Заява про повернення надміру сплаченого податку 2018 + скачати зразок

  1. Основні правила при подачі заяви на повернення податку
  2. Відповіді на поширені питання

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У разі переплати податку організація має право падати заяву на повернення податку відповідно до п.6 статті 78 Податкового кодексу (далі НК РФ). У статті розглянемо заяву про повернення надміру сплаченого податку в 2018 році + ви можете завантажити зразок документа.

Основні правила при подачі заяви на повернення податку

Платник податків має право подати заяву на повернення надміру сплаченого податку в електронному вигляді по телекомунікаційних каналах зв'язку через оператора, або через кабінет платника податків. Також можна подати заяву в паперовому вигляді. Читайте також статтю: → « Зразок заповнення заяви на повернення ПДФО при купівлі квартири ».

Крім того, якщо у платника податків є заборгованість по податках відповідного бюджету, або відповідним пені і штрафів, повернення можливий тільки після заліку надміру сплаченого податку в рахунок погашення наявної податкової заборгованості.

Надміру сплачені страхові внески також можуть бути повернуті, але тільки не у випадку, коли такі надміру сплачені внески вже враховані на рахунках застрахованих осіб (працівників організації). Заява про повернення може бути подано протягом трьох років з моменту виникнення переплати з податку. Читайте також статтю: → « Заява на повернення ПДВ 2018: зразок і правила складання ».

Рішення про повернення повинно бути прийнято податковим органом в не пізніше 10 днів з дати отримання заяви платника податків.

Податковий орган зобов'язаний протягом 5 робочих днів повідомити платнику податків про прийняте за заявою рішенням - або про повернення переплати, або про відмову в поверненні переплати. Аналогічні правила діють при оформленні повернення надміру стягнутих податків, внесків, пені та штрафів. Ось тільки подати заяву на повернення необхідно в термін не більше одного місяця з дня, коли організація дізналася про надмірно стягнутих сум.

Заява на повернення надміру сплаченого податку подається за затвердженою формою (Наказ ФНС Росії від 14 лютого 2017 № ММВ-7-8 / 182). При подачі заяви в електронному вигляді необхідно дотримуватися його рекомендований формат (Наказ ФНС Росії від 23 травня 2017 № ММВ-7-8 / 478). В даному випадку заява повинна бути підписана посиленою кваліфікованої підписом. Читайте також статтю: → « Заява на повернення ПДФО за лікування 2018 ».

Зразок заповнення заяви про повернення суми надміру сплаченого податку наведено нижче.

Відповіді на поширені питання

Питання №1. Чи може ИФНС затримати повернення суми надміру сплаченого податку більш ніж на місяць?

Може, але тільки в разі, якщо повернення заявлений за декларацією, по якій ще на закінчився встановлений законодавством термін камеральної перевірки.

В інших випадках затримки повернення суми надміру сплаченого податку ИФНС зобов'язана буде нарахувати і виплатити організації відсотки за порушення термінів повернення заявлених сум.

Питання №2. Як визначити, з якої дати починає обчислюватися строк для подачі заяви (3 роки) в разі переплати по федеральному податку, за яким встановлені авансові платежі?

У такому випадку термін рахують з дати подання декларації (для декларації, поданої в термін або раніше встановленого терміну), або з дати кінцевого терміну подачі декларації (для декларації, поданої пізніше встановленого терміну).

Питання №3. Чи можна повернути податок, якщо з моменту виникнення переплати пройшло більше трьох років?

Так, така можливість є. Але для цього буде потрібно звернутися в суд. Термін 3 роки, встановлений в статті 78 НК РК застосовується в разі позасудових заходів. Організація, яка пропустила цей термін, може подати в суд. Адже в суді термін буде визначатися за правилами Цивільного кодексу, а не податкового. А за цивільним законодавством термін починає текти з моменту, коли організація дізналася (могла дізнатися) про виниклу переплату. В цьому випадку платнику податків буде важливо в суді довести, що саме цей термін їм не був порушений.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online