Виконавчий лист по аліментах: що це, зразок, виплата, як призупинити, утримати або відкликати, що робити при втраті

  1. Особливості отримання виконавчих документів на аліменти
  2. Що таке аліментні виконавчі документи
  3. Куди передаються виконавчі листи
  4. Втрата виконавчого акту
  5. Зміст заяви на видачу дубліката
  6. Що додавати до заяви
  7. Як відбувається утримання
  8. величина платежів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Стягувачі, які виграли судовий процес за призначенням аліментів, вважають часто, що постанова суду гарантує автоматичну виплату аліментів. Це оману. Судовий акт повинен знайти юридичну силу. І лише потім на руки видається виконавчий лист по аліментах, що теж не забезпечує безперечне виконання зобов'язань аліментник.

Часто доводиться ініціювати процедуру примусового стягнення. І вживати активних заходів для отримання виплат.

Особливості отримання виконавчих документів на аліменти

З періоду винесення постанови суду про нарахування аліментів в остаточній письмовій формі у аліментщика є рівно місяць на його оскарження З періоду винесення постанови суду про нарахування аліментів в остаточній письмовій формі у аліментщика є рівно місяць на його оскарження.

Якщо відповідач скористається правом на подачу апеляційної скарги, то діяти судове рішення почне тільки після винесення апеляційного визначення. При цьому пройти може 2 або навіть 3-4 місяці. Оскільки деякі аліментники спеціально подають апеляційну скаргу в останній день відведеного терміну.

В результаті апеляційна процедура ініціюється вже після закінчення 1 місяця з моменту формування рішення. Набуття актом юридичної значимості відстрочується на весь період апеляції.

Завантажити для перегляду і друку:

Стаття №100 Сімейного кодексу РФ «Форма угоди про сплату аліментів»

Винесене апеляційну постанову разом з вилученим цивільною справою передається в нижчу інстанцію Винесене апеляційну постанову разом з вилученим цивільною справою передається в нижчу інстанцію. Після надходження документів мировий суддя, який виніс рішення, вживає заходів до виготовлення виконавчого листа. Робиться це незалежно від надходження заяви стягувача.

Про необхідність забрати готовий документ секретар або помічник судді повідомляє сторону за контактним телефоном. Або відправляє його поштою за відомим їм адресою.

Що таке аліментні виконавчі документи

Як виглядає виконавчий лист по аліментах (його зразок) - можна побачити на тематичних інтернет-ресурсах Як виглядає виконавчий лист по аліментах (його зразок) - можна побачити на тематичних інтернет-ресурсах. Зокрема, на нашому сайті ви можете знайти зразкову оформлення виконавчих листів по аліментах (зразок заповнення).

Точний термін видачі вимогливого документа по аліментах в ЦПК не вказано.

Важливо! Без виконавчих лисів збирачі не має права пред'являти судові акти до виконання. За заявою одержувачів ці документи можуть відразу перенаправлятися в ФССП.

Виконавчі листи включають наступне інформаційне наповнення:

  • заключну частину постанови суду,
  • повне найменування, місце розташування, дані про склад суду, який виніс акт,
  • дати - вступу в силу постанови, видачі листа,
  • дані боржника (П.І.Б., місце реєстрації, фактичного проживання, роботи, оплата праці та ін.).

Варто зазначити, що виконавчі документи іноді можуть включати вказівку на необхідність негайного виконання акта суду. Це не стосується аліментних відносин.

Куди передаються виконавчі листи

Ключове питання стягувачів: куди нести видані виконавчі листи на аліменти: Ключове питання стягувачів: куди нести видані виконавчі листи на аліменти:

  1. Якщо обсяг стягнення не перевищує 25000 крб., То аліментні документи можна передати безпосередньо за місцем постійної роботи аліментщика.
  2. Якщо сума платежу перевищує 25000 крб., То вимоглива процедура припустима тільки через ФССП.

Зробити це потрібно не пізніше 3-х років з моменту видачі. Це загальний термін дії виконавчих листів за будь-яких видів аліментів.

Виконавчі акти передаються до територіальних підрозділів ФССП в населеному пункті, де проживає відповідач. Якщо точне місце проживання або реєстрації платника невідомо - направляються за місцем знаходження більшої частки його майна.

Важливо! Для виконавчих актів з періодичними платежами передбачена можливість пред'явлення до виконання в межах зафіксованого терміну виплат. А також до закінчення 3-х років з моменту закінчення загального терміну платежів.

Втрата виконавчого акту

Якщо виконавчі акти втрачені, то перед їх власниками встає розумне питання: як можна відновити виконавчий лист Якщо виконавчі акти втрачені, то перед їх власниками встає розумне питання: як можна відновити виконавчий лист.

Для відновлення процедури по аліментах здійснюються такі дії:

  1. Потрібно скласти заяву на видачу його дубліката. Воно теж подається до закінчення періоду часу, відведеного для пред'явлення вимогливих актів.
  2. Заяви про видачу дублікатів виконавчих актів розглядаються на судових слуханнях до закінчення 10 днів з моменту їх надходження до суду.

