на дружину «. Як виплачуються аліменти на утримання дружини. Випадки, в яких дружина має право на отримання аліментів. Випадки з судової практики. аліменти

  1. Коли виплачуються аліменти колишній дружині
  2. Чи може дружина подати на аліменти
  3. Чи потрібно платити аліменти на дружину в шлюбі
  4. Коли у виплатах на дружину відмовляють
  5. Які покладаються аліменти дружині-інваліду
  6. Дружина колишнього чоловіка подала на аліменти: що робити?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Законодавством Росії передбачено обов'язок утримання подружжя, також після офіційного розлучення. Взаємна підтримка заснована на положенні ст.89 СК РФ . Чоловік або дружина, які потребують засобах, має право вимагати виплати змісту. Коли суди задовольняють позови про матеріальне забезпечення іншого боку і залишених на його вихованні дітей, вказано в цій статті.

89 СК РФ

Коли виплачуються аліменти колишній дружині

Законом передбачено низку підстав для примусу другого з подружжя до виплат?

  • визнання іншого боку непрацездатною в силу встановлення інвалідності або призначення пенсії;
  • знаходження подружжя в положенні і вихід у відпустку по догляду за дитиною до виконання йому 3 років;
  • догляд за неповнолітнім, якій призначена група інвалідності або спільною дитиною будь-якого віку - інвалідом I групи по народженню.

Вимоги за змістом чоловіка або дружини, у шлюбі іліпосле розставання, дійсні лише щодо пар, що живуть в зареєстрованих відносинах в загсі. Таким чином, аліменти цивільній дружині, тобто співмешканці, згідно із законом не покладено.

Засоби підлягають виплаті щомісяця і встановлюються у фіксованій сумі.

Суд приймає під час розгляду спору до уваги наступні факти:

  • розмір заробітку іншого боку, джерело їх отримання;
  • рівномірний приплив грошей;
  • рівень забезпеченості засобами для задоволення основних потреб утриманця;
  • наявність дітей в інших шлюбах до 18 років, осіб, які перебувають на утриманні: старих батьків, дружин чи чоловіків, дітей від нового шлюбу;
  • підтримка від інших родичів;
  • необхідність покупки дорогих ліків, оплати лікування, спеціального обладнання для інвалідів;
  • інші аспекти, що відображають фінансовий стан пари і ін.

Який розмір аліментів дружині належить

Для визначення грошової допомоги на дружину в розрахунок береться прожитковий мінімум. Сума залежить від показника, що діє в регіоні проживання подружжя. Якщо такого значення не передбачено, в рішенні вказується показник, прийнятий на рівні РФ. Розрахунок відбувається в пайовому значенні.

При зміні сум, зацікавлена ​​сторона подає Заява судовим приставам або в бухгалтерію організації-роботодавця для перерахунку.

Чи може дружина подати на аліменти

Для призначення виплат необхідно дотримання вимог:

  1. Непрацездатність подружжя сталася під час перебування шлюбу або в період 1 року після офіційного розірвання відносин.
  2. Вихід на пенсію настав протягом 5 років після припинення офіційних відносин.
  3. Період спільного проживання повинен складати тривалий час. На практиці - від до 10 років.

Коли кошти перераховуються на дітей, то чоловік повинен бути визнаватися батьком дитини. Запис про це вноситься до книги реєстрації актів і метрики. Автоматично спорідненість фіксується при знаходженні в шлюбі, і при появі дітей в період 300 днів після розлучення.

Для припинення виплат, при наявності сумнівів у генетичний зв'язок , Батько повинен оформити позов до суду. Якщо в ході процесу стане відомо, що ДНК чоловіка і дитини не мають спільних фрагментів, задовольняється вимога про оскарження (визнання недійсним) факту батьківства. Тільки після вступу судового акту в силу особа звільняється від необхідності внесення аліментів. Аліменти дружині і дитині виплачуються до цього моменту. Втрачає право на подачу такого позову громадянин, який подав заяву про визнання його батьком, який знав на момент підписання документа про відсутність спорідненості з новонародженим.

Аліменти на утримання дружини: умови звільнення від виплат

Сімейним законодавствам передбачено низку обставин, при встановленні яких колишнього чоловіка звільнять від матеріальних зобов'язань. До таких випадків відносяться:

  1. Жінка в період шлюбу зловживала наркотиками і алкоголем, відмовлялася від лікування, скоїла злочин, в тому числі щодо партнера. Також вона сприяла настанню непрацездатності навмисне. Дані умови повинні бути причиною, що настали: наступ інвалідності , Повна нездатність до праці через слабке здоров'я.
  2. Шлюб тривав недовго. Відповідно до судової практики, проживання протягом періоду менше 5 років, не є підставою для стягнення коштів для забезпечення грошима іншого боку.
  3. Дружина під час перебування в сімейних відносинах вела аморальний спосіб життя, здійснювала великі витрати без згоди чоловіка, здійснювала насильство по відношенню до чоловіка, підлітків та інших членів сім'ї.

