Злісне ухилення від сплати аліментів: залучення до відповідально

  1. Кому виплачують аліменти
  2. Виплати на утримання дитини
  3. Засоби колишнім дружинам
  4. Матеріальне забезпечення батьків
  5. Гроші на утримання онуків
  6. Аліменти старшим родичам
  7. Злісне ухилення від сплати аліментів: злочин чи можна пробачити провину
  8. Чи можуть посадити у в'язницю за невиплату матеріального забезпечення
  9. Як залучити злісного неплатника до відповідальності
  10. Відео - Відповідальність за злісне ухилення від сплати аліментів
  11. Визнання злісного Ухилення від матеріальніх виплат
  12. Підведемо Підсумки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сімейний Кодекс нашої країни зумовлює, що деякі громадяни зобов'язані здійснювати забезпечення своїх родичів матеріальними благами. Цей обов'язок покладається на них законодавчими актами Російської Федерації, і при відмові її виконувати, громадянин може отримати різні неприємні наслідки. Чим карається злісне ухилення від сплати аліментів, ми розповімо в наведеній нами статті. Сімейний Кодекс нашої країни зумовлює, що деякі громадяни зобов'язані здійснювати забезпечення своїх родичів матеріальними благами

Злісне ухилення від сплати аліментів

Кому виплачують аліменти

Серед населення нашої країни існує думка, що матеріальне забезпечення зазвичай проводиться батьками, які пішли їхні родини, в якій залишилися їхні неповнолітні діти. При тому, парадоксально, але багато хто впевнений, що шукана обов'язок лягає виключно на плечі батьків. Поспішаємо вас переконати: ці переконання в корені не вірні. У наведеному нижче списку розглянемо, кому за законом належать аліменти, і хто повинен їх платити.

Виплати на утримання дитини

В першу чергу розберемо ситуацію з виплатою коштів при догляді з сім'ї або народження дитини поза цього осередку. Коли батьки перебувають у шлюбі (або не перебувають, наприклад, знаходяться на етапі так званого «цукеркового періоду»), і один з них йде, він, згідно із законом, отримує зобов'язання по виплаті. При цьому грошові кошти перераховуються на рахунок виховує чадо дитини, незалежно від того, ким він є:

  • батьком;
  • або матір'ю.

Згідно із законом батьки, які не живуть з дитиною, все ще зобов'язані його утримувати

Однак, існують в цьому випадку і юридичні нюанси, що стосуються саме батьківства. Якщо юридична зв'язок з дитиною у матері виникає безпосередньо в момент його народження (на виписці з пологового будинку жінка отримує довідку про становлення матір'ю, відомості з якої занесені в бази даних установи), то у батька вона може виникнути виключно по його власної волі.

Мається на увазі наступне: в разі, коли ви хочете отримувати аліменти від батька вашого малюка, необхідно мати доказову базу у вигляді документально обгрунтованого з сином спорідненості:

  • запис в графі «батько» у свідоцтві про народження, яка внесена в документ не зі слова мами дитини;
  • документ, що встановлює батьківство, для батьків, які не одружилися;
  • рішення суду щодо встановлення особи батька дитини;
  • судове рішення про прийняття дитини з дитячого будинку в родину (усиновлення).

Зрозуміло, якщо батько дітей відомий, але виховувати їх не хоче, мати може встановити його батьківство через суд, однак, ця процедура пов'язана з безліччю труднощів, усунути які не завжди під силу судовій системі нашої країни.

Засоби колишнім дружинам

Друга категорія аліментів - кошти, які виплачуються колишньому чоловікові. В цьому випадку статева приналежність потребує боку також важлива не у всіх випадках.

Отже, вимагати аліменти від колишнього чоловіка може:

  • вагітна дружина, або жінка, яка виховує спільного з потенційним платником малюка, з дня народження якого ще не пройшло 3 роки;
  • колишній чоловік, який доглядає і проживає з дитиною, які мають інвалідність, також спільним з платником (якщо дитина є інвалідом першої групи з дитинства, то платежі проживає з ним батькові тривають і після досягнення нею повноліття);
  • потребує зважаючи становлення непрацездатним колишній чоловік, який придбав шукане стан безпосередньо до оформлення розлучення, або ж став непрацездатним протягом року після розірвання шлюбу;
  • колишня друга половина, яка досягла встановленого на момент пенсійного віку за термін менше, ніж п'ять років з розлучення, за умови, що у шлюбі шукані особи перебували тривалий термін.

