Способи повернення боргу договором позики

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Грошові позики в даний момент часу - це невід'ємна складова товарно-фінансових відносин Грошові позики в даний момент часу - це невід'ємна складова товарно-фінансових відносин. Але, незважаючи на це, можливо і виникнення таких неприємних явищ, як прострочені боргові виплати за договором позики. Також бувають випадки, коли боржник повністю відмовляється погашати заборгованість. Російським законодавством маються на увазі досить різні правові наслідки для здійснення стягнення боргу за договором позики. У даній статті будуть детально розписані всі особливості кожного варіанту.

Отже, як же бути, якщо позичальником з яких-небудь причин своєчасно не повернуті взяті їм у борг фінанси? Для початку слід з'ясувати, на якій підставі позичальник так себе веде. Дуже часто у боржників не буває злого умислу, відбувається банальний неправильний розрахунок власних фінансових можливостей.

У боржника може щось трапитися, припустимо, може бути затримана виплата заробітної плати або ж затримано перерахування депозиту кредитною організацією, на яке він законно сподівався. Але все ж бувають і такі випадки, коли позичальник навіть після рішення тимчасових фінансових труднощів не прагне розплатитися з боргами. Нерідко людина займає в борг фінанси і відразу після цього вирішує для себе ні в якому разі їх не повертати.

Варто зауважити, що перераховані вище випадки в рівній мірі стосуються і підприємницьких організацій, зокрема, індивідуальних підприємців, і простих фізичних осіб, тобто громадян.

При цьому, як би не складалася ситуація, опускати руки не варто в будь-якому випадку. Варто все з'ясувати і виправити ситуацію в позитивну сторону. Найкраще це зробити за допомогою кваліфікованого фахівця. Стягувачем повинні бути зібрані всі необхідні відомості і проведені всі конкретні дії, мова про які піде далі.

Питання з підготовкою потрібної інформації і документів

При передачі грошових коштів в борг, варто обов'язково здійснити фіксацію даного факту. Раніше російським законодавством допускався величезне коло засобів, які доводили факт видачі кредиту. Наприклад, сюди можна було віднести свідчення про передачу позики боржникові.

В даний часовий період за чинним законодавством видача будь-якого позики повинна бути оформлена в письмовому вигляді. Найкращий варіант - це письмовий доказ здійснення подібної угоди між громадянами у вигляді певного договору позики.

Законодавство також передбачає розмір суми позики при укладенні договору в певній письмовій формі. Наприклад, для угод з невеликими грошовими сумами позики цілком підійде і спрощена письмова форма. Для більших сум потрібно укласти договір у звичайній письмовій формі. Якщо справа йде про значні великих сумах, які видаються на тривалий термін або в іноземній валюті, то для укладення такої угоди потрібно нотаріальне завірення.

З цієї причини позикодавець має завбачливо заздалегідь занепокоїтися забезпеченням ймовірного судового витребування - в тому випадку, якщо боржник відмовиться виконувати зобов'язання за договором позики.

На кредиторі лежить обов'язок з оформлення письмового підтвердження передачі позичальнику конкретно визначеної суми коштів.

Цей договір повинен обов'язково містити наступні дані про позичальника:

  1. чітке найменування
  2. де зареєстрований
  3. ідентифікаційні дані
  4. Яка сума взята в борг, і який термін повернення боргу.

Необхідно розуміти, що при відсутності даної інформації доказ існування правовідносин позики буде вельми непростою процедурою. Отже, те, що боржник успішно поверне все зайняті йому грошові кошти - це ще далеко не факт. Найчастіше, як раз і трапляється неповернення зайнятих коштів.

Стадія досудової підготовки

Якщо заборгованість боржником; не повертається, необхідно зайнятися з'ясуванням причин цього. Крім того, на стадії досудової підготовки передбачається проведення конкретного комплексу заходів, за допомогою яких визначається майновий стан і фінансове становище позичальника.

На даній стадії визначення буває неофіційне і непряме. Така інформація необхідна для того, щоб визначити доцільність і необхідність подання позовної заяви до судової інстанції, а також для того, щоб була можливість приймати альтернативні рішення. В отриманні інформації про фінансовий стан позичальника та правильному її аналізі позикодавцем можуть допомогти послуги кваліфікованого юриста - він точно все зробить правильно і грамотно з першого разу і переплачувати не доведеться.

Що ж робити, якщо боржником не виконуються договірні зобов'язання? Для початку варто знайти його і виявити причини виникнення простроченого платежу. Кращим варіантом буде відправлення письмової претензії, що містить вимоги про повернення заборгованості. Вона обов'язково повинна містити позначку, що якщо пред'явлені вимоги боржник не виконає, розглядом даної справи займеться вже судова інстанція.

При спробі врегулювання спору в досудовому порядку та недосягнення належного бажаного результату, необхідно складання позовної заяви.

Готуючи подібне звернення в судову інстанцію, для початку варто визначити ділову підвідомчість. Наприклад, якщо позовну заяву, за яким боржник і кредитор за укладеним договором позики - це фізичні особи (громадяни), а сума запозичених коштів складає не більше 50 тисяч рублів, справу розглядатиме одноосібно мировий суддя. Якщо сума позики понад п'ятдесят тисяч рублів, справа буде розглядатися районним судом загальної юрисдикції.

