Куратори України можуть викупити борг в 3 млрд доларів у Росії, вважає експерт

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Високий суд Лондона. Фото: flickr.com/redvers

Оптимальний варіант позасудового врегулювання спору з обов'язку України перед Росією в 3 мільярди доларів - переуступка боргових зобов'язань Києва іншій державі, заявила ФБА «Економіка сьогодні» керівник відділу економіки Інституту країн СНД, доктор економічних наук Аза Мігранян.

Високий суд Лондона в березні 2017 року зобов'язав Україну в повному обсязі виплатити Росії борг в розмірі 3 мільярдів доларів і штрафні відсотки за прострочення оплати. Крім цього, Київ повинен сплатити частину судових витрат. Українська влада оскаржили це рішення в Апеляційному суді. Розгляд апеляції намічено на січень 2018 року.

Міграян розповіла, що з точки зору міжнародного права підстав для перегляду рішення Лондонського суду на користь Києва немає. При цьому, з огляду на геополітичний аспекти, нічого виключати не можна, вважає експерт.

«Логіка права підказує кілька основних варіантів розвитку подій. Перше - це виконання припису рішення суду. Друге - відмова і торпедування даного рішення. І третій варіант передбачає пошук якогось компромісного варіанту повернення боргу », - розповіла вона.

Експерт вважає, що компромісні варіанти можливі в разі, якщо «куратори або партнери, які допомагають Україні у вирішенні фінансово-кредитних питань, в тому числі міжнародні структури, будуть готові взяти участь у врегулюванні даного спору і взяти на себе зобов'язання Києва».

Надалі, за словами Міграян, все буде залежати від того, які гарантії партнери Києва зможуть надати Москві.

«Найоптимальніший варіант являє собою звичайний викуп Україною боргових зобов'язань по їх собівартості», - сказала вона.

Крім цього, доктор економічних наук вважає, що ще одним безризиковим варіантом позасудового врегулювання питання можуть стати гарантії будь-якої держави або міжнародної організації вирішити проблеми Києва.

«Наприклад, через переуступку боргових зобов'язань з використанням державних казначейських білетів, облігацій, боргових зобов'язань, розписок і так далі», - пояснила вона.

Російська сторона також не виключає компромісу по виплаті боргу. Заступник міністра фінансів Сергій Сторчак заявив, що Москва через посередників веде переговори про позасудове врегулювання справи . Переуступка боргових зобов'язань може стати одним з варіантів вирішення питання.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online