Якщо колишній чоловік потребує і не може самостійно забезпечувати себе, цілком можливо суд зобов'яже вас його утримувати

Матеріальне забезпечення батьків

У деяких випадках аліменти також платять діти своїм батькам. Другі отримують на це право за умови, що:

  • вони досягли пенсійного віку;
  • мають встановлену офіційно інвалідність першої або другої категорії.

Крім того, мають значення при встановленні постійних матеріальних виплат і наступні факти:

  • наявність підтвердженої родинних стосунків (не обов'язково кровної, якщо батьки є опікунами, наприклад);
  • дитина досягла повноліття і офіційно вважається працездатним;
  • батьки втратили можливість до самостійного забезпечення через об'єктивні причини і потребують в крайньому ступені.

Гроші на утримання онуків

Аліменти онукам - ще один різновид виплат. Вони надаються бабусями і дідусями для своїх онуків в наступних випадках:

  • якщо батьки дітей не мають фінансової можливості їх утримувати (наприклад, при утворенні непрацездатності з огляду на появу інвалідності);
  • за умови, що прабатько має можливість забезпечити гідне існування не тільки собі, а й дитині;
  • якщо у дитини чітко простежується потреба в допомозі матеріального характеру.

Слід зазначити, що якщо дитина має дитячу інвалідність певної групи, він має право отримувати аліменти від бабусь і дідусів навіть після досягнення повноліття.

Аліменти старшим родичам

Виплати можуть здійснювати також і внуки для власних бабусь і дідусів. Щоб онук мав можливість за законом їх утримувати, слід дотримуватись таких нюансів:

  • досягнення онуком 18 років;
  • офіційно підтверджена працездатність;
  • наявність у внука грошових коштів, яких буде достатньо не тільки на забезпечення бабусі чи дідуся, але також і на зміст самого себе.

Виросли онуків закон може зобов'язати містити бабусь і дідусів

Примусити до змісту старших родичів конкретного громадянина можна також через суд, при цьому важливо, щоб:

  • прабатьки мали гостру потребу в матеріальній допомозі, що визначається відповідно до встановленого на момент прожиткового мінімуму;
  • мала місце бути нездатність старших родичів до праці;
  • у бабусі і / або дідуся не було можливості звернутися за отриманням аліментів до родичів, згідно із законом зобов'язаним в першу чергу перейняти на себе їх матеріальне забезпечення.

У наступній таблиці розглянемо, які родинні зв'язки можуть стати причиною для виплати аліментів, а які не включені в шуканий перелік.

Таблиця 1. На кому лежить обов'язок по виплаті аліментів

Лежить Чи не лежить

  • батьки;
  • діти;
  • внуки;
  • сестри і брати (в тому числі неповнорідні);
  • бабусі та дідусі.
  • тітки і дядька;
  • бабусі та дідусі;
  • прабабусі і прадідусі;
  • двоюрідні і троюрідні сестри і брати.

Злісне ухилення від сплати аліментів: злочин чи можна пробачити провину

Перш ніж ми визначимося зі ступенем тяжкості правопорушення, що характеризує злісну несплату аліментів, слід зрозуміти, який власне сенс вкладається в шукане позначення.

Перш ніж ми визначимося зі ступенем тяжкості правопорушення, що характеризує злісну несплату аліментів, слід зрозуміти, який власне сенс вкладається в шукане позначення

Чи є ухилення від виплати аліментів кримінальним злочином?

Отже, коли говорять саме про злісної невиплаті належних нужденному громадянину матеріальних засобів, мова йде зовсім не про зменшення суми платежів або затримки їх здійснення. Шукане визначення має на увазі систематичні відмови від виконання покладеного на платника обов'язки за змістом:

  • дитини;
  • батька;
  • онука;
  • прародителя і т.д.

