховані
  8. А якщо не перезачлі?
  9. Що додати до заяви
  10. Особливості заяви, загальні моменти
  11. Зразок заяви про залік суми надміру сплаченого податку
  12. Як відправити заяву

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

При переплати податкових платежів (вільної або мимовільної), платник податків має право звернутися до податкових органів із заявою про залік суми надміру сплаченого податку.

ФАЙЛИ
Завантажити порожній бланк заяви про залік суми надміру сплаченого податку .doc Завантажити зразок заяви про залік суми надміру сплаченого податку .doc

З яких причин відбуваються переплати

Обставини, в зв'язку з якими організації оплачують податок понад покладений, можуть бути різними. Вони можуть бути викликані банальними технічними помилками фахівців відділу бухгалтерії, переплатами за авансовими платежами, неправильно розрахованої базою оподаткування і т.д. У підприємств в таких випадках є два шляхи: або надіслати запит на повернення коштів, або написати заяву про їх заліку.

Переплату може виявити як сам платник податків, так і працівники податкової інспекції.

Залік є найкращим варіантом вирішення проблеми надмірних податкових перерахувань.

Податки, можливі для трансферу

Не всі види податкових платежів можуть коригуватися у разі переплати по ним, і навпаки, не на всі види платежів можна цю переплату перенаправити. У таблиці представлені види дозволених до коректування переплат з відповідними їм можливостями спрямування коштів.

№ Різновид податкової переплати Куди дозволено перенаправити гроші 1 Федеральне оподаткування (переплата по ПДВ, по ЕНВД, податку на прибуток і т.п.) В рахунок майбутньої сплати за будь-якого федерального податку, штрафу або пені з такого податку 2 Регіональне оподаткування (транспортний збір, податок на майно організацій і т.п.) В рахунок майбутньої сплати з цього самого податку або іншому регіональному збору, пені, штрафу або недоїмки по регіональних податків 3 Місцеві податки (земельний). В результаті ж податку або пені.

Як бачимо, перезалік коштів може відбуватися тільки між податками однакового рівня.

Нюанс перенаправлення з ПДФО

Прибутковий податок розраховується податковим агентом. Відносно нього діють різні ставки, це прямий платіж, тому є певні тонкощі, що стосуються повернення або заліку по його переплати. Її не може здійснити власник цих коштів - працівник, а лише його роботодавець як податковий агент, але за виразом волі співробітника - письмовою заявою. Якщо переплата виявлена ​​щодо вже звільненого працівника, це не звільняє від обов'язку її повернути, якщо колишній співробітник того забажає.

Якщо декларацію-ПДФО здавав в ИНФС сам платник податків, наприклад, IP, перезалік або повернення по виявленої переплати буде зроблений інспекцією. При цьому строки вважаються від подачі заяви, а від часу перевірки його декларації.

контроль переплати

Платник податків, в першу чергу, зацікавлений в правильності сплати податків і відсутності переплат. Тому доцільно стежити за кількістю сплачених до бюджету коштів і в разі виявлення переплати вживати заходів.

Якщо факт переплати буде встановлений не самим платником, а податківцями вході перевірки, вони повинні поставити його до відома про це протягом 10 днів (робочих, а не календарних).

ВАЖЛИВО! Якщо у платника є недоїмка з податку того ж рівня, що і надміру сплачений, або пеня або штраф з податку відповідного рівня, повернення переплати неможливий, здійснюється виключно перезалік.

суть заяви

Заява за своєю суттю є офіційним зверненням організації або ІП в державну податкову службу за наданням права на реалізацію законних інтересів платника податків. Податківці зобов'язані розглянути дане звернення та прийняти по ньому правильне рішення.

Слід зазначити, що якщо цієї заяви не буде, співробітники податкової мають повне право самостійно розподілити зайво сплачену суму податку.

Як правило, гроші йдуть на погашення різного роду штрафів і пені. Саме тому платникам податків не рекомендується тягнути з подачею заяви, щоб потім не довелося довго і обтяжливо розбиратися в тому, куди пішли гроші і чи не можна їх перенаправити або повернути.

Коли і куди треба написати заяву

Заява про залік «зайвих» податкових відрахувань можна відправити податківцям в будь-який день після відправки грошових коштів, але не пізніше ніж через три роки після цього. Документ подається до територіальної податкової інспекції, в якій зареєстровано юридичну особу або ВП.

