Навіщо колишній глава РЖД Володимир Якунін виправдовується перед британською пресою?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Колишній президент ВАТ «Російські залізниці» Володимир Якунін дав несподіване інтерв'ю британському телеканалу Бі-бі-сі. По суті, можна припустити, що він відповів на розслідування Олексія Навального, опубліковане в 2015 році. Що змусило Якуніна публічно згадати історії про «шубохраніліще» і британський паспорт його старшого сина Андрія?

В розмові з ведучим програми Hard Talks Стівеном Шакуром екс-президент РЖД назвав «анекдотом» і «вигадкою» історію про «шубохраніліще» в його колишньому підмосковному маєтку. За словами Володимира Якуніна, це було «всього лише маленьке приміщення, де зберігалися хутра». У той же час, колишній керівник держкорпорації визнав, що його старший син Андрій живе в Лондоні і деякий час назад отримав британське підданство. Якунін наполягає: російська влада була повідомлена про це «в належному порядку». Тому всупереч чуткам від'їзд сина в Англію в непростий для Росії зовнішньополітичної обстановці не варто вважати причиною відставки батька з поста керівника «Російських залізниць».

Володимир Якунін підтвердив і те, що його син придбав в Лондоні особняк за 5 млн фунтів. Але, з його слів, елітна нерухомість куплена на чесно зароблені гроші - нібито для цього Андрію Якуніну довелося навіть брати кредити. В цілому колишній керівник РЖД вважає, що спосіб життя його сина в столиці Сполученого Королівства «не сильно відрізняється від того, як тут живуть інші люди». Правда, провідний Стівен Шакур з цим не погодився.

Інтерес британської преси до елітної нерухомості Андрія Якуніна пояснити нескладно. У країні продовжують активно обговорювати розслідування так званої «молдавської схеми» відмивання і виведення російських грошей на Захід. В історії фігурують імена людей, які могли бути тісно пов'язані з Якуніним не тільки робітниками, а й особистими стосунками. Цілком можливо, що відомості, які повинні розкрити найближчим часом 17 найбільших банків Великобританії, доповнять цю справу новими цікавими подробицями.

Покажіть ваші документи

Про існування «молдавської схеми» стало відомо в 2014 році з публікацій міжнародного Проекту з розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP) і «Нової газети». Правоохоронні органи Росії, Молдавії і країн Балтії назвали її найбільшої в історії СНД операцією з відмивання тіньового капіталу. Встановлено, що через «Молдавську схему» з Росії пішли понад $ 20 млрд, але в реальності сума може виявитися в чотири рази більше.

У схемі брали участь багато російських і європейські банки. У березні 2017 британський фінансовий регулятор FCA (Financial Conduct Authority) почав в зв'язку з цим перевірку 17 найбільших кредитних установ країни і їх філій за кордоном. Одним з ланок ланцюга, по якій виводилися гроші з Росії, виявився респектабельний Deutsche Bank. В кінці травня Федеральна резервна система США оштрафувала його на $ 41 млн за недостатній контроль за сумнівними фінансовими операціями клієнтів.

По темі

По темі

745

Екс-глава МЗС Еквадору Рікардо Патина заявив, що засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа найімовірніше видадуть Сполученим Штатам. За його словами, такий ризик виник через зраду президента Еквадору Леніна Морено.

Втім, не дивлячись на велику кількість учасників в різних країнах, «молдавська схема» була влаштована гранично просто. Одна офшорна компанія давала гроші в борг іншої офшорки. Поручителем за договором позики виступав громадянин Молдови, а гарантом - фірма, зареєстрована в РФ. Після того як позичальник не повертав кредитору гроші, починалося розгляд в іноземному суді, за підсумками якого гарант з Росії перекладав гроші за кордон. Всі ці дії абсолютно законні, якби не фіктивні договори позики, оформлені між фірмами-одноденками.

Але як вся ця історія може бути пов'язана з Володимиром Якуніним і колишнім керівництвом РЖД? Відповідь проста: OCCRP назвав імена кінцевих бенефіціарів «молдавської схеми», в їх числі фігурує російський бізнесмен Олексій Крапівін - син радника Володимира Якуніна в «Російських залізницях» Андрія Крапівіна. Під час роботи Якуніна в РЖД фірми, які вважають підконтрольними Крапівін-молодшому, стали найбільшими підрядниками держкорпорації. Саме ці компанії отримали контракти на облаштування Східного полігону РЖД вартістю 184 млрд рублів і замовлення на проектування залізничних об'єктів на 150 млрд рублів.

За відомостями видання Beobachter, на рахунках Крапівіна в Швейцарії виявилася майже половина з $ 600 млн, переведених в цю країну через «пральню». Це означає, що у європейських фінансових властей можуть виникнути питання до Крапівін і не тільки до нього. Старший син Володимира Якуніна, по всій видимості, теж мав певне відношення до бізнесу навколо залізниці.

Розчинився в Лондонському тумані

У своєму інтерв'ю Бі-бі-сі Володимир Якунін в 2014 році розповів, що його син Андрій виїхав до Великобританії. Це було власне рішення молодого бізнесмена, воно пов'язане з його «інвестиційною діяльністю». Втім, ділова активність Андрія Якуніна в Сполученому Королівстві почалася набагато раніше. Станом на 2009 рік він очолював інвестиційну компанію Venture Investments & Yield Management (VIYM), яка знаходиться в Лондоні, але займається девелоперськими проектами в Росії.

Одним з таких проектів стало створення Регіональної готельної мережі (РГС) - найбільшої в РФ мережі готелів середньої цінової категорії, багато з яких знаходяться поряд з центральними вокзалами в різних містах. За відомостями агентства Reuters, під час роботи Володимира Якуніна в «Російських залізницях» РГС, схоже, була тісно пов'язана з «дочкою» держкорпорації - компанією «Желдорипотека». Саме ця фірма могла допомогти Регіональної готельної мережі в отриманні вигідних об'єктів нерухомості поблизу залізничних об'єктів.

Як би там не було, британське Управління з фінансового регулювання і нагляду направило в 17 найбільших банків Королівства запити з приводу їхньої можливої ​​ролі в обробці платежів на сотні мільйонів фунтів в період з 2010 по 2014 роки. Не виключено, що найближчим часом банкіри поділяться FCA цікавими відомостями про фінансові операції структур, по видимому є близькими до великих підрядникам РЖД в період роботи в держкорпорації Володимира Якуніна. Можливо, саме тому він поспішив розповісти Бі-бі-сі про «невелику комору» замість «шубохраніліща» і куплений в кредит особняк свого сина в Лондоні.

Що змусило Якуніна публічно згадати історії про «шубохраніліще» і британський паспорт його старшого сина Андрія?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online