Зразок позовної заяви про збільшення розміру аліментів: як подати в суд позов на збільшення аліментів у твердій грошовій сумі

  1. У яких випадках можливе збільшення розміру аліментів?
  2. Як збільшити аліменти?
  3. Необхідні документи
  4. Як скласти позов до суду про збільшення розміру аліментів
  5. Зразок заяви на збільшення розміру аліментів
  6. Розгляд позову і винесення рішення
  7. Судова практика
  8. Оцініть статтю

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

З віком дитина потребує все в більших потребах, і сума аліментів, призначена кілька років тому, вже не задовольняє його потреби, та й при нинішньому рівні інфляції може виявитися мізерно малою

З віком дитина потребує все в більших потребах, і сума аліментів, призначена кілька років тому, вже не задовольняє його потреби, та й при нинішньому рівні інфляції може виявитися мізерно малою. Тому мати, яка сама виховує дитину (як це найчастіше буває в житті), змушена звертатися повторно до суду з метою збільшення розміру аліментів. В першу чергу, що від неї потрібно - це написати позовну заяву про збільшення розміру аліментів. Як це правильно зробити, і хто може претендувати на підвищення розміру аліментів?

У яких випадках можливе збільшення розміру аліментів?

Без наявності поважних причин збільшити розмір аліментів за власним бажанням не вийде. Отже, що може бути підставою для подання позову з метою підвищення суми аліментних виплат.

  • Звільнення з роботи або скорочення заробітної плати батька, з яким проживає дитина;
  • Погіршення матеріального становища в результаті появи нових фінансових зобов'язань або припинення інших виплат, наприклад, державної допомоги;
  • Погіршення стану здоров'я у дитини або необхідність проводити дорогу операцію;
  • Серйозні проблеми зі здоров'ям у батьків або отримання інвалідності;
  • Смерть інших членів сім'ї, які надавали матеріальну підтримку;
  • Додаткові витрати на дитину, які належать до категорії життєво необхідних;
  • Підвищення вартості товарів і послуг, які задовольняють потреби дитини.

Зміна розміру аліментів відбувається на підставі дії статті 81 частина 2 Сімейного Кодексу, де описані підстави для збільшення виплат.

Це далеко не повний список, і в заяві ваша причина може відрізнятися від вищенаведених, однак вона повинна бути поважною і підкріплена відповідними доказами: довідками, виписками, чеками, квитанціями. А ось що стосовно самого платника, то він теж може звертатися з подібним позовом, якщо рівень заробітної плати його збільшився або змінилися обставини, які впливають на його матеріальне становище. Однак на практиці таке трапляється вкрай рідко.

Як збільшити аліменти?

Щоб збільшити розмір аліментів необхідно звернутися до мирового суду. Заява подається за адресою реєстрації або проживання відповідача. Якщо ціна позову буде вище 50 000 рублів, тоді заяву потрібно подавати в районний суд, бажано в той же орган, де виносилося рішення про первинному стягнення аліментів. Ініціатором не завжди може виступати одержувач, іноді їм є і платник, якщо батькові небайдуже життя його дитини. Для того щоб збільшити аліменти, потрібно правильно написати позовну заяву про збільшення виплат, прикласти до нього необхідні документи та сплатити державне мито. Після цього справу береться на розгляд суддею.

Ви повинні розуміти, що збільшити суму виплат через суд можна тільки за умови, що аліменти виплачуються законним чином, на основі раніше винесеного виконавчого листа, судового наказу або укладеного аліментного угоди.

А ось якщо спочатку стягнення аліментів відбувається на добровільній основі, шляхом укладення нотаріального аліментного угоди між подружжям, тоді і зміна розміру відбувається в такому ж порядку. Батькам потрібно обговорити це момент і прийти до єдиної думки. Матері потрібно переконати батька в необхідності підвищення розміру аліментів. Якщо вирішити питання вдасться мирним шляхом, то в аліментні угоду вносяться додаткові пункти про новий розмір виплат, які завіряються підписами обох сторін і нотаріуса. З цього дня зміни вступають в силу.

Необхідні документи

Перед зверненням до суду, необхідно підготувати обов'язковий пакет документів, які розглядаються разом з позовною заявою.

  • Паспорт заявника;
  • Виконавчий лист про стягнення аліментів, судовий наказ чи аліментні угоду;
  • Свідоцтво про народження дитини;
  • Свідоцтво про розірвання шлюбу, якщо союз був укладений між батьками;
  • Що підтверджує довідка про спільне проживання дитини з позивачем;
  • Довідка про доходи заявника;
  • Документи, які виступають доказами необхідності зміни розміру аліментів;
  • Квитанція про оплату держмита.

При подачі позовних документів, в канцелярії суду вимагають квитанцію про оплату держмита, розмір якої залежить від суми позову (стаття 333.19 НК РФ). При винесенні позитивного рішення відповідальність з оплати податку лягати на плечі відповідача.

При зверненні до суду потрібно взяти з собою не тільки копії вищезазначених документів, а й копії. Найважливішим пунктом є докази, від того, наскільки вони будуть вагомими, залежить кінцеве рішення судді. Це може бути як одна довідка, наприклад, про стан здоров'я дитини, так і цілий пакет.

