«Сюди ходять потребують з усього Якутська». Як працює соціальна їдальня і хто в ній безкоштовно обідає?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У Якутську вже більше року працює соціальна їдальня

У Якутську вже більше року працює соціальна їдальня. За цей час в ній безкоштовно пообідали 9725 нужденних. Це самотні пенсіонери, інваліди та багатодітні сім'ї. Про проблеми з фінансуванням, талонах і про те, що потрібно для того, щоб їдальня не закрилася, - в матеріалі News.Ykt.Ru.

Соціальна їдальня з'явилася біля річпорту в серпні минулого року. Її відкрила господиня кафе «Графський берег» Ірина Гузова. «Ідея створити таку їдальню з'явилася ще два роки тому, - розповіла Гузова. - Знаєте, зазвичай люди хочуть спочатку отримати гроші, а потім вже створити який-небудь проект. А я вирішила, що почну сама, а потім вже буду шукати підтримку у вигляді стабільного фінансування ».

А я вирішила, що почну сама, а потім вже буду шукати підтримку у вигляді стабільного фінансування »

Їдальня працює три дні на тиждень з 14 до 16 годин. Сюди приходять пообідати кожні вівторок, четвер і суботу незаможні багатодітні сім'ї, одинокі пенсіонери, погорільці, ті, хто опинився в складній життєвій ситуації. Як кажуть працівники, в будні дні столову відвідують близько 40 осіб, у вихідні - 80-90.

В «соціальний бізнес-ланч» входять перше і друге блюда, салат, чай з молоком і хліб. Минулого четверга тут подавали густий борщ з м'ясом, макарони з рибою, овочевий салат.

«У нас великі порції, щоб люди наїдалися і не йшли голодними. Меню різноманітне: на перше - борщ, гороховий, гречаний супи, вуха, розсольник, солянка або суп з фрикадельками, на друге - котлети, тефтелі, голубці, печінку, м'ясна піджарка, рагу, солянка овочева і м'ясна, плов або смажена риба. Готуємо іноді випічку, влітку подаємо свіжі овочі і фрукти », - каже Ірина Гузова.

Коли ми прийшли, в їдальні обідали пенсіонери.

Коли ми прийшли, в їдальні обідали пенсіонери

Софія Юн

«Я пенсіонерка, син - інвалід, отримує пенсію - 13 500 рублів, - розповідає Софія Юн. - Про їдальнею дізналася випадково: розповіла одна жінка в автобусі. Я подзвонила в управу, попросила дати напрямок. Ходимо сюди три рази в тиждень. Працівники їдальні такі молодці! Ці обіди - дуже гарна підмога для нас. Їжа смачна, відчувається, що готують з любов'ю ».

Постійний відвідувач їдальні - пенсіонер Павло Леонтьєв. Живе один. «Мені тут дуже подобається, - каже він. - Добре готують. І це така підтримка: живу на одну пенсію і не можу кожен день готувати собі таку їжу вдома, просто грошей не вистачить ».

І це така підтримка: живу на одну пенсію і не можу кожен день готувати собі таку їжу вдома, просто грошей не вистачить »

Спочатку столову відкривали для жителів Промислового округу. Талони видавала управа округу. Зараз в соціальній їдальні обідають незаможні з Сайсарского, Будівельного, Центрального та інших округів. Більшість відвідувачів - багатодітні сім'ї.

В їдальню не пускають бездомних. «Якщо тут почнуть обідати бомжі, до нас перестануть ходити багатодітні сім'ї, пенсіонери, - кажуть працівники їдальні. - У перший час відвідувачі соромилися, але потім побачили, що сюди ходять звичайні люди - такі ж, як і всі. У важку життєву ситуацію може потрапити хто завгодно ».

«Ми просимо тих, хто хоче ходити в їдальню, звернутися спочатку з документами в управу свого округу, - пояснює Ірина Гузова. - Іноді допомагаємо тим, у кого немає прописки в Якутську. Нещодавно телефонували зі Спілки багатодітних сімей, сказали, що потрібна допомога людям, які приїхали з Тіксі. І таких сімей чимало. Головне, щоб ті, хто приходив сюди, дійсно були такими, що потребують, а не любителями халяви - таким відразу відмовляю ».

Особи, які потребують можуть обідати в соціальній їдальні протягом трьох місяців, пояснює Гузова. Раз на квартал списки відвідувачів оновлюються.

