Зустрічний позов по аліментах

  1. Як оформити і пред'явити
  2. Відповідні вимоги і порядок складання документа
  3. Етапи процедури прийняття позову
  4. Оцініть статтю

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Зустрічний позов по аліментах - у відповідь правомірне дію, що виникає з боку відповідача в ході розгляду цивільного спору як варіант пред'явлення претензій

Зустрічний позов по аліментах - у відповідь правомірне дію, що виникає з боку відповідача в ході розгляду цивільного спору як варіант пред'явлення претензій. У змісті такої заяви повинні бути вимоги відповідача позивачеві. Його розгляд може відбуватися паралельно з головним позовом, складеним позивачем. Подача такої заяви при вирішенні питань по аліментах вважається в юриспруденції одним з ефективних методів захисту, що застосовуються в судових процесах при пред'явленні несправедливих з точки зору відповідача вимог. Бажано подавати позов зустрічний до моменту переходу судового процесу в стадію активного розгляду. При цьому за законодавством допустима його подача на будь-якому етапі судового розгляду за винятком моменту, що передує винесенню остаточного рішення.

Поширені випадки, коли складається у відповідь заяву:

  • після розлучення мати дитини подала на аліменти , Але батько хоче оспорити батьківство ;
  • один з подружжя, які виплачують аліменти на дітей, бажає зменшити суму, а друга сторона не згодна з таким розвитком подій;
  • одержувач аліментів подає на збільшення вмісту, але платник проти;
  • мати подає на аліменти, але батько хоче відсудити дітей та ін.

Як оформити і пред'явити

Відповідно до статей № 131-132 ЦПК Росії регламентована форма і умови складання відповідного позовної заяви по аліментах. Процедура оформлення та подачі такого документа передбачає суворе дотримання правил і порядку. У разі порушення судових інстанцій можуть:

  • повернути зустрічний позов по аліментах назад безпосередньому заявнику;
  • з об'єктивних причин відмовити в прийнятті.

Необхідно враховувати той момент, що підсудність вимог відповідного характеру визначається спеціальними умовами, а не загальними правилами. Подача зустрічного позову по аліментах проводиться за місцем безпосереднього розгляду справи по аліментах. Судові органи, в свою чергу, виносять лише одне рішення, що стосується роз'яснень з вихідного і відповідного позовними заявами.

Відповідні вимоги і порядок складання документа

При подачі і надалі судовому розгляді по двом видам позовів допустимо укладення між учасниками процесу мирної угоди. Особливі випадки розглядів на увазі можливість вирішення виниклого конфлікту за допомогою проведення заліку головних і відповідних вимог з боку кожного представника дитини. Заліком в цивільному праві називають метод припинення зобов'язань (основних і відповідних) за добровільним рішенням двох сторін. Умовами для такого заліку є:

  1. однорідність. Всі вимоги, що пред'являються зобов'язані мати однорідний предмет - майно, грошовий еквівалент і т.п .;
  2. встречности вимог. Повинна бути дотримана встречности вимог - за первісним позовом вимоги пред'являються від позивача до відповідача, по другому - від відповідача до позивача;
  3. терміни. Обов'язкова умова - наступ строку пред'явлення вимог за основним позовом при подачі відповідного;
  4. розмір. Сума (якщо мова йде про кошти) за відповідним вимогам не повинна бути більше, ніж заявлена ​​в початкових.

Відповідно до статті № 410 ГК Росії, судові органи приймають зустрічний позов, якщо дотримані всі перераховані вище умови заліку.

Неприпустимо проведення взаємного заліку вимог, якщо є факт закінчення позовної давності, який застосовується до заяви протилежного боку, або у випадках:

  • відшкодування шкоди внаслідок заподіяння шкоди здоров'ю;
  • процедури стягнення аліментів;
  • наявності обов'язків по довічного утримання конкретної особи.

Процес оформлення заяви про зарахування допустимо проводити у вигляді заперечень по конкретному позовною заявою, поданою з боку відповідача.

Етапи процедури прийняття позову

Процедурі подачі відповідного позовної заяви повинні передувати дії по виявленню виконання всіх умов обов'язкового характеру, перераховані в статті № 138 ЦПК Росії. В їх число входять:

  • оформлення відповідних вимог має вигляд документа про заліку вимог, викладених в первісному позовній заяві;
  • процес задоволення відповідних вимог виключає можливість часткового або повного задоволення основного позову;
  • ефективне вирішення претензій взаємного характеру здійснюється за наявності зв'язку між паралельними позовами.

Ухвалення представниками судових органів зустрічного заяви ґрунтується на можливості об'єднання з первісним позовом з метою ефективного вирішення питання.

Тривалий судовий розгляд є найчастіше фактом спільного розгляду поданих позовних заяв і всієї прилученою доказової бази. У разі відмови в прийнятті відповідач має право оформлення висунутих вимог у вигляді самостійного позову і повторної подачі в органи судової інстанції.

Оцініть статтю

Натискаючи "Задати питання" я погоджуюся з політикою конфіденційності і призначеним для користувача угодою .

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online