Крім того, злісна несплата має на увазі навмисне невиконання встановленого забезпечення родича.

Існує у злісного ухилення від матеріальних виплат утриманцю також і юридична тонкість: для отримання шуканого «статусу» потрібно, щоб раніше суд виносив рішення про стягнення коштів. Іншими словами, ухилятися або злісно ухилятися від перерахування аліментів можна тільки за умови, що зобов'язаний сплачувати громадянин відмовився від виконання відповідного судового рішення.

Розглянемо основні характеристики злісного неплатника, визначені законодавчими актами нашої країни.

  1. Громадянин, зобов'язаний здійснювати матеріальне забезпечення своїх родичів, регулярно:
    1. переїжджає з одного місця проживання на інше;
    2. будь-якими способами уникає спілкування з судовими приставами.
  2. Щодо своїх доходів злісний неплатник також проводить різні махінації, наприклад, навмисне:
    1. занижує суму коштів, що отримуються;
    2. приховує частину надходять до нього фінансів.
  3. Термін ухилення від виплат для придбання даного нас статусу становить понад 4 місячних термінів, що йдуть підряд. Якщо, наприклад, ваш колишній чоловік не платив 2 місяці, потім один раз перерахував вам належну суму, і знову не платив той же термін, що і раніше, зарахувати його до категорії злісно ухиляються від грошових виплат громадян буде навряд чи можливо. При цьому, якщо відсутність грошових перерахувань буде обумовлено поважною причиною, яку громадянин зможе довести, навіть за умови неперерахування коштів протягом 4 місяців, він не буде вважатися злісним правопорушником.
  4. Якщо громадянином на певний момент заборгованість велика сума коштів, то він також набуває цікавий для нас статус.
  5. Крім того, коли платник отримує попередження від приставів про швидке виникненні відповідальності кримінального характеру, і все одно не виконує накладені законом зобов'язання, його також можуть незабаром наздогнати неприємне наслідки.

За умови поєднання перерахованих вище факторів, або наявності хоча б одного з них, можна робити висновки про злісне ухилення про виплату аліментів. Шукане правопорушення класифікується, як кримінальний злочин, і здійснює його громадянин переслідується відповідними державними структурами.

Шукане правопорушення класифікується, як кримінальний злочин, і здійснює його громадянин переслідується відповідними державними структурами

Якщо причина у неплатника поважна, суд може піти йому на зустріч

Чи можуть посадити у в'язницю за невиплату матеріального забезпечення

Оскільки шукане правопорушення значиться в Кримінальному Кодексі Російської Федерації, відповідальністю за його звершення можуть стати відповідного характеру покарання, а саме:

  • участь у виправних роботах на термін до 12 місяців;
  • участь в роботах примусового характеру на термін менше року;
  • взяття під арешт, що триває не більше 3 місячних періодів;
  • позбавлення волі на строк до року.

Незважаючи на те, що тяжкість шуканого кримінального правопорушення, вважається невеликий, потрапити до в'язниці на недовгий термін у неплатника можливість все ж є. Однак, за умови, що суд виявить пом'якшувальні обставини у його справі, найімовірніше, все закінчиться більш райдужно.

Розглянемо список надають сприятливий вплив на подальшу долю платника обставин:

  • якщо громадянином, зобов'язаним відраховувати кошти, була втрачена робота, і він звернувся в службу зайнятості, найімовірніше несплата коштів буде виправдана;
  • затримка виплати заробітної плати роботодавцем - ще одна причина знизити тяжкість покарання;
  • все-таки відбулося з вини банківської організації переклад також доведе невинність конкретного громадянина, за умови, що у останнього на руках будуть матися квитанції, отримані за досконалий переклад аліментів;
  • якщо потенційний платник довгий час хворів, і зазнав серйозних втрат фінансового плану, він також може бути виправданий;
  • за умови, що останні пів року щомісяця громадянин все ж перекладав мінімальну кількість коштів на користь потребує родича, він також має право на пом'якшення покарання.

З'ясуванням обставин справи займаються судові пристави

Крім кримінальної відповідальності за невиплату аліментів, передбачаються також покарання:

  • адміністративного характеру;
  • цивільного характеру.

