Навіщо потрібен старший по будинку?

  1. Навіщо потрібен старший по будинку?
  2. Муніципальне домоуправління RNP зацікавлене у появі в кожному будинку старшого
  3. Проблеми будинку вирішуються швидше, якщо є старший
  4. Чи можна на погляд визначити, чи є у будинку старший?
  5. Чи може бути кілька старших по будинку?
  6. Де можна навчитися бути старшим по будинку?
  7. Чи може старший будинку перевищити свої повноваження?
  8. Поради, для тих, хто хотів би бути старшими по будинку, але не знає, як їм стати
  9. Чи отримують старші по будинку зарплату?
  10. Чи може будинок існувати без старшого по будинку?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

5. серпня, 2015

Старший по будинку - застаріла назва. В офіційних документах воно сьогодні замінено на «уповноважений представник будинку». Однак в побуті як і раніше використовується «старший по будинку» - це зручно, ємко, а, головне, точно відображає суть справи.

Старший по будинку - застаріла назва. В офіційних документах воно сьогодні замінено на «уповноважений представник будинку». Однак в побуті по -, як і раніше використовується «старший по будинку» - це зручно, ємко, а, головне, точно відображає суть справи.
Старший по будинку - це звичайна людина з практичної жилкою, якому мешканці (власники своїх квартир) довірили представляти інтереси їхнього будинку в різних господарських питаннях.
Закон не обумовлює, щоб старший по будинку обов'язково проживав в цьому самому будинку або був власником квартири в ньому. Так що теоретично, при бажанні, власники можуть вибрати старшим орендаря однієї з квартир. Або навіть покликати людину з боку. Але в реальності поки таких випадків не було. Адже щоб хазяйським оком дивитися на будівлю і розуміти його проблеми, в ньому, звичайно, потрібно жити постійно.

5

фото:

Навіщо потрібен старший по будинку?

Він виступає посередником між власниками квартир і домоуправлінням, це здорово економить сили і час на узгодження як дрібних, так і глобальних питань.
Ось приклад. Щоосені, в жовтні, мешканці отримують від домоуправління кошторис, де перераховується список ремонтних робіт на майбутній рік і їх вартість. І ось тоді роль старшого дуже важлива - протягом 30 днів він збирає мешканців, щоб висловили свою думку з приводу кошторису і внесли коректування. Наприклад, ремонт сходів - поки відкласти, і всі накопичення направити на дах, що протікає.
А досвідчені старші по будинку, що працюють не перший рік, можуть навіть зробити так, що предмета для дискусій не буде. Для цього вони заздалегідь повідомляють домоуправлінню побажання мешканців - які ремонтні роботи починати, а з якими поки почекати. І тоді кошторис уже враховує вимоги власників будинку.
У будинку, де є старший, відпадає потреба збиратися всім колективом з приводу кожної господарської дрібниці. Припустимо, треба замінити двері в підвал. Чи треба смикати мешканців, організовувати збори, голосувати за заміну, оформляти протокол? І так зрозуміло: двері до підвалу повинна бути надійною, щоб туди не могли проникнути сторонні. Тому логічно надати старшому по будинку право - проблеми невеликих ремонтів вирішувати самому. Щоб він міг і організовувати їх, і приймати, підписуючи акти приймання. У деяких будинках йдуть ще далі і довіряють своїм старшим оплачувати певні витрати з накопичень будинку. При цьому обумовлюється «стелю» доступної суми: наприклад, якщо в будинку є 6-13 квартир - до 3 тисяч євро, а багатоквартирному будинку, де квартир кілька сотень, - до 7 тисяч євро.
Варто відзначити, що будинків, де мешканці так довіряють своїм старшим, в Ризі - сотні (маються на увазі будівлі, які обслуговує Rigas namu parvaldnieks). Нерідко власники наділяють старших дому та іншими повноваженнями. Наприклад, їм довіряють вибір підрядника ремонтних робіт, самостійне узгодження з Rigas siltums температурного режиму в теплоузле і багато іншого. Головне, щоб кожне делеговане право було детально обговорено в протоколі зборів або в анкетах, заповнених власниками будинку.

Муніципальне домоуправління RNP зацікавлене у появі в кожному будинку старшого

Одна справа - довести якусь інформацію до 170 тисяч власників квартир. І інша справа - до 4300 старших по будинку (їх було б саме стільки, якби в кожному будинку, що обслуговується RNP, був старший).
Точно так же набагато зручніше, коли інформація йде у зворотний бік: від старших до домоуправлінню. Припустимо, хулігани проникли через залишену відкритими двері і переламали всі поштові ящики. Чи буде ефективно, якщо про цю проблему тридцять разів доповідатимуть одними і тими ж словами мешканці трьох десятків квартир, наглухо перекривши домоуправлінню на півдня телефонну лінію? А ось якщо в будинку старший, то мешканці один одного не дублюють і точно знають, що проблема вирішиться в автоматичному порядку.
Старший по будинку - це пильне колективне око власників квартир. Якщо десь щось зламалося, якщо в якійсь із квартир з'явилися асоціальні елементи і псують майно будівлі, якщо бомжі проникли на горище, якщо вода залила підвал, - в кожному випадку вся ця різнорідна інформація стікається в одні і ті ж руки . Ділянки домоуправління, у віданні яких до декількох сотень будинків, просто не в змозі досконально знати поточну ситуацію в кожному будинку. Тому RNP важливо мати людей, які постійно тримають руку на пульсі свого будинку.

