Чиста вода: розповідаємо про оновлені Курьянівських спорудах

  1. триступенева очистка
  2. Оновлення очисних споруд
  3. Оновлення інженерної інфраструктури
  4. модернізація

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Всі господарсько-побутові та промислові стічні води столиці надходять в систему каналізації Москви. Її протяжність - понад вісім тисяч кілометрів. За мережі трубопроводів, каналів і колекторів вода йде на очисні споруди. Їх загальна продуктивність в Москві - 5,4 мільйона кубометрів з добу. Частина стічної води проходить через Курьяновской очисні споруди. Їх площа - 160 гектарів.

Комплекс може переробити 2,2 мільйона кубометрів води на добу. Він знаходиться в межах міста за адресою: 1-й Курьяновской проїзд, будинок 15. Курьяновской очисні обслуговують Північно-Західний, Західний, Південно-Західний, Південний, Південно-Східний, а також Троїцький і Новомосковський округу. Стічна вода з інших частин міста надходить на найбільші в Європі Люберецкий очисні споруди і очисні споруди в Південному Бутові. Від якості роботи Курьянівських очисних споруд залежить екологічна обстановка в усьому Московському регіоні.

В середньому сюди щодня надходить 1,7 мільйона кубічних метрів стічних вод. Комплекс складається з трьох самостійно функціонуючих блоків. Перший з них, продуктивністю один мільйон кубометрів на добу, побудували в 1952-1956 роках. У 1971-1978 роках поруч звели ще два блоки, кожен потужністю в 600 тисяч кубометрів.

У 1971-1978 роках поруч звели ще два блоки, кожен потужністю в 600 тисяч кубометрів

триступенева очистка

Процес очищення складається з кількох етапів. Перший - механічний: воду проціджують від сміття і осаджують пісок. Щоб очищення було більш ефективної, в унітаз не рекомендується викидати тверді відходи: ватні палички, пакети, огризки, предмети особистої гігієни - в загальному, все, що не розчиняється. Після проціджування воду відстоюють.

На другому етапі - біохімічної очистки - воду переміщують в резервуари, які називаються аеротенки. Там в неї додають мул. Процес біоочищення схожий на природний, але в теплій вируючої воді бактерії працюють швидше. Після цього воду ще раз відстоюють, щоб прибрати мул. На третьому етапі рідина пропускають через сита і знезаражують ультрафіолетом.

На третьому етапі рідина пропускають через сита і знезаражують ультрафіолетом

Оновлення очисних споруд

На Курьяновской станції додаткову і дуже важливу захист дав відкрився в 2012 році новий блок знезараження і очищення йде зі станції води за допомогою ультрафіолету. Завдяки цьому якість води в Москві-річці (вихід води зі станції розташований навпроти музею-заповідника «Коломенське») помітно змінилося на краще. Що вийшла з московських очисних споруд вода настільки чиста і безпечна, що неподалік від стоків водиться риба і можна побачити качок.

Вдалося на порядок знизити і неприємні запахи. Відстійники очисних споруд накрили унікальними «шапками». Це компактні та економічні плоскі плаваючі перекриття, розробка російських інженерів. Емісія в атмосферу сірководню - основного джерела неприємного запаху - зменшується на 90-95 відсотків завдяки «шапок». Їх одягли на 34 первинних відстійника діаметром до 54 метрів, ще змонтували 41 установку з очищення вентиляційних викидів. Також модернізували цех механічного зневоднення. Для контролю стану атмосфери тут з'явилися дві автоматизовані станції моніторингу.

В результаті модернізації якість очищення стічних вод стало вище. Вдалося послабити неприємний запах навколо комплексу. Концентрація амонійного азоту знизилася з 10-15 до 1,5 міліграма на літр. Це поліпшило екологічну обстановку в районах поруч з підприємством.

Крім того, проходить рекультивація сміттєзвалища площею 24 гектара, яка знаходиться поруч з комплексом очисних споруд. У 2018 році тут планується створити парк.

Для жителів розташованих поблизу районів важливо, що заходи екологічного захисту застосовуються не тільки на Курьяновской станції, але і на Московському нафтопереробному заводі (МНПЗ) в Капотне. У 2017 році МНПЗ реалізував найбільший унікальний екологічний проект «Біосфера». Завдяки новим очисним спорудам завод очищає воду від забруднень до 99,9 відсотка. Крім того, в два з половиною рази вдалося скоротити забір води з Москви-ріки за рахунок повторного використання очищених вод. Як наслідок, це знизило навантаження на очисні споруди Москви. На сьогодні це найефективніша технологічна схема з усіх доступних.

