Затримка аліментів підприємством - що робити, куди звертатися

  1. Обов'язок організації з утримання аліментів
  2. Термін перерахування аліментів одержувачу
  3. Чому аліменти можуть не виплачуватися
  4. Звернення в ССП, якщо аліменти не перераховуються
  5. Дії судового пристава після отримання заяви
  6. Відповідальність за затримку перерахування аліментів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Аліменти можуть або передаватися безпосередньо платником, або утримуватися з його заробітної плати підприємством, після чого переводитися на рахунок одержувача. Другий спосіб нерідко застосовується спеціально для того, щоб забезпечити відсутність затримок і перебоїв з виплатами в разі, якщо платник не надто благонадёжен в цьому плані. Але навіть якщо цим займається безпосередньо його роботодавець, все одно затримка виплати аліментів можлива. Іноді одержувач виявляє, що термін отримання пройшов, а їх немає. Що робити, якщо організація затримує виплату аліментів?

Обов'язок організації з утримання аліментів

Зобов'язання - утримувати частину заробітної плати свого працівника і переводити їх в якості аліментів покладається на підприємство судом.

Відповідно, його виконання строго обов'язково, а зовсім не за бажанням керівників підприємства.

На бухгалтерію фірми покладається зобов'язання з переказу коштів, при цьому утримувана в якості аліментів сума повинна складати 25%, якщо виплати робляться на одну дитину, 33% - якщо на двох, і 50% - на трьох і більше. 50% - найбільша частка заробітної плати, яка може бути утримана (за одним винятком - якщо стягується борг по аліментах, зроблений з вини самого боржника, наприклад, тому що він навмисно ухилявся від виплат, то яка справляється щомісяця частка може скласти 70% заробітної плати) . Відзначимо також, що сума аліментів вважається вже після того, як із зарплати віднімається податок на прибуток .

Термін перерахування аліментів одержувачу

Утримувати аліменти необхідно починаючи з моменту надходження в компанію виконавчого листа. При цьому кожен раз виплата повинна відбуватися в стислі терміни - законодавство виділяє три дні з моменту нарахування працівникові заробітної плати на те, щоб зробити переклад аліментних коштів.

Чому аліменти можуть не виплачуватися

Зазвичай, якщо підприємство припинило виплати, це обумовлено однією з трьох причин:

  • необхідності продовжувати робити їх більше немає;
  • звільнення співробітника;
  • недбалість співробітників бухгалтерії.

необхідності продовжувати робити їх більше немає;   звільнення співробітника;   недбалість співробітників бухгалтерії

Перший випадок - досягнення дитиною повнолітнього віку або інші причини, зазначені в законодавстві. У другому випадку, відповідно, перерахування повинен буде робити новий роботодавець, а якщо він буде довгий час відсутні, виникне необхідність переглянути порядок і розмір виплати аліментів.

Нам же зараз найбільш важливий саме третій випадок - організація не виплачує аліменти через проблеми з бухгалтерією, тобто не виконує належним чином свої обов'язки. Стосується це і випадків, в яких відбувається затримка аліментів, якщо одна затримка підприємством на невеликий термін ще можна пробачити, то при їх повторенні необхідно вжити заходів. Спочатку варто звернутися до керівництва самого підприємства для з'ясування причин проблем.

Робиться це за допомогою письмової заяви, форма складання якого вільна.

Важливо: подавайте його відразу в двох примірниках, один призначається підприємству, другий же залиште собі, поставивши відмітку про прийняття.

Роботодавець платника зобов'язаний буде дати письмову відповідь на ваше звернення. Як саме звернення, так і відповідь або його відсутність потім можуть бути використані в ході суду, якщо справа затягнеться.

Як показує практика, в більшості випадків на цьому етапі проблеми вирішуються. Якщо вина, справді, була на співробітниках бухгалтерії, вони отримують від керівництва хороший стимул працювати краще, і більше затримок не трапляється. Але, якщо звернення не дало ефекту, і вони не вирішилися, потрібно переходити до дій.

Звернення в ССП, якщо аліменти не перераховуються

Подача заяви судовому приставу

І першим таким дією буде звернення до судового пристава у вашій справі - адже саме пристав покликаний забезпечувати виконання рішення суду.

У нього є для виконання цієї функції всі важелі, так, він має право накласти арешт на майно або банківський рахунок. Також він може притягнути винуватців невиплат до відповідальності.

А тому на його ім'я необхідно написати заяву, в якому відобразити той факт, що сталася затримка виплати аліментів підприємством і попросити вжити всіх заходів до якнайшвидшого вирішення цього питання. Форма заяви також вільна, однак, бажано, щоб в ньому містилося наступне: основні відомості як про платника, так і про одержувача; відомості про те, які умови виплат згідно виконавчим листом; яке саме порушення сталося; документи з підтвердженням тих обставин, які були вказані; прохання розібратися в справі і покарати винних; дата і підпис.

Щоб було простіше скласти звернення, до статті додається його зразок, на який можна сміливо орієнтуватися при складанні власного.

Заява судовому приставу

Дії судового пристава після отримання заяви

Отримавши заяву, пристав повинен буде встановити, з якої причини сталася затримка, і усунути проблеми. Якщо пристав не діє, слід написати на нього скаргу його безпосередньому начальству.

Якщо і це не дасть результату, залишиться лише звернення до суду, який проведе розгляд і встановить міру провини задіяних осіб, і відповідальність, яку вони повинні будуть понести. Звертатися до суду має сенс, лише якщо інші можливості вирішити проблему вичерпано і не дали результату, оскільки, щоб скласти позовну заяву до суду, будуть потрібні юридичні знання. Воно висуває серйозні вимоги до оформлення, так що необхідно буде звернутися до допомоги професійного юриста.

Відповідальність за затримку перерахування аліментів

У законодавстві встановлюється штраф за затримку виплати аліментів: посадовій особі, якщо вина лежить саме на ньому, покладається виписати штраф в 15-20 тисяч рублів, юридичній особі - 50-100 тисяч, нарешті, простому громадянину (платнику) - 2000-2500 рублів. Вина може лежати як на всіх трьох одразу, так і на одній особі / підприємстві.

Що робити, якщо організація затримує виплату аліментів?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online