Термін позовної давності по аліментах на дітей після 18 років

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Утримувати спільних дітей - це завдання обох батьків, проте іноді батько чи мати не прагнуть до добровільного забезпечення свого потомства. У цьому випадку дитина має всі права для судового стягнення аліментних платежів. Реалізувати його він може як самостійно, так і через другого з батьків (або опікунів). Однак виникає питання: чи є термін позовної давності по аліментах, після закінчення якого стягнення стає неможливим?

01

Позовна давність і сімейне право

Під терміном позовної давності розуміється максимальний період часу, коли можлива судовий захист у разі порушення прав позивача. Після того, як він закінчиться, подача позову стає неможливою.

Однак в сімейному праві таке поняття не застосовується, тому аліменти підлягають стягненню в будь-який момент. Єдине обмеження представлено у вигляді присікати терміну, який поширюється на дітей. Вони втрачають право на отримання аліментних виплат після досягнення повноліття, за винятком учнів (студенти очних відділень можуть розраховувати на отримання виплат аж до 23-річного віку) і дітей-інвалідів (при збереженні непрацездатності аліменти їм виплачуються безстроково).

Вони втрачають право на отримання аліментних виплат після досягнення повноліття, за винятком учнів (студенти очних відділень можуть розраховувати на отримання виплат аж до 23-річного віку) і дітей-інвалідів (при збереженні непрацездатності аліменти їм виплачуються безстроково)

Варто пам'ятати, що нараховувати аліменти починають тільки після подачі позову або отримання виконавчого листа. І якщо дитина стала повнолітньою до цього моменту, він втрачає право на аліментні платежі. Однак наявна заборгованість після 18 років залишається за платником аліментів і підлягає погашенню в добровільному або примусовому порядку (через суд).

Якщо аліменти призначені, але відповідач не провадить виплати або виплачує не цілком, заборгованість можна стягнути в судовому порядку. Одержувач має право подати позов на борги за останні 3 роки. А якщо стягнення аліментів за виконавчим листом не вдалося провести з вини відповідача, суд може стягнути всю заборгованість, в тому числі понад установлений трирічного терміну. Крім того, позивач матиме право зажадати не тільки аліменти, але і неустойку, розмір якої становить 0,5% за кожен день прострочення виконання аліментних зобов'язань.

02

Чи можна стягнути аліменти за минулі терміни?

Можна, при цьому максимальний термін становить 3 роки, що передували даті звернення до суду. Втім, для цього необхідне дотримання двох умов:

  • Одержувач або його представник (другий батько / опікун) робив дії, щоб стягнути аліменти, і має докази цього (як такі найчастіше виступають свідчення або листування з відповідачем).
  • Відповідач ухилявся від добровільного виконання зобов'язань, що виникли після розлучення, що призвело до необхідності захищати права позивача в суді.

Відповідач ухилявся від добровільного виконання зобов'язань, що виникли після розлучення, що призвело до необхідності захищати права позивача в суді

Якщо суд визнає докази вичерпними, аліменти будуть розраховані з моменту виникнення прав на них, але не більше ніж за 3 роки, що передували подачі позову.

03

Позовна давність по аліментах, що нараховуються за виконавчим листом

У разі, коли право на аліментні виплати було встановлено в судовому порядку, одержувачу видається виконавчий лист. Стягнення по ньому може здійснюватися протягом 3 років після закінчення зобов'язань відповідача. При цьому, якщо платником аліментів ухиляється від виплати або виплачує неповну суму, заборгованість стягується без терміну давності. Таким чином, уникнути виплат, дочекавшись закінчення позовних термінів, не вдасться. Однак якщо одержувач не висував виконавчий лист сам, навмисно, через забудькуватість чи іншої причини, то він втрачає право на отримання аліментів після закінчення терміну дії виконавчого листа.

Втрата або знищення виконавчого листа не тягне за собою втрати прав на аліменти. Втрачений виконавчий лист можна відновити, звернувшись до судового органу, який його видав. Якщо ж у втраті документів винні посадові особи, приставів або бухгалтера за місцем роботи платника, їм загрожує штраф.

В якості виконавчого листа може виступати не тільки судовий документ, а й посвідчену згоду, добровільно укладену між одержувачем (або його представником) і платником аліментів. Термін його дії обчислюється з моменту укладення або з дати, зазначеної в угоді.

04

Термін позовної давності по аліментах після розлучення

При розлученні подружжя часто оформляють аліменти не відразу, а через деякий час. Причин тому багато: стрес від зруйнованого шлюбу, надія на сумлінну підхід до змісту дітям, бажання самостійно забезпечувати дитину. Однак якщо все ж треба було звернутися до суду з позовом, щоб примусити колишнього чоловіка виплатити аліменти, це можна зробити протягом трирічного терміну, але не пізніше, ніж дитина стане повнолітнім або дієздатним.

