Неустойка по аліментах ст 333 гк

  1. Що таке неустойка
  2. Подача позову і розрахунок неустойки по аліментах
  3. Оцініть статтю

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Згідно ст

Згідно ст. 80 СК РФ «батьки зобов'язані утримувати своїх неповнолітніх дітей», навіть якщо вони розривають шлюбний союз. В такому випадку турбота про дитину в матеріальному плані проявляється у вигляді сплати аліментів стороною, припиняє проживання в сім'ї. Як свідчить та ж ст. 80 СК, «батьки мають право укласти угоду про сплату аліментів. У разі якщо батьки не надають зміст своїм неповнолітнім дітям, аліменти стягуються з батьків у судовому порядку ». Тобто існує два способи виплат по аліментах: добровільний і примусовий.

Однак навіть судова ухвала не завжди є гарантією своєчасного і регулярного надходження аліментів на утримання дитини від другого батька. У разі прострочення виплат боржнику нараховується неустойка по аліментах (Згідно ст. 115 СК РФ).

Що таке неустойка

Відповідно до 330 ст. ГК РФ неустойкою є «певна законом чи договором грошова сума, яку боржник зобов'язаний сплатити в разі прострочення виконання». Якщо говорити про аліменти, неустойкою називаються штрафні санкції, які нараховуються за певний період несплати грошей.

У певних випадках допускається зменшення розміру неустойки. Цей пункт регламентується 333 ст. ГК. Однак справи, пов'язані із заборгованістю по аліментах, будуть винятком і не потраплять під дію ст. 333 ГК.

Сімейне право визначає наступні види неустойки:

  • договірна. визначається світовим угодою про аліменти , Якщо таке було складено батьками. У подібному документі прописуються стягнення в разі тривалої відсутності аліментів. Сімейний кодекс не встановлює максимального значення штрафів, а тому про їх сумі батьки домовляються самостійно;
  • законна. Регламентується така неустойка по аліментах ст. 115 СК РФ. Її другий пункт стосується ситуацій, коли нарахування аліментів відбувалося за рішенням суду, і говорить: «винну особу сплачує одержувачу аліментів неустойку в розмірі однієї другої відсотка від суми невиплачених аліментів за кожен день прострочення». У цьому ж пункті сказано: «одержувач має право стягнути всі завдані простроченням збитки в частині, не покритій неустойкою». З цього випливає, що збільшити розмір штрафу можна, але зменшити його (навіть на підставі ст. 333 ЦК України) не вийде.

Подача позову і розрахунок неустойки по аліментах

Звертаючись до канцелярії судового органу, слід підготувати такі документи:

  • сама заява та його копію (для пред'явлення відповідачу);
  • квитанцію про сплату державного податку;
  • розраховану суму санкцій по аліментах;
  • виконавчий лист, судовий наказ чи аліментні угоду;
  • документ, що підтверджує суму виплат і обгрунтовує розмір штрафу за період несплати.

Розраховувати штраф необхідно з першого дня місяця, наступного після надходження останньої виплати аліментів. Якщо відповідач вважає, що цифри в позові перебільшені, він може подати на зниження пені, керуючись ст. 333 Цивільного кодексу. Однак він не доб'ється зменшення штрафу, так як дія статті 333 не поширюється на спеціальну сімейно-правову відповідальність, однією з форм якої і є неустойка.

Сам штраф нараховується за кожен день прострочення в обсязі, передбаченому законодавством або мировою угодою. Санкції розраховуються окремо за кожен період несплати по аліментах.

Формула підрахунку суми штрафу проста. Якщо вона не прописана в угоді, то визначається таким чином: борг за місяць множиться на 0,5%, ділиться на 100 і знову множиться на кількість прострочених днів. наприклад:

10000х0,5 / 100х30 = 1500, де 10000 - сума боргу, 30 - кількість прострочених днів, 1500 - сума штрафу. У сукупності за цей період боржник зобов'язаний виплатити 11500 рублів. Таким чином підраховують заборгованість за всіма місяцями, а в кінці її підсумовують.

Зверніть увагу: не обкладається 13-відсотковим податком на прибуток стягнутий борг по аліментах (ст. 113 СК).

Для зручності підрахунку і складання позову рекомендується вносити всі дані в спеціальну таблицю із зазначенням формули, за якою ви визначаєте неустойку.

Що стосується держмита, її розмір регламентується ст. 333.19 Податкового кодексу. Так як подібні позови мають майновий характер, в 333 статті прописана мито в розмірі 4% від ціни позову, проте не менше 400 рублів, якщо в позовній заяві вказана сума до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. При перевищенні цього порога мито буде інша, що також міститься в ст. 333 НК. Деякі юристи рекомендують оплачувати податок в розмірі, відповідному мито на позов про стягнення аліментів (150 рублів відповідно до статті 333 НК). Однак такі моменти краще уточнювати в судовій канцелярії.

стягнути штраф за несплату аліментів можна лише в тому випадку, якщо винен в цьому буде сам платник.

Оцініть статтю

Натискаючи "Задати питання" я погоджуюся з політикою конфіденційності і призначеним для користувача угодою .

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online