Увага. Учасники процесу сповіщаються про місце і час майбутнього засідання. Їх неявка не заважає вирішити питання по суті.

  1. В процесі мировий суддя встановлює крім усього іншого обставини, які однозначно свідчать про втрату виконавчої документації. Вивчаються документальні підтвердження втрати.
  2. За результатами розгляду виноситься ухвала. При незгоді з ним сторони можуть подати на нього приватну скаргу.

Важливо! Виняток щодо термінів подачі заяви на видачу дубліката виконавчих листів - ситуація, коли вони були загублені приставом або іншим виконавцем.

Тоді заява подається в рамках одного місяця з дня, коли позивачеві стало відомо про втрату документа.

Зміст заяви на видачу дубліката

Дорогі читачі! Наші статті розповідають про типові способи вирішення юридичних питань, але кожен випадок носить унікальний характер. Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему - звертайтеся в форму онлайн-консультанта справа або телефонуйте на безкоштовну гарячу лінію:

8 800 350-13-94 - Федеральний номер

8 499 938-42-45 - Москва і Московська обл.

8 812 425-64-57 - Санкт-Петербург і Ленінградська обл.

У заяві зазначаються деякі обов'язкові дані У заяві зазначаються деякі обов'язкові дані. Без них документ вважається невірно складеним і в його розгляді може бути відмовлено.

Заява повинна містити такі відомості:

  • найменування суду, до якого подається заява;
  • особисті дані аліментщика, стягувача та 3-х осіб (якщо такі були);
  • назва документу;
  • інформація про раніше винесеному судовому постанові, на підставі якого видавався виконавчий лист;
  • причина втрати виконавчого документа, що підтверджують даний факт обставини, документи, що їх розшукові заходи;
  • згадка про яке не виконано судового рішення, що і служить підставою для видачі дубліката;
  • вимога про видачу дубліката (номер цивільної справи, по якому виносилося рішення, дані позивача / відповідача, короткий виклад суті судового звернення);
  • перелік додатків;
  • дата подачі і особистий підпис заявника або представника, який подає документ.

Заява може подаватися особисто або за допомогою послуг представника.

Увага. Якщо додається копія довіреності, то в обов'язковому порядку повинно бути вказано право на підписання і подачу такого роду процесуальних документів.

Також можна надіслати заяву поштою.

Що додавати до заяви

Необхідну документацію: Необхідну документацію:

  • копії заяви в кількості по числу учасників;
  • документи, що свідчать про факт втрати виданого раніше виконавчого листа;
  • інші документальні докази, в тому числі - спроб відшукання першого виконавчого листа.

Важливо. Якщо суду буде недостатньо цих документів - прийде письмове визначення про необхідність надання їх до призначеного судового слухання або безпосередньо до нього.

Суддя може також пояснити це в усному порядку на співбесіді (попередньому слуханні).

Як відбувається утримання

Утримання грошей аліментщика на користь стягувача відбуваються на базі процесуальних актів ФССП фактичними виконавцями Утримання грошей аліментщика на користь стягувача відбуваються на базі процесуальних актів ФССП фактичними виконавцями. Такими можуть бути співробітники підприємства-роботодавця, банків та інших організацій.

Якщо відсутня заборгованість, то щомісяця з рахунків аліментщика списується сума, зазначена в рішенні суду в якості аліментні плати.

При наявності заборгованості та відмови від її добровільного погашення судові пристави вправі утримувати до 70% від загальних доходів платника.

Якщо ФССП передає копію постанови за місцем роботи боржника, то списання та переказ коштів проводиться бухгалтерією підприємства.

При наявності зарплатної банківської картки така постанова може бути передано безпосередньо в банк. Тоді утримання і переказ коштів здійснюється банківськими працівниками.

величина платежів

Точний розмір щомісячних списань залежить від: Точний розмір щомісячних списань залежить від:

  • наявності боргу позовів про аліменти стягненням;
  • встановленого судом розміру і способу аліментних виплат (в пайовому, процентному співвідношенні, в твердій формі);
  • кількості дітей, на яких одночасно стягуються аліменти.

При частковому (відсотковому) стягнення величина виплат становить:

  • на 1-ї дитини - ¼ або 25% доходу;
  • на 2-х - 1/3 або 33%;
  • на 3-х і більше - ½ або 50%.

При цьому загальний обсяг стягнень для нащадків від різних шлюбів поділяється на кількість містяться дітей.

Тобто, якщо у людини є троє дітей від різних шлюбних союзів, то ½ його доходу ділиться на 3. І отримуємо, що на кожну дитину припадає по 1/6 частці заробітку чи іншого доходу.

Відео про те, як подавати виконавчий лист судовим приставам ФССП.

Увага! У зв'язку з останніми змінами в законодавстві, юридична інформація в даній статті могла застаріти! Наш юрист може безкоштовно Вас проконсультувати - напишіть питання в формі нижче:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online