Урок 18: Пільги пенсіонерам: Безкоштовна (пільгова) путівка в санаторій для пенсіонерів

  1. Безкоштовна (пільгова) путівка в санаторій для пенсіонерів До ак пенсіонеру отримати безкоштовну...
  2. Безкоштовна або пільгова путівка в санаторій
  3. В який санаторій можна отримати безкоштовну або пільгову путівку
  4. Безкоштовні путівки в санаторій для пільгових категорій пенсіонерів
  5. Яким категоріям пенсіонерів передбачені безкоштовні путівки в санаторій
  6. Умови отримання пенсіонером безкоштовної путівки в санаторій
  7. Якщо у Вас є будь-які питання щодо порушення Ваших прав, або Ви потрапили в скрутну життєву ситуацію,...

Безкоштовна (пільгова) путівка в санаторій для пенсіонерів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

До ак пенсіонеру отримати безкоштовну (пільгову) путівку в санаторій

Багато пенсіонерів вважають, що очікувати соціальної допомоги від держави безглуздо. В якійсь мірі з цим можна погодитися.

Однак досить часто пенсіонери просто не знають своїх соціальних прав і не уявляють, яким чином можна отримати ту чи іншу соціальну пільгу, навіть якщо вона їм належить за чинним соціальним законодавством.

Це стосується і можливості отримання пенсіонером безкоштовної (пільгової) путівки в санаторій.

Куди звертатися пенсіонерові за отриманням безкоштовної (пільгової) путівки в санаторій.

Все залежить від категорії пенсіонера і від того, хто фінансує цю пільгу:

Фонд соціального страхування РФ фінансує надання безкоштовної путівки в санаторій пільговим категоріям пенсіонерів, перелік яких визначено ст. 6.1 і 6.7 Федерального закону від 17 липня 1999 № 178-ФЗ «Про державну соціальну допомогу».

Звертатися за отриманням безкоштовної путівки в санаторій зазначеним категоріям пенсіонерів необхідно у Фонд соціального страхування РФ .

Регіональний бюджет фінансує повну (безкоштовна путівка) або часткову (пільгова путівка) оплату санаторно-курортного лікування будь-яких пенсіонерів, які потребують доліковуванні після перебування в стаціонарі (може надаватися під час перебування в стаціонарі) за місцем реєстрації пенсіонера.

Перелік захворювань, за якими покладається безкоштовна або пільгова путівка, в даному випадку визначається місцевим соціальним законодавством, що діє в межах конкретного регіону.

Також регіональний бюджет оплачує санаторно-курортне лікування пенсіонерів - одержувачів пенсій за регіональною державним пенсійним забезпеченням.

Звертатися за отриманням безкоштовної (пільгової) путівки в санаторій зазначеним категоріям пенсіонерів необхідно у регіональні органи соціального захисту населення.

Силове відомство фінансує оплату пільгового санаторно-курортного лікування військових пенсіонерів (пенсіонерів МО РФ, МВС, ФСБ і ін.).

Звертатися за отриманням безкоштовної (пільгової) путівки в санаторій військовим пенсіонерів необхідно у відповідні структури даних відомств, що займаються санаторно-курортним забезпеченням співробітників своїх відомств.

Безкоштовна або пільгова путівка в санаторій

Запам'ятайте, якщо пенсіонер отримує пільгову путівку в санаторій через Фонд соціального страхування РФ, то йому повністю оплатять путівку (безкоштовна путівка) на термін 18-24 дня.

Плата включає поїздку туди і назад в санаторій розташований на території РФ і проживання в санаторії.

При отриманні пенсіонером пільгової путівки в санаторій через регіональні органи соціального захисту або через своє відомство, яке виплачує йому пенсію, розмір оплати і порядок фінансування пільгової путівки в санаторій встановлюється окремо по кожному регіону і відомству.

Тому, потрібно спочатку звернутися в своє відомство або органи соціального захисту для уточнення подробиць оплати путівки в санаторій.

В який санаторій можна отримати безкоштовну або пільгову путівку

За безкоштовними путівками поїхати можна тільки в певні санаторії:

  • якщо пільгова путівка фінансується за рахунок коштів Фонду соціального страхування РФ, то пенсіонер може поїхати тільки в санаторій, з яким Фонд соціального страхування РФ уклав договір. Ці санаторії знаходяться в різних курортних регіонах країни;

  • якщо пенсіонеру потрібно доліковування після стаціонарного лікування, то йому буде надано путівку до місцевого профільний санаторій;

  • працівники та пенсіонери управлінь і відомств отримують путівки в санаторії, закріплені за цими структурами.