Так само, як і Курьяновской, модернізуються і Люберецкий очисні споруди.

Так само, як і Курьяновской, модернізуються і Люберецкий очисні споруди

Оновлення інженерної інфраструктури

Реконструкція Курьянівських очисних споруд - один з наймасштабніших проектів з оновлення інженерних комунікацій в Москві за останні роки. Але не єдиний.

У столиці модернізується система очищення водопровідної води, яка надходить до городян з крана. Запущена програма по підвищенню якості питної води. Її забирають з двох відкритих джерел - Москворецкая (з Москви-ріки) і Волзького (з Клязьминского і Учінское водосховищ). А готують воду на чотирьох станціях: Західної, Рублевський, Північної і Східної. Перші дві вже модернізували.

Тепер вода там проходить додаткове очищення - озонування і сорбцію на вугільних фільтрах. Під дією озону органіка в воді розщеплюється, потім осідає і забирається на стадії фільтрації.

Уже сьогодні 64 відсотки питної води в Москві очищається за самими передовими технологіями озонування, озоносорбціі і мембранної фільтрації. Це понад 1,8 мільйона кубометрів з трьох мільйонів, які щодня надходять в місто.

Це понад 1,8 мільйона кубометрів з трьох мільйонів, які щодня надходять в місто

модернізація

Поряд з системами водопостачання та каналізації переоснащуються в Москві і інші інженерні системи. Наприклад, енергетика. Щорічно вводять одну-дві нові високовольтні підстанції. В кінці січня 2018 років запустили високовольтну електропідстанцію закритого типу «Білоруська» на Ходинському полі.

Вона стала однією з сучасних енергоефективних підстанцій, які формують енергетичне кільце Москви напругою 220 кіловольт. Воно забезпечить швидке підключення споживачів до мережі і надійну безперебійну подачу електроенергії.

На всіх нових підстанціях встановлені комплектні розподільчі пристрої з елегазової ізоляцією (КРУЕ). Вони забезпечують автоматичний розподіл і транзит енергії від живлячих центрів по лініях електропередачі. Такі пристрої дуже надійні і використовуються в багатьох європейських країнах. Підстанції з КРПЕ можна будувати в житлових районах і поряд з зонами відпочинку, тому що вони екрановані від електромагнітних полів і не створюють радіоперешкод. Такі станції займають меншу площу і надійно працюють при будь-якій погоді.

Всього за 2012-2017 роки в Москві реконструювали 2212 кілометрів і побудували 7494 кілометри кабельних ліній.

Завдяки вдосконаленню процесів технологічного приєднання в Москві з 2011 року терміни підключення до мереж електропостачання скоротилися більш ніж втричі, а вартість підключення значно зменшилася. Тепер в рейтингу Doing Business за показником «Підключення до електромереж» Росія піднялася зі 183-го місця на 10-е. Крім того, скоротилася кількість аварійних ситуацій, які призводять до тривалого відключення тепла, світла, газу і води.

З 2010 по 2017 рік вдалося значно знизити рівень зносу енергетичної та комунальної інфраструктури. Мереж електропостачання - з 65,2 до 56,3 відсотка, мереж теплопостачання - з 46,5 до 45,2 відсотка, газопроводу - з 36,5 до 35,6 відсотка. Стан водопроводу і каналізації стало краще приблизно на один відсоток.

Важливою частиною інфраструктури є колектори. Коллекторное господарство Москви - найбільше в світі. Тільки у ГУП «Москоллектор» під землею розташована 770 кілометрів міських, внутрішньо квартальних та кабельних колекторів. Усередині них проходить понад 740 кілометрів труб тепломережі, 756 кілометрів труб водопроводу, майже шість тисяч кілометрів силових кабелів і понад 20 тисяч кілометрів кабелів зв'язку.

Заміна та ремонт інженерних комунікацій відбуваються всередині тунелів, а значить, не потрібно постійно перекопувати вулиці міста. Колектори забезпечують високий рівень надійності мережевої інфраструктури Москви. У минулому році мережа підземних тунелів поповнив Первомайський колектор , В цьому році - колектор «Ново-Кузьминки». Зараз закінчується будівництво колектора від підстанції «Міщанська» .

Зараз закінчується будівництво колектора від підстанції   «Міщанська»

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online