Заборгованість по аліментах

  1. Що очікує посадових осіб в разі аліментних боргів
  2. Що очікує державних високопосадовців
  3. Заборона щодо вступу на посаду держслужби

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Кожен працівник прагне реалізувати свій творчий хист, а іноді - досягти амбітних кар'єрних успіхів. Однак на шляху може стати така серйозна перешкода, як несвоєчасність сплати аліментів. Розглянемо, як це впливає на подальшу діяльність працівника.

Що очікує посадових осіб в разі аліментних боргів

На жаль, численні норми чинного законодавства щодо призначення та виплати аліментів не є ефективними, і особи, які повинні виплачувати в установленому порядку аліменти, несумлінно ставляться до своїх обов'язків. Для посилення відповідальності осіб за заборгованість по сплаті аліментів дітям Законом від 03.07.18 р № 2475-VІІІ (Далі - Закон № 2475), який вступає в силу з 28.08.18 р, внесено зміни до низки кодексів та законів.

Розглянемо, як же згадана заборгованість впливає на кар'єру працівника.

Якщо мова йде про посадових осіб органів місцевого самоврядування, то на них це буде мати безпосередній вплив, адже якщо депутат місцевої ради має аліментні борги, то йому загрожує дострокове припинення повноважень.

Нагадаємо: в ч. 2 ст. 5 Закону від 11.07.02 р № 93-ІV «Про статус депутатів місцевих рад» передбачено, на яких підставах припиняються повноваження цих посадових осіб без прийняття рішення відповідної ради.

Законом № 2475 розширено коло таких підстав. А саме: повноваження припиняються також у разі несплати аліментів на утримання дитини, якщо заборгованість перевищує сукупний розмір платежів за 12 місяців з дня пред'явлення виконавчого документа до примусового виконання.

Щодо кандидатів в депутати зазначимо таке. Щоб зареєструватися кандидатом в депутати місцевих рад (як у багатомандатному, так і в одномандатному виборчих округах), претенденту слід подати заяву про наявність (відсутність) заборгованості по аліментах за 6 місяців. До речі, відповідна територіальна виборча комісія (далі - ТВК) відтепер буде реєструвати майбутнього сільського, селищного, міського голову, старосту, висунутого місцевою організацією партії, тільки в разі подання ним до комісії крім документів, визначених у ст. 40 Закону від 14.07.15 р № 595-VІІІ « Про місцеві вибори », Ще й заяви щодо відсутності у нього заборгованості зі сплати аліментів.

Додамо: серед відомостей, які повинні бути оприлюднені ТВК щодо кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, також оприлюднюється інформація щодо заборгованих таким кандидатом аліментів за 6 місяців.

Аналогічні норми застосовуються для реєстрації кандидатів народних депутатів, оскільки Законом № 2475 внесені відповідні зміни до Закону від 17.11.11 р № 4061-VІ «Про вибори народних депутатів України». Це означає, що однією з умов реєстрації претендентів на депутатство є подача ними в ЦВК заяви щодо заборгованості по аліментах за 6 місяців. Зрозуміло, що в подальшому така інформація стає доступною для виборців.

Що очікує державних високопосадовців

Згідно ст. 9 Закону від 17.03.11 р № 3166-VІ « Про центральні органи виконавчої влади »Заступники міністра призначаються на посади і звільняються з посад Кабміном за поданням прем'єр-міністра відповідно до пропозиції відповідного міністра.

після введених Законом № 2475 нововведень міністр повинен внести до Кабміну пропозицію про звільнення з посади заступника міністра при наявності у цього заступника заборгованості зі сплати аліментів на дитину за 12 місяців.

Висунуто нові вимоги і до членів Кабміну, а саме: передбачено пряму заборону щодо призначення особи на посаду члена Кабміну, якщо воно має заборгованість по аліментах за 6 місяців (ст. 7 Закону від 27.02.14 р № 794-VІІ « Про Кабінет Міністрів України »).

Для оформлення подання прем'єр-міністра про призначення кандидат на посаду члена Кабміну повинен подати заяву про відсутність заборгованості по аліментах сукупної сумою платежів за 6 місяців. Таку ж заяву подається для призначення особи на посаду прем'єр-міністра.

Заборгованість зі сплати аліментів за 12 місяців служить підставою для підготовки подання про звільнення з посади члена Кабміну.

Заборона щодо вступу на посаду держслужби

Звертаємо особливу увагу керівників держслужби і фахівців кадрових служб держорганів на введені Законом № 2475 заборони і обмеження, які стосуються осіб, що мають заборгованість по дитячим аліментах.

Таким чином, відтепер особа, яка має заборгованість по сплаті аліментів на утримання дитини в сумі, що перевищує відповідні платежі за 6 місяців, позбавлене права надходження на держслужбу. Це означає, що претенденту на посаду держслужби ще до подачі документів на відповідну посаду категорії «А» або «Б» слід погасити таку заборгованість і тільки після цього можна претендувати на зайняття посади держслужби.

Тобто особа, яка виявила бажання взяти участь в конкурсі на зайняття вакантної посади держслужби категорії «А» або «Б», має подати до конкурсної комісії заяву щодо відсутності заборгованості по аліментах за 6 місяців. До речі, така вимога стосується і тих держслужбовців, які вже працюють у відповідному держоргані і бажають взяти участь у конкурсі на зайняття такою вакантної посади.

Згадані нововведення згідно Закону № 2475 введені в ст. 19, 25 Закону від 10.12.15 р № 889-VІІІ « Про державну службу »(Далі - Закон № 889).

Важливою видається і норма ст. 84 Закону № 889 . Йдеться про те, що в даний момент однією з підстав для припинення держслужби є саме наявність у держслужбовця заборгованості зі сплати аліментів на утримання дитини за 12 місяців. Тобто в такому разі у керівника держслужби виникають підстави для звільнення держслужбовця. Обов'язок суб'єкта призначення щодо звільнення особи виникає протягом трьох днів з дня настання або встановлення факту такої заборгованості.

За несвоєчасну сплату аліментів на утримання дитини боржника чекає така примусова міра, як виконання суспільно корисних робіт, а в разі ухилення від цих робіт - арешт. Кандидати в депутати всіх рівнів, а також посадові особи вищих органів влади можуть позбутися своїх кар'єрних амбіцій, якщо мають заборгованість по аліментах. Держслужбовцю можна подавати документи для заняття вакантної посади категорії «А» і «Б», якщо у нього є борги з аліментів.

Джерело: "Баланс-Бюджет" № 36, який вийшов з друку 03.08.18 р

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online