Як скласти позов до суду про збільшення розміру аліментів

Позовна заява пишеться в трьох примірниках - для судді, позивача і відповідача. Від правильності написання заяви залежать терміни розгляду звернення, а при некоректному тексті, можуть відразу відмовити. Правила написання позову зафіксовано в статтях 131-132 Цивільно-Процесуального Кодексу. Від вас вимагається дотримання наступної структури документа:

  • У шапці вказуємо судовий орган, куди звертаємося, його адреса;
  • Персональні дані позивача і відповідача - паспорт, адреса проживання, телефон;
  • Вказуємо мета звернення і ціну позову, тобто різницю в розмірі аліментів за рік;
  • Назва документа «Позовна заява»;
  • З нового рядка вказуємо суть звернення - збільшення суми аліментів. Описуємо причину необхідності підвищення, сімейні та життєві обставини, які вимагають зміни розміру виплат;
  • Дані виконавчого листа або судового наказу, на основі якого відбувається стягнення аліментів;
  • Інші відомості, які можуть вплинути на рішення;
  • Посилаєтеся на статті закону, які дають вам право вимагати підвищення аліментів;
  • У вигляді списку перераховуєте додаються документи до позову;
  • Дата, підпис.

Позов може подавати не тільки батько, який проживає з дитиною, а й будь-яке інше довірена особа. Однак представник повинен вказати це в своїй заяві при зверненні.

У позові головний акцент потрібно ставити на меті звернення і необхідності збільшення суми аліментів. Текст повинен бути грамотно викладено, без емоцій і нелітературних мови. Щоб не наробити помилок, краще звернутися до готовому зразку заяви, яке можна завантажити у нас на сайті або ознайомитися з ним на інформаційному стенді в судовому органі.

Зразок заяви на збільшення розміру аліментів

завантажити завантажити   Завантажити зразок заяви на збільшення розміру аліментів
Завантажити зразок заяви на збільшення розміру аліментів

Розгляд позову і винесення рішення

Якщо претензій до заяви і документів немає, то позов береться на розгляд. Згідно зі статтею 154 Цивільно-процесуального Кодексу позов розглядається не більше ніж 30 днів. За цей час суддя вивчає справу, суть прохання, підстави і докази, після чого призначає судове засідання і повідомляє про це обидві сторони. На засіданні позивач повинен довести необхідність збільшення аліментів. Відповідач в свою чергу може погодитися, а може і протестувати, якщо він не вважав за вимоги переконливими, або у нього немає можливості задовольнити прохання матері дитини - підвищити аліментні виплати.

Після вислуховування сторін суддя виносить своє рішення. Він може повністю задовольнити позов, частково або відмовити. При незгоду з прийнятим рішенням, кожна сторона має право його оскаржити шляхом написання заяви до апеляційного суду. На це відводиться певний проміжок часу - 1 місяць. Якщо за цей час зустрічного звернення не було, то судове рішення вступає в законну силу і підлягає виконанню.

Разом з подачею позову про збільшення аліментів заявник може зажадати і перегляд форми виплат, наприклад, перейти з пропорційної на тверду або навпаки.

У разі позитивного рішення та набрання ним законної сили, виконавчий лист передається в службу судових приставів, де займаються стягненням аліментів. Судовий пристав наводить наказ у виконання - направляє судове рішення за місцем офіційного доходу платником аліментів або особисто контролює розмір майбутніх платежів.

Судова практика

Як показує судова практика, зазвичай суддя встає на сторону матері з дитиною і виносить позитивне рішення. Воно може не завжди відповідати тій сумі, на яку розраховував позивач, однак процес підвищення все-таки торкнеться розмір виплат. Але ви також повинні підійти відповідально до подачі заяви і зібрати необхідні докази, що змушують вас вимагати від суду збільшення суми аліментів. Якщо всі правила дотримані, то ймовірність позитивного результату складає до 80%. Але не варто забувати і про матеріальний бік платника. Якщо відповідач офіційно отримує невелику зарплату або є інвалідом, а сума, на яку ви розраховуєте при її збільшенні, є непосильним для батька, то розраховувати на задовільний результат досить складно, та й суддя не може приймати рішення, порушуючи права другої сторони.

Також слід розуміти, що при збільшенні розміру аліментів не можна відразу розраховувати на подвійну або потрійну суму виплат, у порівнянні з попередньою. Наприклад, якщо раніше ви отримували 0,6 МРОТ, то після перегляду суддя може призначити 1 МРОТ. У разі незгоди з винесеним рішенням або відмовою (стаття 134 ЦПК РФ) на ваше звернення, ви можете його оскаржити в органі вищої інстанції або через деякий час подати повторний позов. Однак повторне звернення можливе при наявності новопосталих обставин, а стягнення аліментів не має терміну давності.

Таким чином, щоб звернутися до суду для збільшення суми аліментів у вас повинні бути підстави. Їх необхідно грамотно викласти в своїй позовній заяві і підкріпити доказами. Тільки так можна добитися позитивного рішення і збільшити розмір виплат на дитину.

Оцініть статтю

Натискаючи "Задати питання" я погоджуюся з політикою конфіденційності і призначеним для користувача угодою .

У яких випадках можливе збільшення розміру аліментів?
Як збільшити аліменти?
Як це правильно зробити, і хто може претендувати на підвищення розміру аліментів?
У яких випадках можливе збільшення розміру аліментів?
Як збільшити аліменти?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online