Період, в який гроші будуть зараховані

Протягом десяти днів після отримання заяви фахівці податкової приймають рішення, яке оформлюється в письмовому вигляді і доводиться до відома платника податків.

Якщо воно буде позитивним, то в встановлені законом терміни (зазвичай не більше одного місяця, але якщо мова йде про уточненої декларації - то не менше трьох) гроші будуть зараховані. Вони підуть або в рахунок погашення пені, недоїмок та штрафів, або в рахунок якихось інших обов'язкових платежів - за вибором платника податку.

Датою заліку буде вважатися дата прийняття податківцями даного рішення.

А якщо не перезачлі?

Податківці зобов'язані дати відповідь по отриманому заявою на перенаправлення коштів з надмірно сплаченого податку. Відповідь цей повинен надійти в письмовій формі протягом 5 днів - відмова або згода. Якщо платник податків не згоден з мотивацією відмови, йому доведеться звернутися в арбітражний суд.

Якщо позитивний варіант затримався з виконанням більше ніж на місяць, організації покладаються відсотки в якості «неустойки». Кожен день прострочення повернення додатково оплачується за ставкою рефінансування Центробанку, яка була актуальна на момент подачі заяви. Ставка ділиться на не реальна кількість днів у розрахунковому році, а на умовно прийняте число 360.

Податківці зобов'язані сплатити відсотки за весь період прострочення, навіть якщо кошти по переплати в подальшому були перезараховані законним порядком або повернуті.

Що додати до заяви

Одного заяву на залік надміру сплачених сум податку для проведення необхідної операції буде недостатньо. До нього потрібно докласти

  • платіжки, в яких зафіксовано факт зайвої оплати,
  • акт звірки з податковою або довідку з ИФНС про стан розрахунків,
  • уточнену декларацію.

Особливості заяви, загальні моменти

Заява має стандартну уніфіковану форму, обов'язкову до застосування. При його заповненні слід дотримуватися певних норм, які встановлені для всіх подібного роду документів, що подаються в державні органи.

Почнемо з того, що вносити в бланк відомості допускається як в комп'ютері, так і від руки. У другому випадку потрібно стежити за тим, щоб не було помарок, помилок і виправлень. Якщо ж без них обійтися не вдалося, краще не коригувати бланк, а заповнити новий.

Заява обов'язково повинно бути підписано заявником або його законним представником. Друк на документі ставити треба тільки в тому випадку, якщо правило щодо застосування штемпельних виробів для запевнення вихідної документації зазначено в облікових документах фірми.

Заява рекомендується писати в двох примірниках, однакових по тексту і рівнозначних по праву, один з яких слід передати фахівця податкового органу, другий, після проставлення в ньому відмітки про прийняття, залишити у себе. Надалі такий підхід дозволить уникнути можливих розбіжностей з податковою службою.

Зразок заяви про залік суми надміру сплаченого податку

На початку документа вказується:

  • адресат, тобто назва та номер податкової інспекції, в яку він буде переданий;
  • найменування та реквізити заявника - ІПН, ОГРН, адреса і т.п. відомості.

Далі, в основну частину вноситься:

  • прохання про залік податку;
  • вид податку, за яким відбулася переплата;
  • вид платежу, в залік якого її потрібно перерахувати;
  • сума (цифрами і прописом);
  • код бюджетної класифікації (КБК);
  • код ОКТМО.

На завершення документ датується і заявник ставить в ньому свій підпис.

Як відправити заяву

Переправити заяву до податкових органів можна кількома шляхами:

  1. Найпростіший і надійний - доїхати до місцевої податкової і віддати заяву інспектору особисто, з рук в руки.
  2. Можна передати заяву з представником, на якого буде написана завірена належним чином довіреність.
  3. Надіслати заяву через пошту Росії з описом вкладення рекомендованим листом з повідомленням про вручення.
  4. В останні роки, у зв'язку з бурхливим розвитком електронного документообігу, стала отримувати поширення відправка документації до державних служб через Інтернет. Заява про залік сум надміру відправленого податку також можна відіслати таким чином, але тільки за умови, що у підприємства є зареєстрована офіційно електронний цифровий підпис .

А якщо не перезачлі?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online