Як правильно скласти позовну заяву про стягнення боргу по розписці?

  1. Правильне оформлення розписки
  2. Складання позову про повернення боргу
  3. Приклад тексту позовної заяви
  4. Як проходить судовий процес?
  5. Процедура примусового стягнення боргу
Юридична консультація

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

>>> Як правильно скласти позовну заяву про стягнення боргу по розписці?

Часто для отримання коштів в борг люди не звертаються в банк, а беруть гроші у друзів і знайомих. Доказом факту позики є боргова розписка - в цьому документі вказується взята сума, термін повернення, можуть також прописуватися відсотки за користування грошима. Форму договору позики встановлює ст. 808 ГК РФ.

Якщо борг не був повернений вчасно, кредитор зможе повернути свої гроші через суд: для цього потрібно правильно скласти позовну заяву про стягнення боргу по розписці. Що повинно бути в цьому документі, і як домогтися від боржника виконання зобов'язань?

Правильне оформлення розписки

Правильне оформлення розписки

Розписка - головний документ при позиці грошей

Щоб отримати гроші, віддані в борг, потрібно, перш за все, подбати про те, щоб розписка була складена вірно і мала юридичну силу. Якщо виникнуть будь-які сумніви в її достовірності або в добровільності укладення угоди, позовну вимогу буде визнано незаконним, і кредитору доведеться додатково оплачувати судові витрати.

Розписка повинна бути оформлена відповідно до таких вимог:

  1. Це один з документів, які завжди пишуться від руки, а не набираються за допомогою комп'ютера. Почерк боржника - одне з головних доказів, що він дійсно давав таку розписку.
  2. У документі повинна бути вказана дата написання, дата отримання грошей в борг і термін повернення.
  3. Бажано писати місяць прописом, а рік вказувати у вигляді чотиризначного числа.
  4. Природно, в тексті не повинно бути ніяких виправлень.
  5. І про позичальника, про кредиторі потрібно вказувати повні відомості. Чи не ініціали, а повні ім'я та по батькові, не тільки дата народження, але і всі паспортні дані.
  6. Сума прописується і цифрами, і прописом, документ скріплюється підписом позичальника.
  7. Бажано, щоб під час підписання були присутні два свідки, їх підписи та паспортні дані повинні бути вказані в нижній частині розписки.

Термін давності у справах, пов'язаних з поверненням боргу, становить три роки. Однак і після його закінчення можна подавати позов до суду: якщо термін давності був пропущений з поважних причин, суддя може прийняти рішення на вашу користь.

Складання позову про повернення боргу

Позовна заява про стягнення боргу пишеться від руки

Якщо термін сплати пройшов, і позичальник не виконав свої боргові зобов'язання, можна звертатися до суду. Важливо правильно скласти позовну заяву, послідовно і повно виклавши вимоги до позивача. У позовній заяві повинна бути наступна інформація:

  • У верхній частині листа праворуч прописується найменування суду, а також повні дані про кредиторі і про позичальника. Також прописується ціна позову: враховується сума, яку повинен був повернути відповідач, і нараховані відсотки, якщо вони передбачалися договором позики .
  • Описується факт передачі грошей зі складанням розписки, необхідно згадати про присутність свідків із зазначенням їх особистих даних.
  • Далі необхідно вказати, що позивач не виплатив належну суму. Якщо борг був частково сплачений, це також потрібно прописати.
  • Потім пишеться взята сума і мотивована прохання стягнути гроші з відповідача. При цьому бажано вказати посилання на пункти Цивільного кодексу і ЦПК.

При подачі позивач оплачує держмито , Розмір якої визначається величиною необхідної суми. Мито на мінімальну запитувану суму становить 4%, але не менше 400 рублів. Якщо ж кредитор стягує борг в розмірі понад мільйон рублів, розмір мита складе 13200 рублів + 0,5% від суми. Якщо справа буде вирішена на користь кредитора, мито буде стягнена з відповідача на користь позивача.

Приклад тексту позовної заяви

У Жовтневий районний суд м Єкатеринбурга,
індекс 462353, адреса вул. Леніна, д. 13.
Позивач: Іванов Петро Васильович,
який проживає за адресою 356789 м Єкатеринбург,
вулиця Будівельників, д. 5, телефон 89123456700
Відповідач: Васильєв Іван Петрович,
який проживає за адресою 356789 м Єкатеринбург,
вул. Комсомолу, д. 10. кв. 51., телефон: 89008765432
Ціна позову: 300 000 рублів.

Позовну заяву
про стягнення боргу по розписці

5 березня 2015 відповідач взяв в борг грошові кошти в розмірі 300 000 рублей. Факт передачі грошей в борг підтверджується розпискою від 5 березня 2015 року, написаної відповідачем власноручно. У розписці вказується термін повернення боргу 1 січня 2016 року. В цей термін відповідач гроші не повернув, від добровільного виконання своїх зобов'язань відмовляється.

Згідно п. 1 ст. 307 ГК РФ позичальник зобов'язаний сплатити кредитору гроші, отримані в борг, а кредитор має право вимагати повернення виданої під розписку суми. Згідно п.1 ст. 810 ГК РФ позичальник повинен повернути взяту суму грошей у встановлений термін. П. 2 ст. 810 ГК РФ підтверджує, що розписка є підтвердженням укладення договору позики та факту передачі кредитором грошової суми позичальникові. На підставі викладених фактів, відповідно до ст. 307, 810 ЦК України, прошу:

  1. Стягнути з відповідача суму боргу в розмірі 300 000 рублей.
  2. Стягнути з відповідача державне мито в розмірі 6200 рублів.
  3. Всього стягнути: 306200 рублів.

