Документи для оформлення пенсії по інвалідності

  1. Які документи потрібні для оформлення пенсії по інвалідності?
  2. Які документи необхідні для призначення страхової пенсії по інвалідності?
  3. Які документи потрібні для призначення державної пенсії по інвалідності?
  4. Які документи потрібні додатково для призначення соціальної пенсії по інвалідності?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Згідно Закону № 166-ФЗ від 15 грудня 2001 року (пп. 3, 5 п. 1, п. 6 ст. 5) і Закону № 400-ФЗ від 28 грудня 2013 (п. 2 ст. 6) розрізняють три види пенсії по інвалідності: страхова пенсія по інвалідності, соціальна пенсія по інвалідності, державна пенсія по інвалідності, або пенсія по інвалідності державного пенсійного забезпечення.

Перелік необхідних документів опублікований в Переліку, затвердженому Наказом Мінпраці Росії № 958н від 28 листопада 2014 року (п. 2, пп. «а» п. 8, пп. «б» п. 26, п. п. 43, 53, 54, 57, 74 і 75), в п. 3 правил, затверджених Наказом Мінпраці РФ № 884н від 17 листопада 2014 р і в п. 17 Адміністративного регламенту, затвердженого Наказом Мінпраці РФ № 14Н від 19 січня 2016 р тож, давайте розберемося які документи для оформлення пенсії по інвалідності необхідно зібрати.

Які документи потрібні для оформлення пенсії по інвалідності?

Для оформлення пенсії по інвалідності вам необхідно приготувати наступні документи:

  1. Заява про призначення пенсії.
  2. Паспорт або інший документ заявника, що підтверджує його вік, громадянство та засвідчує особистість.
  3. Страхове свідоцтво обов'язкового пенсійного страхування з унікальним СНІЛС - страховим номером індивідуального особового рахунку.
  4. Якщо документи подаються не особисто, а через представника, потрібно його доручення і документ, що засвідчує його особу.
  5. Документи, що підтверджують факт встановлення інвалідності та групу інвалідності. В якості таких документів приймається посвідчення інваліда про право на пільги та виписка з акта огляду інваліда, яка видається федеральним установою МСЕК.

Які документи необхідні для призначення страхової пенсії по інвалідності?

Документи, необхідні на додаток до названих вище документів для призначення страхової пенсії по інвалідності, перераховані в Переліку (пп. «Б», «в» п. 8, п. П. 9, 58, 59, 68, 74, 77, 78, 82, 83, 101, 110), в Законі № 400-ФЗ (ст. ст. 11, 12, ч. 10 ст. 15, ч. 4, 5, 9 ст. 17), в Регламенті (п. 20) і в Правилах, затверджених Постановою Уряду РФ № 1015 вiд 02 жовтня 2014 року (п. п. 2, 10-18, 27 і 43):

  1. Виписка з індивідуального особового рахунку застрахованої пенсіонера, з якого видно його індивідуальний пенсійний коефіцієнт.
  2. Документи про трудовий стаж пенсіонера: трудова книжка, трудові договори, особові рахунки і відомості, на підставі яких видавалася зарплата, виписки з наказів, документи про сплату податків з податкової інспекції та військовий квиток.
  3. Документи, що підтверджують додаткові умови визначення розміру страхової пенсії по інвалідності:
    • Документи, що підтверджують обставини, що визначають розмір трудової пенсії по інвалідності станом на 31 грудня 2014 р без урахування базового розміру пенсії.
    • При наявності в сім'ї заявника непрацездатних членів - документи, які підтверджують цей факт.
    • Документи, згідно з якими непрацездатні члени сім'ї пенсіонера знаходяться на його утриманні. Такі документи можуть бути видані органами місцевого самоврядування та житлово-експлуатаційними організаціями.
    • Документи про доходи всіх членів сім'ї пенсіонера.
    • Виписка з акту медичного огляду інваліда.
    • Документи з ЗАГС: свідоцтва про народження дітей , Свідоцтва про усиновлення дітей, про встановлення батьківства.
    • Документи, що підтверджують факт зміни ПІБ заявника: свідоцтво про укладення шлюбу, свідоцтво про розлучення або свідоцтво про зміну імені.
    • Довідка від роботодавця про середньомісячний заробіток протягом трудової діяльності, видана за період в 60 місяців поспіль до 01 січня 2002 р ..
    • Документи, що підтверджують термін проживання і роботи в районах Крайньої Півночі і в місцевостях, прирівняних до цих районів.
    • Документи про місце реєстрації на території РФ (свідоцтво про реєстрацію, паспорт з відміткою про реєстрацію за місцем проживання).
    • Документи, що підтверджують право на надбавки до пенсій і на підвищення пенсії, встановлені на 31 грудня 2001 року. Чи не беруться в розрахунок надбавки за догляд за непрацездатними членами сім'ї і надбавки на непрацездатних членів сім'ї пенсіонера.