Проблеми будинку вирішуються швидше, якщо є старший

Припустимо, в домоуправління звертається один мешканець або група мешканців одного будинку. Наміри у них - самі благі: почати збирати на прийдешнє утеплення будівлі. Або - замінити всі лампочки в під'їздах на енергоефективне освітлення. Однак домоуправління не може задовольнити ці прохання, поки не розбереться, а що думають з цього приводу інші власники будинку. Адже навіть якщо господарі сорока квартир в Стоквартірний будівлі придумають, як з максимальним толком витратити будинкові накопичення, домоуправління не може взятися виконувати цей чудовий план. Треба, щоб таке рішення прийняли 51% + 1 голос всіх власників. І не просто взяли, а правильно його оформили у вигляді протоколу.
Інша річ, коли в домоуправління звертається старший по будинку. Це означає, що колективне рішення, яке влаштовує всіх в будинку, вже прийнято. Або - що старшому довірено прийняти таке рішення від імені всього колективу. Тоді домоуправлінню не треба витрачати час на з'ясування думки інших мешканців - можна відразу виконувати заявлену прохання.

Тоді домоуправлінню не треба витрачати час на з'ясування думки інших мешканців - можна відразу виконувати заявлену прохання

фото:

Чи можна на погляд визначити, чи є у будинку старший?

У більшості випадків - так. Коли вибирається старший по будинку, рівень відповідальності за будинок стає вище. Мешканці таким чином набувають людини, який буде постійно їх ворушити, нагадувати, що ще варто зробити по дому. І вигляд будинку красномовно свідчить: турбота про нього ведеться постійно.
Відмінний приклад - будинок за адресою ул.Саркандаугавас, 5. Там і старша по будинку дуже активна, і самі мешканці ведуть себе вкрай свідомо. Клопоти з підтримки будинку в хорошому стані йдуть постійно: тільки відремонтують щось одне, відразу беруться за ремонт чогось іншого. Можна сміливо сказати: це не будинок з розрізнених 65 квартир, а єдиний дружний колектив, який навіть свята разом у дворі зазначає.
Постійні роботи з благоустрою території ведуться під керівництвом старшого по будинку на ул.Кулдігас, 15. Хоча мешканцям доводиться дуже нелегко: будівля стоїть на ділянках землі, якими володіють кілька різних господарів, так що одні узгодження займають левову частку часу і сил.
Дуже відповідально ставиться до своїх обов'язків старша будинку на ул.Гіппократу, 17 в Межціемс. Все у неї під контролем: як двірник прибирає, в якому стані підвали. Інтереси мешканців будинку вона відстоює впевнено і, якщо з'являється проблема, без тіні сумнівів збирає в будинку представників домоуправління, будь-яких інших муніципальних служб, щоб продемонструвати їм, наприклад, витік води в підвалі або обідрану котами теплоізоляцію на трубах. Зате і проблеми в цьому будинку вирішуються з рекордною швидкістю.
У будинку за адресою ул.Яунрозес, 9 к.3 старшого по будинку вибрали цієї весни. І відразу почалися поновлення: йде процес оформлення кредиту від домоуправління, щоб почати, нарешті, давно назрілі ремонти даху, фасаду, провести заміну дверей та ін.
А старший по будинку з ул.Лідоню, 30 настільки набив руку в своїй справі, що пропонує домоуправлінню нові методики розрахунку комунальних послуг і веде з цього приводу діалог з Rīgas Siltums.
І таких прикладів можна навести безліч.

Чи може бути кілька старших по будинку?

Так, і такі випадки є. Наприклад, в Ризі є будинок, де майже 400 квартир. Домовитися такому величезному числу власників дуже важко. Тому там вибрали старших в кожному під'їзді, і вони працюють всі разом, маючи контакт із домоуправлінням. Але таких багатонаселених будинків в місті зовсім небагато. В цілому ж практика показує, що оптимальне число старших додому з 100 квартир - одна-дві людини. Причому, якщо їх два, то один вказується в протоколі як уповноважена особа, а інший - як його заступник. Це дуже зручно на випадок хвороби або тривалих від'їздів старшого будинку.

Це дуже зручно на випадок хвороби або тривалих від'їздів старшого будинку

фото:

Де можна навчитися бути старшим по будинку?

