Визначення місцезнаходження села за допомогою карти

Визначення місцезнаходження села за допомогою місцевих жителів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

| опис курсу | Приклад здійснення прив'язки


Карта може стати найкращим помічником в пошуку зниклих сіл тільки в разі правильного застосування і «прочитання». Варто витратити трохи часу на попереднє вивчення картографічної літератури, а також умовних знаків і вихідних даних, використовуваної карти. Це дозволить значно заощадити час пошуків, побереже сили і нерви шукача скарбів.

Багато пошукачі не вдаються до допомоги додаткової літератури і «визнають» виключно карти. Дійсно, маючи гарну топографічну карту, грамотна людина може досить точно визначити можливі колишні місця поселень людей, які зникли, навіть з архівів, села, постоялі двори. Це робиться шляхом ретельного аналізу карти, всіх стежок і доріг, позначених на ній, а також ярів, пагорбів і низин, річок і озер.

Всі карти розрізняються залежно від їх змісту і масштабу. За змістом карти поділяються на два види - загальногеографічні і спеціальні. Зазвичай, на загальногеографічних картах зображені всі елементи даної місцевості без особливого виділення будь-яких з них. А, на спеціальних, так званих тематичних картах більш детально зображені певні, важливі елементи місцевості або спеціальні дані, відсутні на загальногеографічних картах. Спеціальними є історичні, геологічні, політико-адміністративні, гідрологічні, економічні та фізичні види карт. З огляду на своїх особливостей спеціальні карти можуть не містити даних, що знаходяться в загальгеографічних картах. Наприклад, на політичних картах відсутня зображення лісів. До загальногеографічні відносяться топографічні карти, які є основним джерелом збору відомостей про ту чи іншій місцевості, використовуються для визначення площ і відстаней, координат різних об'єктів.

До загальногеографічні відносяться топографічні карти, які є основним джерелом збору відомостей про ту чи іншій місцевості, використовуються для визначення площ і відстаней, координат різних об'єктів

Подробиця і точність зображення елементів на карті залежить від її масштабу. Чим масштаб крупніше, тим докладніше зображена местность.Масштаб карти показує, у скільки разів довжина лінії на ній менше відповідної їй довжини на даній місцевості. Це відношення виражається у вигляді двох чисел. Наприклад, масштаб 1:20 000 означає, що всі лінії місцевості, зображені на карті, зменшені в 20000 разів. Це означає, что1см на карті відповідає 20000 см (або 200 м) на місцевості. Корисно запам'ятати: якщо в правій частині числового відносини масштабу карти закреслити два останніх нуля, то що залишилося число покаже, скільки метрів на місцевості відповідає 1 см на карті, тобто допоможе дізнатися величину масштабу.

Корисно запам'ятати: якщо в правій частині числового відносини масштабу карти закреслити два останніх нуля, то що залишилося число покаже, скільки метрів на місцевості відповідає 1 см на карті, тобто допоможе дізнатися величину масштабу

Стандартний набір карт пошукової системи включає наявність дореволюційної, довоєнної, сучасної топографічної карти місцевості і карти бойових дій Великої Вітчизняної Війни, виконаних у великому масштабі.

Стандартний набір карт пошукової системи включає наявність дореволюційної, довоєнної, сучасної топографічної карти місцевості і карти бойових дій Великої Вітчизняної Війни, виконаних у великому масштабі

Так, топографічна карта покаже сучасне місце розташування інженерних споруд, шляхів сполучення і населених пунктів, адміністративних кордонів; розповість про рельєф місцевості, місцезнаходження річок, боліт і озер.

Як дореволюційних карт, які допомагають визначити місцезнаходження колишніх сіл, найчастіше використовується План Генерального межування 1780 - 1830гг. Це так звані карти малюнки, в яких позначено межі наділів, що належать різним власникам. Порівнявши їх легко з'ясувати, де була розташована село і основні споруди, наприклад, церква, а потім відшукати їх за допомогою компаса. Для уточнення координат зниклої села можна взяти військово-топографічні карти Шуберта - військові трехверстовкі, детально описують центральну частину Російської Імперії, або карти Стрельбицького - десятіверстовкі, що описують західні кордони Імперії аж до Уралу.

Довоєнні карти місцевості є доповненими копіями дореволюційних карт. Однак, виправлення, внесені більшовиками, можуть зіграти вирішальну роль при виявленні місця розташування села.

Карти часів Великої Вітчизняної війни, які можуть носити назву карти Робоча - селянської червоної армії, широко використовуються для топографічної прив'язки елементів місцевості.

Карти часів Великої Вітчизняної війни, які можуть носити назву карти Робоча - селянської червоної армії, широко використовуються для топографічної прив'язки елементів місцевості

Якщо взяти списки, карти ярмарків, які проводилися щорічно в різних губерніях, до речі, їх можна знайти і в Інтернеті, і порівняти з іншими картами, що є в наявності, то за співвідношенням розташування водойм, самого ярмарку, доріг і лісів визначається місце можливого знаходження населеного пункту . Карти водозборів, тобто описів розташування басейнів річок теж не будуть зайвими.

Карти водозборів, тобто описів розташування басейнів річок теж не будуть зайвими

Ще раз хочеться звернути увагу, що жодна з карт не може бути абсолютно точною, тому для кращого орієнтування на місцевості та здійснення прив'язки необхідно враховувати вигини річок, розташування колодязів, церков та інших елементів, характерних для місць, населених людьми.


Визначення місцезнаходження села за допомогою місцевих жителів

| опис курсу | Приклад здійснення прив'язки

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online