Як стягнути борг за розписці?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

В одній зі старих записів я розповідав, як правильно давати гроші в борг . Але бувають різні життєві обставини і іноді трапляється, так що борг не повертають. Як діяти в таких випадках я розповім в цій статті.

як правильно давати гроші в борг

Як повернути борг по розписці?

Перш за все, я б подзвонив боржнику, тут можливі два варіанти - якщо боржник бере трубку і спілкується з вами треба запитати у нього причину, чому борг не повернуто в термін, і якщо причина поважна то домовтеся про нову дату повернення (або запропонуйте переписати розписку, але з вашим інтересом!), якщо ж боржник не бере трубку або ви не вірите йому, то слід відправити йому поштою рекомендованим листом з повідомленням вимогу про повернення боргу.

Вимога про повернення боргу пишеться в довільній формі, але з нього чітко повинно бути зрозуміло від кого воно, кому адресовано, причина по якій воно написано і терміни і способи повернення боргу.

Якщо вам ліньки вигадувати текст листа то скористайтеся моїм.

Завантажити приклад листа вимоги про повернення боргу

Після того як вам повернеться повідомлення про вручення листа ви будете знати дату коли його вручено боржнику. З цієї дати слід відрахувати 30 днів і подати в суд.

Як подати на людину в суд, за неповернення боргу по розписці?

Нічого складного тут немає, повернення боргу по розписці це найпростіша категорія справ в судах.

Подаючи до суду вам доведеться довести наступне:

- факт укладення договору позики (його доводить розписка, і якщо є можливість, тобто при підписанні розписки був присутній ще хтось, то це може бути свідок, але в будь-якому випадку розписка основний документ)

- закінчення строку сплати за договором позики (тут так само все просто, це доводить розписка (термін повернення зазвичай вказують в ній, і лист-вимога яке вище я рекомендував відправити боржника).

- період прострочення і підстави для сплати відсотків (період прострочення доведеться порахувати за календарем, а ось правильно порахувати відсотки дещо складніше і розрахунок відсотків справа індивідуальна)

- період прострочення і підстави для сплати відсотків (період прострочення доведеться порахувати за календарем, а ось правильно порахувати відсотки дещо складніше і розрахунок відсотків справа індивідуальна)

Як розрахувати відсотки за прострочення повернення позики?

У разі якщо у вас в розписці прописані високі відсотки за прострочення повернення, наприклад 1% за кожен день то вважаємо відсотки наступним чином сума позики * відсоток за день * період прострочення. Пам'ятайте що суд має право за клопотанням боржника зменшити суму відсотків на свій розсуд користуючись 333 ст. ГК РФ.

Якщо у вас в розписці було написано - відсотки сплачуються за ставкою рефінансування то вони вважаються в такий спосіб - берете наступний день після дати повернення боргу і з цього дня вважаєте кількість днів прострочення. Потім множите суму боргу на ставку рефінансування (8,25 з 14.09.2012 р) множите на кількість днів прострочення і ділите на 360 днів.

Наприклад (200 000,00 * 8,25% * 100 днів) / 360 = 4 722,44 руб.

Навскидку тонкощів тут більше немає. Якщо ви не хочете самостійно складати позовну, або вам шкода грошей юристу то посиланням ви зможете завантажити зразок позовної заяви про стягнення боргу по розписці.

Так само тим, хто зібрався стягувати борг рекомендую прочитати текст нижче, на що може посилатися боржник, щоб не повертати борг, або повертати його в меншому обсязі.

Так як основна мета мого блогу пропаганда фінансової грамотності я повинен розкрити можливості і для боржника як зменшити борг? Як зменшити відсотки за прострочення повернення боргу?

Трапилася така неприємність - на вас подали в суд за неповернення боргу по розписці, просять суд стягнути з вас суму боргу і відсотки, які більше суми боргу або співмірні з нею. Як тут бути?

1) Не можна погоджуватися з позовом, якщо ви погодитеся з позовом, суд не розглядаючи справу присудить задовольнити позовні вимоги в повному обсязі

2) Перед судом, коли суддя запитає про клопотаннях, слід заявити клопотання про зменшення відсотків за прострочення повернення до подвоєною ставки рефінансування відповідно до ст. 333 ГК РФ, а якщо у вас важке матеріальне становище, то можна просити і про ставку рефінансування.

3) Якщо ви не отримували грошей то можна заявити про безгрошової угоди і (наприклад вас змусили написати розписку так як ви не виконали будь-яке умова). Але якщо ви йдете на це, то будьте готові це доводити, якщо ви це скажете для того щоб просто потягнути час це тільки поставити вас в невигідне становище в очах суду. Довести безгрошовість розписки можна показаннями свідків, але якщо ви на це йдете то краще якщо ви подасте в суд до того як станете відповідачем тобто відразу після написання розписки, а не після терміну повернення).

4) Якщо підпис на розписці не ваша, ви можете заявити клопотання про проведення експертизи, але оплачувати її на етапі розгляду буде та сторона, яка попросить це зробити (але я стягував більше десяти боргів за розписками, жодного разу відповідач не заявив такого клопотання).

Ну ніби як все! Сподобалася стаття? Підпишіться на оновлення блогу щоб отримувати повідомлення про нові статтях .

Підпишіться на оновлення блогу щоб   отримувати повідомлення про нові статтях

З повагою, Микола Танкушін

Як повернути борг по розписці?
Як подати на людину в суд, за неповернення боргу по розписці?
Так як основна мета мого блогу пропаганда фінансової грамотності я повинен розкрити можливості і для боржника як зменшити борг?
Як зменшити відсотки за прострочення повернення боргу?
Як тут бути?
Сподобалася стаття?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online