Якщо одна з договірних сторін - це суб'єкт підприємницької діяльності (це не залежить від величини позики), справа розглядається арбітражним судом за місцем знаходження боржника. З більш правильним визначенням територіальної підсудності та грамотним складанням позовної заяви та необхідних до нього додатків допоможе досвідчений юрист, який спеціалізується в такій області.

Адже, крім того, що необхідно зібрати пакет документів і правильно скласти позовну заяву, законодавство вимагає чітко дотримуватися встановленої процедури подачі позовної заяви до судової інстанції (сплатити державне мито, відправити відповідачу копії позовної заяви та додатків до нього, підтвердити місцеперебування відповідача та інші важливі моменти ).

Стадія підготовки позовної заяви

Далі необхідно прояснити ситуацію з судовим розглядом і стягненням кредитної заборгованості. Після прийняття судом позовної заяви, стягувач повинен буде займатися відстеженням того, як просувається справа. Як правило, судом призначається попереднє слухання справи протягом двох тижнів.

У разі якщо відповідач проігнорує перше судове слухання у справі, потрібно викласти судді доводи про те, що для розгляду такої справи не обов'язково участь боржника. Це робиться на підставі наданих матеріалів, наявних в справі. Щоб судом було прийнято позитивне для позивача (кредитора) рішення, останній повинен буде обгрунтувати всі факти. У разі сумніву щодо власних сил, є варіант зі зверненням до кваліфікованого юриста. Він допоможе якісно виконати необхідну завдання.

Якщо судом буде винесено позитивне для кредитора рішення, у стягувача є право на стягнення витрат на адвоката - якщо він поніс їх при зверненні в судову інстанцію по представленому договором позики. Ці витрати підлягають обов'язковому документальному підтвердженню, і вони повинні бути раціональними.

При отриманні на руки судового рішення про стягнення і підтвердження арешту власності боржника в рамках суми позову, шанси стягнути заборгованість за договором істотно зростають.

Судове доказ у справах про стягнення позики

Оскільки законодавством накладається зобов'язання на оформлення договорів позики в разі перевищення їх суми на 1000 рублів в письмовій формі. В такому випадку договір - основний документ у судовому розгляді. Якщо договір не буде містити ПІБ (найменування) сторін, їх місцезнаходження, розмір позики і термін, на який договір укладено, договір не буде мати ніякої юридичної силою.

Крім того, якщо договір позики не містить умови про процентну ставку за позикою, то це не робить ніякого впливу на законність договору. Подібна ситуація призводить до стягнення договірних відсотків виходячи з процентної ставки рефінансування Центрального Банку Російської Федерації.

Яким може бути результат розгляду такої справи? Даючи величезна кількість прав кредиторів, нормативно-правові акти займаються і захистом боржників . Наприклад, в разі приведення доказів оформлення договору тільки на папері, і не передачі грошових коштів позичальнику - така угода може бути визнана судом недійсною .

Але, якщо договір насправді був укладений, а боржник чомусь проігнорував взяті на себе зобов'язання, судом буде винесено позитивне рішення на користь кредитора (тобто, позивача). При цьому варто відзначити той факт, що відомі випадки добровільного погашення кредитної заборгованості вже тоді, коли йде судовий розгляд. Такий варіант сподобається всім сторонам процесу, так як завдяки йому можлива економія часу і грошових коштів.

Якщо відповідач не з'являється на судових слуханнях або не хоче укладати з кредитором мирову угоду, після винесення відповідної постанови про стягнення заборгованості, позивачу видається виконавчий лист і борг стягується в примусовому порядку.

Варіант примусового стягнення та інші альтернативні способи

При отриманні позивачем на руки виконавчого листа, протягом трьох років він повинен бути їм виконаний - тобто документ повинен бути відданий в службу судових приставів, розташовану за місцем проживання боржника.

У заяві про відкриття виконавчого провадження повинні бути реквізити для перерахування стягнутої в примусовому порядку заборгованості. Якщо кредитор не має банківським рахунком, у боржника є варіант з перерахуванням коштів на депозитний рахунок судових приставів.

Проведення процедури примусового стягнення заборгованості призводить до стягнення виконавчого збору з відповідача. Його сума дорівнює семи відсоткам від розміру заборгованості. При цьому позикодавцеві абсолютно не потрібні ніякі додаткові витрати на судовий розгляд.

В кінці також варто сказати кілька слів про альтернативні способи, які можуть допомогти стягнення кредитної заборгованості.

Дуже часто заборгованість стягується досить тривалий часовий період. Причини можуть бути зовсім різними. Припустимо, зайнятість служби судових приставів, навмисне ухилення позичальника від повернення запозичених коштів. Також можуть бути й інші причини.

Коли виникають подібні ситуації, багато кредиторів намагаються швидше звернутися в колекторські фірми. Вони розраховують на повернення боргу в найкоротші терміни - адже колектори славляться своїми неоднозначними фізичними і психологічними методами вибивання боргів. При цьому кредитор повинен буде заплатити фірмі певну грошову винагороду, якщо заборгованість вдасться стягнути.

Стягуючи заборгованість за договором позики, колекторські компанії займаються застосуванням найрізноманітніших способів - як юридичних, так і психологічних (як уже було сказано вище). Можливе відвідування роботи боржника, здійснення телефонних дзвінків і багато іншого.

Отже, як же бути, якщо позичальником з яких-небудь причин своєчасно не повернуті взяті їм у борг фінанси?
Що ж робити, якщо боржником не виконуються договірні зобов'язання?
Яким може бути результат розгляду такої справи?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online