Мінфін РК переплутав легалізацію і декларацію про доходи

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Михайло Кленчін.

У Казахстані цей процес йде активніше: за даними на 6 червня, вже надійшло майже 35 тис. Заяв на легалізацію майна, що знаходиться на території країни. За закордонному ж майну подано 17 заяв, при цьому стосуються нерухомості тільки 14 з них.

F: Останнім часом Мінфін РК все частіше нарікає на низьку активність громадян в легалізації закордонної нерухомості. Чому ця акція не знайшла відгуку у казахстанців, які володіють такими об'єктами?

- Для початку потрібно зрозуміти, що є легалізація. Це процедура визнання державою прав на майно, виведене з законного економічного обороту з метою приховування доходів і (або) не оформлене відповідно до законодавства РК або оформлене на неналежне особа.

Легалізації підлягають гроші, цінні папери, частки участі в юридичних особах, оформлене на інших осіб нерухоме майно, незареєстровані будинки та споруди на території РК, а також нерухоме майно за кордоном.

При цьому, якщо суть і сенс легалізації, наприклад, грошей або неоформленої нерухомості всередині країни зрозумілі, то з легалізацією нерухомості за кордоном не все так просто.

Справа в тому, що саме по собі поняття «легалізація» має на увазі процес переходу від нелегального статусу до легального. Тобто легалізувати або узаконити можна лише те, що є незаконним.

F: Інакше кажучи, для того, щоб продати що-небудь непотрібне - треба спочатку купити що-небудь непотрібне. Те ж і з легалізацією: щоб легалізувати щось незаконне, потрібно спочатку незаконно щось купити?

- У тому-то й справа, що купувати нерухомість за кордоном казахстанським законодавством не заборонено, тому сам по собі факт придбання не може бути незаконним діянням.

Більш того, ніякими законодавчими актами не передбачено обов'язку ставити держава до відома про покупку. Таким чином, чи є сенс легалізувати, тобто узаконити те, що і так вже законно?

F: Значить, якщо людина купила нерухомість за кордоном законно, тоді і легалізації вона не підлягає?

- Купівля покупці ворожнечу, і їх потрібно розрізняти. Якщо людина має щомісячний дохід 100 тис. Тенге, спадщини не отримував і в лотерею не вигравав, але раптом купує за кордоном будинок на березі океану вартістю в десятки мільйонів доларів - це одне, а ось коли громадянин купує нерухомість за кордоном на чесно зароблені кошти, джерело походження яких він може в будь-який момент підтвердити, то і вимог по легалізації до нього не повинно надходити.

При цьому зверніть увагу на те, що в нашому суспільстві активно мусується ідея про те, що всім і кожному, що має закордонну нерухомість, обов'язково необхідно її «легалізувати». Але це абсурд і підміна понять, яка анітрохи не вигідна громадянам, а тільки лише Міністерству фінансів РК.

F: Хочу отримати від вас як юриста однозначну відповідь. Якщо громадянин Казахстану легально набував цю нерухомість на легальні (зі сплатою всіх податків) гроші, чи повинен він знову платити 10-відсотковий податок з цієї нерухомості в бюджет РК?

- Абсолютно вірно: за легалізацію стягується збір у розмірі 10% від вартості придбання або оціночної вартості майна, що знаходиться за межами території РК. Однак в разі, якщо казахстанец, як я вже сказав, придбав іноземну нерухомість на чесно зароблені гроші, то який сенс йому нести додаткові витрати, оплачувати збір - заради чого? У нього і так все легально, нерухомість за кордоном придбана законно, належно оформлена, нікого до відома він ставити не зобов'язаний. Зрозуміло, для такої особи процедура легалізації просто безглузда.

F: Тоді чому Мінфін продовжує наполегливо закликати громадян подавати заяви про легалізацію закордонної нерухомості?

- Податкові органи повинні, в силу своїх функціональних обов'язків, здійснювати не тільки податковий контроль, але і відстежувати рух капіталу. А враховуючи, що законом не передбачено обов'язку ставити держава до відома про придбання закордонної нерухомості, такі факти податковим органам виявляти вкрай складно.

Тому, звичайно ж, їм набагато простіше перекласти це на плечі самих же платників податків - під виглядом легалізації змусити їх, так би мовити, хоча б показати наявність такого нерухомого майна за кордоном.

F: По ідеї, податкові органи могли б вимагати не легалізації, а лише - декларації майна за кордоном ...

- Абсолютно вірно. Звичайно ж, державі бажано б мати відомості про закордонні активи, якими володіють громадяни. Більш того, це дуже важливо і навіть необхідно, в тому числі для планування і розрахунків. Але тоді слід просто законодавчо ввести обов'язок громадян доводити до відома про покупку - і все. Не потрібно морочити людям голову і створювати ілюзію про те, що всі зобов'язані легалізувати нерухомість за кордоном, оскільки це не так.

F: А що значить формулювання про необхідність легалізації нерухомості, оформленої на підставних осіб?

- Не буду коментувати це питання з юридичної точки зору. Це взагалі абсурд. Просто уявіть собі ситуацію - людина, отримавши в Казахстані рішення про легалізацію нерухомості в Лондоні, оформленої на іншу особу, приходить до реєструючого органу Великобританії і вимагає, щоб вони виконали казахстанське рішення і перереєстрували старовинний з а мок на його ім'я. Погодьтеся, смішно звучить.

F: Ну а якщо серйозно, що ви пропонуєте?

- Міністерству фінансів РК необхідно або дати відповідні роз'яснення з найбільш незрозумілих моментів, або ініціювати внесення низки змін до Закону РК «Про амністію громадян Республіки Казахстан, оралманов і осіб, що мають посвідку на проживання в Республіці Казахстан, в зв'язку з легалізацією ними майна».

При цьому цілком очевидно, що термін легалізації необхідно продовжити. Можливо, має сенс переглянути норму про збір або виключити його в деяких випадках. Потрібно опрацювати механізми легалізації майна, яке придбане не прямо, а шляхом придбання часток або акцій закордонних компаній за кордоном, а, в свою чергу, такі компанії є власниками великих активів. Слід також деталізувати процедуру проведення оцінки - як, виходячи з яких критеріїв і відповідно до звітів яких оцінювачів, слід визначати вартість закордонної нерухомості. Поки ж в цих питаннях - суцільні прогалини.

Чому ця акція не знайшла відгуку у казахстанців, які володіють такими об'єктами?
Те ж і з легалізацією: щоб легалізувати щось незаконне, потрібно спочатку незаконно щось купити?
Таким чином, чи є сенс легалізувати, тобто узаконити те, що і так вже законно?
Якщо громадянин Казахстану легально набував цю нерухомість на легальні (зі сплатою всіх податків) гроші, чи повинен він знову платити 10-відсотковий податок з цієї нерухомості в бюджет РК?
Однак в разі, якщо казахстанец, як я вже сказав, придбав іноземну нерухомість на чесно зароблені гроші, то який сенс йому нести додаткові витрати, оплачувати збір - заради чого?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online