Податкові відрахування при покупці квартири подружжям в 2019 році

  1. Придбання житла в шлюбі
  2. Поняття податкового вирахування
  3. Види майнового відрахування
  4. Особливості повернення податку на житло, куплене до 2014 року
  5. Повернення податку на житло, куплене після 2014 року
  6. Підстави для отримання вирахування і можливий його розмір
  7. Особливості розрахунку податкового вирахування в залежності від статусу власності
  8. Відрахування при покупці житла в спільну сумісну власність
  9. Відрахування при покупці житла в спільну часткову власність
  10. Відрахування при покупці житла в спільну власність з дітьми
  11. Куди потрібно звертатися
  12. необхідні документи
  13. Відрахування з квартири, купленої по іпотеці
  14. Документи для отримання вирахування з іпотеки
  15. Приклади розрахунку податкового вирахування при іпотеці
  16. висновки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Час читання: 7 хвилин

У шлюбі подружжя купують багато спільного майна, в тому числі нерухомість. При цьому вони зобов'язані сплачувати податки. Податкові відрахування для подружжя при покупці квартири - один з варіантів майнових податкових послебленій. Законодавець досить гнучко підходить до вирішення питання про умови надання знижки.
У шлюбі подружжя купують багато спільного майна, в тому числі нерухомість

Придбання житла в шлюбі

За загальним правилом все, що куплено в шлюбі, вважається спільно нажитий власністю подружжя. При цьому виділяють два види такої власності:

  • спільна,
  • спільна часткова.

Якщо чоловік і дружина купили квартиру в спільну власність, вони спільно користуються і розпоряджаються майном без виділення частки кожного з них. Якщо в законі або договорі не встановлено інше, передбачається, що вони володіють рівними частинами.

Другий режим передбачає, що частки подружжя чітко визначені. При цьому вони можуть бути як однаковими, так і різними.

Поняття податкового вирахування

Майновий податкове вирахування при купівлі квартири подружжям є право на грошову компенсацію понесених на придбання нерухомого об'єкта витрат. Іншими словами - це сума, на яку зменшується розмір податкової бази.

Скористатися цим правом можна відразу при покупці квартири або відкласти його до моменту продажу житла. Вибір залишається за платником податків.

Повернення прибуткового податку з усіма пов'язаними з цим юридичними наслідками регулює. У 2014 році в нього були внесені зміни, які істотно вплинули на надання податкового відрахування. У зв'язку з цим умови залежать від того, чи було придбано житло до 1 січня 2014 року або після цієї дати.

Окремі роз'яснення з цього питання можна знайти в підзаконних нормативно-правових актах і листах профільних органів і міністерств.

Види майнового відрахування

Податкове законодавство виділяє наступні види майнового податкового відрахування:

  1. При продажу майна або частки в ньому, частини статутного капіталу, а також при передачі коштів в разі ліквідації товариства.
  2. При вилученні для державних або місцевих потреб земельної ділянки.
  3. При здійсненні нового будівництва або придбання квартир в новобудовах.
  4. При погашенні відсотків за певними видами кредитів.

Особливості повернення податку на житло, куплене до 2014 року

Як зазначалося раніше, в 2014 році в податкове законодавство були внесені зміни. Якщо житло було придбано до 1 січня 2014 року до спільну часткову власність, податкова знижка розподіляється відповідно до встановлених частками.
Як зазначалося раніше, в 2014 році в податкове законодавство були внесені зміни
Багатьох цікавить, чи може чоловік повернути податок на квартиру за дружину. Згідно з нормами чинного на той час закону, жодна зі сторін не може відмовитися від належної їй частки або одержати відрахування за іншу особу. Все визначається в межах частки подружжя.

Якщо нерухомість купувалася в спільну сумісну власність, то, незалежно від того, хто ніс витрати, вважається, що пара брала участь в них спільно.

Тому, відповідаючи на питання, хто з подружжя може отримати податкове вирахування, можна сміливо сказати - будь-який з них. За замовчуванням він розподіляється в рівних частках, проте пара може за домовленістю розподілити його в будь-якій пропорції.

Повернення податку на житло, куплене після 2014 року

Умови надання вирахування залежать від того, який вид власності на майно у подружжя. Зміни приймаються до уваги, якщо у виписці з ЕГРН вказана дата державної реєстрації пізніше 1 січня 2014 року.

Підстави для отримання вирахування і можливий його розмір

Право на знижку виникає в залежності від того, на які кошти було придбано житло: особисті або кредитні. Виходячи з цього визначається і максимально покладена сума:

  • фактично понесені витрати, але не більше 2 мільйонів рублів для кожної особи;
  • фактично понесені витрати, але не більше 3 мільйонів рублів при погашенні відсотків по кредиту.

