Ухилення від сплати аліментів та можливі наслідки

  1. Що необхідно знати про заборгованість?
  2. Як стягнути неустойку?
  3. Яка передбачена відповідальність за злісне ухилення?
  4. Кримінальна відповідальність
  5. Позбавлення батьківських прав

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У сучасному житті часто зустрічаються ситуації, коли один з батьків недобросовісно ставиться до виконання своїх обов'язків по відношенню неповнолітньої дитини У сучасному житті часто зустрічаються ситуації, коли один з батьків недобросовісно ставиться до виконання своїх обов'язків по відношенню неповнолітньої дитини.

Недбайливі батьки використовують найрізноманітніші способи: приховують доходи, не визнають батьківства, неофіційно оформляються на роботі. В цьому випадку утворюється заборгованість, стягнути яку можна, звернувшись в службу судових приставів.

Що необхідно знати про заборгованість?

Виплата може проводитися на підставі трьох документів: Виплата може проводитися на підставі трьох документів:

  • мирну угоду;
  • судовий наказ;
  • виконавчий лист.

Якщо платник не виконує умов, зазначених в документах, мова йде про заборгованість. Останній день сплати - це останній робочий день місяця, за який нараховано матеріальну допомогу.

Якщо аліментних борг виник з вини платника, розрахунок проводитиметься за весь період. Якщо платник зможе довести в суді, що заборгованість виникла через поважну причину, суд вправі звільнити відповідача від сплати утворилася суми. Це може бути:

  • тяжка хвороба,
  • складне матеріальне становище в сім'ї,
  • відсутність роботи,
  • невиплата заробітної плати.

Суду необхідно подати документи, що підтверджують причину, по якій не виплачувалися аліменти.

Розмір заборгованості розраховує представник служби судових приставів-виконавців. Всі розрахунки засновані на сумі, яка вказана:

  • в договорі,
  • в рішенні суду.

Якщо необхідно визначити розмір боргу по аліментах за період, коли платник офіційно не був працевлаштований, не мав інших джерел фінансових надходжень, для розрахунків використовують показник середньої заробітної плати, що діє на момент стягнення аліментних боргу.

Сума боргу не може порушувати інтересів, як неповнолітню дитину, так і платника. В іншому випадку сторона, чиї інтереси не були враховані, має юридичне право звернутися до суду.

За підсумками судового засідання сума боргу буде визначена як фіксована сума з урахуванням усіх нюансів:

  • фінансове становище кожної зі сторін,
  • сімейний стан.

Таким чином, можна домогтися відшкодування матеріальних витрат на лікування дитини, придбання дорогих речей або річного, оздоровчого відпочинку. У цьому випадку разом з позовною заявою необхідно надати документи, що підтверджують фінансові витрати: чеки, квитки.

Більш докладно про те, який пакет документів слід зібрати і які ще зробити кроки, можна прочитати тут .

Як стягнути неустойку?

Як правило, суд постановляє погашати заборгованість щомісячно рівними сумами Як правило, суд постановляє погашати заборгованість щомісячно рівними сумами. Однак якщо платник ухиляється від виконання судового рішення, позивач має право додатково стягнути неустойку за аліментами.

Детальніше про розміри пені можна дізнатися в статті 115 Сімейного кодексу Росії. Законодавством визначено, що неустойка становить 0,5% від загальної суми аліментного обов'язку за кожен день несплати.

Якщо батьки укладають мирову угоду, розмір неустойки може бути обговорений в індивідуальному порядку, але він може бути збільшений і ніяк не зменшений.

Для стягнення неустойки, необхідно звернутися до мирового судді за місцем проживання боржника з позовною заявою.

Якщо остаточна сума пені занадто велика, відповідач може звернутися до суду з проханням зменшити її розмір. Якщо суд задовольнить заяву платника, одержувача не буде повернута державне мито.

Саме тому фахівці рекомендують при складанні позовної заяви про стягнення неустойки враховувати:

  • суму неустойки,
  • матеріальне становище відповідача.

Якщо розмір пені досить високий, краще відразу вказати в заяві про зниження суми неустойки, як це зробити читайте тут .

Яка передбачена відповідальність за злісне ухилення?

Ухилення від виплат, визнане злісним, - це систематичне, тривалий, умисне ухилення від виплати фінансової допомоги неповнолітнім дітям, незважаючи на неодноразові попередження про караності, а також умисне приховування інформації, необхідної для стягнення аліментів Ухилення від виплат, визнане злісним, - це систематичне, тривалий, умисне ухилення від виплати фінансової допомоги неповнолітнім дітям, незважаючи на неодноразові попередження про караності, а також умисне приховування інформації, необхідної для стягнення аліментів.

Кваліфікувати діяння, як злісне вправі виключно судові органи. При цьому позовну заяву може бути подано проти одного з батьків або усиновителя, однак, піклувальники та опікуни суб'єктами даного злочину бути не можуть.

Передбачені заходи відповідальності детально висвітлені тут .

Кримінальна відповідальність

Платник, який злісно ухиляється від сплати аліментів і не виконує умов договору і судового рішення, може бути притягнутий до кримінальної відповідальності Платник, який злісно ухиляється від сплати аліментів і не виконує умов договору і судового рішення, може бути притягнутий до кримінальної відповідальності.

Про це сказано в статті 157 Кримінального кодексу Російської Федерації. В даному випадку відповідача буде призначено покарання у вигляді виправних робіт на строк не менше ніж на рік.

Залучити платника до кримінальної відповідальності можна в тому випадку, якщо стягнення матеріальної допомоги відбувається на підставі судового рішення. Якщо відповідач виплачує аліменти на підставі договору, законодавством не передбачена кримінальна відповідальність в цьому випадку.

Поняття «злісний» по відношенню до відповідача розглядається судом лише при наявності певних факторів:

  • кілька офіційних попереджень про можливу кримінальну відповідальність;
  • несплата аліментів на протязі довгого часу;
  • наявність судимості за аналогічний злочин.

Для того, щоб залучити людини до кримінальної відповідальності за злісне ухилення від сплати аліментів, необхідно двічі попередити відповідача про покарання протягом півроку.

Якщо ви хочете залучити платника до кримінальної відповідальності, вам слід:

  • підготувати заяву,
  • звернутися з ним до приставу, який веде дане виконавче провадження.

Позбавлення батьківських прав

Питання про позбавлення батьківських прав докладно прописані в статтях 69 і 70 Сімейного кодексу Росії Питання про позбавлення батьківських прав докладно прописані в статтях 69 і 70 Сімейного кодексу Росії. Прийняти відповідне рішення може тільки суд.

Ініціатором може виступити один з батьків, якщо другий з батьків не виконує своїх обов'язків по вихованню неповнолітнього дитини.

Підстав для позбавлення батьківських прав існує кілька, одним з таких є злісне ухилення від сплати фінансової допомоги.

Позбавлення батьківських прав - це крайня, досить непопулярний захід і кожен юрист віднесе таку справу до категорії складних. Якщо ви прийняли рішення позбавити батьківських прав боржника, краще залучіть кваліфікованого юриста, який спеціалізується на сімейному праві.

Тільки так ви зможете надати суду грамотно складене позовну заяву, де будуть викладені всі факти, що свідчать про необхідність вжиття таких дій, як це зробити юридично грамотно читайте тут .

Що необхідно знати про заборгованість?
Як стягнути неустойку?
Яка передбачена відповідальність за злісне ухилення?
Що необхідно знати про заборгованість?
Як стягнути неустойку?
Яка передбачена відповідальність за злісне ухилення?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online