Стягнення аліментів за минулий період часу - судова практика, позовна заява, зразок, рішення, проводиться в межах, на підставі угоди про сплату

  1. терміни
  2. Чи можливо стягнення аліментів за минулий період часу
  3. Як розрахувати суму
  4. порядок вимоги
  5. первинне звернення
  6. повторне звернення
  7. Необхідні документи
  8. Судові рішення і практика
  9. Можливість мирної угоди
  10. Відмінність від заборгованості і інших позовів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У деяких ситуаціях, коли платник явно ухиляється від сплати аліментів або будь-яких інших осіб, потенційний одержувач може подати заяву в суд для вирішення цього питання.

Залежно від обставин розгляду справи суд може постановити різні форми компенсації понесених збитків. Крім безпосереднього призначення подальшої виплати аліментів може бути оформлено позовну заяву на стягнення аліментів за минулий період, і такі вимоги також можуть задовольнятися судовими органами при наявності відповідних підстав.

Однак для початку слід розібратися в тому, як виглядає судова практика по стягненню аліментів за минулий період і яким чином оформлюються відповідні позовні заяви.

терміни

Відповідно до чинного законодавства виплата аліментів повинна здійснюватися з моменту розлучення, але є і такі ситуації, при яких накладення аліментів здійснюється ще під час перебування подружжя у шлюбі, так як один з них може просто не жити разом з дитиною.

Незалежно від обставин, вимога, пов'язане з компенсацією аліментів, має ґрунтуватися на вільній договорі, укладеному між сторонами, або рішенні судового органу.

Автоматично зобов'язання за такими виплатами знімається з особи в наступних ситуаціях:

  • дитина була усиновлена;
  • дитина досягла повноліття або знайшов дієздатність відповідно до судового рішення;
  • одна зі сторін померла;
  • з боку дитини по відношенню до батька було скоєно умисне правопорушення.

Якщо сторони прийшли між собою згоди, то в такому випадку подібні виплати в принципі можуть не виплачуватися і по будь-яким іншим причинам, які вказуються в складеному документі. Найчастіше цією умовою виявляється якийсь певний термін або ситуація, наприклад, поява у дитини місця отримання прибутку.

Крім усього іншого, в певних ситуаціях аліментні виплати можуть бути скорочені з наступних причин:

  • платник втратив місце працевлаштування, став інвалідом або досяг пенсійного віку;
  • обсяг аліментних виплат занадто великий для того, щоб забезпечити виконання потреб дітей;
  • у дитини з'явився власний джерело прибутку;
  • батько, який залишився з дітьми, одружився з іншою особою, але дитини не всиновлювали.

Чи можливо стягнення аліментів за минулий період часу

Обов'язок, пов'язана з виплатою аліментів, настає після моменту остаточного розірвання шлюбу між батьками. Наприклад, в перший час мати могла нормально обходитися і без отримання виплат з боку батька, але згодом втратила роботу і для забезпечення дітей їй знадобилася матеріальна допомога.

У такій ситуації вона має можливість оформити позов для компенсації аліментів з батька, але в будь-якому випадку виплати можна отримати не більше ніж за останні три роки, які в законодавстві розглядаються як термін позовної давності. Якщо ж позивач подає не перший позов даного роду, то в подібних ситуаціях трирічний термін за нього розглядатися вже не буде.

Стягнення аліментів після досягнення нею повноліття також передбачається, але в даному випадку позов повинен подаватися самою дитиною, а період позовної давності як і раніше буде обмежуватися трьома роками.

Стягнення аліментів після досягнення нею повноліття також передбачається, але в даному випадку позов повинен подаватися самою дитиною, а період позовної давності як і раніше буде обмежуватися трьома роками

Якщо раніше вже подавалася заява про стягнення, але платник так і не почав перераховувати аліменти, у дитини є право вимагати і цю суму з додатковим нарахуванням на неї відповідної неустойки

Як розрахувати суму

В процесі стягнення аліментів за минулий період передбачається безліч варіантів обчислення. Якщо раніше суд вже виносив рішення або між сторонами укладався договір, а сума аліментів була встановлена ​​до виплати у твердій сумі, то в такому випадку загальний обсяг платежів розраховується шляхом поєднання всіх невиплачених коштів.

Якщо ж заяву на отримання аліментів подається вперше або раніше розрахунок не був проведений, а була лише встановлена ​​процентна виплата від зарплати, то в такому випадку передбачається лише два варіанти розрахунку.

При першому способі батько надається довідку про доходи за певний період, внаслідок чого з нього затребується відповідна оплата або ж береться просто середня зарплата по регіону, і вже відповідно до неї визначається конкретна сума боргу.

Виплати в частці від прибутку Сімейним Кодексом встановлено такі:

1 дитина

25% прибутку. 2 дитини 33% прибутку. 3 і більше дітей 50% прибутку.

При виникненні заборгованості на неї починає нараховуватися неустойка, яка збільшує суму боргу на 0.5% за кожен день.

порядок вимоги

Залежно від порядку вимоги аліментів змінюються права і можливості одержувача, пов'язані із забезпеченням його конкретними сумами компенсації.

первинне звернення

При первинному стягнення аліментів цілком достатньо просто скласти позовну заяву з відповідною вимогою і дочекатися рішення суду. Після винесення даного рішення його потрібно буде надати службі приставів, яка проведе самостійно розрахунок конкретної заборгованості і почне виконавче провадження, внаслідок чого знайде платника і надасть йому повідомлення про необхідність початку платежів.

Також ними можуть бути спрямовані документи, відповідно до яких аліменти повинні будуть стягуватися за місцем роботи платника, і всі відрахування замість нього будуть здійснюватися роботодавцем. При наявності серйозної заборгованості або регулярного ігнорування термінів виплати майно платника може бути заарештовано.

