Tax Free в Польщі

  1. Які бувають види Tax Free?
  2. Як заповнити чек Такс Фрі?
  3. Перетин кордону з документом Tax Free
  4. Як і де повернути кошти за Tax Free?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Польща - не тільки хороший приклад європейської культури і зразок чудової архітектури, тут також можна вигідно зробити покупку і заощадити до 23%. Чому так? При покупці товарів, які будуть вивезені з країни, магазини повертають покупцеві ПДВ. Звичайно, процедура складна, але можливість заощадити майже чверть вартості товару варто того.

Такс фрі (з англ. «Без податків») - процедура, яка звільняє від сплати податку на додану вартість. В Україні такого немає і будь-який громадянин, який здійснює покупку, може бачити, скільки становить сума товару, а скільки - податок. В Європі це стандартна практика, якщо ти робиш шопінг і вивозиш товар з території, за який громадянин платити магазину податок, повертати його, якщо товар буде використовуватися в іншій державі.

Багато українців вже давно користуються цією прерогативою і можуть не тільки заощадити, але і заробити. Правда є один нюанс - гроші будуть повернуті мінімум через півроку, тому якщо ви не плануєте повертатися в країну, отримати гроші повністю (100% ПДВ) не вийде.

Правда є один нюанс - гроші будуть повернуті мінімум через півроку, тому якщо ви не плануєте повертатися в країну, отримати гроші повністю (100% ПДВ) не вийде

При правильно налагодженій системі повернення багато українців вже давно навчилися заробляти таким способом. Ви їдете в Польщу, купуєте товар, продаєте його дешевше, ніж він представлений на ринку України і через час повертаєте податок. Чистий прибуток може становити близько 15%, що особливо вигідно при покупці техніки і одягу.

Чому вигідно робити покупки в Польщі:

  • Європейська якість;
  • Великий асортимент;
  • Низька вартість.

Особливою популярністю користується покупка одягу, взуття, продуктів харчування і побутової хімії. Багато відомих брендів, які продаються в українських магазинах, будуть коштувати набагато дешевше.

Умови такс фрі:

  • Можливість повернути 5-23% від початкової вартості;
  • Сума чека не менше 300 злотих;
  • Кількість одиниць товарів в чеку не менше 14 (враховується саме артикул - вид товару, а не загальна кількість);
  • Купівля тільки в офіційних магазинах, які можуть надати чек;
  • Наявність можливості покупки з такс фрі в даному магазині.

Оформлення фактури Tax Free - обов'язкова умова для повернення грошей і проходження митної процедури. Фактуру виписують не всіх магазинах. Наприклад, мережа Ашан і аналог українського Метро Кеш енд Керрі виписують фактуру тільки містах, які знаходяться близько до України. У центральній частині Польщі послуги Tax Free в цих магазинах не буде.

Кому доступний?

Не всі мають право скористатися поверненням податку. Хто може оформити фактуру Tax Free:

  • нерезиденти без ПМЖ і ВНЖ ;
  • Нерезиденти без оформленої робочої візи;
  • Іноземці без статусу біженців;
  • Іноземці, які перебувають на території Польщі з покупкою не більше 3-х місяців.

Які бувають види Tax Free?

Залежно від того, яку суму ПДВ ви плануєте повернути і чи є у вас можливість відвідати магазин, де ви робили покупку, виділяють два види повернення:

  1. 100% прямий;
  2. Частковий через посередника.

100% ПДВ ви можете повернути, якщо після закінчення 10 місяців у вас буде можливість повернутися в магазин і повернути свої гроші. В такому випадку ви уявляєте продавцеві фактуру Tax Free і чек. Зручно тільки для жителів прикордонної з Польщею території.

Отримати гроші через банк можна без повернення в Польщу . Для цього при оформленні фактури ви користуєтеся послугами глобальних операторів, таких як Global Blue, Premier Tax Free. Оператори мають партнерські відносини з деякими українськими банками і туроператорами. Але за послугу доведеться платити комісію, яка складе 40% -45% від суми повернення.

Як заповнити чек Такс Фрі?

Уважність і правильність оформлення чека - гарантія повернення суми. Уважно стежте за правильністю заповнення даних. Помилка в одній букві може стати причиною відмови повернення грошей.

У фактурі Tax Free вказується:

  • ПІБ покупця;
  • Паспортні данні;
  • Адреса проживання;
  • Список товарів, податок з яких підлягає до повернення;
  • Сума і дата покупки
  • Касовий чек (прикладається оригінал)

Співробітник магазину розраховує суму повернення і вказує її в фактурі.

Перетин кордону з документом Tax Free

При перетині кордону потрібно простежити за тим, щоб співробітник митниці поставив дві печатки: персональну друк митника і самої митниці. Відсутність однієї з печаток робить документ недійсним. Якщо ви перетинаєте кордон на автомобілі, бажано відразу встати в дорожню смугу зі знаком «TAX FREE ONLY», призначену для оформлення документів і заощадити ваш час і інших гостей Польщі.

Відсоток повернення TAX FREE

Сума повернення по такс фрі становить від 5 до 23%, що становить 100% ПДВ. Сума, яку ви можете очікувати, розраховується продавцем на момент здійснення покупки індивідуально за допомогою спеціальних таблиць.
На деякі категорії товарів існує максимально допустимий відсоток повернення: 8% на ліки і деякі продукти харчування, 5% на сельхоз обладнання і товари. Мінімальна сума покупки становить 300 злотих.

Як і де повернути кошти за Tax Free?

Варіант повернення коштів, як уже було зазначено раніше, можливий безпосередньо в магазині або через глобальних операторів, одним з найбільш популярних серед яких є GLOBAL BLUE. Вибір не залежить на отримання коштів, за умови правильно заповненої фактури ви 100% повернете гроші. Просто якщо повернути гроші в магазині можна повністю, через оператори вдасться отримати тільки 40% -45%. При цьому коштувати враховувати, що за прямою повернення коштів доведеться сплатити розтрати на дорогу, продовження або повторне відкриття візи.

Купувати Польщі - вигідно. І навіть якщо ви не громадянин Європи, у вас є можливість скористатися перевагами покупки з послугою Tax Free, яка дозволяє повернути до 23% від вартості товару і не тільки заощадити, але і заробити, продавши товар за ціною нижче ринкової в Україні.

Які бувають види Tax Free?
Як заповнити чек Такс Фрі?
Чому так?
Кому доступний?
Які бувають види Tax Free?
Як заповнити чек Такс Фрі?
Як і де повернути кошти за Tax Free?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online