Дружина подала на аліменти: порядок стягнення

Для оформлення платежів дружині слід звернутися в суд за місцем проживання чоловіка. Залежно від суми позову, визначається рівень державної установи:

  • світової - при заборгованості менше 50 тис. р .;
  • районний - при отриманні суми від 50 тис. р.

Державне мито за даної категорії справ не передбачена. Це не означає, що сторони повністю звільнені від неї. При задоволенні позову всі судові витрати, включаючи збори в дохід скарбниці за реалізацію правосуддя, покладаються на відповідача.

У світовій інстанції справа розглядається в спрощеному порядку без виклику сторін. Заява на аліменти на дружину подається з додатком розрахунку боргу з підтверджуючими документами. Наказ видається протягом місяця. Після його отримання інша сторона має право оскаржити постанову шляхом направлення заперечень до суду, який прийняв акт. Зробити це можна протягом 10 днів з моменту отримання повного тексту документа. Якщо строк пропущено з поважних причин, до заперечень слід додати клопотання про відновлення періоду на оскарження акту в порядку апеляції.

Районні суди приймають постанови. Справа розглядається по суті з оповіщенням про засіданнях учасників процесу. Свою незгоду вони можуть висловити в ході розгляду до прийняття рішення. Скарга на який не набув акт , Тобто протягом 10 днів з моменту його прийняття, подається до суду регіонального значення також в рамках апеляційного провадження.

Якщо судовий наказ не оскаржується, то він надходить в бухгалтерію за місцем зайнятості боржника або в службу судових приставів. Коли справа рассмотриваются районний суд, на підставі підсумкового акту видається виконавчий лист, який слід пред'явити для виконання.

Аліменти на дружину: зразок Аліменти на дружину: зразок

Заява складається за правилами ст.131, 132 ЦПК РФ і передається до суду. Підписується документ безпосередньо позивачем або представником. Якщо в інтересах громадянина діє юрист, до звернення обов'язково додається оригінал довіреності, посвідченої нотаріусом. Позов складається в декількох оригінальних примірниках за кількістю сторін: відповідача і третіх осіб.

Аліменти дружині до 3 років

Отримання матеріального змісту матір'ю, яка доглядає за дитиною до досягнення нею 3 років, закріплено на законодавчому рівні.

За цією ж схемою стягуються аліменти на дитину і утримання дружини одночасно.

Чи потрібно платити аліменти на дружину в шлюбі

Засоби стягуються не тільки після розірвання шлюбу, але і при знаходженні в офіційних сімейних відносинах. Чоловік зобов'язаний перераховувати або передавати готівкою кошти на утримання в наступних ситуаціях:

  • дружина виношує спільне дитя або знаходиться у відпустці по догляду за малюком до 3 років;
  • дружина зайнята вихованням дитини-інваліда, якому ще не виконавці 18 років;
  • під опікою жінки знаходиться утриманець, визнаний інвалідом I групи по народженню, не залежно від його віку.

У суді потрібно довести гостру потреба в коштах і відсутність достатнього доходу для задоволення всіх потреб матері і дитини.

У тому ж порядку сплачуються аліменти другій дружині.

Покладені аліменти працює дружині

Дружина, офіційно влаштована на підприємстві за трудовим контрактом, але вийшла в декрет або відпустку по догляду за дитиною до досягнення 3 років, має право вимагати виплати аліментів.

Якщо жінка отримує дохід за основним місцем діяльності, вона звертається до суду за отриманням коштів, коли на її утриманні знаходиться спільна дитина, яка не досягла 18 років, або повнолітній, але визнаний інвалідом I групи по народженню.

Розмір аліментів та порядок їх перерахування колишньому чоловікові після розірвання шлюбу визначаються угодою між колишнім подружжям. Чи платять аліменти дружині в конкретному випадку визначає суд. Розмір коштів визначається з урахуванням мінімального розміру праці. Сума може коливатися в залежності від витрат на утримання спільних дітей.

Коли у виплатах на дружину відмовляють

У ряді випадків суддя буде змушений визнати позовні вимоги. Існують деякі обмеження, що дозволяють чоловікові звільнитися від фінансовог тягаря. До таких обставин відносяться:

  • знаходження в шлюбі недовгий час - зазвичай до 5 років;
  • негідну поведінку подружжя в шлюбі: подружні зради, вживання алкоголю і наркотичних засобів, зневажливе ставлення до виховання дітей;
  • наступ інвалідності або непрацездатності через антигромадської поведінки: внаслідок вживання психотропних засобів, вчинення кримінального діяння.

