Розлучення під час вагітності дружини через ЗАГС і через суд

  1. Розлучення з вагітною дружиною через ЗАГС
  2. Процедура розірвання шлюбу в судових органах
  3. Право на аліменти при вагітності

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

До розлучення сьогодні не прийнято ставитися як до чогось поганого. Переступаючи поріг РАГСу, всі закохані люди мріють про щасливого спільного життя. Але проживши деякий час разом, практично половина сімейних пар приходить до нелегкої рішення про необхідність розірвання шлюбу. Розставання зі своєю другою половинкою завжди складний в емоційному плані процес. Ну а якщо відбувається розлучення під час вагітності дружини, тоді він стає болісним подвійно, адже хвилювання, які відчуває при цьому майбутня мама, не найкращим чином позначаються на її малюка. Розірвання сімейних відносин в період вагітності дружини - не така вже й рідкість. Російське сімейне законодавство в таких випадках завжди захищає права майбутніх матерів.

Відповідно до ст Відповідно до ст. 17 Сімейного кодексу РФ, чоловік не може розлучитися, якщо дружина вагітна і не дає на розірвання шлюбу своєї згоди. Позбавлений він можливості затівати шлюборозлучний процес і протягом 12 місяців після народження їхньої спільної з дружиною малюка. Однак на жінку такі обмеження не поширюються. За наявності поважної причини вона може подавати документи на розлучення , Перебуваючи в цікавому положенні і відразу після пологів. Її право на офіційне припинення шлюбу буде реалізовано навіть при відсутності згоди подружжя. Згідно п. 2 ст. 48 Сімейного кодексу, якщо дитина народилася протягом 300 днів після розлучення матері, його батьком вважається її колишній чоловік, тому розірвання сімейних відносин під час вагітності дружини не позбавляє чоловіка від зобов'язань перед нею і їх з'явилися на світ малюком.

Розлучення з вагітною дружиною через ЗАГС

Розлучення при вагітності може проводитися як через органи ЗАГС, так і через суд Розлучення при вагітності може проводитися як через органи ЗАГС, так і через суд. подружжя розведуть через ЗАГС , Якщо вони обидва згодні на припинення шлюбних відносин і у них не підростають неповнолітні діти. Відсутність згоди чоловіка на розлучення з вагітною і наявність у пари хоча б одну неповнолітню дитину є приводом для початку шлюборозлучного процесу через суд . Документи для розлучення в органи РАГСу і в суд знадобляться різні.

Для розлучення через ЗАГС потрібні будуть наступні документи:

  • заяву про розлучення, складене і підписане обома подружжям;
  • паспорта (оригінали та копії);
  • свідоцтво про укладення шлюбу (оригінал);
  • квитанція про сплату державного мита.

Розірвання шлюбу через РАГС здійснюється протягом одного календарного місяця з дня подачі подружжям заяви. Якщо протягом 30 днів подружжя не змінять свого рішення, їм видадуть свідоцтво про розірвання шлюбу, а в паспортах проставлять відповідні позначки. Слід розуміти, що в компетенцію РАГСів не входить вирішення питань, пов'язаних з нарахуванням аліментів і розділом майна, тому всі ці проблеми розлучається подружжя потрібно врегулювати самостійно. Кращим виходом в даній ситуації стане укладення добровільних письмових угод про розподіл спільно нажитого в шлюбі майна (якщо таке є) і про виховання і матеріальному змісті малюка, який повинен народитися у пари. Якщо чоловік не погоджується врегулювати ці питання мирним шляхом, тоді майбутній мамі доведеться вирішувати їх в судовому порядку.

Процедура розірвання шлюбу в судових органах

Процедура розірвання шлюбу в судових органах

Для розірвання шлюбу під час вагітності через суд жінці знадобляться:

  • позовну заяву про розлучення, в якому заявник (вагітна жінка) повинна вказати всі свої вимоги до чоловіка (розділ майна, вирішення питань про нарахування аліментів);
  • свідоцтво про реєстрацію шлюбу;
  • паспорт заявника;
  • квитанція про сплату держмита;
  • довідка про вагітність з жіночої консультації (якщо майбутня мама збирається вимагати від чоловіка аліменти на своє утримання);
  • свідоцтва про народження дітей;
  • довідка про доходи з місця роботи чоловіка (на підставі цього документа суд буде приймати рішення про нарахування аліментних виплат);
  • шлюбний договір (якщо є);
  • опис речей, придбаних в шлюбі, документи на рухоме і нерухоме майно, яким володіють подружжя (при необхідності поділу майна).