05

Як встановлюється розмір аліментів?

При добровільному ув'язненні угоди батьки можуть самостійно домовитися про розмір і сумі щомісячних аліментних платежів, а також про умови, коли вони можуть бути змінені.

Однак якщо укласти угоду не вдалося, за них це питання буде вирішувати суд. Відповідно до Сімейного Кодексу, а точніше його 81 статті, величина аліментів встановлюється в певній частці щомісячного доходу (якщо відповідач отримує офіційну зарплату, пенсію або регулярний дохід в іншій формі), або у вигляді твердої суми (при нерегулярному характері заробітку або отримання зарплати в іноземній валюті ).

На утримання дітей необхідно перераховувати наступну частку щомісячного заробітку:

  • 25% на одну дитину,
  • 33% на двох дітей,
  • 50% на трьох і більше дітей.

Аналогічний розмір змісту виплачується і для інших категорій одержувачів аліментів, наприклад, непрацездатних батьків або подружжя. При цьому максимально може утримуватися не більше 70% всіх заробітків, а суми понад цей переходять в заборгованість і утримуються після того, як закінчаться аліментні зобов'язання. Аналогічна ситуація і з аліментами, встановленими в твердій сумі: всі платежі, які були виплачені в повному обсязі, залишаються за відповідачем в якості заборгованості і підлягають стягненню.

Якщо співробітник відправляється у відпустку за свій рахунок, у нього все одно залишається зобов'язання виплатити аліменти за цей період, так як необхідність утримувати неповнолітніх дітей, які не залежать від наявності необхідних засобів.

Освіта заборгованості по аліментах можливо не тільки при несумлінному ставленні платника до виконання зобов'язань по їх сплаті, але і в ситуації, коли він змінює роботу. Якщо у попереднього роботодавця був виконавчий лист на утримання аліментів , Він повинен переслати його приставам, щоб вони передали його на нове робоче місце. Однак цей процес може затягнутися, і в результаті відрахування будуть виконані із затримкою. У цьому випадку спочатку утримуються поточні суми і тільки після цього сума заборгованості. При цьому максимальний розмір утримання не повинен перевищувати встановлену законом частку в 70% зарплати.

06

Перегляд встановленого судом розміру аліментів

У ситуації, коли у платника відбулася істотна зміна життєвих обставин, він має право подати позов про зміну величини і порядку аліментних виплат. Однак варто пам'ятати, що повного припинення зобов'язань по аліментах домогтися неможливо навіть при втраті працездатності, вихід на пенсію або зміні сімейного стану. Обставинами, які припиняють такі зобов'язання, можуть виступати:

  1. 1. Досягнення дитиною повноліття або дієздатності;
  2. 2. Усиновлення або удочеріння дитини;
  3. 3. Відновлення працездатності батьків, повнолітніх дітей або колишньої дружини.
  4. 4. Смерть одержувача або платника аліментів.

07

Стягнення аліментів після подачі позову

Після винесення судом рішення про стягнення аліментних платежів позивачеві буде виданий на руки виконавчий лист, який необхідно передати приставам, в бухгалтерію за місцем роботи платником аліментів або в ПФР (якщо відповідач отримує пенсію).

Звернення в ССП є найбільш надійним, але і більш довгим процесом. Порядок дії приставів:

  1. 1. платником аліментів запрошують на усну бесіду, щоб роз'яснити порядок оплати аліментів.
  2. 2. Після бесіди здійснюється передача виконавчого листа в бухгалтерію за місцем роботи або в ПФР.
  3. 3. При відсутності виплат пристави направлять письмові запити в різні інстанції і банківські установи, щоб з'ясувати грошове і майнове становище відповідача.
  4. 4. У разі виникнення заборгованості на майно і рахунки неплатника буде накладено арешт. Арештоване майно буде реалізовано при несплаті боргу, виручені кошти підуть на покриття заборгованості перед позивачем, боргу по пені, неустойки, а також накладених штрафів. Залишок буде переданий відповідачу.
  5. 5. Якщо платником аліментів ховається або відсутні відомості про його місцезнаходження, він оголошується в розшук. Крім того, боржнику обмежується можливість закордонних поїздок до моменту повної оплати заборгованості.

Однак виникає питання: чи є термін позовної давності по аліментах, після закінчення якого стягнення стає неможливим?
Чи можна стягнути аліменти за минулі терміни?
Як встановлюється розмір аліментів?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online