Так, починаючи з 2016 року, мірою покарання за невиплату грошового утримання може призначатися позбавлення водійських прав, за умови, що сума боргу склала 10 тисяч рублів.

Крім іншого, кримінальну справу має на увазі утворення деяких наслідків, які також можна визначити в категорію покарань.

  1. Порушення кримінальної справи має на увазі дотримання певних правил на час його перебігу:
    1. громадянину забороняється залишати межі території Російської Федерації;
    2. вводяться також обмеження, що стосуються пересування в межах кордонів нашої країни.
  2. Винесена після порушення кримінальної справи судимість також підносить з соціальної точки зору вельми неприємні сюрпризи:
    1. громадянину забороняють брати участь у виборах;
    2. також під заборону потрапляє вступ на деякі (зазвичай керівні) посади;
    3. репутація людини псується безповоротно, і щоб її відновити, йому може знадобитися переїхати до іншого населеного пункту;
    4. виникає ризик повного позбавлення батьківських прав в тому випадку, якщо ви не платите аліменти своїй дитині, визнаному вашим за законом (при цьому від виплати матеріальної підтримки ви офіційно не звільняєтесь).

Чим загрожує позбавлення батьківських прав:

  • відсутністю можливості настояти на зустрічі з дитиною або взагалі побачитися з ним;
  • прийняття участі у вихованні сина стає неможливим;
  • інша людина, абсолютно чужий вам, отримує право на усиновлення дитини;
  • ви втрачаєте право на заборону вивозу малюка в іншу країну;
  • ви втратите можливість претендувати на забезпечення від своєї дитини, потенційно знадобився вам в старості.

Як залучити злісного неплатника до відповідальності

Давайте поговоримо про те, які кроки потрібно пройти, щоб залучити злісного неплатника до відповідальності, тим самим змусивши платити.

Давайте поговоримо про те, які кроки потрібно пройти, щоб залучити злісного неплатника до відповідальності, тим самим змусивши платити

Як залучити неплатника до відповідальності?

Для вирішення цього непростого завдання необхідно дотримати дві найважливіші умови:

  • факт злісного ухилення від виплат по аліментах повинен бути доведений;
  • зобов'язання по утриманню родича повинно бути наказано громадянину судовою ухвалою.

Іншими словами, необхідно тим самим довести навмисність вчиненого злочину, щоб було підставу для покарання - злий умисел.

Для дотримання кожного із зазначених умов, сторона судової тяганини, яка формулюється як зацікавлена ​​(тобто одержувач коштів), повинна дотримати такий порядок дій:

  • оформити і подати судовий позов про примусове стягнення виплат;
  • за фактом отримання позитивного рішення за позовом отримати підтверджуючий документ;
  • витримати час, протягом якого судовий пристав ініціює виконання стягнення грошових коштів, і винесе злочинцеві попередження про можливе потрапляння під відповідальність кримінального характеру;
  • якщо систематичне ухилення від перерахування аліментів продовжиться, а результату все не буде, пристави ініціюють вже безпосередньо залучення громадянина, що є злісним неплатником, до відповідальності.

Відео - Відповідальність за злісне ухилення від сплати аліментів

Як писати заяву на стягнення аліментів з злісного неплатника

У цьому розділі ми наведемо основні правила складання заяви про притягнення злісного неплатника до кримінальної відповідальності, продемонструвавши приклад складання такої заяви в того з батьків, які не сплачує аліменти дитині.

У цьому розділі ми наведемо основні правила складання заяви про притягнення злісного неплатника до кримінальної відповідальності, продемонструвавши приклад складання такої заяви в того з батьків, які не сплачує аліменти дитині

Як правильно скласти шукане заяву?

Заява пишеться у вільному форматі, конкретного бланка для нього немає. Спочатку оформляється так звана шапка, в якій послідовно вказують:

  • якого відділу служби судових приставів адресовано шукане заяву;
  • далі вказується від кого, тобто пишуть прізвище, ім'я, по батькові, адреса реєстрації та номер телефону заявника;
  • далі в середині листа вказують назву оформлюваної паперу, в даному випадку звучить як: «Заява про притягнення до кримінально відповідальності за злісне ухилення від сплати аліментів».