Згідно п. 38 (1) Регламенту, додаткові документи про стаж і довідка про заробіток потрібні тільки в разі, коли пенсіонер не згоден на призначення страхової пенсії на підставі тих відомостей персоніфікованого індивідуального обліку, які знаходяться в розпорядженні територіального відділення ПФР.

Які документи потрібні для призначення державної пенсії по інвалідності?

Ці документи, згідно з п. П. 30 - 32 Регламенту і п. 25 Переліку, будуть відрізнятися в залежності від того, до якої категорії пенсіонерів належить особа, якій буде призначена державна пенсія по інвалідності.

Для військовослужбовців, згідно Переліку (п. П. 26 і 27), будуть потрібні додатково наступні документи:

  • Підтверджують термін проходження військової служби: військовий квиток, документи, видані військовими підрозділами, в яких військовослужбовець проходив службу, документи з військових комісаріатів, архівна довідка, в якій зазначено підставу звільнення з військової служби та термін перебування на службі.
  • Документи, що підтверджують терміни проживання і проходження служби в районах Крайньої Півночі, в районах з важкими кліматичними умовами і в прирівняних до них місцевостях.
  • Документи про членах сім'ї військовослужбовця, позбавлених працездатності і знаходяться на його утриманні.

Для учасників Великої Вітчизняної війни відповідно до пп. «Б» п. 28 і п. 109 Переліку потрібно посвідчення учасника ВВВ.

Які документи потрібні додатково для призначення соціальної пенсії по інвалідності?

Перелік додаткових документів для призначення соціальної пенсії по інвалідності перерахований в п. П. 41, 42 і 44 Переліку:

  • Документи, що підтверджують постійне проживання громадянина в РФ.
  • Документи про те, що громадянин є інвалідом з дитинства (дитиною-інвалідом)
  • Документи, що підтверджують проживання громадянина в районах Крайньої Півночі, в районах з важкими умовами клімату і в місцевостях, прирівняних до таких

Якщо інвалідність громадянина настала внаслідок вчинення ним злочину або незаконних дій, а також з причини нанесення шкоди своєму здоров'ю, вчиненого умисно, також призначається соціальна пенсія.

При цьому, згідно із Законом № 166-ФЗ (П. 4 ст. 8 і п. 2 ст. 9), а також п. 94 Переліку, у громадянина має бути висновок федерального установи Медико-Соціальної експертизи, що підтверджує факт того, що громадянин став інвалідом.

У деяких випадках, не розглянуті в даній статті, будуть потрібні додаткові документи іншого характеру. Повний перелік документації можна уточнити в територіальному відділенні ПФР, що приймає у вас документи і заяву про призначення пенсії. Згідно Закону № 400-ФЗ (ч. 7 ст. 21) та п. П. 41 і 55 Регламенту, право вимагати у заявника надання додаткових документів може бути реалізовано органами ПФР тільки в разі, коли шукані документи не перебувають в їх розпорядженні або в розпорядженні органів місцевого самоврядування або підвідомчих їм організацій.

Які документи потрібні для оформлення пенсії по інвалідності?
Які документи необхідні для призначення страхової пенсії по інвалідності?
Які документи потрібні для призначення державної пенсії по інвалідності?
Які документи потрібні додатково для призначення соціальної пенсії по інвалідності?
Які документи потрібні для оформлення пенсії по інвалідності?
Які документи необхідні для призначення страхової пенсії по інвалідності?
Які документи потрібні для призначення державної пенсії по інвалідності?
Які документи потрібні додатково для призначення соціальної пенсії по інвалідності?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online