Заборгованість по аліментах як стягнути з батьків

  1. Заборгованість або аліменти за минулий період
  2. Хто винен в заборгованості
  3. Як стягнути борг з аліментів: алгоритм дій
  4. Притягнення до кримінальної відповідальності
  5. Як стягнути неустойку за аліментами
  6. Позбавлення батьківських прав

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Ухилення від обов'язкових щомісячних виплат на утримання своєї дитини не зможе пройти безслідно ні для одного платником аліментів. Сімейним законодавством Росії передбачено безліч санкцій, які застосовуються до неплатника в разі, якщо він без якихось особливих на це причин не виробляє аліментні виплати, призначені судом або добровільною угодою.

Плюсом до цього щомісяця у такого батька накопичується заборгованість по аліментах. Як стягнути її, розглянемо в нашій статті.

Заборгованість або аліменти за минулий період

Нерідко поняття аліментні заборгованості та аліментів за минулий період здаються ідентичними. Але на ділі такими їх назвати не можна.

Аліментна заборгованість утворюється тоді, коли в природі вже існує виданий судом виконавчий лист або судовий наказ, або ж укладено добровільне нотаріальне угоду про сплату аліментів . У разі якщо за цими виконавчими документами боржник не виплачує аліменти (з якогось певного часу або з моменту їх складання), у нього утворюється аліментна заборгованість. Вона накопичується з місяця в місяць і підлягає обов'язковому погашенню боржником, з чиєї б вини вона ні утворилася.

Якщо борг накопичився виключно з вини боржника, то виплатити йому доведеться ще й нараховані на суму основного аліментного обов'язку пені.

Часто одержувачі цікавляться, як стягнути аліменти за минулий період, і чи є це можливим. Таке поняття застосовне, коли з питання стягнення аліментів їх одержувач звертається до судового органу вперше, але хотів би стягнути аліменти і за минулі роки.

Для прикладу: дитині, на якого мати бажає стягнути аліменти з його батька, виповнилося чотири роки, але фактично з його народження батько з ними не проживає і грошима їм не допомагає. Мати звертається до суду за отриманням судового наказу щодо стягнення аліментів, починаючи з моменту подачі позову, включаючи аліменти за минулий період.

Це є можливим, але стягнути їх вдасться лише за останні три роки, що передують поданню позову до суду. Також суду потрібно буде довести, що всі ці три роки позивач намагався отримати з боржника аліменти в добровільному порядку - шляхом прохань і вимог. Неустойка на аліменти за минулий період не нараховується.

Хто винен в заборгованості

Заборгованість по аліментах зможе утворитися з вини самого платника (що зустрічається найчастіше):

  • коли він приховує свої доходи і не робить з них щомісячні відрахування,
  • не повідомляє про місце проживання,
  • і місце працевлаштування,
  • не є за викликом судового виконавця і т.д ..

Рідше винуватцем несплати аліментів зможе виступати сам їх одержувач:

  • коли через забудькуватість або неуважності не представляє виконавчий документ судовому приставу,
  • не відносить його за місцем роботи платника,
  • не повідомляє про зміну адреси свого проживання і т.д ..

Іноді винуватцем заборгованості є співробітник бухгалтерії підприємства, де трудиться платник. Якщо бухгалтер через неуважність не справив відрахування з зарплати платника або зробив невірні розрахунки, загубив виконавчий документ, то суму заборгованості по аліментах цілком справедливо можна відняти з його зарплати.

Детальніше про те, як розрахувати заборгованість по аліментах .

В інших же випадках виплачувати заборгованість доведеться самому платнику. Позбавити його від обов'язку зможе тільки судове рішення за наявності вагомих причин, волевиявлення самого одержувача, який став до того моменту повнолітнім, смерть боржника або одержувача аліментів.

Судовий виконавець створює документ про відкриття провадження, після чого, направляє його одержувачу і платнику. При цьому, там же пропонується боржника добровільно виплачувати аліменти.

Від провини неплатника аліментів буде залежати лише те, за який період можна стягнути аліменти з нього. При наявності зазначеної вище прямої вини боржника (приховування доходів, місця перебування, систематичні неявки до приставу і т.д.) аліментних борг буде стягуватися з нього за весь період несплати. Якщо борг утворився не по його прямий вини (з вини одержувача аліментів, бухгалтера, судового пристава, через хворобу, надзвичайних ситуацій і т.д.), то стягнути його можна буде лише за останні три роки (аналогічно ситуації із стягненням аліментів за минулі роки).

Як стягнути борг з аліментів: алгоритм дій

Якщо батько не платить аліменти на дитину, то для початку потрібно розібратися з причиною, поговоривши з ним особисто. Зустрічаються випадки, коли боржник погоджується добровільно погасити заборгованість, що утворилася, тоді варто обговорити терміни і порядок виплати боргу.

Якщо полюбовно домовитися з боржником ніяк не вдається або він навмисно ховається, то доведеться звертатися до судового пристава, який веде справу щодо стягнення аліментів, написавши відповідну заяву.