Крім усього іншого, злісні неплатники можуть позбутися батьківських прав при подачі відповідної заяви платника до суду.

повторне звернення

При повторній подачі заяви на виплату аліментів спочатку потрібно звернутися до служби приставів і отримати довідку, що підтверджує наявність відповідної заборгованості з розрахунком суми боргу.

Тільки при отриманні цього документа можна буде звертатися в суд, і після отримання позитивного рішення потрібно буде знову відправитися до судових приставів для повторного проведення виконавчого провадження, що стосується вже не виплати аліментів, а компенсації заборгованості, що передбачає можливість використання більш жорстких заходів, включаючи арешт майна з подальшою забороною йому можливості залишати країну.

При наявності розрахунку аліментів у твердій сумі в процесі розрахунку заборгованості повинна враховуватися їх щорічна індексація, в той час як при призначенні платежу в частці від прибутку проведення перерахунку не потрібно.

Необхідні документи

Подаючи позовну заяву на виплату аліментів, потрібно надати наступні документи:

  • паспорт позивача;
  • документи на дітей;
  • свідоцтво про сімейний стан;
  • копію судового рішення або укладений між сторонами договір про виплату документів;
  • довідка, отримана від органу домоуправління, відповідно до якої буде підтверджуватися факт проживання позивача разом з дитиною;
  • свідоцтва, які підтверджують спроби зв'язатися з відповідачем для досудового врегулювання питання;
  • приблизний розрахунок необхідної суми аліментів;
  • Довідка про доходи.

Відповідно до чинного законодавства при подачі таких заяв позивачеві не потрібно оплачувати державне мито, і замість нього її виплатить відповідач

Судові рішення і практика

Діюча судова практика вказує на те, що стягнути кошти за вже минулий період досить складно, якщо позивач звертається до суду вперше. Незважаючи на те, що нормами законодавства передбачається термін позовної давності, що дорівнює трьом рокам, на ділі це реалізується досить рідко.

Також труднощі виникають при проведенні точного розрахунку аліментів, а крім цього позивачам нерідко складно привести докази, що підтверджують необхідність отримання цих виплат. Саме тому аліменти часто починають стягуватися з першого дня подачі заяви.

При повторному стягнення аліментів вимоги про виплату коштів за минулий період ніколи не обертаються відмовою, але в такій ситуації позивач повинен буде вкрай щільно співпрацювати зі службою судових приставів, тому що саме від їх дій буде залежати сам факт виплати боргу, його сума і терміни.

Можливість мирної угоди

Мирна угода являє собою найбільш зручний і цивілізований варіант, при якому обоє батьків самостійно домовляються про те, в якому порядку буде міститися дитина. Будь-яких обмежень до таких договорів законом не передбачається.

Сімейний Кодекс не містить у собі вимоги щодо обов'язкової нотаріальної форми подібних угод, але відповідно до діючих норм цього кодексу при наявності запевнення папери в нотаріуса їй присвоюється сила повноцінного виконавчого листа.

Після укладення такого договору між сторонами не тільки приймаються взаємовигідні умови, але ще і визначається можливість подальшого стягнення виплат, тому що при наявності такого договору можливість вимоги аліментів за минулий період часу відсутня.

Відмінність від заборгованості і інших позовів

Стандартне заяву про стягнення аліментів вказується в якості вимоги про майбутнє накладення на відповідача обов'язки у вигляді виплати аліментів з визначенням їх розмірів, термінів і періодичності оплати, причому найчастіше таке заява подається разом з вимогою про розірвання шлюбу.

При подачі заяви з вимогою про виплати аліментів за минулий період вкрай важливо довести, що раніше вже неодноразово проводилися спроби звернення до відповідача, в яких пропонувалося йому виконати свої обов'язки, але при цьому він продовжував ухилятися і ігнорувати зазначені вимоги, а якщо навіть виплачував якісь то кошти, то вони були вкрай незначними.

Особливо важливо підтвердити факт свого звернення до платника, а також наявність відмови або бездіяльності з його боку. В ідеалі краще всього зафіксувати прохання, зробивши її письмово або використавши для цього будь-які інші інструменти.

Заява-відмова від аліментних виплат

Позовна заява про стягнення аліментів у твердій грошовій сумі на дитину

Якщо вимога не передбачало матеріальну форму, як це трапляється в більшості випадків, а було заявлено усно, то в такому випадку це не буде розглядатися судом як доказ, але при цьому можна знайти людей, які можуть виступити в якості свідків такої бесіди або ж скористатися роздруківкою часу телефонних дзвінків.

Завантажити позовну заяву про стягнення аліментів на дитину в шлюбі

Завантажити зразок позовної заяви про стягнення заборгованості по аліментах

Для всіх аліментів за минулий час термін стягнення є загальним і відповідно до чинного законодавства становить три роки. Розрахунок цього терміну здійснюється на дату безпосередньо звернення до судових органів, яка визначається як момент здачі позову в канцелярію. Стягнення коштів за більш ранні періоди здійснюється тільки у виняткових випадках, коли позивач не знав і навіть не мав можливості дізнатися про порушення його прав.

Крім усього іншого, не варто плутати стягнення аліментних коштів за минулий період з стягненням заборгованості, тому що головною особливістю останньої є вже готове наявність акта, відповідно до якого боржник повинен був відправляти певні грошові суми.

Звернення стягнення на предмет застави - поширена ситуація в разі несвоєчасного погашення кредиту, якщо договором передбачено заставу.

Як проводиться реалізація заставленого майна, на яке звернено стягнення, читайте тут .

Чи можливо стягнення аліментів на повнолітнього дитини-студента, пояснюється в цієї статті .

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online