Всі понесені витрати на квартиру повинні бути документально підтверджені.

Повернення ПДФО при купівлі квартири подружжям в 2019 році можливий при дотриманні наступних вимог:

  • розташування придбаного житла на території Росії;
  • відсутність параметрів угоди, відповідно до якої сторонами є взаємозалежні особи;
  • придбання майна за власні або позикові кошти;
  • наявність у особи зареєстрованого права власності або участь в пайовому будівництві;
  • особа є платником прибуткового податку.

Багатьох також цікавить, як подружжю отримати подвійний податкове вирахування з купівлі квартири. Согалсно законодавству, майнове відрахування на покупку квартири можна використовувати тільки один раз. Якщо максимальна сума при цьому не вичерпана, залишок використовується в інших цілях.

Подружжя має право оформити подвійне податкове вирахування незалежно від того, на кого з них оформлена покупка. Головна умова - офіційне працевлаштування, а також відсутність раніше оформленого такого права.
Подружжя має право оформити подвійне податкове вирахування незалежно від того, на кого з них оформлена покупка

Особливості розрахунку податкового вирахування в залежності від статусу власності

Ми вже розібралися, чи можуть обоє отримати податкове вирахування при купівлі квартири. Також згадувалося, що він безпосередньо залежить від виду власності, в якій знаходиться житло.

У більшості випадків пара вважає за краще поділити знижку. Щоб скористатися максимально можливим лімітом (по 2 млн кожен), потрібно виробляти розділ 50/50.

Якщо чоловік і дружина вирішать, що один з них отримає 100%, а другий - нічого, розраховувати на суму понад 2 млн. Не вдасться.

Цей момент потрібно враховувати тим, кого цікавить, чи можна отримати податкове вирахування при купівлі квартири подружжю.

Відрахування при покупці житла в спільну сумісну власність

Найчастіше подружжя в нашій країні володіють саме спільною власністю, без виділення часток, так як не думають про розподіл майна до розірвання шлюбних відносин.

Всі витрати за замовчуванням визнаються загальними незважаючи на те, хто їх фактично поніс. В результаті багато хто цікавиться, як одержати відрахування, якщо квартира у спільній сумісній власності.

Важливо правильно розподілити співвідношення, за яким подружжя отримають відрахування, адже після написання заяви змінити умови не можна.

Вигідніше вибирати варіант 50/50, але проаналізувавши ситуацію, можливо, деякі прийдуть до висновку, що для них більш вигідним буде інше співвідношення.

Для кращого розуміння ситуації розглянемо приклад. Податкові відрахування при покупці квартири подружжям у спільну сумісну власність в 2019 році буде відбуватися таким чином.

Сім'я Іванових в 2019 році придбала квартиру вартістю 5 млн. Рублів. Чоловік за цей рік заробив 3 млн. Рублів, а його дружина - 2,5 млн. Рублів. Пара вирішила одержати відрахування в співвідношенні 50/50. Следоватольно, обидва отримають відрахування в розмірі 2 млн. Руб. × 13% = 260 тис. Рублів.

Відрахування при покупці житла в спільну часткову власність

Багато громадян також запитують, як повернути податкові відрахування за покупку квартири в частковій власності, адже спільна часткова власність - поширений вид володіння майном серед сімейних пар.

Після 1 січня 2014 року відбулися серйозні зміни при розрахунку податкового вирахування для даної категорії випадків.

Якщо раніше розмір відрахування прямо залежав від частки кожної особи, то сьогодні майновий податкове вирахування при спільній частковій власності розраховується виходячи з фактично понесених витрат.

У цьому випадку пара може самостійно розподілити витрати так, як вважатиме за потрібне. Головне, щоб це було підтверджено платіжними документами.

Якщо один з пари не працює, варто оформити витрати на працюючого чоловіка.

Якщо власність часткова, як повертається податок, розглянемо на прикладі. Іванови в 2019 році придбали квартиру в частковій власності, кожному з них належить по ½ частини. За поточний рік чоловік заробив 2,5 млн. Рублів, а його дружина не працювала. При цьому чоловік зможе розраховувати на 2 млн. Руб. × 13% = 260 тис. Руб., А його дружина отримає податкові відрахування лише коли влаштується на роботу.

Відповідно до законодавства, можливий також повернення ПДФО з відсотків по іпотеці при частковій власності.
Відповідно до законодавства, можливий також повернення ПДФО з відсотків по іпотеці при частковій власності

Відрахування при покупці житла в спільну власність з дітьми

Якщо житлоплощу куплена обома подружжям і оформляється у спільну власність разом з неповнолітньою дитиною / дітьми, батьки або один з них можуть отримати податкове вирахування за частки дітей.