З 2012 року Rigas namu parvaldnieks періодично організовує для своїх клієнтів курси старших по будинку. В цьому році вони починаються 27 липня.
Однак навіть якщо старший по будинку не проходив навчання, нічого страшного. У відділі, який займається старших по будинку, і так йому все пояснять. Наприклад, підкажуть, з чого почати роботу. Треба подивитися будинок, ознайомитися, в якому стані його комунікації. Найкраще - прийти ще в ділянку домоуправління і подивитися будинковий справу. У ньому зберігаються акти різних обстежень, дефектні акти, які відображають весь стан будинку. Корисно також сходити на прийом до головного інженера і інженеру з комунікацій, які розкажуть про найслабших місцях будівлі.
Втім, старший по будинку зазвичай і сам не з чуток знайомий з багатьма проблемами свого житла. Ось, скажімо, будинок за адресою Гарозес, 17. За плануванням це так звана «малосімейка»: величезний коридор на цілий поверх, куди виходять всі двері. І перше, що зробив старший по будинку після обрання - замінив вікна в обох торцевих стінах. У будинку відразу припинилися протяги, через які в будівлі завжди було холодно.

Чи може старший будинку перевищити свої повноваження?

Ні, такої можливості у нього немає. Відомості про повноваження старших будинку є у всіх співробітників домоуправління - вони записані в протоколах, яких зберігаються в домовому справі (і в паперовому, і в електронному вигляді). Як тільки старший будинку робить якийсь офіційний крок, так відповідальний за цю дію співробітник домоуправління звертається до протоколу про призначення старшого і перевіряє весь список його повноважень.
Крім того, юристи Rīgas namu pārvaldnieks підстраховують старших, яким мешканці довірили самостійно вибрати підрядника ремонтних робіт. Перед укладенням тристороннього договору юристи RNP спочатку перевірять: що це за підрядник, що не липова чи фірма, яка не заборгувала чи по податках, чи відповідає заявленій кваліфікації - в цілому, йде перевірка документів по десятку позицій. Адже старший по будинку може невірно оцінити ситуацію не зі злого наміру, а просто в силу відсутності досвіду.

Адже старший по будинку може невірно оцінити ситуацію не зі злого наміру, а просто в силу відсутності досвіду

фото:

Поради, для тих, хто хотів би бути старшими по будинку, але не знає, як їм стати

Звернутися в Центр обслуговування клієнтів - там дадуть первинну інформацію. І направлять до навчальної частини при відділі кадрів адміністративного управління Rīgas namu pārvaldnieks. Ця структура якраз і займається старшими будинку - кожного з них там знають буквально в обличчя і постійно з ними контактують. Співробітники навчальної частини допоможуть організувати збори в будинку, дадуть зразки протоколів. Вони ж готові в будь-який момент з'явитися на запрошення мешканців на збори, щоб допомогти його провести.
До слова, всі необхідні зразки протоколів є і на сайті домоуправління http://www.rnparvaldnieks.lv . Однак в більшості випадків люди вважають за краще поспілкуватися наживо, отримати більш докладні консультації. Співробітники навчальної частини ніколи в цьому не відмовляють.
Але буває, що навіть активному, повного бажання працювати, кандидату потрапити в старші не вдається. Або мешканці дуже інертні. Або багато власників квартир відсутні з об'єктивних причин (поїхали на заробітки) - і не створити кворуму. Адже щоб обрати старшого, потрібна згода не менше двох третин власників квартир. На жаль, мало хто з власників перед тривалим від'їздом здогадується залишити довіреність, щоб передати своє право голосу родичу або (що найлогічніше) орендарю. Але ж ця дія не вимагає часу: така довіреність складається вручну і не вимагає завірення нотаріуса.
Проте, активна людина може бути корисним своєму будинку навіть при відсутності офіційних повноважень. Було б бажання! Взяти, наприклад, будинок за адресою ул.Парадес, 2, к.2. Там в неприватизованій квартирі проживає дуже активна пенсіонерка, яка, не будучи старшою по будинку, зробила для свого будинку більше, ніж інші офіційно уповноважені. Її знають всі міські служби. Вона, наприклад, домоглася того, щоб Ризький вільний порт витратився і створив звуковбирну стінку, отделившую будинок на Парадес від рейок, за якими в порт з шумом доставляються вантажі. Завдяки цій патріотка свого будинку, в будівлі приведені в порядок всі парадні входи в під'їзди.
Так що хочете бути активістом - будьте їм. І все вийде.

Чи отримують старші по будинку зарплату?

Ні. Це громадська робота, яку вони беруть на себе добровільно.

Чи може будинок існувати без старшого по будинку?

Може. Але погано.

Навіщо потрібен старший по будинку?
Чи може бути кілька старших по будинку?
Де можна навчитися бути старшим по будинку?
Чи може старший будинку перевищити свої повноваження?
Чи може будинок існувати без старшого по будинку?
Чи треба смикати мешканців, організовувати збори, голосувати за заміну, оформляти протокол?
Чи буде ефективно, якщо про цю проблему тридцять разів доповідатимуть одними і тими ж словами мешканці трьох десятків квартир, наглухо перекривши домоуправлінню на півдня телефонну лінію?
Чи може бути кілька старших по будинку?
Чи може старший будинку перевищити свої повноваження?
Чи отримують старші по будинку зарплату?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online