Якщо полюбовно домовитися з боржником ніяк не вдається або він навмисно ховається, то доведеться звертатися до судового пристава, який веде справу щодо стягнення аліментів, написавши відповідну заяву

В обов'язки цих співробітників входить:

  • періодичні зустрічі і бесіди з боржником (шляхом виклику до відділу або відвідування за адресою проживання),
  • розрахунок боргу по аліментах,
  • робота з бухгалтерією підприємства, де трудиться боржник,
  • збір інформації про боржника шляхом направлення запитів до федеральну податкову службу, банківські організації, пенсійний фонд, тощо,
  • опис та накладення арешту на наявну у боржника власність,
  • подача в поліцію заяви по оголошенню його в розшук,
  • попередження про кримінальну відповідальність,
  • накладення адміністративного штрафу за неявку за викликом пристава, приховування місця проживання і доходів і т.д ..

Не секрет, що обсяги роботи у співробітників цієї служби дуже значні, тому не зайвим буде допомогти йому розібратися з аліментних боргом і пошуками боржника, надавши відому вам інформацію.

Чи знаєте ви, що

Найлегша ситуація - коли платник офіційно працевлаштований в одній компанії і має фіксований дохід. Тоді в бухгалтерії проводяться розрахунки і перерахування самостійно, виходячи з постанови виконавчого листа. Контроль за вірністю відрахувань виробляє судовий пристав, він робить розрахунок заборгованості самостійно або за заявою одержувача.

Якщо у боржника є постійне робоче місце, то пристав направляє в бухгалтерію його підприємства постанову про стягнення заборгованості. Тоді аліментних борг буде відніматися із заробітної плати разом з щомісячними аліментами. Сума ця не повинна перевищувати 70% від його зарплати.

Якщо боржник не працює, але у нього є грошові накопичення на банківському рахунку або майно, на яке можна накласти арешт, то пристав зможе зробити його опис та після відповідної постанови суду заарештувати і реалізувати на користь погашення боргу перед одержувачем.

Нерідко одержувач аліментів не знає, як змусити приставів стягнути борг, особливо, якщо пристав недобросовісний і не бажає виконувати свою роботу. Тоді можна звернутися зі скаргою на цього співробітника до його керівництва.

Притягнення до кримінальної відповідальності

Коли ніякі доводи і умовляння на боржника не діють, він не раз попереджали приставом про можливість притягнення його до кримінальної відповідальності за ухилення від аліментних виплат, але не виробляв їх протягом чотирьох місяців і довше, то взискательніце необхідно написати заяву для порушення стосовно нього кримінальної справи.

Судовий виконавець при наявності вищевказаних підстав має право зрадити матеріали до відділу з контролю за аліментних виплатами ССП, де буде порушено кримінальне провадження за статтею 157-ой Кримінального кодексу РФ. Це загрожує неплатнику судимістю і навіть можливим позбавленням волі на строк до одного року.

Про відповідальність за несплату аліментів читайте на цій сторінці -

Як стягнути неустойку за аліментами

Нарахування неустойки на суму боргу, по аліментах - ще одна каральний захід, спрямована на стягнення аліментних заборгованості. Розмір неустойки становить піввідсотка від суми накопиченої у неплатника заборгованості по аліментах. Про те, як розрахувати неустойку за аліментами ви можете дізнатися тут .

Стягується неустойка в судовому порядку після подання до суду розрахунку, виробленого судовим приставом.

Стягується неустойка в судовому порядку після подання до суду розрахунку, виробленого судовим приставом

Позитивне рішення про стягнення неустойки з боржника забезпечено стягувачу, якщо борг утворився з вини неплатника, а не з незалежних від його волі обставин і поважних причин.

Приклад.
Суд постановив з платника утримувати ¼ частина аліментів з доходів. Дата початку оплати: 1.02.2014. Після того, як утримувався ПДФО з зарплати залишалося 30000 руб. доходу.
Сума щомісячних платежів становила 7500 руб.
Платник не здійснював виплати до 01.06.2014. Таким чином, був проведений розрахунок:
1. 7500 × 120 днів (4 міс) = 30000 руб.
2. Обчислюємо значення неустойки:
30000 × 4 міс (120 днів) × 0,5% = 18000 рублів
Разом, сума до виплати виходить:
30т.р. + 18т.р. = 48т.р.
Загальна сума заборгованості, становить за 4 місяці разом з боргом по аліментах і штрафами 48000 рублів

Позбавлення батьківських прав

Часто аліментна заборгованість так і залишається непогашеною, і стягнути її не вдається ніякими способами. Так трапляється, коли боржник:

  • ніде не працює і не отримує зарплату,
  • трудиться неофіційно і ретельно приховує свої доходи,
  • будь-якого майна, на яке можна звернути стягнення, не має,
  • судимий за ухилення від аліментів неодноразово, але висновків так і не зробив,
  • накопичив величезний аліментних борг і не вживає заходів до його погашення і т.д ..

Останній захід, яка зможе бути до нього застосовано - позбавлення батьківських прав. За що можна батька позбавити батьківських прав читайте в цій статті .

Хоча для когось і цей захід не є поштовхом до початку погашення боргу, хоча обов'язки виплачувати аліменти на дитину вона з боржника не знімає.

Якщо у вас залишилися питання про те, як стягнути борг з аліментів, то задайте їх у коментарях

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online