«Є величезне бажання працювати, але потрібна допомога з фінансуванням»

«Є величезне бажання працювати, але потрібна допомога з фінансуванням»

У невеликому інтерв'ю News.Ykt.Ru Ірина Гузова розповіла про серйозні фінансові проблеми їдальнею, яка може в будь-який момент закритися.

Ви сказали, що відкривали столову на свої гроші. Вже після відкриття ви брали участь в грантових конкурсах?

- Ми брали участь в конкурсі «Народний бюджет», отримали один мільйон рублів. Ще 200 тисяч нам передала Олена Алексєєва: вона відмовилася від свого гранту на користь нашої їдальні. Цих грошей вистачило на півроку роботи. Спочатку просили, щоб нам виділили 5 мільйонів 500 тисяч рублів, тоді їдальня працювала б не три дні на тиждень, а шість.

Підтримку ще надав Владика Роман. Якутська єпархія отримала грант «Народного бюджету» - 700 тисяч рублів, ці кошти вона передала нам. На їхнє прохання щосуботи о нашу їдальню ходять потребують, яких направляє єпархія, - в основному це члени багатодітних сімей.

І в минулому році нам виділив субсидію департамент підприємництва - але не на їдальню, а на обладнання для кафе.

І в минулому році нам виділив субсидію департамент підприємництва - але не на їдальню, а на обладнання для кафе

На відкритті соціальної їдальні

На які кошти зараз працює їдальня?

- Зараз працюємо за свій рахунок. Нещодавно я продала квартиру. Можна сказати, проїдаємо з нужденними гроші від її продажу і виручку мого кафе «Графський берег». Я жодного разу не сказала тим, хто сюди приходить: «У нас немає грошей, тому ми не зможемо сьогодні нагодувати вас». Їдальня працює кожні вівторок, четвер, суботу, і неважливо, святкові це дні або звичайні. Працювали і 8 березня, і 1 травня.

Зарплату платити нічим, тому тут працюємо ми з дочкою, нам допомагає працівниця з мого кафе ( «Графський берег» - від ред.). Дочка закінчила торгово-економічний коледж, вона за освітою технолог громадського харчування.

Як ви тоді зважилися на відкриття їдальнею, якщо не було відомо, чи буде фінансування?

- Справа в тому, що я займаюся благодійністю більше 14 років. Проводила ранки і свята для дітей з Мохсоголлохского і Намского дитячих будинків.

Ідея відкрити їдальню з'явилася у мене в 2016 році. Тоді я була головою громадської ради Промислового округу. Сказала Олександру Подголову (колишній глава управи Промислового округу - від ред.), Що хочу відкрити їдальню для нужденних. Він відповів, що починання потрібне і потрібно пошукати інформацію, як працюють такі ж заклади в інших регіонах. Незабаром Подголова змінила Наталія Членова (була екс-керівником управи Промислового округу, потім стала радником глави міста, керівником проектного офісу мерії - від ред.), Яка теж підтримала мене, як і управління соцзахисту.

Ірина Гузова

У 2017 році в їдальні пообідали 2 тисячі 283 людини. І кошти, витрачені в минулому році, нам ніхто не компенсував. При цьому обіди для нужденних в нашій їдальні відносяться до термінових соціальних послуг.

І міністерство праці повинен був виплатити нам компенсацію як постачальнику соціальних послуг за 2017 рік, але вони відмовилися зробити це. Я пояснювала їм: «Моя справа - годувати людей, а ви виробіть, будь ласка, механізм і визначте, хто повинен ходити в їдальню і як я повинна звітувати, щоб розраховувати на компенсацію». Поки ми не дійшли згоди.

Зараз списки складають управи округів?

- Так було з самого початку. Люди ходять в їдальню протягом трьох місяців, потім підписують акт виконаних їдальнею робіт. Всі ці документи я зберігаю.

Після того як мені відмовили в міністерстві праці Якутії, я звернулася в Мінпраці Росії, щоб отримати компенсацію за минулий рік.

Що вам відповіли?

- Прийшла відповідь, що компенсацію мені повинні виплатити муніципальні влади.

Я намагаюся донести до тих, хто може вплинути на ситуацію: є людина, яка хоче допомагати людям, є приміщення у власності, є величезне бажання працювати. Просто потрібна допомога з фінансуванням.