Перше судове засідання відбудеться приблизно через місяць після того, як документи будуть подані позивачем до суду. У разі коли суддя визнає за можливе примирення пари, він може дати їй термін до трьох місяців на ліквідацію конфлікту. Якщо після закінчення цього часу дружина або обоє не змінять свого рішення, їх розведуть по стандартній процедурі. Розлучення з ініціативи вагітної дружини буде здійснений судом навіть тоді, коли її чоловік буде виступати проти припинення їх подружніх відносин. Чоловік теж може подати до судових органів позов про розлучення з вагітною дружиною, проте його заява буде задоволено лише в тому випадку, якщо дружина теж хоче розлучитися. Якщо ж в ході шлюборозлучного процесу жінка, яка готується стати матір'ю, спочатку погодиться на припинення сімейних відносин, а потім змінить своє рішення, тоді справа автоматично закриється і позов її чоловіка буде відхилений. Подати повторний позов на розлучення він зможе тільки за умови, якщо вагітність дружини виявиться перерваної, або після досягнення дитиною одного року.

Право на аліменти при вагітності

У суспільстві прийнято вважати, що аліментні виплати при розлученні покладені тільки неповнолітнім дітям У суспільстві прийнято вважати, що аліментні виплати при розлученні покладені тільки неповнолітнім дітям. Однак ця думка є помилковим. Жінка, яка перебуває в цікавому положенні, є незахищеною стороною, тому при розлученні з чоловіком вона має право вимагати з нього аліменти на своє утримання на весь час вагітності і на післяпологовий період аж до досягнення дитиною трирічного віку (п. 1 ст. 90 Сімейного кодексу) .

Майбутня мама не може бути позбавлена ​​права на утримання від чоловіка, навіть якщо вона є матеріально забезпеченої і не потребує фінансової підтримки.

Це пояснюється тим, що під час вагітності та в період виховання малюка у неї з'являться потреби в додаткових витратах, покривати які в рівній мірі зобов'язані обоє батьків.

Зважившись на розлучення під час вагітності, подружжя може укласти письмову угоду з приводу розміру аліментів. Якщо вирішити це питання мирним шляхом їм не вдалося, тоді розмір аліментів, які будуть відраховуватися з доходів батька дитини на користь його вагітної колишньої дружини, буде встановлено в ході судових засідань. При визначенні суми аліментних виплат суддя буде керуватися Сімейним кодексом РФ. Відповідно до ст. 91 згаданого документа, розмір аліментів розраховується судом з урахуванням матеріального та сімейного стану обох сторін. Зміст вагітним присуджується щомісяця і у фіксованій сумі. При цьому сума повинна бути достатньою, щоб забезпечити майбутній мамі гідний рівень життя.

Необхідно враховувати, що статті Сімейного кодексу, що захищають права майбутніх матерів при розлученні, відносяться тільки до офіційно зареєстрованим сімейним спілкам. Якщо ж пара живе в цивільному шлюбі, тоді вагітна жінка не може претендувати на матеріальне утримання в разі розриву відносин з біологічним батьком малюка. Змусити колишнього цивільного чоловіка виплачувати аліменти вона зможе тільки після того, як його батьківство буде доведено спеціальними тестами, а це вельми клопітка і витратна справа.

Ситуацій, коли вагітна дружина хоче розірвати шлюб, не так вже й мало. Причини, що штовхають жінок на це, можуть полягати як в нерозумінні з боку чоловіка, так і в його погане ставлення, зради, пристрасті до алкоголю і наркотиків. Пережити розлучення під час вагітності дуже складно в моральному плані, і жінці необхідно в цей непростий період заручитися підтримкою близьких їй людей, які допоможуть гідно перенести їй всі неприємності, пов'язані з процесом розлучення. І не варто відмовлятися від послуг досвідченого адвоката. Фахівець не тільки проконсультує майбутню маму з усіх питань, пов'язаних з розірванням шлюбу, але і зможе представляти її інтереси в суді.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online