Як оформляється розписка в отриманні завдатку за квартиру?

  1. Навіщо оформляється така розписка?
  2. Зміст розписки в отриманні завдатку
  3. Що потрібно зробити до оформлення розписки і передачі завдатку?
  4. Як правильно передати продавцю завдаток?
  5. Додаткові гарантії для продавця і покупця

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Придбання квартири - завжди дуже серйозна угода, що вимагає відповідального ставлення сторін на кожному етапі. Оформлення угоди на велику суму часто проходить в кілька етапів: не завжди покупець може відразу внести всі гроші, проте він твердо вирішив залишити обране житло за собою.

В цьому випадку продавцю передається частина суми - завдаток, і ця операція повинна бути належним чином оформлена. Основним документом, що підтверджує факт передачі завдатку, є розписка: в ній повинні бути відображені дані продавця і покупця.

Навіщо оформляється така розписка?

Придбання квартири   - завжди дуже серйозна угода, що вимагає відповідального ставлення сторін на кожному етапі

Розписка в отриманні завдатку за квартиру - гарантія угоди

Найчастіше розписка в отриманні завдатку за квартиру оформляється разом з договором купівлі-продажу майна: все-таки договір вважають більш надійним документом. Цивільний кодекс передбачає відповідальність продавця і покупця: якщо продавець відмовиться від угоди, він повинен повернути завдаток у подвійному розмірі, а якщо передумає покупець, то завдаток йому не повертається.

Однак в деяких випадках в договорі вказується не завдаток, а аванс. У цьому випадку відповідальність на продавця і покупця не поширюється, і обидві сторони виявляються більш уразливими. Щоб уникнути непотрібних проблем, необхідно обов'язково вказувати в договорі термін «задаток» і правильно оформляти розписку.

Іноді люди задають питання: навіщо оформляти розписку в отриманні грошей, якщо воно і так відображено в договорі? Однак в цьому криється важлива юридична тонкість: договором підтверджується тільки спільно прийняте рішення, але не його виконання. Розписка ж саме підтверджує, що гроші були передані за домовленістю продавцеві в зазначеному розмірі.

Через це при раптовому відмову від угоди без наявності розписки ви не зможете довести, що гроші дійсно були передані продавцю, і яка це була сума. Набагато безпечніше відразу оформити всі документи у встановленій формі, щоб вони мали юридичну силу.

Зміст розписки в отриманні завдатку

Цей документ не є строго регламентованим, оформляти його можна у вільній формі. Однак в ньому повинні обов'язково бути присутнім наступні дані:

  1. Повна розшифровка ПІБ сторін.
  2. повні паспортні дані . Повинен бути вказана адреса реєстрації, серія та номер, дата і місце видачі.
  3. Підстава для передачі грошей. Обов'язково має бути присутнім слово «задаток», так як тільки в цьому випадку на боку лягає фінансова відповідальність.
  4. Передана сума. Вона повинна бути вказана і цифрами, і прописом.
  5. Причини передачі грошей. Повинно бути зазначено, що розписка є додатком до договору, або прописується, що гроші передаються як завдатку за квартиру, розташовану за певною адресою.
  6. На документі ставиться дата і підписи сторін. В кінці має бути присутня фраза про відсутність претензій у сторін, часто на розписці ставляться підписи свідків. У деяких випадках, коли мова йде про особливо великі суми, на місці передаються не самі гроші, а ключ від банківської комірки, звідки продавець зможе їх забрати.

Найчастіше розписка в отриманні завдатку за квартиру або будинок оформляється саме в рукописному вигляді, а якщо використовується друкована форма, вона повинна бути завірена нотаріально.

Дотримання всіх формальностей необхідно, тільки в цьому випадку розписка матиме юридичну силу і може стати доказом при виникненні судових суперечок.

Адвокат розповідає, як правильно скласти розписку про отримання грошей, щоб потім у займодателя не виникло проблем з поверненням боргу:

Що потрібно зробити до оформлення розписки і передачі завдатку?

Ріелторські угоди вважаються одними з найнебезпечніших в юридичній практиці: шахраї знають і використовують десятки схем, що дозволяють отримати велику суму і не продавати квартиру, причому формально все буде зроблено в рамках закону. Перед тим як укладати договір купівлі-продажу, передавати гроші і підписувати розписку, необхідно перевірити кілька важливих аспектів:

  • Наявність у продавця оригіналів правовстановлюючих документів. При цьому необхідно порівнювати паспортні дані продавця з даними в свідоцтві : Було чимало випадків, коли один родич намагався продати нерухомість від імені іншого. Не потрібно боятися образити людей недовірою: кожна розумна людина зрозуміє, що повна перевірка даних при такій великій угоді необхідна.
  • Необхідна згода дружини (чоловіка) продавця на укладення угоди, воно повинно бути оформлено нотаріально. Якщо його немає, чоловік може пред'явити свої права на об'єкт нерухомості, і угоду доведеться скасувати. навіть після розлучення права зберігаються протягом трьох років.
  • Необхідно отримати довідку про те, що на момент продажу в квартирі ніхто не прописаний: це розширена виписка з будинкової книги , В якій будуть відображені особи, виписані тимчасово.
  • Якщо який-небудь родич продавця служить в армії або перебуває в ув'язненні, а потім повернеться, він може пред'явити свої права на власність, і закон буде на його боці.
  • планування квартири необхідно звірити з технічним паспортом. Якщо житло продається з незаконними переплануваннями, узаконювати їх доведеться вже новому власнику, а це витратний і складний процес.