У минулому році мені пояснювали: потрібно довести, що проект затребуваний, щоб розраховувати на стабільне фінансування з міського бюджету. Ми це довели: їдальня працює вже більше року, до нас ходять потребують з усього міста.

Ви подавали в цьому році заявки на гранти?

- Подала заявку на «Народний бюджет - 2019». В цьому році брала участь у федеральному конкурсі «Мій проект - моїй країні» - не пройшла у фінал, але потрапила в лонг-лист. Організатори запросили мене на конгрес підприємців, який пройде в грудні в Москві. Але я не зможу брати участь - немає грошей, щоб внести оргвнесок.

В їдальню в основному ходять члени багатодітних сімей та пенсіонери?

- Більше половини відвідувачів - багатодітні сім'ї. У деяких з них по сім-десять дітей.

У деяких з них по сім-десять дітей

Більшість відвідувачів їдальні - багатодітні сім'ї

До нас ходять ще самотні люди похилого віку. Вони зізнаються, що для них відвідування їдальні як свято. Взимку бабусі і дідусі дивляться тут телевізор, спілкуються, влітку сидять на веранді з видом на річку. Ми проводимо для них свята, вони все дуже талановиті - співають, читають вірші. У грудні минулого року ми влаштували для них свято, вручили солодкі новорічні подарунки, в цьому році відзначали Великдень, День Перемоги.

Приходять ще люди, які потрапили в біду. Була сім'я погорільців: бабуся, батько, мати і семеро дітей. Обідали всією сім'єю у нас три місяці, потім мерія виділила їм квартиру. Бабуся тоді сказала: «Спасибо большое. Ви нас виручили, тепер ми будемо справлятися своїми силами ».

Восени ми провели акцію «Збери дитину до школи». Батьки першокласників були так зворушені, плакали. У такі моменти розумієш, чому потрібно займатися благодійністю і що все робиться не дарма.

Що будете робити, якщо не вийде знайти джерела стабільного фінансування?

- Я вже не знаю, що робити. Але хочу вірити, що все вийде. Я відкрила їдальню для того, щоб вона пропрацювала не один рік. Це довготривалий проект. І якщо відкриються такі ж столові в інших районах Якутська, я буду тільки рада.

Нам допомагають звичайні городяни. Влітку для нас зібрали продукти учасники «Битви блогерів» - Антон Васильєв, Христина Єгорова, Гаврило Чемоханов. Приходять ще люди, які зовсім не багаті, але щиро хочуть допомогти іншим - приносять по булці хліба, пакету з овочами. Всім вдячні, ні від якої допомоги не відмовляємося.

Мінпраці: компенсація не надається

У мерії News.Ykt.Ru повідомили, що допомога соціальної їдальні виявляється. У минулому році їдальня отримала крім гранту «Народного бюджету» субсидію від департаменту підприємництва в розмірі 200 тисяч рублів.

У міністерстві праці Якутії News.Ykt.Ru повідомили, що «Графський берег» полягає в Реєстрі постачальників соціальних послуг Якутії з жовтня 2017 року. При цьому заклад, за даними відомства, «практично не здійснює діяльність в якості постачальника соціальних послуг, тобто не надає соціальні послуги в стаціонарній, напівстаціонарної формі або у формі соціального обслуговування на дому».

На питання, з яких причин міністерство не може надати компенсацію соціальної їдальні, у відомстві відповіли, що витрати з надання термінових соціальних послуг не підлягають компенсації, оскільки «надання таких послуг здійснюється без складання індивідуальної програми надання соціальних послуг та без укладення договору».

«У разі здійснення діяльності в якості постачальника соціальних послуг з наданням соціальних послуг за видами, вказаними в пунктах з 1 по 7 статті 20 Федерального закону про соціальне обслуговування," Графський берег "має право претендувати на отримання компенсації за надані соціальні послуги за рахунок коштів Державного бюджету Якутії », - йдеться в офіційній відповіді відомства.

Фото: Вадим Скрябін, прес-служба мерії, з архіву Ірини гузов.

Вже після відкриття ви брали участь в грантових конкурсах?
Як ви тоді зважилися на відкриття їдальнею, якщо не було відомо, чи буде фінансування?
Зараз списки складають управи округів?
Що вам відповіли?
Ви подавали в цьому році заявки на гранти?
В їдальню в основному ходять члени багатодітних сімей та пенсіонери?
Що будете робити, якщо не вийде знайти джерела стабільного фінансування?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online