Припиняється виплата аліментів також з вступом жінки в новий шлюб. Якщо кошти спрямовуються на утримання дитини, то при усиновлення або удочеріння дітей чоловіком в новому шлюбі.

Аліменти на дружину в декреті

Слід зазначити, що закон забороняє розірвання шлюбу під час перебування дружини в положенні і протягом 300 днів після завершення вагітності з ініціативи чоловіка. Розлучення може реєструватися в цей період тільки при наявності письмової згоди жінки. Офіційне розставання пари не є підставою для звільнення чоловіка від зобов'язань за змістом колишньої дружини і дитини.

Які покладаються аліменти дружині-інваліду

Подружжя має право самостійно визначити суму змісту, уклавши письмового угоду. Документ слід запевнити в нотаріальній конторі для надання йому юридичної сили. Якщо досягти спільного рішення разом не виходить, то зацікавлена ​​сторона, яка б вимагала в засобах, може подати позов на захист своїх матеріальних інтересів.

Законом мінімальний і максимальний розмір забезпечення не встановлено. Непрацездатність доводиться в судовому засіданні шляхом надання медичних висновків і довідок. при прийнятті правового акта береться до уваги:

  • ступінь непрацездатності;
  • стан здоров'я;
  • наявність матеріальної допомоги від інших родичів, опікунів або піклувальників;
  • сімейний стан сторін, наявність утриманців в інших шлюбах, дітей від інших дружин;
  • необхідність покупки спеціального устаткування для переміщення, дорогих ліків, проходження курсу реабілітації та ін.
  • На практиці аліменти визначаються у фіксованій сумі. За основу береться розмір прожиткового мінімуму в регіоні перебування подружжя.

Дружина відмовляється від аліментів: підстави

Іноді дружина самостійно пише відмову від отримання виплат на себе і дитину. Такі ситуації зустрічаються в зв'язку:

  • з її високим заробітком, багаторазово перевищує розмір коштів, що перераховуються;
  • з тимчасової або постійної непрацездатністю чоловіка;
  • зі складним матеріальним становищем чоловіки;
  • з призначенням станом здоров'я групи інвалідності, іншими труднощами фінансового характеру;
  • з отриманням в дар великого майна: транспорту або нерухомості шляхом заліку вимог по аліментах і ін.

Добровільна відмова відрізняється за правовою природою від звільнення від виплат. Зацікавлена ​​сторона вправі в будь-який момент зробити відгук і вимагати виконання обов'язків платником аліментів. Заява про відмову відбувається шляхом:

  • підписання розписки, письмового документа;
  • укладення договору в присутності нотаріуса;
  • оформлення мирової угоди в ході розгляду спору в суді.

Дружина колишнього чоловіка подала на аліменти: що робити?

У житті бувають ситуації, коли чоловік, перебуваючи в новому шлюбі, отримує позов від колишньої дружини про стягнення аліментів на неї або неповнолітніх дітей в іншій родині. Чим це загрожує для нової дружини і які дії потрібно виконати слід вжити для захисту своїх прав?

Випадок з практики

Чоловік одружився вдруге, маючи від минулого шлюбу дитини. Перша дружина подала на аліменти. Сума виплат заявлена ​​в розмірі 25% від заробітку. У новому шлюбі народилося двоє дітей, які не досягли на момент розгляду судової справи 18 років. Як справжньою дружині домогтися захисту прав своїх дітей?

Розмір аліментів встановлений ст.81 СК РФ . У нормі прописано, що виплати повинні становити на одну дитину - 25%, на двох - 33% і на трьох і більше відповідно - 50%. Якщо в новому шлюбі в чоловіка є два утриманця, то зміст повинен визначатися в цілому як на трьох дітей: одного, народженого в минулих відносинах, і двох в нинішніх. Разом на всіх належить 33% від доходу, на кожного по 11%. Позов заявлений про отримання щомісяця 25% на одну дитину від розведеної дружини.

З метою захисту майнових інтересів своїх дітей дружину, яка знаходиться в зареєстрованих відносинах на момент вирішення справи, може подати окремий позов про зменшення розміру аліментів або дати пояснення в поточному процесі про наявність двох друх неповнолітніх дітей в якості третьої особи. Ця обставина буде обов'язково враховано суддею при винесенні постанови.

Згідно закону, максимальний розмір аліментів на 3 дітей і дружину не повинен перевищувати 70% від загального заробітку платника. При перевищенні суми він має право клопотати перед судом про зменшення аліментів.

Дружина колишнього чоловіка подала на аліменти: що робити?
Чим це загрожує для нової дружини і які дії потрібно виконати слід вжити для захисту своїх прав?
Як справжньою дружині домогтися захисту прав своїх дітей?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online