Додаток:

  • Копія позовної заяви
  • Оригінал боргової розписки від 5 березня 2015 року
  • Квитанція про сплату мита

16 січня 2016 року Іванов

Як проходить судовий процес?

Борги добровільно віддають не завжди ...

коли позовну заяву надходить до суду, буде призначена дата засідання, на яку повістками запрошуються всі зацікавлені особи: це позивач, відповідач, а також свідки, якщо вони були присутні при видачі розписки, і це було в ній відображено. Справа розглядається, і якщо факт невиплати боргу буде підтверджений, суддя, з великою ймовірністю, прийме рішення на користь позивача.

Якщо спір вирішено позитивно, суддя визначить суму боргу. Він може виплачуватися повністю або частково, крім того, сторони можуть укласти угоду про відстрочення та розстрочення. Як правило, така угода укладається, якщо позичальник опинився у важкому матеріальному становищі і все одно не може повернути борг в повному розмірі відразу. Судовий розгляд завершується видачею виконавчого листа - на підставі цього документа може бути розпочато примусове стягнення боргу.

Думка юриста-експерта:

Наявність боргової розписки зовсім не означає, що по ній завжди можна отримати назад свої гроші. Це може бути пов'язане з труднощами. Конституція гарантує судовий захист прав і свобод громадян. Але, це відноситься як до позивачів, так і до відповідачів.

Давайте розглянемо наступну ситуацію. У приватному магазині виявлено недостачу. Власниця магазину звинувачує в ній продавщицю. Та, в свою чергу, її не визнає. Тоді господиня вимагає від працівниці розписку про те, що вона взяла гроші у неї в борг. При цьому вони домовляються, що якщо нестача не підтвердиться, то господиня розписку порве. Але термін повернення грошей підійшов, а боржник по розписці грошей не повертає.

Тоді власниця магазину звертається до суду, і програє справу. Відповідачка в суді заявила про те, що розписку вона написала під впливом обману з боку позивача. Це підтвердили в суді і її свідки. Позивачка звернулася з апеляційною скаргою до обласного суду, і справа виграла. Апеляційним визначенням рішення суду першої інстанції було скасовано. Було прийнято нове рішення на користь позивача.

Що ж трапилося? Всі подробиці викладені в тексті судового рішення за скаргою (додається нижче). Який висновок з викладеного? При будь-якому судовому розгляді завжди мають вирішальне значення обставини справи. А обставини по цій справі такі, що продавщиця усвідомлено склала розписку, розуміла, що саме вона робила, знала про наслідки. Факт нестачі не підтвердився. Куди поділися гроші, невідомо.

Всі обставини оцінюються судом в сукупності з доказами. Самі докази у відриві від обставин не працюють і нічого не доводять. І останнє. Мало дотримати форму позовної заяви, набагато важливіше його зміст.

Обгрунтування: Стаття 131. ЦПК РФ.

Якщо відповідач не з'явився на засідання кілька разів, справа все одно може бути розглянуто, а судом буде прийнято заочне рішення. Після видачі виконавчого листа починається процедура примусового стягнення силами служби судових приставів.

Процедура примусового стягнення боргу

Іноді позичене можна повернути тільки за допомогою суду

Після отримання виконавчого листа кредитор може почекати, поки позичальник добровільно виплатить борг згідно з судовим рішенням. Однак якщо цього не відбувається, необхідно передати виконавчий лист в службу судових приставів за місцем проживання відповідача.

Якщо, наприклад, він виїхав до іншого регіону, то і процедуру стягнення боргу доведеться починати саме там. У кредитора є право бути присутніми при виконавчих заходах, проте далеко не всі можуть скористатися цим правом за різними обставинами.

Службовці ФССП мають право провадити опис і арешт майна боржника , Після чого воно буде розпродано для погашення боргу. Крім того, борг може погашатися частинами за рахунок доходів боржника, вони будуть вилучатися щомісяця в установленому порядку. Законом відводиться двомісячний термін на прийняття заходів по виконанню судового рішення, однак на практиці повернення всієї даної борг суми може розтягнутися на кілька років.

Дуже часто боржник виявляється в тяжкому матеріальному становищі і не має майна, яке може бути використане для сплати боргу. Згідно із законом не можна забирати для перепродажу єдине житло, продукти харчування, особисті речі та побутові предмети, а також речі, які використовуються для отримання доходу, з якого може виплачуватися борг.

Закон про банкрутство фізосіб спрямований тільки на великих боржників, крім того, його застосування поки тільки починається, і багато механізмів не відпрацьовані до кінця.

Все це призводить до того, що кредитор протягом багатьох місяців не може отримати гроші, дані в борг, а боржник не справляється зі своїми зобов'язаннями навіть після вироку суду. Необхідно бути дуже обачним при передачі грошей в борг , Так як в результаті кредитор може не отримати нічого, а відносини з одним або родичем виявляться безнадійно зіпсованими. Закон зазвичай на боці кредитора, але об'єктивні обставини все одно не дозволяють швидко вирішити проблему.

Про те як самостійно скласти і подати в суд позовну заяву розповідає юрист:

Що повинно бути в цьому документі, і як домогтися від боржника виконання зобов'язань?
Що ж трапилося?
Який висновок з викладеного?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online