На наступному етапі складають безпосередньо текст заяви, а саме, вказують дані про:

  • шлюбі між батьками, який мав місце бути і розпався (або його, можливо, не було);
  • наявних у колишньої пари дітей, для яких потрібно вказати ПІБ, дату народження та місце проживання;
  • судовій ухвалі щодо стягнення аліментів, вказавши певну суму і форму її перерахування;
  • дані, що стосуються всіх минулих виплат;
  • величину накопиченого боргу по аліментах.

Останній етап полягає у вказівці вимоги про присудження неплатнику кримінального покарання, на виявлення якого виховує дитину чоловік має всі підстави, і подачі заяви судового пристава, який веде провадження у вашій справі.

Подача заявки здійснюється в двох примірниках:

  • один залишається у приставів;
  • інший у який подав заяву громадянина.

Позовна заява про стягнення аліментів на дитину (дітей)

Позовна заява про стягнення аліментів на утримання батьків у твердій грошовій сумі

Позовна заява про стягнення аліментів на утримання дружини до досягнення дитиною 3 років

Позовна заява про стягнення аліментів на непрацездатного батька

Визнання злісного Ухилення від матеріальніх виплат

Незважаючі на ті, что шукану схему Досить просто Виконати, Це не означає, что после Подання та РОЗГЛЯДУ заяви неплатніка відразу засудять и змусять платіті. Спочатку проведуть розгляд наступних нюансів.

  1. Перш за все, будуть встановлені всі обставини, що стосується ініційованого службою за зверненням заявника справи. Про платника податків будуть отримані всі відомості, що цікавлять, а саме:
    1. чи знаходиться він в шлюбі;
    2. де прописаний і проживає фактично;
    3. де працевлаштований (і на якій основі, тобто офіційно чи ні);
    4. яку посаду займає в компанії;
    5. величину заробітної плати;
    6. наявне у володінні майно;
    7. термін, за який він не виплачував аліменти і величину накопиченого боргу.
  2. Як тільки всі перераховані обставини будуть з'ясовані, пристави направлять неплатнику лист, що містить попередження про можливе настання кримінальної покарання згідно із Кримінальним кодексом РФ. За умови, що на шукане лист не відбудеться ніякої реакції, його відправлять повторно.
  3. Якщо злочинець не одумався, представниками служби судових приставів складається рапорт, в якому будуть перераховані підстави для застосування покарання, встановленого відповідно до Кримінального Кодексу.
  4. Далі настає етап дізнання та збору доказів, необхідних для застосування покарання по відношенню до злочинця.
  5. За підсумками даного процесу, в разі, якщо ухилення від сплати обвинуваченим людиною в дійсності буде доведено, йому призначать одне з перерахованих в розділі вище кримінальних покарань.

Підведемо Підсумки

Відповідно до букви закону, громадяни, які потрапляють під певні характеристики, повинні піклуватися про своїх родичів, які не мають можливість здійснювати власне забезпечення самостійно. При цьому закон також враховує, що якщо, наприклад, старші родичі не дбали про молодших в їх перебуванні дітьми, молодші також не зобов'язані будуть утримувати їх і забезпечувати всіма необхідними благами.

При цьому закон також враховує, що якщо, наприклад, старші родичі не дбали про молодших в їх перебуванні дітьми, молодші також не зобов'язані будуть утримувати їх і забезпечувати всіма необхідними благами

Не здавайтеся і вимагайте те, що належить вам по закону

Завжди важливо пам'ятати, що першочергове завдання суспільства - зберегти добре ставлення один до одного і вміти нести відповідальність за власні дії. Якщо закон наказує вам піклуватися про власну дитину, старої мамі або улюбленому дідусеві, необхідно його дотримуватися.

У разі якщо вам на шляху трапився злісний неплатник, не дозволяйте йому піти безкарним і боріться за належні вам за законом кошти, тим більше, тепер ви знаєте, як це робити.

Чи є ухилення від виплати аліментів кримінальним злочином?
Як залучити неплатника до відповідальності?
Як правильно скласти шукане заяву?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online