Порядок повернення квитків РЖД

  1. Де можна здати
  2. Що потрібно для повернення
  3. Доручення
  4. Яку суму повернуть
  5. причини повернення
  6. збори
  7. приклад повернення

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Замовлення квитків через інтернет - досить зручна опція, що дозволяє швидко забронювати вільне місце. Однак повернення квитків РЖД, замовлених в електронному вигляді, викликає у громадян труднощі, як і повернення квитків, куплених безпосередньо на вокзалі.

Однак повернення квитків РЖД, замовлених в електронному вигляді, викликає у громадян труднощі, як і повернення квитків, куплених безпосередньо на вокзалі

Де можна здати

Вокзали, що реалізують продаж квитків, приймають їх назад через поворотну касу. При цьому "Російські залізниці" встановили чіткі правила щодо повернення квитків. Відмовити громадянину в касі не можуть, навіть якщо він звернувся безпосередньо перед відправленням поїзда, незалежно від напрямку. Повернення електронних квитків РЖД здійснюється в тому випадку, якщо він вже був оплачений і отриманий на руки. Якщо ж квиток ще не був оформлений до кінця, повернення здійснюється прямо на офіційному сайті РЖД.

Що потрібно для повернення

Оскільки положення щодо приймання залізничних квитків допускають ситуації, коли людині потрібно скасувати поїздку, здати квиток можна в будь-який час. Однак при собі необхідно мати кілька документів:

  • квиток;
  • паспорт або інший документ, що засвідчує особу;
  • довіреність, якщо від імені покупця приходить інша людина, завірену нотаріально.

У разі якщо звертається довірена особа, то потрібно документ, що засвідчує його особу, а не первинного покупця.

Доручення

Існує встановлений зразок довіреності на повернення квитків РЖД. Крім того, що документ повинен бути завірений у нотаріуса, а не просто написаний від руки, в нього вносяться такі дані:

  1. прізвище, ім'я, по батькові та паспортні дані довірителя;
  2. прізвище, ім'я, по батькові та паспортні дані довіреної особи;
  3. відомості про квиток, його вартості, датою відправлення, купленому місці;
  4. термін дії довіреності;
  5. підписи довірителя та довіреної особи.

Якщо термін дії не вказано окремо, то за замовчуванням він становить 3 роки з моменту підписання.

Яку суму повернуть

Існує регламентований повернення грошей за РЖД-квиток. Перш за все повернення здійснюється точно так же, як був оплачений квиток. Наприклад, якщо він купувався за готівку, то і повернуть кошти готівкою, якщо через платіжну систему, то на номер гаманця в платіжній системі. Це правило не має винятків. Повернено буде не вся сума, яку заплатили за квиток. Остаточний розмір залежить від періоду повернення:

Чи знаєте ви

При поїздках по ближньому зарубіжжю при відмові від 6 годин до доби утримується 50% ціни плацкарти, а менше 6 годин - не повертаються 100% вартості плацкарти. При подорожах в далеке зарубіжжя, в разі відмови від поїздки менше ніж за 6 годин утриманню підлягає вартість квитка і плацкарти. Детальніше про те, які суми втрачаються при поверненні квитків читайте в цій статті

  • За 24 години до відправлення поїзда можна обміняти квиток на іншу дату без доплати, якщо купується аналогічне за вартістю місце.
  • За 8 годин до відправлення поїзда повертається вся вартість квитка, за винятком зборів і комісій.
  • У період від 8 до 2 годин до відправлення поїзда може бути повернуто не більше 50% вартості квитка.
  • При поверненні менш, ніж за 2 години, повертається тільки сума за квиток, а вартість плацкарти; не повертається.
  • При поверненні в протягом 12 годин після відправлення поїзда, відшкодовується вся сума, крім штрафу, комісійних та сервісних зборів (не більше 30% від сплаченої суми).

Під плацкарті розуміється тариф, за яким розраховується вартість місця в поїзді, незалежно від виду вагона.

причини повернення

В правилах повернення ЖД квитків РЖД не прописані причини, за якими людина здає квитки. Фактично можна повернути їх по будь-якої підстави, навіть якщо громадянин просто передумав їхати по обраному напрямку. Поважні причини враховуються при поверненні, однак не звільняють від утримання сервісних і комісійних зборів. Якщо громадянин пропустив від'їзд поїзда через захворювання або травми, то при пред'явленні документів і квитка на повернення коштів, додатково потрібно надати і документ, що підтверджує лікування в медичній установі.

збори

При поверненні коштів утримуються кілька сум:

  1. обов'язковий збір РЖД (192,7 рублів);
  2. комісійний збір платіжної системи (залежить від платіжної системи);
  3. ставка за повернення (175 рублів).

Якщо квиток повертається через офіційний сайт ВАТ "Російські залізниці", то додатково утримується комісія в розмірі 115 рублів.

приклад повернення

Наприклад, за квиток заплатили 4000 рублів. Повернення здійснюється більш, ніж за 24 години до відправлення поїзда, покладена 100% виплата коштів. З вартості утримується 192,7 рубля за обов'язковий збір РЖД, ставка за повернення в розмірі 175 рублів і комісія платіжної системи. Припустимо, розплачувалися за квиток готівкою кошти, значить комісійний збір становитиме 0 рублів. В цьому випадку з 4000 рублів на руки громадянин отримає: 4000-192,7-175 = 3632,3 рубля. Якщо ж квиток купувався за допомогою банківської карти і було сплачено 1% при оплаті, то з цієї суми додатково віднімається ще 36,32 рублів (1% від 3632,3 рублів). У підсумку на руки пасажир отримає: 3632,3-36,32 = 3595,9 рублів. Повернення в цьому випадку буде здійснено на банківську карту, з який здійснювалося придбання квитка.

Юрист відповість на питання, що цікавлять в коментарях нижче

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online