Всі ці заходи дозволять не допустити раптових ускладнень, і куплене майно не стане джерелом проблем. Ретельна перевірка допоможе вам не стати жертвою шахраїв і не втратити велику суму.

Як правильно передати продавцю завдаток?

Розписка в отриманні завдатку за квартиру повинен бути нотаріально посвідчений

Сам момент передачі завдатку теж повинен бути правильно оформлений. Не можна просто передати продавцеві гроші, яким би надійним той не здавався. Недовіра в цьому випадку доречно, адже цей етап угоди вимагає особливої ​​пильності.

У договорі має бути відображений розмір завдатку, відповідальність сторін та інші важливі моменти, а при передачі грошей бажано дотримуватися таких умов:

  1. Розписку продавець пише власноруч, його підпис бажано звірити з підписом в паспорті. Пам'ятайте, що чим більше сума, тим винахідливішими можуть бути шахрайські схеми, тому краще не ризикувати. Не варто укладати угоди за дорученням, підписувати розписку повинні тільки продавець і покупець.
  2. Розписка завжди пишеться в присутності покупця, на місці укладання угоди. Не можна відкладати оформлення документа на потім, навіть якщо продавець здається благонадійним.
  3. Гроші продавцеві передаються при свідках. Причому бажано, щоб вони не були зацікавленими особами жодної зі сторін. Наявність свідків - вагомий аргумент при судових розглядах, тому шахраї намагаються завжди залишатися наодинці з покупцем.
  4. Гроші передаються тільки після того, як розписка була підписана обома сторонами і видано покупцеві.

Якщо всі умови дотримані, у шахраїв не залишиться можливості анулювати угоду і просто привласнити передану частину суми. Розірвати договір може будь-яка сторона, однак переданий завдаток гарантує хоча б фінансову компенсацію витраченого часу. Завдаток - гарантія того, що продавець не продасть квартиру іншій особі, а покупець не відмовиться від свого наміру. Така схема використовується при великих комерційних угодах дуже давно, і всі сучасні правила зафіксовані в Цивільному кодексі.

Додаткові гарантії для продавця і покупця

розписка в отриманні завдатку за квартиру: зразок

Чи варто відмовлятися від угоди, якщо надійність продавця викликає сумніви? Людина може наполягати на передачі завдатку без оформлення документів , Намагатися оформити угоду без свідків, відмовлятися уявити будь-які документи на квартиру - все це свідчить про нечесну гру, і від такого договору краще відмовитися відразу. Покупця повинна насторожити занижена ціна - майно може виявитися в кредитній заставі, або в подальшому можуть виникнути проблеми з раптово з'явилися невиписані родичами.

Якщо ви помітили будь-які непрямі ознаки нечесної гри, потрібно проявити підвищену пильність при перевірці документів. Розписку в отриманні коштів продавець повинен писати вашої ручкою: було чимало випадків, коли шахраї писали документи зникаючими (симпатичними) чорнилом. Крім того, потрібно ретельно звіряти кожну букву в документах, щоб неточності не виявилися вже в суді.

Всі операції з нерухомістю бажано оформляти тільки в рублях: раптові коливання курсу можуть різко змінити картину.

У рублях давати завдаток вигідніше

У кризові роки було чимало випадків, коли договір був складений в доларах, але через раптовий приступ виріс курсу покупці так і не могли повністю оплатити нерухомість. У цьому випадку вже сплачений завдаток за законом залишається у продавця, так що угода завершувалася ще і з втратами для покупця.

Якщо ви купуєте житло в новобудові, оплата буде визнана відбулася тільки тоді, коли гроші надійдуть на рахунок. якщо ви приносите гроші в касу і отримуєте ордер, але на рахунок кошти не потраплять з вини касира, оплата буде вважатися не проведеної. будуть потрібні довгі судові розгляди , Щоб відновити справедливість. Все це говорить про необхідність бути вкрай обережним при оформленні будь-яких угод з нерухомим майном. У такій справі немає дрібниць, і кожна буква в документі може зіграти дуже важливу роль.

Навіщо оформляється така розписка?
Як правильно передати продавцю завдаток?
Навіщо оформляється така розписка?
Як правильно передати продавцю завдаток?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online