Для того щоб пенсіонеру почати займатися оформленням путівки в санаторій, зверніться в ту структуру, за рахунок якої буде здійснюватися фінансування. Постарайтеся подати документи заздалегідь, особливо, якщо передбачається їхати на лікування в розпал сезону.

Безкоштовні путівки в санаторій для пільгових категорій пенсіонерів

Претендувати на безкоштовну путівку в санаторій може не будь-пенсіонер. Наші законодавці встановили цілком певний перелік пільгових категорій пенсіонерів, яким путівка в санаторій надається безкоштовно за рахунок держави.

Згідно ст. 6.1 і 6.7 Федерального закону від 17 липня 1999 № 178-ФЗ «Про державну соціальну допомогу» БЕЗКОШТОВНЕ санаторно-курортне лікування може бути надано тільки 10 категоріям пенсіонерів - федеральним пільговикам, які мають право на отримання державної соціальної допомоги у вигляді набору соціальних послуг .

Яким категоріям пенсіонерів передбачені безкоштовні путівки в санаторій

Пільгові категорії пенсіонерів, які мають право на отримання безкоштовної путівки в санаторій:

  • інваліди війни;

  • учасники Великої Вітчизняної війни;

  • ветерани бойових дій (зазначені у підпунктах 1-4 пункту 1 ст. 3 Федерального закону від 12.01.1995 N 5-ФЗ "Про ветеранів");

  • військовослужбовці, які проходили військову службу у військових частинах, установах, військово-навчальних закладах, що не входили до складу діючої армії, в період з 22 червня 1941 р по 3 вересня 1945 році не менше 6 місяців;

  • жителі блокадного Ленінграда;

  • особи, які працювали в ВОВ на об'єктах протиповітряної оборони, місцевої протиповітряної оборони, на будівництві оборонних споруд, військово-морських баз, аеродромів та інших військових об'єктів в межах тилових кордонів діючих фронтів, операційних зон діючих флотів, на прифронтових ділянках залізниць і автомобільних доріг, а також члени екіпажів суден транспортного флоту, інтернованих на початку Великої Вітчизняної війни в портах інших держав;

  • члени сімей загиблих (померлих) інвалідів війни, учасників ВВВ та ветеранів бойових дій, члени сімей загиблих у ВВВ осіб з числа особового складу груп самозахисту об'єктових та аварійних команд місцевої протиповітряної оборони, а також члени сімей загиблих працівників госпіталів і лікарень міста Ленінграда;

  • інваліди;

  • діти інваліди;

  • особи, які зазнали впливу радіації внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС, а також внаслідок ядерних випробувань на Семипалатинському полігоні, і прирівняні до них категорії громадян.

На жаль, ветерани праці в цей список не ввійшли.

Умови отримання пенсіонером безкоштовної путівки в санаторій

Перш ніж звертатися за отриманням безкоштовної путівки в санаторій упевніться, що ви відповідаєте певним критеріям:

  • по-перше, ви обов'язково повинні досягти пенсійного віку. На сьогоднішній - для жінок 55 років, для чоловіків - 60 років. В даний час Урядом РФ у зв'язку з серйозними проблемами в економіці розглядається питання про підняття пенсійного віку;

  • по-друге, ви обов'язково повинні мати медичні показання для лікування в санаторії, засвідчені лікарем;

  • по-третє, ви не повинні офіційно працювати;

  • по-четверте, ви повинні належати до зазначеної вище пільгової категорії громадян. Наприклад, бути інвалідом війни, учасником Великої вітчизняної війни, особою, які зазнали впливу радіації внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС і т.д.

    З повним переліком пільговиків можна ознайомитися в ст. 6.1 і 6.7 Федерального закону №178-ФЗ «Про державну соціальну допомогу»;

  • ви повинні відмовитися від матеріальної компенсації цієї пільги, - тобто якщо ви отримуєте до пенсії ще й гроші за відмову від такої пільги, то отримати безкоштовну путівку в санаторій буде неможливо.

Якщо у Вас є будь-які питання щодо порушення Ваших прав, або Ви потрапили в скрутну життєву ситуацію, то черговий юрист онлайн готовий безкоштовно проконсультувати Вас по даному питанню.

СОЦІАЛЬНА ПІДТРИМКА ПЕНСІОНЕРІВ: ПІЛЬГИ ПЕНСІОНЕРАМ

Колесов Г.Б.,
незалежний пенсійний консультант,
експерт з пенсійного та фінансового планування життя

kolesovgb.ru

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online