Крім того, один з батьків або ж обоє з подружжя має право примножити розмір свого відрахування за рахунок частки неповнолітнього. Подружжя самі вирішують, як вчинити в цьому випадку.

Розберемося, як робити відрахування подружжям на одну квартиру. Варто відзначити, що вся нарахована сума не виплачується моментально за один раз. Скільки утрималося з податку в поточному році, стільки й повернеться.

Куди потрібно звертатися

Всі документи слід подавати в районну податкову інспекцію за місцем проживання. Адреса придбаного житла, а також фактичне місце проживання значення не мають.

Є кілька способів подачі документів:

  • принести особисто в відділення;
  • відправити поштою;
  • подати через інтернет.

Податкові відрахування на майно в особистому кабінеті можливий на.

необхідні документи

Разом із заявою про отримання вирахування в податкову інспекцію слід подати наступний пакет документів:

  • паспорта заявників;
  • свідоцтво про реєстрацію права власності або виписку з ЕГРН;
  • довідку про доходи форми 2 ПДФО;
  • договір купівлі-продажу або пайової участі;
  • акт об'єкта передачі пайового будівництва;
  • декларацію 3-ПДФО;
  • документи, якими підтверджується факт передачі грошей.

Декларація форми 3-ПДФО обов'язково подається в оригіналі. Для того щоб правильно заповнити документ, можна звернутися за допомогою до роз'яснень з. Тут докладно описаний розділ 7 ПДВ при продажу квартири.

Відрахування з квартири, купленої по іпотеці

Фінансове становище багатьох сімей не дозволяє відразу придбати житло за власні гроші. Тому для багатьох виходом стає покупка квартири в кредит.

Ця процедура досить поширена, але багатьох цікавить питання, чи можна отримати податкове вирахування при купівлі квартири в іпотеку на двох подружжя.

Купуючи житло в іпотеку, можна оформити його як в часткову, так і в спільну сумісну власність подружжя. Коли пара купує житло в кредит, один з них в будь-якому випадку є позичальником, а другий - созаемщиком.

Залежно від того, хто більше заробляє, вибирають основне особа за іпотечним договором.

Згідно із законодавством, якщо позичальник - чоловік, то дружина може подати заяву про надання йому права податкового вирахування.

Відповідно до змін, які вступили в силу в 2014 році, пільги надаються в відношенні не об'єкта нерухомості, а його власника.

При цьому спочатку повертається відрахування за вартістю нерухомості, а потім вже за вартістю відсотків. Повернення 13 відсотків з покупки квартиру в іпотеку подружжям можливий і в першому, і в другому випадку.

Документи для отримання вирахування з іпотеки

До іншим документам, про які йшла мова вище, разом із заявою в разі покупки квартири в іпотеку потрібно подати іпотечний договір. Він обов'язково повинен бути цільовим - на покупку житла.

Отримати податкове вирахування на відсотки по іпотеці при частковій власності при нецільовому договорі неможливо.

Приклади розрахунку податкового вирахування при іпотеці

Розглянемо, як відбувається розрахунок податкового утримання при покупці квартири в іпотеку на прикладі.

Припустимо, особа набула житло вартістю 6 000 000 рублів, з яких 2 500 000 оплачено за рахунок кредиту, оформленого на 15 років. Загальна сума нарахованих відсотків по кредиту становить 1 250 000 рублів.

Дохід заявника за поточний рік становить 800 000 рублей. Сума, з якої буде проведений податкове вирахування: 2 млн. Рублів + 1 млн. 250 тис. = 3 млн. 250 тис. Рублів.

Таким чином, загальна сума податкового утримання 3 млн. 250 тис. × 13% = 422 500 рублів.

Сума податкового вирахування з витрат на покупку квартири без урахування нарахованих відсотків 2 млн. Рублів × 13% = 260 тис. Рублів.

Сума вирахування з нарахованих за кредитом відсотків 1 млн. 250 тис. × 13% = 162 500 рублів.

висновки

Багатьох цікавить, чи може отримати податкове вирахування за квартиру чоловік власника. У зв'язку з прийняттям нових змін до Податкового кодексу РФ подружжю тепер вигідно купувати житло в спільну власність.

Якщо раніше податкове вирахування був приєднаний до нерухомості, то тепер він залежить виключно від власника. Це дає можливість отримати невикористану частину грошей в подальшому. Однак це право мають тільки офіційно працевлаштовані громадяни. Тому отримати податкове вирахування, якщо квартира оформлена на дружину, яка не працює, не вдасться.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online